Followers

Google+ Followers

Wednesday, March 4, 2015

LOVE SKETCH - Bab 4


Adam. Sebaris nama yang pernah wujud dalam hati dia satu masa dulu. First love. Kenal zaman baru jejak kaki ke universiti. Kisah dia dan Adam memang dah ala kisah Ali dan Asmidar. Cuma Adam belum sampai tahap dapat gelaran Adam Setan. Adam si senior yang nakal, sibuk mengurat dia si junior yang ayu-ayu-malu masa itu. Dia punyalah keras hati cakap tak nak jatuh cinta zaman belajar. Alasannya, takut pelajaran terganggu. Waktu itu memang determined sangat nak tumpukan perhatian pada pelajaran. Maklumlah, student engineering. Course yang terkenal dengan killer subject. Semester 1 ada lebih 100 orang pelajar. Sampai waktu grad, cukup bersyukur kalau separuh dari jumlah itu yang lulus. Sebab takut ‘mati’ sebelum waktu, dia abaikan usikan-usikan nakal Adam.
Tapi kalau dah namanya perempuan. Keras macam mana pun hati, bila selalu diusik dengan sweet gesture, siapa yang tak cair? Dan Adam memang world class romeo. Ayat manis sentiasa. Dengan gaya macho dan motto hidup I’ll-get-what-I-want, memang bersungguh-sungguh Adam cuba nak pikat hati dia. Temankan pergi kelas, balik kelas. Belikan lunch, dinner dan supper kalau tengah sibuk dengan assignment.  Setiap pagi ada saja Marigold Peel Fresh dekat atas meja dia. Untuk tambah vitamin kata Adam. Dan perkara yang buat dia akhirnya menyerah dan ikut kata hati, hari final paper waktu dia di semester satu.
The mother of all things cliché! Bila dia bercerita pada Izzat waktu sesi skype mereka setiap malam, punyalah mamat ni gelak tak ingat!
Sebelum lecturer masuk dengan kertas exam, Adam masuk dulu, dengan gitar dan menyanyi di hadapan kelas dia. Kalau diingatkan semula cover version lagu Jet yang Adam nyanyikan tu, memang rasa nak terjun bangunan saja. Are you gonna be my girl?  Tapi masa tu, dalam hati memang dah ada rasa suka, jadi semua itu nampak romantik di mata dia. Sampai di bahagian, are you gonna be my girl, Ryhan angguk, dan officially jadi teman wanita Adam Adly Dato’ Rashid.
“Tengah buat adegan throwback dalam kepala ke?”
Soalan dari Izzat buat Ryhan kembali ke alam nyata.
“Siapa suruh kau ingatkan aku?”
Dah lebih lima tahun dia tak ingatkan Adam. Masuk semester dua, Adam dah masuk semester akhir. Walaupun Adam tu nampak romeo, tapi study memang tip top. Kesibukkan Adam di semester akhir buat hubungan mereka jadi jauh. Tamat semester, hubungan mereka pun tamat. Nak kata dia tak frust, tipulah. Tapi tak adalah sampai tahap nak menangis guling-guling sampai bengkak mata. Bukan cinta mati pun.
“Adam ada call kau?”
Ryhan geleng, pandang Izzat pelik. “Dah kenapa tiba-tiba muncul nama dia ni?” Tak pernah-pernah nama Adam muncul dalam perbualan mereka selama ni, tiba-tiba saja hari ini Izzat sebut-sebut.
“Saja tanya.”
Ayat nampak macam tak ada apa-apa. Tapi kalau tengok dari bahasa badan Izzat, Ryhan tahu mesti ada sesuatu. Tapi kalau Izzat tak nak beritahu, dia tak nak bertanya. Lagipun ada benda penting lain yang perlu dia ambil tahu.
“So?” Ryhan pandang Izzat. Datang sini sebab nak cakap tentang mereka. Tentang kenapa tiba-tiba Izzat ‘lain macam’ sangat dengan dia.
“Makan dulu…”
Izzat terus sudu nasi goreng nenas di atas meja. Pandangan tak puas hati dari Ryhan dia buat tak layan. Dia tengah cuba nak lengahkan masa sebenarnya. Itu yang keluar soalan pelik-pelik pada Ryhan. Stalling tactic. Memanglah tadi siang dia berkobar-kobar nak berterus-terang dengan Ryhan tapi perbualan dia dengan ibu sebelum dia keluar tadi buat semangat dia merundum. Nampak gaya kena fikir helah lain, nak elakkan diri dari berterus-terang. Dia tahu, kemungkinan untuk Ryhan naik angin agak tinggi tapi dia terpaksa. Jadi baik dia hadap amarah Ryhan dari air mata Ryhan.
Habis nasi goreng, Izzat order dessert pulak. Izzat order blueberry sorbet, Ryhan order molten lava cake. Dia makan dia punya separuh, Ryhan makan Ryhan punya separuh. Lepas tu piring dessert bertukar tempat. Rutin biasa mereka kalau mereka keluar makan berdua.
“Ok. Dah habis makan. Apa lagi stalling tactics yang kau belum buat?” Ryhan angkat kening sebelah pandang Izzat.
Izzat senyum segaris. She noticed everything! Ingat dia cukup licik, tapi dia terlupa dia ada dengan siapa sekarang ini. Orang yang dah ada dalam hati dia sejak usia mereka 12 tahun lagi.
“Sebelum tu, kau tahu mana mama dan babah aku pergi?” Dalam dia geram dengan mama dan babah sendiri, dia risau juga bila tak tahu di mana mereka berada.
“Diaorang dekat Bukit Tinggi…” Bersahaja Izzat jawab.
Ryhan dah besar mata. “Bukit Tinggi Pahang ke Bukit Tinggi Indonesia?”
“Pahanglah!”
“Diaorang tiba-tiba pergi sana sebab bet kau tu, ya?” Ryhan terus pergi ke perkara pokok kenapa mereka ke sini malam ini. Kalau Izzat lengah-lengahkan lagi nak berterus-terang dengan dia, memang akan laju jari dia naik ke lengan Izzat.
Izzat sengeh tak bersalah. Ya dan tidak. Ya, sebab Pakcik Hamzah tak nak hadap bebelan Ryhan. Tidak, sebab memang kebetulan mama dan babah Ryhan dah lama tak bercuti berdua. Dia pulak memang ada voucher bilik di Colmar Tropicale. Jadi dia hadiahkan saja kepada mereka.
“So are you going to tell me what’s this all about?”
“Not really.”
“Izzat!”
“Kalau aku cakap sebab aku memang betul nakkan kau, macam mana?”
Soalan berbaur cabaran itu buat Ryhan tersentak.
“Jangan main-mainlah, Izzat!”
“Aku tak main-main. Memang betul-betul aku nakkan kau. What are you going to do about it?” Duga Izzat.
Ryhan telan liur. Tadi nak sangat tahu. Sekarang bila dah tahu, boleh pula dia terkelu.
“You’re going to say yes, or are you going to run away?”
“Ijat…”
Ryhan pandang wajah Izzat. Dia tak tahu nak balas macam mana. Ini kawan baik dia. Orang yang buat dia rasa selesa. Kalau status tu berubah, dia yakin segalanya tentang mereka akan berubah. Dia sayang Izzat. Dia tak nak hilang Izzat. Tapi nak tukar gelaran hubungan mereka dari kawan jadi kekasih, dia tak nak! Dia tak suka perubahan. Dia suka apa yang mereka ada hari ini. Kenapa Izzat nak ubah semua ni?
“Ryhan?”
Mendengar namanya disapa satu garau, Ryhan pantas menoleh ke tepi.
"Nur Ryhan Hamzah?”
Dada Ryhan kencang berdegup. Dia pandang lelaki yang menegur. Kalau tak sebab senyuman yang menimbulkan lekuk di dagu itu, dia tak akan cam jejaka berbadan sasa dengan jambang halus yang nampak kemas terbela itu.
“Adam?” Speak of the devil! Baru nama dia disebut-sebut tadi, sekarang dah muncul depan mata.
Senyuman Adam makin lebar.
“It is you! Dari tadi I nak tegur tapi takut salah orang.” Adam ketawa suka.
“Tapi kau tegur juga…” Izzat menggumam sendiri tapi dapat ditangkap dek telinga Ryhan. Dia menjeling Izzat. Rude!
“Sorry kalau menganggu…”
“No, it’s ok. Kami pun dah habis…”
“I see. Ini…” Adam pandang Izzat, tunggu diperkenalkan.
“Oh, ni Izzat. Ingat tak you pernah jumpa dia sekali masa you datang kenduri rumah I?”
Kemungkinan Adam nak ingat itu nipis sebab Ryhan ingat lagi, Izzat memang tak layan langsung Adam masa kenduri itu. Asyik mengendeng dengan babah. Mujurlah pakcik-pakcik Ryhan yang lain melayan Adam.
“Oh. Hi, Adam…” Adam hulur tangan ke arah Izzat. Acuh tak acuh Izzat sambut tangan Adam.
“Izzat.” Dingin Izzat kenalkan diri. Hati rasa tak tentu hala bila nampak Adam muncul depan mereka. Rasa menyesal pula sebut nama mamat ini tadi.
“So, how are you? Lama kita tak jumpa kan? Almost 6 years?” Tumpuan Adam kembali pada Ryhan.
“Yes. Almost.”
“Look…” Adam telek jam di tangan. “I got to go. Ada hal sebenarnya ni. Can I get your number? Maybe we can go out for drinks…borak-borak.”
“Sure!” Tak tahu apa yang merasuk dia, laju Ryhan bagi jawapan.
“Ok. I’ll call you later. Nice bumping into you again, Ryh.”
“Me too…” Ryhan senyum ikhlas. Jumpa kawan lama, takkan tak suka?  
“Bro, nice meeting you.” Sekali lagi Adam hulur tangan pada Izzat.
Izzat hanya mengangguk sambil salam tangan Adam. Selepas Adam berlalu, dia kembali memandang Ryhan yang sedang senyum sendiri. Rasa pedih bila dia tengok senyuman tu.

Kalau pedih, buat sesuatu Izzat Syafiq! Dia marah hati sendiri. Dia tahu apa yang patut dia buat. Problem is, can she accept it?



Monday, March 2, 2015

LOVE SKETCH - Bab 3


 
Ryhan tegak berdiri di hadapan sebuah rumah teres dua tingkat. Nafas ditarik dan dihela silih berganti. Jari masih lagi ligat menekan redial di skrin telefon. Tapi macam tadi, semuanya dijawab suara annoying operator telco. Tak puas hati, dia hantar pula pesanan ringkas. Sekali lagi dia rasa macam nak menjerit bila melihat pesanan balas dari operator telco. Pesanan tidak dapat dihantar kerana pemilik talian switch off telefon. Pesanan cuma akan dapat dihantar sebaik sahaja pemilik talian kembali mengaktifkan telefon.
Hampir lima minit dia berdiri tegak di sebelah kereta dia. Tiba-tiba telefon di tangan bergegar, menandakan ada pesanan ringkas yang masuk. Cepat-cepat Ryhan periksa dan baca.
‘Ma dan babah pergi honeymoon, be back in 2 weeks. Love you lots! Take care sayang.’
Ryhan pandang pintu pagar rumah yang elok terkunci. Kemudian dia pandang sekali lagi SMS yang baru diterima dari bonda dan ayahanda tercinta.
Geram betul hati dibuatnya. Honeymoonlah sangat! Pagi tadi tak ada pula rupa macam orang nak pergi honeymoon. Tak ada pula nampak sibuk-sibuk buat persiapan pun.  Bukan dia tak tahu, mama dan babah dia mesti larikan diri dari berjumpa dengan dia. Ni mesti si Izzat punya rancangan.
“Ughhhh! Traitor!” Sungguhlah dia tak sangka, bet Izzat seterusnya dengan mama dan babah sendiri. Sampainya hati! My own parent! How could they?
Ryhan baru hendak buka pintu pagar bila tiba-tiba sebuah Almera berhenti di belakang keretanya. Melihat Almera putih itu, darahnya kembali mendidih. Sebaik sahaja melihat lelaki yang melangkah keluar dari perut kereta, darah yang mendidih tadi membuak-buak.
“Keji!”
Izzat tersengeh nakal sambil bersandar di pintu kereta. Kepala di angguk ke arah rumah.
“Mana achik dengan pakcik?”
Ryhan dah mendengus. “Tanya pulak? Bukan kau yang suruh mama dan babah lari?”
Izzat ketawa besar. “Babe, kau ingat mama dan babah kau tu budak-budak ke yang aku nak suruh lari?”
“Macam aku nak percaya saja cakap kau tu. Mereka tu kau punya accomplice in your carzy bet, kan? Mana kau sorok mama dan babah?”
Izzat angkat kedua belah tangannya lalu menggeleng. “Eh, aku tak ada kena mengena ok. Dia orang yang nak pergi honeymoon!”
“Hah, got you!” Ryhan tuding jari ke arah Izzat.
“Got what?”  Izzat bertanya dengan muka tak bersalah.
“Mana kau tahu mama dan babah pergi honeymoon? Aku tak ada sebut pun tadi.”
Izzat dah sengeh senget. Kantoi pulak!
“Kau ni memang tau! Mama dan babah aku pun jadi juga kau nak buat rakan subahat kan? Memang keji!”
Izzat satu hal, yang mama dan babah pun sama setuju kenapa? Inilah yang susahnya bila dapat ibu bapa yang open minded sangat ini.
“Selagi perkara itu tak memudaratkan baik kesihatan diri atau akidah anak-anak mama, mama tak kisah.” Itu yang selalu mama cakap.
Izzat angkat bahu. “All fairs in love and war, baby.”
“Stop with the baby, will you? Geli telinga aku dengar.” Baby...baby…baby! Terkenan Bieber ke apa?
“Tapi aku suka je. Macam sesuai je dengan kau.”
“Aku tak suka!”
Ok. So, kau nak aku panggil apa? Sayang? Intan payung? Manja?”
Ryhan dah bercekak pinggang depan Izzat. “Panggil aku Ryhan je macam orang lain, tak boleh?”
Izzat buat aksi macam orang sedang berfikir. Dahi berkerut-kerut. Bibir digigit.
“Hmm...nope!” Balas Izzat bersahaja.
“Izzat!”
“Apa? Aku tak nak. Sebab aku bukan orang lain dan aku tak nak jadi orang lain. Aku nak jadi orang ‘itu’ dalam hidup kau.”
Ryhan dah mengeluh kuat. “Izzat…what is wrong with you? Kenapa tiba-tiba jadi macam ini?”
Dia tak faham. Tak ada angin, tak ada ribut, tiba-tiba sahaja Izzat sebut perkara-perkara yang melibatkan hati dan perasaan ini. Isyh… pelik sungguh. Buang tabiat ke apa?
“Apa yang tiba-tiba?”
“Izzat, we’re friends. Dah lama. Kenapa tiba-tiba pula kau nak cerita tentang jatuh cintalah, tentang nak mengurat akulah, tentang jadi suami isterilah. Come on, Izzat. Benda ni bukan main-main ok.”
“Lagi sekali, aku tanya. Kau ada nampak aku main-main ke?”
Tengok muka serius Izzat memang tak nampak main-main tapi macma dia kata tadi, mereka dah lama berkawan. Kenapa yang tiba-tiba perkara macam ini muncul? Selama berkawan tak ada pun Izzat bagi apa-apa isyarat nak hubungan mereka lebih dari sekadar kawan. Malah dulu Izzat yang tolong dia dalam hubungan dia dengan boyfriend(s) dia dulu. So why now?
"Just go home, will you?" Serabut nak memikirkan! They said women are complicated but the way I see it, men are the same!
Izzat angkat kedua belah bahu. Cakap sekali cukup. Dia faham bahasa Inggeris. Pintu Almera dibuka sambil dia pandang Ryhan.
"By the way, malam ni saya ambil awak pukul 9. Kita ke Cafe #2.” Dia mula semua ‘saya-awak.’
Ryhan mendengus kecil. Seriously? 
"Are you asking or telling?" Sungguh, dia tak berkenan dengan nada Izzat. Alpha-male? Dalam novel dia boleh terima. In real life? Not so much, dude!
Izzat angkat bahu. “Interpret it the way you want. Either way, I’m coming at 9. Just be ready, ya?”
“Kalau aku tak nak?”
Izzat terdiam. Lama. Tiba-tiba dia tegakkan badan dan menapak menghampiri Ryhan.
“You want to know the truth, right? About why I’m doing this?””
Ryhan angguk.
“I’ll tell you everything tonight.”
“Kenapa tak cakap sekarang je?” Nak tunggu malam bagai. Macamlah ada bezanya nak cakap sekarang atau sekejap lagi. Apa kalau jumpa malam nanti perkataan-perkataan itu akan disuarakan secara telepatikah? Perkataan tu kena keluar melalui mulut juga, kan?
Ryhan pandang Izzat dengan muka bosan. Izzat pula pandang wajah Ryhan dalam-dalam. Serius dan sedikit mengugat emosi. I don’t like this look. I don’t like this Izzat!
“Ijat?” Saja dia menyeru dengan menggunakan nama manja Izzat. Kutlah muka serius tu tersenyum sikit ke.
Ha…senyum pun! Hati dia kembali lega bila melihat lekuk di pipi Izzat muncul.
“Tak boleh cakap sekarang ke?”
Izzat menggeleng.
“Laa..kenapa pulak?”
“Dah nak maghrib, baby. Get in. Mandi, solat. Malam jumaat ni. Elok juga mengaji. Aktiviti malam jumaat yang satu lagi tu, tunggu kita dah halal ya? I’ll call you after Isyak. Bye, sayang…” Izzat ketawa kecil sambil kenyit sebelah mata. Tanpa menunggu sebarang reaksi dari Ryhan, Izzat cepat-cepat masuk ke dalam perut kereta.
Ryhan melopong pandang Almera Izzat berlalu meninggalkan dia. Aktiviti malam jumaat yang satu lagi? Apakah? And again, with the baby? Memang sah Izzat tersampuk Bieber!


Lepas Isyak, Almera Izzat muncul depan rumah. Ryhan hanya kenakan skinny jeans dengan button up shirt warna putih dipadankan dengan sepasang ankle boots. Masuk kereta dia tak cakap apa-apa. Izzat pun diam tak bersuara. Perjalanan nak ke Kafe #2 hanya mengambil masa dalam 30 minit sahaja dari tempat mereka. Tapi 30 minit dalam keadaan diam rasa macam 30 jam saja bagi Ryhan. Bukan Ryhan tak nak bercakap tapi bila sesekali dia toleh pandang Izzat, muka Izzat nampak serius sangat. Dia pun jadi serba salah nak cakap apa. Awkward! Tak pernah lagi dia dengan Izzat macam ini. Paling-paling kalau tengah merajuk dengan Izzat pun, dia akan siniskan Izzat. Silent treatment memang tak wujud antara mereka.
            Sebaik sahaja kereta selamat di parkir, Ryhan terus keluar dari kereta. Tak tunggu Izzat, kaki dihala ke arah pintu masuk kafe yang sedang meningkat  naik namanya di Kuala Lumpur itu. Kafe yang berkonsep homely itu memang dah jadi port melepak muda mudi lebih-lebih lagi weekdays macam ini. Dengan live band yang ada setiap malam, mereka jadikan kafe itu tempat lepaskan lelah lepas seharian bekerja sambil dengar live music. Kalau bernasib baik, dua orang owner kafe itu sendiri yang akan join live band.  
            Ryhan pilih tempat duduk tak jauh dari pentas kecil di ruangan hadapan kafe. Peralatan music di atas pentas tak bertuan, mungkin mereka tengah break. Dua minit lepas dia duduk, Izzat sampai dan duduk di kerusi di hadapannya. Pesanan dibuat pada pelayan yang datang. Barulah dia dengar suara Izzat. Lepas pelayan pergi, Izzat bisu kembali. Ryhan pandang Izzat. Izzat pandang Ryhan. Nampak gaya memang dialah yang kena bersuara dulu.
            “Ok, what’s wrong?”
            “What?”
            “Dari tadi kau diam. What’s on your mind?”
            Izzat senyum nipis, angkat bahu dan mata meliar memandang sekeliling. Bila pandangan dia terhenti di satu sudut, senyum nipis tadi dah mula bertukar ke senyum nampak lekuk. His genuine smile. Ryhan ikut pandang perkara yang berjaya buat Izzat senyum. Bila pandangan terhenti dekat meja yang betul-betul berhadapan dengan pentas kecil dan hanya selang tiga meja dari mereka, Ryhan pun turut sama senyum.
            “Cute…” Ryhan puji tiga beranak yang berada di meja itu. Nampak serasi bertiga. Yang lelaki dengan stubble, yang wanita cantik ayu dan si kecil yang sedang diagah si ayah nampak sangat didominasi gen si ayah. Dah besar mesti jadi hearthrob macam si ayah. Ryhan tak kenal pun lelaki stubble tu secara peribadi. Tapi kalau siapa yang rajin baca bahagian business dalam The Star atau baca Malaysian Business mesti perasan siapa si stubble.
            But I’m not here to ogle that guy. I’m here to discuss us. Ryhan alihkan pandangan semula pada Izzat.
            “Ijat…”
            “Yeah?”
            “You said…” Tapi Ryhan tak sempat habis cakap sebab tiba-tiba suara si stubble berdegung di seluruh kafe.
            “Ladies and gents… you’re in for a treat today.”
            Satu kafe dah bertepuk tangan.
            “Oh no…no. Not me. But him…” Jari telunjuk dihalakan ke arah seorang lelaki yang berdiri dengan sebuah gitar di sebelahnya. The other halves of Kafe #2, Ryhan pandang lelaki clean shaven yang sedang tersenyum memandang ke satu arah.
            “The oldest trick in How to Get a Girl guide book. Sing your heart out…”
            Ada yang tepuk tangan, ada yang bersiul suka. Ryhan senyum sinis.
            “Lame…” Ada ke buku panduan macam itu? Dari situ agaknya Izzat belajar ilmu dan teori mengarut dia sehari dua ini.
            “It has been proved to be effective…” Jawapan balas Izzat terhadap penyataan ‘lame’ dia.
            “Yeah right…”
            Senyuman Izzat kembali sinis. Di pentas tambourine dah berbunyi diiringi bunyi gitar.
            “Kau dah lupa?”
Kening Ryhan berkerut. Ini Izzat mode mana? Kawan baik atau lelaki yang sedang cuba nak menang satu pertaruhan?
“Maksud kau? Lupa apa?”
Si clean shaven di pentas dah mula mengeluarkan suara.
Di hadapan dia, senyuman Izzat makin sinis.
“Once, there was boy, who likes a girl. And he sings to her in front of the entire class Ring a bell?”
Ryhan terdiam.
Well I could see,
you home with me,
but you were with another man, yea!
I know we,
ain't got much to say,
before I let you get away, yea!
I said, are you gonna be my girl?

Crap! Adam. Macam mana dia boleh terlupa?




***
p/s: kepada semua yang dah pernah baca version group TATE, versi ini slightly different from the previous version. don't expect something extraordinary or lain dari yang lain kind of story.  happy reading. enjoy it. thank you for commenting. xx

Friday, February 27, 2015

LOVE SKETCH - Bab 2


"Kak Ryhan, err..."
Ryhan angkat muka pandang muka Tikah yang terpacul dari balik pintu. Tak ada suara, cuma kening diangkat ke arah kerani firmanya itu. Dah bertahun kerja, Tikah dah cukup faham makna kening terangkat dia tu.
"Err...ada delivery."
Dahi Ryhan berkerut. So? Bukan selama ni dia tak biasa terima delivery. Yang muka si Tikah macam orang buat salah ni kenapa?
"I'm waiting..." kata Ryhan bila Tikah masih kaku depan pintu.
"Err..."
"Come on, Noratikah! Saya ada banyak kerja ni. Delivery apa?" Time is money. Err… itu semua membuang masa. Kalau guna masa untuk tunggu ‘errr’ itu jadi satu ayat penyata dengan menghabiskan pelan projek dia lagi berfaedah.
Tikah mengeluh. Lambat-lambat dia buka pintu bilik Ryhan luas-luas.
"Bawalah masuk..." beritahu Tikah kepada seseorang di luar. Kalau dengar suara,rasanya itu Apez, technical assistant mereka.
"Betul ke ni kak?"
Tikah mengangguk.
"Betullah... dia suruh bawa masuk." Tikah pandang Ryhan, sengeh.
Ryhan mendengus perlahan Tumpuan dia pada skrin desktop dah hilang. "Apa lagi tu Tikah? Apez?" 
"Sabar Cik Ryhan. Besar gadang ni..." Apez bersuara dari balik pintu.
Besar gadang? Besar? Now I’m curios! Delivery apa yang besar sangat? Setakat surat, plan atau dokumen kontrak dari client dan kontraktor tak lah besar mana. Berat tu mungkinlah.
Selepas beberapa ketika, Tikah masuk ke dalam bilik Ryhan bersama Apez dan...
"What the hell is that?" Ryhan dah terbangun dari kerusi.
"Err...a huge teddy?" 
Memang huge teddy! Rasanya dah sama besar dengan Nini, anak buah dia yang paling comel dan si kecil Nini memang besar. XXL!
Tikah dan Apez berdiri depan Ryhan dengan si giant teddy berada di tengah-tengah mereka.
"Siapa hantar ni?"
Apez capai kad yang terselit pada selendang yang terlilit di leher si teddy. Tertanya juga siapalah yang berani hantar hadiah macam ini pada jurutera muda yang cantik tapi garang ini.
"Oh baby let me be your lovin' teddy bear...Put a chain around my neck...and lead me anywhere...oh let me be your lovin' teddy bear...your ever loving teddy, Izzat Syafiq...Eh, Cik Ryhan, Izzat Syafiq? Abang Ijat Parika Creative ke ni?" Apez gelak besar. Abang Ijat nak ngorat Cik Ryhan? Gossip besar ni!
Ryhan dah jatuh rahang. Izzat? Hampeh betul mamat ni! And Let Me Be Your Teddy Bear? Lagu zaman tok nenek mereka yang Izzat pakai? Bukan Ryhan tak biasa dengar lagu ini. Dia membesar dengan lagu-lagu species ini dekat rumah. Elvis, Beatles, Carpenter, Bee Gees, Abba, Boney M…you name it! .
"Wah...sejak bila akak lovey dovey dengan Abang Ijat ni? Senyap-senyap je eh?” Tikah angkat-angkat kening. Dia dan Apez saja yang berani nak gurau-gurau macam ini dengan Ryhan walaupun orang kata Ryhan garang. Garang Ryhan bukan garang tak bertempat. Kalau buat main-main pasal kerja, haruslah dia naik angin.
Ryhan terus jalan menghampiri mereka. 
"Dah. Jangan nak speku macam-macam. Dia tengah buat lawak tak berapa nak menjadi ni! Bagi sini kad tu."
Kad di tangan Apez ditarik. Kemudian dia berdiri pandang Tikah dan Apez silih berganti dengan riak wajah ada-apa-apa-lagi-ke? Bila Apez dan Tikah masih lagi tersengeh-sengeh pandang dia, Ryhan angkat tangan. Blur sungguh budak-budak ni!
"Ada apa-apa lagi?"
Apez dan Tikah geleng kepala.
"Dah tu tunggu apa lagi?" Sengaja dia keraskan suara dia.
Apabila terdengar suara Ryhan bertukar nada, tanpa banyak suara, Apez tolak si teddy ke arah Ryhan sebelum dia menarik tangan Tikah keluar dari bilik Ryhan. 
Sebaik sahaja mereka keluar, Ryhan tenung si teddy geram. Ini macam mana gaya dia nak bawa balik ni? Kalau letak dalam MyVi dia, sure penuh tempat duduk belakang tu. Memang menyusahkan aku betul anak Uncle Ahmad ni!
Note 3 di atas meja dicapai. Nombor Izzat didail pantas.
"Hello?"
"Quoting Elvis’s lyrics and a teddy bear? Seriously Izzat?" Terus Ryhan terjah tanpa beri apa-apa salam.
Izzat gelak besar.
"What? He’s the king of rock and roll! Takkan nak quote lyrics Smell like a teen spirit pula kut. Kecewa Kurt Cobain dibuatnya. And teddy bear? Kan semua perempuan suka benda-benda macam tu."
"Cliché!"
Sekali lagi ketawa Izzat pecah. “Tapi yang cliché itulah yang orang sukakan?”
Ryhan mencemik sendiri. Tak guna nafikan. Memang manusia sukakan benda klise walaupun mulut asyik mencebik. Kliselah yang menceriakan hidup sebenarnya. Clichés can be quite fun. That's how they got to be clichés.
"Lagipun saya nak mengorat awak, kan? Semua method harus di guna pakai. Cliche tak cliché, semua halal!"
Kening Ryhan dah bertaut. Telefon dijauhkan sedikit dari telinga. Nama yang muncul di skrin dipandang dua tiga kali. Izzat. Betullah, bukan dia salah dail. Tapi apasal yang pelik sangat pula rasanya ni?
"Err…Saya? Awak?" Meremang bulu roma dibuatnya dengar Izzat bercakap macam itu.
"Yup. Mulai hari ini, kita kena tukar cara panggilan. Saya...awak. Tapi kalau awak nak lagi mesra boleh je. Nak saya panggi apa? Sayang? Baby? Sweet pie? Honey bunch, honey star…coco crunch?”
"Euwww...stop it! Geli telinga aku dengar!"
Di hujung talian ketawa Izzat meledak lagi.
"Saya suka je. I call you babylah. Nak?"
"Izzat!"
"Yes baby?"
"God! Stop it!"
"Anything for you, baby."
Ryhan rasa macam nak tarik rambut. 
"Izzat please jangan main-main. Aku kan dah cakap semalam bet tu dah off! Stop it, ok?"
“Awak yang nak off. Saya tak…”
Ryhan menggosok dahi. Dia bercakap bahasa melayu rasanya. Bukannya German sampai Izzat tak faham.
“You do know a bet can only happen if two parties agree the one who has made an incorrect prediction about some uncertain outcome will forfeit something stipulated to the other, right?”
“Yes.”
“The key word is TWO parties, Izzat. Macam mana nak bet kalau kau seorang je?”
Izzat terdiam lama. Ryhan senyum suka. Gotcha!
"Izzat?" panggil Ryhan bila Izzat diam lama.
"Ryhan..." Izzat sebut nama dia. Lembut. 
Euww…serius meremang bulu roma! Ryhan mengeleng sendiri.
"Bets are off, ok?" tegas Ryhan.
“Ok…”
Ryhan hela nafas lega.
“But…”
Nafas Ryhan sesak semula. Apa lagilah ni?
“But what?”
“Bet kita dua memanglah off. Tapi bet aku masih on…”
“Huh?” Ryhan berkerut dahi. Izzat tengah cakap MangLish ni tapi kenapa aku macam payah nak faham?
“Bet kau?”
“Yes.”
“Dengan siapa pulak?”
Izzat gelak jahat.
“Dengan…” Tutttt…tiba-tiba panggilan dimatikan. Ryhan dah melopong pandang telefon, pandang si teddy. Apakah? Tak lama selepas itu, bunyi pesanan dari WhatsApp kedengaran. Cepat Ryhan swipe skrin.
Notifikasi dengan nama Izzat.
Tak tunggu lama, Ryhan swipe skrin sekali lagi. Dan demi melihat sebaris jawapan dari Izzat...
Mata Ryhan membulat.
Mulut terkumat kamit macam ikan mas.

Why is this happening to me? Why? Why? Why?




to be continued...
***
Izzat si arkitek.
Ryhan si M&E Engineer.
Dua manusia yang dekat dengan hidup saya. Tapi cerita ni rekaan semata. Ditulis awal tahun lepas lepas habis meeting dan kami kena hentam dengan klien (memang literally kena bambu).
Don't kill me Ijat! (chances dia nak baca blog ni sangat rendah, but who knows) Ryhan, babe... love u. :P
Thank you for reading. Thank you for your support. Thank you for leaving comments.