Followers

Google+ Followers

Wednesday, December 24, 2008

Cuti-cuti Malaysia - Port Dickson


Yeay!! Secara rasminya aku akan start bercuti. Mulai esok 25.12.2008 hinggalah 4.1.2009 aku akan tinggalkan kejap dunia blog ni dan bercuti-cuti Malaysia dengan family aku. Destinasi tahun ni? Tak jauh mana pun. Setakat Port Dickson je. Tapi kira okaylah jugak sebab tahun ni percutian keluarga kitaorang melibatkan semua orang termasuk aunties and uncles aku. Kiranya ramailah yang akan berkapung di Ocean View resort tu nanti. Penuhlah apartment kat situ. Nampak gaya kena tidur berhimpit-himpitlah. Tak kisahlah kan, janji happy. Kitaorang plan nak buat barbeque nanti. Insya-allah, 29hb petang tu semua orang dah adalah kat PD. Hari Isnin petang aku akan bertolak ke PD. Eeee..tak sabarnya nak tengok laut. Aku memang suka sangat laut and pantai ni. Kalau boleh nak buat rumah tepi pantai. Hehehe..kiranya aku ni jenis yang tak takut di lambung ombak lah. :P.
Cuti kali ni aku memang nak enjoy habis-habisan. Nak rehat cukup-cukup sebab rasa penat sangat. Hal lain aku nak ketepikan dulu. Oh ye, hard disk komputer aku yang kena serang dek virus (atas kelemahan sendiri..huhuhu..) tak dapat nak diselamatkan. Jadi aku kena start from scrath balik lah cerita aku tu. Minta maaf banyak2 kat anita, jue and ari sebab terpaksa buat korang menanti lagi. Aku akan sambung balik operasi mengarang tu bila balik cuti nanti. Tapi tengoklah, kalau-kalau percutian kat PD tu bagi aku inspirasi nak menulis.
Dikesempatan ini aku juga nak ucapkan selamat tahun baru 1430H buat semua. Semoga tahu baru ni akan bawa seribu rahmat buat kita semua. Semoga apa sahaja yang kita azam kan akan menjadi tahun ni. Insya-allah.. Salam tahun baru semua...

Monday, December 22, 2008

virus! doakan aku...


Tolonglah!!!! Komputer aku..thumd drive dah jahanam dikerjakan dek virus. Semalam, masa aku tengah excited nak tamatkan cerita aku, aku on komputer tiba-tiba dia padam. Aku on lagi, padam balik. Masa tu dah cuak betul. Aku jerit panggil adik-adik aku, takut diaorang punya angkara tapi semua cakap dah seminggu diaorang tak pegang komputer aku tu. Dan mak aku pun mengesahkan cakap diaorang. Aku pun panggil la kawan aku, budak sc. computer tu datang check. Check punya check rupanya punca kejadian adalah dari thumb drive aku! Thumb drive tu dah dijangkiti virus ntah apa-apa nama die. So disebabkan aku asyik cucuk CPU aku dengan thumb drive yang dah sakit tu, jadi CPU aku pun berjangkit lah penyakit tu. Entahlah. Aku bukan pandai benda2 ni. Kalau member tu tipu aku pun aku tak tau. Apa-apa pun semalam mengalir gak lah air mata aku mengenangkan segala dokumen-dokumen penting aku ade kat dalam thumb drive and hard disk computer aku termasuklah cerita aku 'NADI'. Aku minta-minta member aku tu sebagus yang dia cakap dan dapat selamatkan a few chapters cerita aku kat dalam hard disk tu. Yang kat dalam thumb drive tu memang good bye lah jawabnye. Buat kawan-kawan yang tengah tunggu cerita aku tu, minta maaf lah ye. Mungkin akan lambat sikit. Aku pun satu (nasib baik satu, kalau banyak memang porak peranda dunia!) tak reti nak buat back-up file kat banyak2 tempat. Nasib baik ade buat notes tapi jenuh jugaklah nak karang ayat balik. Tertanya-tanya jugak aku, kalau-kalau novelis-novelis kegemaran aku ada alami benda-benda ni? Cik Nita? Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..geramnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!

Friday, December 19, 2008

Cherry Blossom Korea



Tadi aku bukak email, nampak ade email dari Joe, tour guide aku kat korea dulu. He..he..he.. aku tak expect pula Joe yang reply email aku. Aku ingatkan staff die si Jimmy tu. Tapi tak kisahlah. Janji aku dapat apa yang aku nak. Excited betul aku bila tengok gambar-gambar yang Joe attached dalam quotation dia tu. Teringat balik kenangan-kenangan di Korea. Aku dah emailkkan quotation tu pada mereka-mereka yang gilakan Korea seperti aku. Hehehe..FYI, harga tu hanya harga tour sahaja. Memang agak murah sebab kita pergi direct through Korean agent. Kalau kita ikut agent kat Malaysia, mahal sikit lah sebab diaorg pun nak kena mark-up keuntungan diaorg kan? Yang membuat kan harga tu boleh mencecah ribu-ribu RM tu, ialah harga air fare. Memang mahal gila harga tiket kapal terbang ni. Boleh demam aku dibuatnya. Bayangkan, masa last aku pergi awal tahun 2007, aku kena spend RM3200++ untuk keseluruhan tour aku tu. Tapi bila sampai kat Korea, aku dapat tahu dari Joe, expenses kami di sana hanya dalam 250USD. Campur, tolak, bahagi, darab lebih kurang RM900 je duit kite! Maknanya selebihnya itu adalah harga untuk air fare, tax dan ‘benda-benda lain’ (apa benda pun aku tak tahu). Dengar cerita, yang bagi harga mahal-mahal tu adalah Agency kat Malaysia ni. Ntahlah, aku pun tak tahu. Walaupun agak ralat bile dengar benda tu, tapi aku enjoy juga lah time aku di Korea tu. Bukan senang seh nak pergi sana. Tiga tahun aku saving. Semuanya gara-gara Winter Sonata..hehehehe…
Kali ni, Joe offer tour waktu Cherry Blossom tengah berkembang. Hehehe..bile tgk je Cherry Blossom ni terus teringat kat Jue and Sakuranya. Macamana Jue? Interested? Mana tau, kita boleh teseremapk ngan Ryan. Hhehehe... Aduhai..terasa sangat nak pergi. Tapi mampukah? Hmmmm....

Wednesday, December 10, 2008

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Selamat Hari Raya Aidil Adha aku ucapkan untuk semua pengunjung blog ni. Sorry, tak dapat nak tulis panjang-panjang sebab internet connection kat kampung ni teramatlah slow. Aku naik bosan tunggu page ni loading. Hehehe.. Raya tahun ni amatlah 'seronok' buat aku sebab first time dalam hidup aku dapat rasa keadaan banjir! Walaupun tak naik sampai atas rumah (sebab rumah arwah tok and nenek aku kat atas bukit) tapi aku merasa jugaklah meredah banjir masa nak ke masjid sembahyang raya tu ari. Memang sengsara. Barulah aku faham perasaan orang-orang kat pantai timur bila tiba musim banjir. Buat adik-adik tu, janganlah main air kat luar rumah. Bahaya. Seronok memang seronok tapi fikirlah perasaan mak ayah kalau apa-apa jadi kat kita. Okaylah..need to go..nak kena kacau rendang..Selamat Hari Raya Korban semua...Semoga aidil adha kali ni memberi seribu keberkatan untuk kita semua..assalamualaikum...

Monday, November 24, 2008

Twilight the Book vs. Twilight the Movie


Hehehe...I can't seem to help myself. I have to write this down. Twilight, the first book from the Twilight Saga written by the best selling author Stephenie Meyer is my current obsession right now. Well, I've known about this book last year but I'm not really into teen's flick back then so I just ignore it. Although my sister keeps going blabbering about the hero – the sweet vampire- I was not tempted to read it. I mean, come on; ‘sweet vampire’? I grew up reading Anne Rice’s vampire chronicles and they are supposed to be hot, bad and errr hot! They suck human blood and they have no compassion whatsoever (except for Louis). Even Sherrilyn Kenyon’s vampire are bad! Sweet vampire? Please!!! It wasn’t until last September, she persuades me (again!) to give it a try and man, I was totally hooked up with the book! I should apologies to my sister for laughing at her when she told me about Twilight (the whole ‘sweet vampire’ thing) It was a touching love story (yes people, this is a Love Story not Vampire Story, so if you’re looking for hot, bad and immortal vampire, this is not the book for you) and unlike most of the sloppy teen’s novel, this one really makes you wish that you were teenager once more. At least I did *squeal with delight* (me? squealing, seriously!) The story is mainly about the forbidden love between Bella Swan, the human with Edward Cullen, the romantic, sweet, adorable and hot (in his unique way) vampire. They both know they shouldn’t be with each other but who are they to ignore the fate? When it’s meant to be, then it’s meant to be. Want to know more? Read this: Bella Swan has always been a little bit different. Never one to run with the crowd, Bella never cared about fitting in with the trendy, plastic girls at her Phoenix, Arizona high school. When her mother remarried and Bella chooses to live with her father in the rainy little town of Forks, Washington, she didn't expect much of anything to change. But things do change when she meets the mysterious and dazzlingly beautiful Edward Cullen. For Edward is nothing like any boy she's ever met. He's nothing like anyone she's ever met, period. He's intelligent and witty, and he seems to see straight into her soul. In no time at all, they are swept up in a passionate and decidedly unorthodox romance - unorthodox because Edward really isn't like the other boys. He can run faster than a mountain lion. He can stop a moving car with his bare hands. Oh, and he hasn't aged since 1918. Like all vampires, he's immortal. That's right - vampire. But he doesn't have fangs - that's just in the movies. And he doesn't drink human blood, though Edward and his family are unique among vampires in that lifestyle choice. To Edward, Bella is that thing he has waited 90 years for - a soul mate. But the closer they get, the more Edward must struggle to resist the primal pull of her scent, which could send him into an uncontrollable frenzy. Somehow or other, they will have to manage their unmanageable love. But when unexpected visitors come to town and realize that there is a human among them Edward must fight to save Bella? A modern, visual, and visceral Romeo and Juliet story of the ultimate forbidden love affair - between vampire and mortal. T here’s three more books from the saga; New Moon, Eclipse and Breaking Dawn. I’ve already read New Moon and Eclipse and Breaking Dawn is on my December TBR list. Although the books are written for young adults (the teenagers) but adults should give it a try too. It is a good book to read. I want to (very bad) to rave about Edward Cullen (about why I love him so much) but unfortunately, my time is limited. I still got tons of work to do and day dreaming about Edward Cullen is not a good idea right now. But I must say this ‘Edward Cullen is the man every girl wish for’ – well, except for the part he drinks blood to live, that just make me sick! Go and pick up the book. Trust me, you won’t regret it.




Now, the movie. The world premier for the movie was 21.11.2008 and we (Malaysian folk) will only get to watch it this coming Thursday, 27.11.2008. I can't say much about it because I havne;t got the chnace to watch it yet. I've already make plans with B and Dilla to watch it Friday night. Based on the review I've read on the net, the story was "okay, awesome, superb, blah and the best". I manage to watch the trailer on youtube and it left me wanting more! But I won't put my expection high because based on exprience, when you make a movie out of a book, it will dissapoint you. Eg. Interview With A Vampire (Anne Rice) - major dissapointment for me. The movie ain't eerie as the book. The only reason I watch it till the end is because of Brad Pitt:P
Anyway, I'll write something about the movie after I watch it. And Brandon, please get us very good sit, okay?! Need to log off now. My works are 'calling' me back.... sheesh!!

Wednesday, September 24, 2008

Resipi Kimchi



Ini khas untuk Jue. Lepas puas menyelongkar kotak-kotak saya akhirnya saya jumpa juga resipi kimchi. Resipi ni saya dapat dari kawan. Ini resipi buat kimchi kobis china (yang panjang tu) Pernah try buat sekali and 1st attempt tu berjaya lah. Cuma rasa dia tak sesedap kimchi yang saya makan kat Korea dulu. Heheheh..try lah ye…

Bahan-bahan

500 gm - Kobis China (Kobis panjang) (lebih kurang seikat)
2 sudu besar garam
250 ml air
5 siung bawang putih - cincang halus
3 inci halia segar - parut halus
2 sudu besar serbuk lada merah
1 sudu kecil Gula pasir
2 batang daun bawang – potong dalam 2 inci lepas tu hiris melintang
Serbuk perasa (ajinomoto)
Mangkuk besar untuk rendam kobis

Cara membuat

1.Mula-mula basuh kobis tu bersih-bersih. Jangan cerai-ceraikan.

2.Masukkan garam dalam air dan rendam kobis tu. Tekan atas kobis tu dengan pinggan
atau mangkuk yang lebih berat untuk pastikan kobid tu betul-betul terendam. Rendam dalam 3-4 jam (kalau lagi lama lagi bagus. Nak ikutkan org korea, diaorg rendam dalam 12 jam!)

3.Selepas cuci kobis bersih-bersih untuk hilang air garam tadi.

4.Toskan kobis tu beberapa minit.

5.Sambil tungggu kobis, campurkan bahan-bahan yang lain tadi; bawang putih,halia,serbuk lada, gula pasir, daun bawang dan ajinomoto dalam mangkuk.

6.Gaulkan bahan-bahan tadi dalam kobis tu. Buat ikut layer kobis. PASTIKAN keseluruhan kobis tu digaul dengan bahan-bahan tadi.

7.Simpan kobis yang dah siap digaul tadi dalam bekas kedap udara (lebih elok pakai botol). Simpan dalam peti ais.

Jue, sebenarnya kuantiti cili powder tu bergantung pada selera masing-masing. Kalau suka pedas, letaklah lebih. Resipi ni boleh cuba dengan sayur lain juga tapi rasanya kalau dengan kobis panjang ni, lagi sedap. So, selamat mencuba. Kalau dah cuba nanti jangan lupa bagitahu.

SALAM AIDILFITRI...MOHON MAAF ZAHIR & BATIN



Sedar tak sedar hari ni dah 24 hari kita berpuasa. Maknanya dalam masa tak kurang dari 6 hari lagi, kita akan menyambut hari raya aidilfitri. 1 Syawal, hari kemenangan buat semua umat Islam yang berjaya mengharungi bulan Ramadhan. Menjelmanya 1 Syawal, bermakna Ramadhan akan berakhir. Rasa sedih pun ada. Iyalah,kita belum tahu lagikan bila lagi kita berpeluang nak menyambut Ramadhan ni. Entah sempat atau tidak kita berpuasa sekali lagi tahun depan, Allah S.W.T aja yang Maha Mengetahui. Aku rasa sedih sikit sebab berakhirnya Ramadhan, maknanya peluang kami sekeluarga duduk makan semeja bersama-sama pun bakal berakhir. Sebenarnya bukan aktiviti makan tu yang penting tapi suasana duduk semeja tu yang aku suka. Masa nilah kami sekelurga dapat duduk bersama dan borak-borak. Waktu nilah sesi mengorek rahsia kami adik beradik berlangsung. Tapi lepas raya nanti peluang tu makin kurang. Adik-adik aku; Farid & Fahmi akan mula sibuk semula dengan aktiviti di kampus masing-masing. Yang si Emi mesti sibuk dengan kursus di kat serata Malaysia tu. Ayah macam biasalah, kerja..kerja..kerja. Tinggallah aku, mak & Fuad. Itu pun kalau mak tak sibuk dengan aktiviti masjid dan persatuan wanita dia. Kalau tak, tinggallah aku dengan adik kecil aku, Fuad. Apa nak buat ek? Berjalanlah gamaknya. :P

Tahun ni raya macam biasa aku akan beraya di Selayang. Lepas sembahyang raya, kami akan balik ke kampung di Sg. Siput Melaka. Duduk kampung pun tak lama. Bukan ada orang tua lagi kat kampung tu. Hampir semua saudara mara aku dah berhijrah duduk KL ni. Ntah apa yangn seronoknya aku pun tak tahu. Kalau di beri pilihan, aku lebih rela duduk kat kampung tu. Jauh dari kesesakan dan kebisingan. Nak kata kemudahan kat kampung tu kurang tak juga. Sekarang ni bukan zaman 30-40 tahun dulu. Semuanya serba kurang di kampung. Zaman sekarang ni, apa yang orang KL ada, kat kampung tu pun ada. Air, elektrik, telefon, astro hatta kemudahan internet pun dah ada! Nak shopping? Pergi je Bandar Melaka, semuanya ada. Nak bersantai? Lagi banyak pilihan kat sini berbanding KL tu. Jadi kenapa mereka suka duduk KL dari kg? Hanya mereka yang tahu jawapannya...hihihi... Kalau ikut perancangan, 3 Syawal kami akan ke Perak pula. Menziarah saudara kat sebelah sana pula. Kami plan nak duduk sana dalam 2 hari je. Mungkin hari Sabtu tu kami akan balik KL semula. Hari Ahad rehat di rumah dan Hari Isnin aku akan start kerja. Alahai..itu yang buat den lomah tu. Dah cuti panjang ni, memang malas lah sangat-sangatnya nak pergi kerja. Mesti aku akan mengerah seluruh tenaga aku untuk bangun dari katil tu. Hihihi...

Okaylah, sebenarnya tujuan aku buat posting hari ni nak ucapkan selamat hari raya, ntah macamana dah terlebih cerita pula. :P . Buat semua teman teman, SALAM ADIILFITRI saya ucapkan. Minta maaf jika selama perkenalan kita ni, saya ada lakukan apa-apa perkara yang menyinggung perasaan, mengundang marah dan mengecilkan hati kalian. Buat Lynn, Liza, Fika, Nana & Nurul, terima kasih sebab kirim kad raya tu ye. Maaf, aku tak sempat nak balas. Mungkin korang akan terima kad balasan aku tu lepas raya. Jangan marah ek? Buat Along Awin, pesan kat mak nanti raya ke-3 Along and family akan ke Perak. Masak best2. hihihih.. To Brandon, yes, you are invited to my house. I tak buat open house because my house is always open to guest. hihihi.. Baut teman baru, Anita Aruszi, Selamat Hari Raya ye cikgu. Minta maaf jika selama kita kenal ni, saya ada lakukan apa-apa kesilapan. Buat Jue, Selamat Hari Raya & Maaf Zahir dan Batin.

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua... Enjoy your eid!!

p/s: Pada mereka yang akan memandu balik ke kampung tu, ingat BERHATI-HATI di jalan raya. Drive carefully and think of your love ones. Biar lambat asal selamat. ^_^Peace^_^

Tuesday, September 16, 2008

Holiday in Bandung

Hehehe...Ini khas untuk Lynn,Brandon, Liza & Along Awin yang sibuk angat nak tengok gambar aku masa holiday di Bandung bulan lepas. Sorrylah geng, aku belum cuci lagi gambar-gambar ni. Malas la nak pergi kedai gambar tu. Gambar tak banyak mana sebab tujuan UTAMA ke sana adalah SHOPPING. Kami hanya sempat posing kat Tangkuban Prahu je la sebab itu je satu-satunya tempat 'pelancongan' yang kami lawati. Selebihnya, kat factory outlets, menghabiskan duit.hehehe..So, for the time being, you all tengoklah gambar kat sini. Enjoy...



Di Ladang Strawberry on the way ke Tangkuban Prahu


Di Kawah Domas, Tangkuban Prahu. The crater is 180 degree!


The Oldest tree in Tangkuban Prahu Mt.- according to the guide la..


Gambar ni kami ambil masa dalam perjalanan turun dari gunung tangkuban prahu. Kena kelentong dengan bapak guide tu. Katanya tak jauh, dalam 10-15 minit je. Rupa-rupanya 1 jam! Balik hotel, orang hotel cakap dari puncak gunung tu ke bawah lebih kurang 4.5km!!! Gambar ni diambil masa mula-mula nak turun. Gambar dah turun ke kaki gunung? Tak yah lah tengok. Dah tak serupa orang. hihihi..pengalaman yang manis dan pahit yang tak akan dapat kami lupakan sampai bila-bila...


hehehe..posing kat Hussein Sastranegara Airport

Thursday, September 11, 2008

holidays in korea

It's been almost a year since my holiday in Korea. I was there last winter and it was a wonderfull memory ever. I'm thinking about going there again, insya-allah somewhere next year. I'm planning on going there with some new friends and right now I'm waiting for Jimmy to email me the latest quotation from his company. Jimmy-shi, palli!! Here's some of my picture there....





















Wednesday, September 10, 2008

Bunga Syurga ~~ Anita Aruszi



Yeay..khabar gembira buat aku yang memang dah lama menanti buku ini diterbitkan dalam bentuk hardcopy. Aku memang dah selalu mengikuti e-novel nya di blog anita aruszi. Ceritanya menarik dan simple dan aku sememangnya suka sesuatu yang menarik dan simple. Tak pening kepala nak fikir. hehehe. Sebenarnya ada 'tragedi'di sebalik penerbitan novel ni. Dulu Anita hantar manuskrip novel ini di sebuah syarikat penerbitan yang tak lah berapa terkenal. Sayang, dia 'dikenakan' dan 'diuji' dengan pelbagai masalah di syarikat itu sehingga Anita buat keputusan untuk menarik balik manuskripnya dari publishing house tu. Oleh kerana kami, pengikut setia karya Anita beriya sangat nak dapatkan buku ni dalam bentuk hardcopy, Anita telah 'menebalkan' muka meminta KAKI NOVEL menerbitkan novel ini. Alhamdulillah, pihak KAKI NOVEL setuju untuk menerbitkannya dan pada bulan Oktober nanti, Bunga Syurga akan berada di apsaran. Yeehaaa!!! Aku sangat suka cover biru novel ni. Nampak sesuai sekali dengan ceritanya. Dan trademark KAKI NOVEL, rama-rama tu nampak masuk dengan cover buku berwarna biru ni. Hehehe..menghitung hari..detik demi detik..

Monday, September 8, 2008

My View: Novel Bohemian by Imaen



Aduh...ini lah satu-satunya buku dari Imaen selepas Labyrinth yang membuat aku insaf! Yes, insaf! Tak pernag mana-mana novel berjaya membuat aku insaf. Insaf di sini bukanlah bermaksud aku ni dulu jahat sangat. Tapi sebagai manusia, aku bukan sempurna. Bab-bab agama ni aku rasa tersangatlah jahilnya lagi. Walaupun aku tahu bezakan yang mana jahat, yang mana baik. Yang mana dosa, yang mana pahala tapi makin banyak yang aku tahu, aku rasa makin banyak yang aku tak tahu.
Bohemian, ceritanya tentang pemuzik jalanan ataupun lebih dikenali sebagai busker. Alah, yang selalu korang nampak di Central Market tu. Aku ingat lagi, dulu masa part 3 di UiTM aku kena berulang dari Shah Alam ke rumah aku di Selayang. Tempat turun, bas stand Klang. Nak naik bas ke Selayang, kena lalu CM. Hah, kat sinilah aku selalu tengok show free dari mamat2 yang pada pandangan aku amatlah teruk. Iyelah, korang bayangkan, pakaian lusuh, rambut panjang lepas tu dok melalak kat tempat awam. Kena yang suaranya sedap, sejuk telinga mendengar, kena yang suara macam katak nak panggil hujan tu, aduh..panas telinga dan hati dibuatnya. Tapi lepas baca Bohemian, minda aku yang sebenarnya tertutup ni terbuka sikit. Imaen telah mengambarkan Fadhlan, watak utama novel ini sebagai seorang busker yang 'berisi'. Busker lulusan engineering tetapi lebih menggemari seni nyanyian. Seorang busker yang punya wawasan. Seorang busker yang punya pengetahuan agama yang agak mendalam. Jadi aku dapat simpulkan, busker2 yang sering aku temui lewat perjalanan aku dulu mungkin tergolong dalam kelopok si Fadhlan ni.
Bohemian juga telah memberi aku sedikit ilmu tentang agama. Nasihat-nasihat yang Fadhlan beri pada Dira sedikit sebanyak terkesan dalam hidup aku. Yang paling akuk suka ialah bab menutup aurat tu. Sekarang ni, bila ade teman2 aku yang tak pakai tudung tu buat komen 'Ala, orang yang pakai tudung tu pun bukannya semua baik pun' aku dah punya jawapan yang konkrit untuk mereka. Hehehe..
Satu lagi bab yangn menarik minat aku ialah perihal cetak rompak. Walaupun hanya sedikit yang dibicarakan tetapi yang sedikit itulah sebenarnya membuatkan aku berhenti menjadi perompak. Mulai saat aku tutp buku Bohemian tu, aku dah tekadkan hati untuk menghentikan aktivi 'download' lagu yang selalu aku buat tu. Hehehe..harta intelek orang tu. Bersusah payah diaorang bekerja nak hasilkan satu lagi, senang-senang je aku download. Aku pun tak nak di Mahkamah Mashyar nanti kena soal pula dek pemiliknya. Cukuplah dengan kes-kes yang lain. Aku tak nak tambah kes lagi. Nauzubillah!!!
Selalunya, bila baca novel aku boleh jatuh 'cinta' dengan karakter die. Tapi untuk Bohemian tak tergamak pula rasanya. Hehehe..bukan apa, nama karakter dia Fadhlan tu serupalah pula dengan nama adik aku. Jadi kalau akau kata aku jatuh cinta dengan Fadhlan terbayang pula muka adik aku tu. Ishh..tak sesuai...
Apapun, 5 bintang untuk Imaen kerana berjaya menghasilkan novel yang bermutu ni. Terasa nak jumpa je penulis ni. Rasanya masa pesta buku tahun depan dia ade ke di Booth Jemari Seni???

Friday, August 29, 2008

My View: Novel Acheron by Sherrilyn Kenyon



26.8.2008. It arrived in my hands. After reading the review about it, I finally got the chance to read it myself and my gosh, what a book!
FYI, I am an avid reader and a sucker for romance book. Not that I ever been in love to know first hand about being romantic. :P One of my favourite books are the Dark Hunters series by Sherrilyn Kenyon. A bried description, Dark Hunters a.k.a DH is a book about the BAD and IMMORTAL warriors who fight the daimons in order to save the human being souls. Well some of us known them as Vampires series but serously, thye are wayyyyy much better than those blood sucking creature. The first DH book was Night Pleasure, where we were introduced to the new evil figting warrior known as Dark Hunter. If you guys are into the Greek myth, then this book is the right book for you.
Acheron a.k.a Ash, is the leader of the DH. A good born into a human body, he is the final fate. One words from him, it'll change your life forever. Scary huh? But what the hell. He's young, dark, handsome and damn..yummy. So who really cares about the final fate thing? Acheron is the most anticipating book of the year. Ever since the Dark Hunter series was introduced to us, people (women mostly) have been dying to know who exactly is ACHERON. And the answer lies in ACHERON.
Wow, this book is just amazing. But then, all Sherrilyn Kenyon's books are amazing except for Dream Hunter. It tooks me 2 weeks to finished the book! Acheron makes me understand more about Ash. Why he behvae the way he is, what's the deal between him and Artemis, why does Styxx hate him and why in the world he keep on wearing those sunglass and carrying the leather bag?! All answer are in the book. And what's more, we got to meet Ash's heroine!!! Yeay!! Before the books came out, readers has been speaculating about who's going to be Ash's HEA. And most of us thinks it's going to be Tory from Dream Hunter. And we are right!!! It is Tory! Finally, Ash get the happiness he so deserve. And poor Artemis. It's about time someone give that heifer goddess the b***h slap! Way to go Tory! But personally, I like it better if Ash let Simi BBQ the goddess of the moon.
I have so many to say about the book but, I just can't find the right words to describe how amazing this book is. I guess you just have to read it, to know it. ROHAYA, you have..have to buy this book. If you think you're in love with Ash now, you'll fall in love with him more after reading Acheron.

Friday, July 25, 2008

trying something..will it work?

Macam rajin sesangat pulak nak tulis blog kali ni. Why ha? I have a LOT of works to do. Emails to reply too but somehow I'm just to lazy to do all that. Right at this momment, I just feel like writing and telling people what I feel and doing right now. Ro, if you happen to read this, I'm sooo sorry for not being so 'email-sms friendly' (does this word ever exist?!!) nowadays. Hhehehe..I'm in my 'malas' mood this few days. With my work and family matters, I just feel like I want to scream my lungs out. But if I do that, people might think I'm crazy (which I'm going to be if I'm not carefull :P). So the best way is to write everything down here at my blog.Well, what's new in my life?
I'm doing something BIG in my life right now. What is it? Let me keep it to myself at the momment. If it works, I'll share it with all of you. I'm doing this 'thing' seriously and I pray that the outcome will be for the good of mankind. Chewah... But seriously, what I'm doing right now, the result will change my life, my family, friends and others too. A special thank you to my Mak for introducing me to that someone, who are now helping me doing the thing I'm doing right now. Confusing huh? Well, just be glad that you guys are not in my shoes. Pray for me that this thing will turn out to be okay.

my brother's engagement

A few pictures at my brother's engagement ceremony


the couple


my brother with the girl's hantaran


last minute check-up

Wednesday, July 23, 2008

Letih yang teramat

Hui..selesai dah majlis tunang adik aku, Emi. Penatnya Ya Rabbi!! Aku bukan complaint penat sebab buat kerja-kerja tu semua. Buat kerja-kerja tu dah jadi kewajipan bagi orang perempuan. Mengemas, memasak & melayan tetamu. Dalam tiga-tiga kerja tu yang paling aku tak gemar melayan tetamu. Tetamu yang paling aku tak suka layan tetamu yang suka bertanya itu ini. Korang faham-faham ajelah, kalau dah majlis tunang tu, soalan apa yang selalu akan ditanya. Hendaknya yang bertunang tu adik aku. Mestilah diaorang sibuk tanya kat aku, si kakak yang still single mingle lagi ni. Kalau seorang tanya bolehlah aku jawab. Tapi kalau dah hampir semua tetamu yang datang tanya, naik menyampah pulak aku nak jawab. Kadang-kadang terfikir, kenapa tak de orang yang buat peraturan bila kita ke mana-mana majlis adn kebetulan kat majlis tu ada anak dara/teruna yang single, jangan ditanya soalan jodoh pada mereka? Jadikan perkara itu satu kepantangan. Kalau ditanya majlis yang sedang kita hadiri tu akan ditimpa musibah? Hehehe..Wishfull thinking lah Cik Farah oii.. Mana lah ada benda macam tu nak jadikan?
Satu lagi yang buat aku penat sangat masa majlis tu ialah kerenah budak-budak. Aku memang suka budak-budak tapi tengok jugaklah jenis yang macamana. Kalau jenis macam aku dan adik-adik aku, memang aku sayang sangatlah. Pandai bawak diri kat majlis orang. Tak banyak kerenah. Dengar kata. Pandai hormat cakap orang tua. Tapi kalau perangai macam adik-adik sepupu and anak2 buah aku tu, Ya ampun, boleh tercabut nyawa dibuatnya. Degil, suka buat bising, tak reti bahasa, suka buat sepah adn yang plaing aku geram MELAWAN CAKAP! Nak aje aku tampar mulut budak-budak tu tapi apakan daya, anak orang. Haishhh... Nak salahkan siapa kan? Slah mak ayah diaorang juga sebab manjakan sangat budak-budak tu. Kalaulah diaorang tu dapat mak and ayah aku yang tegas tu, aku rasa tak jadi macam tu kot. Ntahlah...
Majlis adik aku tu berlangsung dengan selamatnya. Alhamdulillah. Majlis dekat rumah perempuan pun okay. Tapi sedih sikit aku tengok bakal adik ipar aku tu. Saudara mara jauh nun kat Sarawak so yang menyambut kami hari tu hanya dua tiga orang aje termasuklah kakak and abang ipar dia. Berubah jugak muka abang ipar die bila tengok kami datang ramai-ramai. Pucat. Hhehehe..Relaxlah bang, kitaorang tak makan orang lah. Emi akan bertunang selama setahun kalau ikut perancanganlah. Tapi kalau awal lagi bagus. Bukan apa, diaorang beruda dah lama kawan. Tak elok pulak rasanya asyik ke sana sini berdua tanpa ikatan yang sah.
Apa-apa pun sekarang semua dah okay. Tunggu tahun depan pulak, nak peningkan kepala aku dengan majlis kahwin dia..Insya-Allah...
Oppss...lupa pulak..next week aku nak ke Bandung...Yahooooooooooo..Pergi holiday!!!

Monday, July 14, 2008

My View: Novel Dedalu Di Hati by Anita Aruszi



Semalam, dalam kesibukan menguruskan hal-hal pertunangan adik aku, Emi, aku masih punya masa untuk re-read buku Dedalu di Hati. Buku ni dah aku baca 2-3 bulan yang lalu. Dedalu di Hati adalah buah tangan sulung penulis baru Anita Aruszi. Sejujurnya aku tak mengenali siapa wanita ini. Tapi bila ada kesempatan aku akan 'mengular' melawat cari.forum terutamanya bahagian Book Lits. Di sinilah aku menegenali Anita Aruszi. Banyak review tentang buku DDH ni. Kebanyakannya yang positive. So aku pun berusaha mencari buku ni. Mujur aunty yang menjual majalah & novel di PM dekat kawasan perumahan aku ade menjual novel ni. Dapat je grab buku ni aku pun buatlah marathon (tidak digalakkan sama sekali kerana anda akan miss melakukan kewajipan yang lain!)
First impression aku bila baca buku ni: NOT BAD! Tapi kenapa jalan ceritannya macam pernah aku lihat? Baru aku teringat ceritanya mirip jalan cerita sebuah anime jepun yang pernah aku tonton masa kecik-kecik dulu; DADDY LONG LEGS! Tapi hanya beberapa part ajelah. Bahagian yang ketara ialah watak hero yang membantu heroine dalam diam. Aku tertarik dengan cara penulisan Anita Aruszi. Segar and santai. Tak memeningkan kepala. Bagi aku seorang penulis itu layak digelar penulis jika tulisanya meninggalkan kesan pada pembaca. Anita Aruszi berjaya membuat aku menanggis, ketawa, sedih, marah, geram dan segalam macam emosilah, melalui novelnya. Dan sejak Dedalu Di Hati, aku telah menjadi peminat novelis muda ini. Sekarang ni tengah tunggu karyanya yang lain. Aku harap masalah-masalah yang dihadapi penulis ini akan berjaya di atasi. Adalah menrugikan jika karya-karya penulis ini tidak dibukukan dan dikongsi bersama.

Friday, July 11, 2008

Bulan sampaikan padanya

Bulan
Katakan pada dia…

Aku rindu
Aku rindu pada senyumnya
Aku rindu pada tawanya
Aku rindu pada sedihnya
Aku rindu pada rianya

Aku sedih
Aku sedih tanpa suaranya
Aku sedih tanpa jagaannya
Aku sedih tanpa marahnya
Aku sedih tanpa nasihatnya

Aku marah
Aku marah pada sepinya
Aku marah pada egonya
Aku marah pada kesibukannya
Aku marah pada diamnya

Bulan,
Sampaikan padanya
Aku rindu kerana sayang
Aku sedih kerana kasih
Aku marah kerana cinta

Tapi Bulan,
Andai kata dia masih membisu
Andai kata dia tidak mengendahkan mu
Katakan saja padanya
Sayang aku bisa bertukar menjadi benci
Kasih aku bisa beralih arah
Dan cinta aku tak kan menjadi miliknya lagi

Kerana kini aku mula mengerti
Sayang aku bukan miliknya
Kasih aku bukan untuknya
Cinta aku bukan haknya

Sayang aku milik-Nya
Kasih aku untuk-Nya
Cinta aku hanya hak-Nya


kl
july 08

Mencari yang sempurna

Kisah ini khas buat dia yang sedang mencari yang sempurna....

Ini kisah perjumpaaan dua orang sehabat yang sudah puluhan tahun berpisah. Mereka amat merindui antara satu sama lain, berbual, bersenda sambil minum kopi di sebuah cafe. Awalnya topik yang dibicarakan adalah soal2 nostalgia zaman sekolah dulu, namun pada akhirnya menyangkut kehidupan mereka sekarang ini.

"Mengapa sampai sekarang kamu belum menikah?" ujar seorang kepada temannya yang sampai sekarang masih membujang. "Sejujurnya sampai sekarang ini aku masih terus mencari wanita yang sempurna. Itulah sebabnya aku masih membujang. Dulu waktu aku di Utara, aku berjumpa dengan wanita yang cantik yang amat bijaksana. Aku fikir inilah wanita ideal untukku dan sesuai menjadi isteriku. Namun belakangan selepas itu pada masa berpacaran baru aku tahu dia sebenarnya amat sombong. Hubungan kami putus sampai disitu.


Di Selatan aku bertemu seorang perempuan yang cantik jelita ,ramah dan dermawan. Pada perjumpaan pertama aku begitu takjub dan seronok. Hatiku berdesir kencang, inilah wanita idealku. Namun selepas itu baru aku tahu, dia banyak tingkahlaku yg tak baik dan tidak bertanggung jawab.

Dan ketika aku di Timur, aku bertemu wanita yang manis, baik, periang dan pintar. Dia sangat menyenangkan bila diajak berbicara, selalu menyambung perbualan kami dan penuh humor. Tapi terakhir aku ketahui kalau dia dari keluarga yang berpecahbelah dan selalu menuntut sesuatu yang kita tidak mampu memenuhinya. Akhirnya kami berpisah.

Aku terus mencari, namun selalu mendapatkan kekurangan dan kelemahan pada wanita yang aku temui. Sampai pada suatu hari, aku bersua dengan wanita ideal yang aku dambakan selama ini. Ia begitu cantik, pintar, baik hati, dermawan dan penuh humor. Dia juga sangat perhatian dan sayang kepada orang lain. Aku fikir inilah pendamping hidupku yang dikirim oleh Tuhan untukku".

"Jadi", sergah temannya yang dari tadi tekun mendengarkan "Apa yang terjadi? Mengapa kamu tidak terus meminangnya?".

Yang ditanya diam sejenak dan akhirnya dengan suara perlahan si bujang itu menjawab, "Baru sekarang aku mengetahui bahawa dia juga sedang mencari lelaki yang sempurna".


Moral of the story? Tiada siapa yang sempurna di dunia. Hargai lah apa yang ada di depan kita walaupun banyak kekurangan dalam dirinya kerana kita sendiri tidak tahu samada kita akan menemui yang lebih baik di masa depan. Kepada Si Adam, jika mahukan isteri sebaik Khadijah siapkan dirimu dengan sifat2 terpuji Muhammad dan kepada Si Hawa pula, jika mahukan lelaki sesempurna Muhammad, jadikanlah dirimu seperti Khadijah. Janganlah cuba mencari kesempurnaan yang kita sendiri tidak ada... ^-^

Thursday, July 10, 2008

Berbakatkah aku?

Ada orang menggalakan aku menulis semula. Katanya aku punya bakkat dalam bidang ni. semuanya gara-gara aku pandai mengedit cerita/artikel/esei yang orang buat. Hakikatnya aku memang boleh menulis. Tapi dah lama aku tinggalakan bidang ni. Masa sekolah dulu memang 'champion'. Kalau tak masakan essei yang aku tulis selalu jadi bahan rujukan kawan-kawan. Dan cikgu pula selalu gunakan essei aku sebagai contoh buat classmates yang lain. Pernah jugalah essei aku terpampang di dalam majalah. In fact, essei bahasa Inggeris aku dapat temapat ke-3 dalam pertandingan menulis essei. Tapi mana hilangnya bakat aku tu. Sejak masuk universiti, aku dah macam malas nak menulis. Aku lebih kerap membaca sekarang. Malas? Mungkin. Tapi aku rasa aku dah ketandusan idea nak menulis. Bukan tak pernah cuba tapi baru je 2-3 mukasurat aku dah mati akal nak tulis apa. Hmmm...nampak gaya aku kena mula semula. For begining, I will start to write in my blog. Tak kisahlah benda apa. And then slowly, I'll start to write something more heavy. Macam novel? Hahaha..Aku harap boleh. Kalau orang lain percaya aku boleh buat, kenapa aku tak percaya pada diri sendiri pulak kan? Insya-Allah. Aku harap dengan doa 'kawan-kawan' aku, aku akan boleh lakukan. Smapi bila nak jadi editor aje kan? So, Iman..hwaiting!!!

Wednesday, May 7, 2008

“Kita melihat tetapi kita tak nampak”

Bila hati dah suka semuanya nampak indah di mata
Buruk di mata orang, itulah yang cantik di mata kita
Hina di mata orang, itulah yang mulia di mata kita
Hitam di mata orang, itulah yang putih di mata kita
Jahat di mata orang, itulah yang terbaik di mata kita
Satu nasihat pun tak nak kita terima
Tiada sesiapa pun mampu mengubah pandangan kita
Saat itu kata-kata ibu dan ayah umpama mencurah air ke daun keladi
Sia-sia dan tak berguna
Saat itu rakan-rakan yang mengambil berat dituduh cemburu
Sedangkan merekalah sahabat yang sentiasa berada di sisi kita
Saat itu dunia ini hanya milik kau dan aku
Tiada insan lain yang wujud

Tapi…
Bila ada sengketa
Mengapa semuanya berubah?
Tiada lagi yang nampak indah
Dulu cantik, kini kita nampak yang buruknya
Dulu kita muliakan, sekarang itulah yang paling hina
Dulu hanya putih yang kita nampak, kini noda-noda hitam sudah mula kelihatan
Dulu itulah yang terbaik tapi sekarang itulah yang sejahat-jahatnya
Kini setiap nasihat umpama penyelamat kita
Kata-kata ibu dan ayah ibarat azimat untuk meruskan hidup
Kini rakan-rakan yang kononnya mencemburui dicari untuk menemani di sisi
Dunia kini bukan lagi milik kau dan aku
Kini barulah kita nampak insan-insan disekeliling
Kenapa?
Mengapa?
Adakah kita terlalu mengikut perasaan?
Mana rasional akal kita?
Hilangkah kewarasan kita bila perasaan itu bertandang di hati?
Pepatah menyebut Cinta Itu Buta
Benarkah?
Cinta memang buta kerana cinta tidak mempunyai mata, baik di hati mahupun di kepala
Namun yang bercinta tidak buta bukan?
Kita dikurniakan mata baik dihati mahupun di kepala
Untuk melihat dan menilai
Apa yang baik apa yang buruk
Jangan dikaburkan mata itu dengan cinta yang membabi buta
Gunakan akal yang waras untuk membuat keputusan yang rasional
Dan yang paling penting berdoa dan bertaqwalah sentiasa
Kerana DIA Yang Maha Mengetahui segala-galanya.....

Tuesday, February 19, 2008

Brain Vs. Heart

Brain vs. Heart

Kenapa degil sangat ni?
Kan aku dah kata tak nak?
Sebab aku tahu, tak nak kau tu hanya dimulut, bukan di sini..

Kenapa nak ikut sangat perasaan?
Kan aku dah suruh fikir dulu?

Sebab aku bukannya sempurna, kadang-kadang hasutan syaitan tu tak dapat aku elakkan…

Kenapa nak berdebar-debar?
Kan aku dah suruh bertenang?
Sebab di sini wujud satu perasaan halus bila dia memandang…

Kenapa nak pendamkan rasa tu?
Kan aku dah suruh luahkan?
Sebab aku takut luahan aku tu akan menyedihkan mereka…

Kenapa nak cakap benda bukan-bukan?
Kan aku suruh diamkan aja?
Sebab aku berasa sakit yang teramat bila dengar kata-kata tu….

Kenapa nak berahsia?
Kan aku dah suruh berterus-terang?
Sebab aku takut apa yang aku rasa tak sama dengan apa yang dia rasa…

Kenapa nak tipu dia?
Kan aku dah suruh berkata benar walaupun kebenaran itu menyakitkan?
Sebab aku tak sanggup lihat air mata dia bila kebenaran itu diluahkan…

Kenapa?
Kenapa kita selalu tak sehaluan?
Sebab kita dicipta dengan fungsi masing-masing.
Kau dengan cara kau…dan aku dengan cara aku…
Kau selalu berfikir sebelum bertindak..aku selalu megikut rasa…


Sampai bila kita akan begini?
Selagi iman di dada tak cukup kuat…
Selagi itulah kita akan begini…
Bila iman kita dah cukup kuat, kau dan aku akan menjadi satu…
Insya-allah..kala itu semuanya akan sempurna….