Followers

Google+ Followers

Thursday, June 25, 2015

Ricochet 5

Tangan meraba-raba dalam gelap. Jumpa benda yang dicari, Hana tekan softbutton. 00:30! Loceng rumah yang berbunyi dari tadi dah tak kedengaran. Kelam kabut dia bangun, berlari ke tingkap, jengah ke bawah. Kelibat sebuah Jetta terparkir di depan rumah buat dia kerut dahi. Apakah?

"Along!"

Hana bergerak ke pintu bilik. Buka saja pintu, muka tak puas hati adiknya terlihat depan mata.

"Kak Fia tu mental tau tak! Datang rumah orang tengah-tengah malam. Macam tak ada hari esok pulak!"

Hana terkebil-kebil pandang Fahmi.

Fia? Tak sempat nak buka mulut tanya apa-apa, si adik dah mengaduh sakit bila lengannya dicubit.

"Sesedap mulut panggil akak mental kan?"

"Dah memang mental pun! Orang mental je datang rumah orang waktu-waktu macam ni!"

"Ada emergency la!"

"Call sudah. Tak payah sampai datang rumah."

"Ish...sibuklah budak kecik ni! Pergi tidur."

"Banyaklah akak budak kecik. Jadi suami akak pun dah layak tau!" Fahmi sengih senget.

"Kalau dah tak ada lelaki lain dalam dunia ni, I'll consider..."

"Aminnnn..."

"Euww...That is just so wrong!"

Hana geleng. Dua makhluk Allah ni kalau berjumpa mesti nak perang mulut. Kahwinkan betul-betul karang baru tahu!

"Bisinglah korang ni! Kau apahal datang rumah aku malam-malam ni? Nasib baik mama dengan babah tak ada. Kalau tak, jadi kerja nak menjawab."

"Oh... ada hal sikit. Budak kecik, pergi tidur!" Fahmi ditolak ke tepi.
Tak tunggu lama, Fia heret Hanna masuk ke dalam bilik.

"So kau dah tahu la?" Fia duduk hadap Hanna.

"Tahu amende pulak ni?" Malas nak berfikir. Dialah dah mengantuk. Penat buat kerja kenduri dua hari dekat rumah auntie baru terasa lepas dia landing atas katil tadi.

"Pasal Azwan!"

Hana tersentak. Hilang mengantuk dibuatnya.

"Dah kenapa tiba-tiba muncul nama dia pulak ni?"

"Kau jumpa dia tadikan?"

"Mana kau tahu?"

"Ni..." Fia tayang handphone depan muka Hanna.

"What? Ini pun nak update?"

'Run into Hana Rais. - feeling good.'

Besar mata baca apa yang Fia tunjuk. Hana dah lama tinggalkan aktiviti jadi pengguna tegar Facebook. Bila dah lama hadap social network tu, dia jadi bosan. Hari-hari benda sama yang dia nampak. Status updates yang buat kening terangkat, keyboard warrior bertekak, orang ni perli orang tu, orang tu balas balik, orang tak ada kena mengena dengan perlian terasa hati, A bertelagah dengan B, C...D...E...F...G dan habis semua kaum kerabat ikut masuk campur. Pendek kata dah macam tengok telenovella. Mulut dia pun, mulalah tak diam dari mengata.

Jadi demi nak kurangkan medium untuk tambah dosa, dia tinggalkan dunia yang satu itu. Akaun dia ada saja lagi. Cuma tak aktif. Tak rugi apa pun. Setakat nak keep in touch dengan kawan-kawan lama, telefon kan ada.

"Alah... biasalah. Facebook tu dah sama taraf dengan diari. Everything should be shared. Kadang-kadang, parents lagi tahu pasal anak diaorang through Facebook tau!"

"Scary!"

"Dunia hari ini. Jangan nak 'scary' sangat. Anyway...back to our topic. Kau jumpa dia tadi kan? Sampai hati tak beritahu aku kan..."

"Pleaselah babe! Benda tak penting pun. Kau jangan cakap dengan aku, kau datang rumah aku malam-malam ni sebab benda ni?" Kalau Fia jawab ya, memang betul cakap Fahmi. Kawan dia ni dah mental.

"Kau ingat aku mental? Aku nak tumpang tidur rumah kau malam ni. Rumah aku tak ada air. Tak perasan notis so aku tak tadah air. Ni sah kau tak baca WhatsApp aku kan? Kau ni betullah!"

Hana sengih tak berdosa. Dah keletihan. Siapa yang ada hati nak baca WhatsApp bagai.

"Jadi kau dah tahulah kan?"

"Kau ni dari tadi asyik tahu...tahu..tahu. Tahu apanya?"

"Pasal Azwanlah!"

"Dah kenapa dengan dia?"

"Kau jumpa dia tadi dekat mana?"

"RnR..."

"Wow...Deja-vu! Kau jumpa dia dengan siapa?"

"Dengan parents dia, isteri dia...anak dia..."

"Kejap..kejap..kejap! Rewind balik. Dengan siapa?"

"Parents...isteri..."

"Stop!" Pia angkat tangan.

"Kau ni dah kenapa?"

"Isteri? Kau sure?"

"Of course I'm sure! Kalau dah anak dia panggil perempuan tu ibu takkan bukan bini dia pulak!"

"Hmm..." Dahi Fia berkerut.

"Hmm apa?" Hilang sabar juga dibuatnya kawan dia yang seorang ini. Mujur kawan baik. Kalau tidak...

"Orang mati... boleh hidup balik ke?"

"Hah? Kau merepek apa ni Kamalia Sofia?"

Fia tarik nafas dalam-dalam. Pandang muka Hanna. Serius.

"Farhana Rais, isteri Azwan tu, dah meninggal..."

Rahang Hana rasa nak jatuh. Say whattt?

"Be...be...betul ke?"

"Muka aku ada nampak macam main-main?"

"Mana kau tahu semua ni? Kenapa aku tak tahu?"

Fia tepuk dahi. "Dah nak dekat dua tahun dah hot dude kau tu jadi hot duda, Hana!"

O-keyyyy... where have I been this past two years? Rasanya tak duduk dalam hutan pun!

"Fia... tell me everything!"



****
Selepas tiga puluh enam hari...

"Hello?"

"Baru sehari dah longlai macam ini? Come on Cik Farhana, bukan baru semalam tahu puasa. Dah bertahun-tahun..."

Hana tarik telefon dari telinga. Ni nombor siapa pula? Tadi masa jawab memang dia tak check siapa yang buat panggilan. Main angkat terus. Masih lagi office hour, dia ingat panggilan yang berkaitan urusan pejabatlah.

"Siapa ni?"

"Your lord and master."

"Huh?" Gila ke apa? Sabar Hana. Sabar. Puasa. Karang sia-sia tak dapat apa.

"Maaf ya. I'm busy. Kalau nak main-main, cari orang lain. Bye." Terus dia tamatkan panggilan.
Dugaan bulan ramadan. Dia sebolehnya mengelak dari berurusan one-one dengan orang. Bukan apa. Sedar kesabaran diri tak tinggi mana. Sebab itu sepanjang ramadan dia lagi selesa terperap dalam bilik pejabat dia. Tapi dalam nak mengelak, ada juga yang muncul. Contohnya... macam orang yang telefon dia tadi. Kalau hari biasa memang kena marah dah.

Tumpuan Hana kembali pada file di atas meja. Baru dua para laporan dibaca, sekali lagi telefon berbunyi. Kali ini ada pesanan dari WhatsApp.

+ Rude!
What the heck? Siapa makhluk Allah yang panggil dia kurang ajar ni. Gambar profile di periksa. Huh? Ironman? Kes tak yakin dengan diri sendiri ke apa sampai tak nak letak gambar sendiri.

+ I know u're reading this. I can see that blue double line.

- who is this? 

+ jangan marah. Bykkan sabar. Puasa ni. Bukan setakat tahan lapar dan dahaga ya. 

Hana biarkan pesanan tu tak berjawab. Makin dilayan makin menjadi-jadi pula nanti. Jari dilarikan ke perkataan BLOCK. Tak sempat dia nak swipe, satu lagi pesanan masuk.

+ you owe me a cup of coffee.

Hana terkesima. Hah? Coffee? Wait a minute...

Ironman... Tony Stark. Coffee... Takkanlah? Mana dia dapat nombor aku? And lord and master? Apakebendanya tu?

+ I got ur number from Fahmi. ✌✌

Choii! Adik dia punya kerja rupanya. Untuk 'abang long' sanggup double cross kak long sendiri.

+ Don't forget to save my number. Ingat...u hutang I kopi secawan. Selamat berbuka. Assalamualaikum... 

Waalaikumsalam, Hana jawab dalam hati. Nombor Daryl di save ke dalam telefon.
Whoaaa! Telefon terlepas dari tangan. Dah kenapa dia mengikut saja cakap Daryl ni?

"Kawasan mana yang kau jajah,bro?"

"Hati Farhana."

Oh no! Dah kena jajah hati ke aku ni? Hanna geleng kepala. Laju. Tak mungkin-mungkin! Perasaan perasan dia saja ni.

"Cik Hana..."

Hana angkat kepala pandang Nieza, techinal assistantnya.

"Yes?"

"Ada orang nak jumpa dekat reception area."

"Siapa?"

Nieza senyum lebar. "Lelaki."

Dua tahun kerja di sini, baru kali ini dia nampak ada lelaki yang bukan dalam senarai klien atau kenalan kerja cari purchasing manager dia ini. Boleh tahan pulak tu wajahnya.

Hana pasang langkah ke reception area. Mata tercari-cari orang yang mencari tapi yang dia nampak cuma Vee, cik receptionist.

"Vee...Nieza kata ada orang cari saya?"

"Haa... ada. Dia..." Tak sempat Vee nak habiskan cakap, nama Hana diseru dari belakangnya.

"Hana?"

Hanna menoleh. Heart-skips-a-beat.

"Azwan."




To be continued....
7Ramadan1436H




p/s: ini bukan versi mss. ini versi enovel untuk bacaan di blog. so mind the BM+English-grammatical error-tatabahasa-typo and so on... will write the proper version if I ever decided to transfer this into novel version. (IF being the operative word)
thank you for reading. have a blessed Ramadan.

Wednesday, June 24, 2015

LIMITED EDITION : DIA YANG TERPILIH

7Ramadan1436

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, saya diberi kesempatan untuk turut serta dalam Limited Edition: Dia Yang Terpilih bersama penulis-penulis yang lain. Kompilasi ini terdiri daripada cerita-cerita pendek dah cerita pendek dari saya bertajuk Untuk Pencinta Cinta. A light and easy read.

Jadi kepada sesiapa yang berminat nak beli, order sedang dibuka hingga 28.6.2015. Boleh cari ejen dan admin IKP di Facebook. Atau boleh email terus pada saya.

Salam ramadan dari saya...

xx
FH
×××××
Teaser : UNTUK PENCINTA CINTA

“Assalamualaikum…”

“Waalaikumsalam…”

“Kenapa tak balas?”

“Aaa…saya…saya  nak  pergi  terawih.”  Alma rasa  nak  gigit  lidah  sendiri.  Ada  kaitankah  jawapan  dia tu?

"Ok.  Saya  pun  nak  pergi  ni.  Tapi  sebelum  tu, dengar apa saya nak cakap ni.”

“Cakap apa?”

“I  meant  what  I  said.  I  don‟t  want  to  be  your friend anymore.”

Wednesday, June 17, 2015

Checklist :Ramadan [Hanya...Dia Cinta]

"Balik rumah mama tak?"

"Baliklah. Kalau Zara kata tak nak pun, Adhan mesti ajak balik juga."

"Ajak uncle sekali."

"Papa tak ada. Esok dah nak fly ke Jeddah. He's spending the whole month of puasa in Mekah. 1st syawal nanti baru balik."

"Oh...ok then. Jangan lambat tau. Banyak benda nak buat ni. Mama nak masak rendang sikit."

"Mama ni...mengalahkan nak raya!" Zara menggeleng. Kalau dah buat rendang, wajiblah buat pulut kuning sekali tu. Mama mana boleh tengok rendang tu tak berkawan.

"Biarlah, adik. Lagipun tak ada termaktub dalam mana-mana undang-undang kata tak boleh nak buat semua tu nak sambut ramadan. Asalkan tak berlebih-lebih sampai membazir. And mama pun kata, nak hantar pada sekolah tahfiz baru tu. Boleh juga jadi lauk sahur. I got to go. Jangan lupa datang awal tau!"

"Yes, kak long. See you tomorrow."

Handphone diletak ke atas meja. Zara capai pen dan notebook milik encik suami. Segala benda yang berlegar di kepala laju dicatitkan ke dalam notebook kecil itu.

"Babe..."

Zara angkat kepala pandang wajah Adhan yang baru turun dari atas.

"Abang...Rizqi dah tidur?"

"Dah. Letak aje atas bantal, terus lelap."

"Manja! Nak kena papa juga tidurkan baru nak tidur." Tadi dia yang nak tidurkan Rizqi memandangkan Adhan tengah siapkan kerja pejabat. Tapi tak tahulah angin apa yang masuk ke badan si anak, merengek-rengek pula nak suruh papanya tidurkan. Adhan pula,bila melibatkan anak kesayangan, tak retilah nak cakap tidak.

"Zara tengah jawab soalan exam ke?" Adhan labuhkan duduk di sebelah Zara.

"Huh?"

"Tak delah. Bukan main dalam kerut kat dahi tu. Macam tengah fikir benda berat." Adhan usap dahi Zara yang masih berkerut. Penuh konsentrasi sungguh!

"Jawab exam apanya. Orang tengah buat checklist ni."

"Checklist?" Adhan tumpang tengok apa yang puan isteri tengah tuliskan. Dahi turut sama berkerut baca list yang disenaraikan. Ganti langsir, ganti bunga, cat bilik, cat pagar, beli pelita, barang buat cookies...

"Bila sayang nak buat semua ni?"

Zara senyum. "Puasa sebulan kan? Tapi part cat ni memang kena siapkan sebelum rayalah."

"Bagi sini notebook tu..."

"Abang nak buat apa?" Notebook dan pen bertukar tangan.

"Checklist jugalah. Takut ada yang terlupa..." Paha ditepuk, isyarat supaya puan isteri baring di situ.
Sambil menunggu checklist Adhan siap, Zara tala pandangan ke arah skrin tv, melayan Copa America.

"Done! Nah..." Adhan sengih sambil hulurkan notebooknya kepada Zara.

Zara angkat kening. Ni kalau sengih macam ni, mesti ada apa-apa. Entah permintaan apalah yang encik suami dia buat. Jangan disuruh masak benda pelik-pelik untuk buka puasa dahlah. Tahun lepas surub masak siput sedut masak lemak cili padi. Sudahnya "menyiput sedut" di bazaar ramadan saja sebab hancur dia kerjakan cengkerang siput itu gara-gara terkejut tengok siput itu 'keluar' jenguk dia.

Checklist dibaca. Muncung yang ditarik tadi perlahan-lahan kendur. Perasaan bersalah sebab berprasangka pada suami sendiri muncul di hati. Notebook diletakkan ke dada. Wajah Adhan ditatap. Lama.

"Abang tahulah abang handsome. Dah dapat kat Zara dah pun. Tak payahlah tenung-tenung macam itu." Adhan mengusik.

Zara ketawa. Tangan Adhan yang mendarat di atas perutnya digenggam kuat.

"Thank you."

Dengan mata masih memandang skrin tv, Adhan senyum. Senyum yang membawa erti dia faham dengan makna 'thank you' dari Zara.
Zara tarik nafas dalam. Sekilas, bayangan arwah ibu mentuanya muncul di fikiran. Mommy...thank you for raising such a wonderful man.

Checklist Adhan...

1. Solat terawih setiap malam. Unless Allah bagi sayang cuti. Kita jemaah di rumah pun boleh. *insert smiley*

2. Khatam 30 juzuk 30 hari. Insya-allah. How? Baca 4 mukasurat setiap kali lepas sayang solat fardu. 5 kali solat dah 20 mukasurat. 20 mukasurat dah dapat lebuh kurang 1 juzuk. Kita buat hari-hari...sampai 30 hari. Cool isn't it? Tapi jangan tergesa-gesa. Keep it calm and cool. Do it at your own pace. *insert smiley with heart*

3. Kalau sayang larat, kita banyakkan tahajud dari yang kita buat sekarang. *insert kissess*

4. Banyakkan sedekah. *insert hug*

5. Istiqamah

6. I love you #inibukanramadanchecklist #inichecklistseumurhidup *insert smiley...hug...kissess*

Your ever the cheesy husband
Adhan Mikhail.

****

Salam Ramadam 1436H
May Allah Bless...

xx FH xx

Sunday, June 7, 2015

RICOCHET 4



"How cute!"

Daryl ketawa mendengar pujian si gadis yang dah mendukung si kecil tadi. Hana dekat sebelah hanya senyum dan diam tak berkutik. Famili Azwan cuma tersenyum kelat. Dia memang tak tahu apa sejarah Hana dengan famili ini tapi sedikit sebanyak dia boleh tebak. They have an unpleasant history!

"Jom minum sekali?" Aunty Yan pelawa Hana selepas mereka diam beberapa ketika.

"Ya, Hana. Ajak kawannya sekali."

Serba salah dibuatnya. Bukan dia tak sudi nak terima pelawaan Aunty Yan dan Uncle Zain. Tapi tengok wajah Azwan yang mendung, wajah gadis yang berlanggar dengannya tadi muram, dia jadi tak selesa. Nampak sangat tak suka dengan kehadiran dia. 

"Sorry, aunty. Sebenarnya kami nak cepat. Ni pun singgah sebab Fahmi nak ke tandas." Daryl menyelamatkan dia dari menjawab.

"Nak cepat? Ada apa-apa hal ke?" 

"Kesian dekat Hana. Dah dua hari sibuk uruskan kenduri dekat rumah aunty kami. Rehat pun tak cukup. Tu yang kalau boleh saya nak hantar dia balik cepat. Bagi dia rehat. Esok nak kerja lagi."

Hana senyum dengar penerangan panjang lebar Daryl. Panjang akal Daryl mencipta alasan. Hakikatnya dia apply cuti esok. Kalaulah Daryl ni boyfriend atau suami, mahu juga dia menangis terharu dengar nada prihatin tu. 

"Laa... ya ke? Tak dapatlah borak-borak ni?" Sayu suara Aunty Yan.

"Sorry, aunty. Next time, eh?"

Hana rasa nak pukul mulut sendiri. Next time? Bila dia tengok si gadis depan dia menjeling tajam, seram sejuk terus dirasanya. Cool laa cik adik! Saya cuma nak berbasa-basi aje.

"Minta diri dulu, aunty..." Cepat-cepat dia hulur tangan nak bersalam. Lama-lama dekat sini, takut kena cincang pulak dia dengan cik adik depan ni.

"Hana nanti rajin-rajinlah datang rumah ya? Dah lama Hana tak datang..."

Hana sengih. Dia tak jawab ya. Cari nahas namanya. Dia juga tak jawab tak. Tak nak nanti Aunty Yan panjang-panjangkan pujukan. Faham-faham sendiri sajalah makna sengih dia tu. Datang rumah? Nak suruh saya jadi arwah cepat ke aunty? Menantu aunty tu tunggu peluang aje tu.

Hujan dah berhenti. Lepas minta diri, mereka bertiga berjalan ke arah Honda Civic Daryl. Sampai di kereta, Fahmi terus masuk ke dalam.

"Daryl..."

Daryl yang baru nak buka pintu kereta angkat kepala pandang Hana yang tersenyum pandang dia. Kalau Hana senyum macam ni, memang nampak manis. Dan sebab kemanisan tu, ada rasa hadir dalam hati. Cepat-cepat Daryl alih pandang. Takut hanyut dalam rasa yang muncul.

"Apa dia?" Mulut bertanya tapi mata pandang kunci di tangan. 

Lama Hana diam. Daryl mula gelisah. Awek ni nak pandang dia berapa lama? Akhirnya dia angkat kepala pandang Hana. Gadis itu masih lagi setia merenung dia. 

"Kenapa?"

Tiba-tiba Hana pecah ketawa sebelum dia masuk ke dalam kereta.

"Along ni dah kenapa?" Fahmi pandang Hana pelik. Kemudian dia pandang Daryl yang berkerut-kerut dahi masuk ke dalam kereta.

Fahmi angkat kening sebagai isyarat bertanya 'dah kenapa dengan along tu?'

Daryl angkat bahu tanda tak tahu. Tetiba aje perempuan ni ketawa. Kena sampuk hantu R&R ke apa?

"Oii along! Dah kenapa?" Risau pulak Fahmi tengok si kakak. Takkan jumpa kekasih lama terus jadi tak betul?

"That was the cheesiest...most corny thing I've ever heard!" Hana kesat mata yang berair dengan hujung jari. 

Fahmi blur.

Daryl terpinga.

"Kawasan mana yang kau jajah, bro? Hati Farhana." Ketawa Hana pecah kembali.

Fahmi dah mengekek ketawa. Daryl di sebelah dipandang simpati. Nasiblah abang long. Kakak dia ni bukan jenis senang nak tangkap leleh!

Daryl buat selamba dengar Hana mengajuk cakap dia. Tapi dalam hati menyumpah kebodohan sendiri. Haru sungguh! Dia ingatkan Hana ni stok-stok awek yang minat ayat-ayat bagi jiwa cair ni. Dia pun try laa berjiwa-jiwa tadi. Bajet minah ni sukalah. Manalah nak tahu kena gelak sampai macam ini sekali. 

Malas nak dengar ketawa Hana, dia ON radio dan teruskan perjalanan. Dari cermin pandang belakang, dia curi pandang Hana yang dah reda ketawanya. At least she looks happy. Perlahan, bibir Daryl tersenyum.


TEPAT  jam 9.30 Daryl berhentikan kereta di depan rumah keluarga Hana di Sri Damansara. Mujurlah dari Tapah ke KL tadi jalan tak sesak teruk. 

"Thanks abang long. Susah-susah kena hantar kami." Fahmi capai beg yang dikeluarkan Daryl dari but kereta. 

"Tak de hallah. Bukannya jauh sangat rumah pun." Kalau jalan clear, 15 minit lagi dia boleh sampai Bandar Utama.

"Singgah dulu?"

"Lain kalilah..."

"Kalau macam tu, Dik Mi masuk dululah..." Tangan dihulurkan ke arah Daryl sebelum dia masuk ke dalam rumah, meninggalkan Hana bersama Daryl.

"Balik dulu..." Tiba-tiba dia rasa kekok berduaan dengan Hana. Tadi pun sepanjang perjalanan balik dia lagi banyak berbual dengan Fahmi. Hana pun lebih selesa mendiamkan diri. Sekali-sekala dia perhatikan juga Hana. Gadis itu lebih banyak termenung pandang ke luar tingkap. 

Hana angguk. Dia cuma pandang Daryl bergerak ke arah kereta. Sebaik saja Daryl buka pintu kereta, Hana seru nama Daryl. Lembut. Tak seperti sebelum-belumnya.

Daryl kalih pandang Hana. Janganlah minah ni gelakkan dia lagi.

"Terima kasih." Ucapan ikhlas yang datang dari hati dia. 

Tak perlu diberitahu terima kasih untuk apa. Semuanya ditunjukkan dari pandangan mata. Terima kasih sebab hantar dia balik. Terima kasih sebab tolong dia di R & R tadi. Terima kasih sebab faham situasi yang dia hadapi. Terima kasih sebab tak soal dia macam-macam. Harap-harap Daryl faham makna terima kasih dia.

Daryl terdiam. Terkejut sebenarnya. Dalam banyak-banyak perkara yang dibayangkan akan diucapkan Hana, terima kasih tak ada langsung dalam list. Ada rasa was-was dalam hati. Manalah tahu kalau Hana nak permainkan dia lagi. 

Pandangan dia dan Hana bersatu. Kali ini dia lawan sikit kata hati yang cepat suruh dia alihkan pandangan. Kali ini dia memilih untuk pandang tepat ke mata Hana. Dan di situ...dia nampak ketulusan gadis itu. Bibir melorek senyum.

"You owe me a cup of coffee."

Hana juling mata disulam dengan ketawa kecil. Yup...he understand my 'terima kasih.'



To be continue??? Or we just leave it as it is?

Wednesday, June 3, 2015

RICOCHET 3


Bila perut yang tak berapa berlemak macam dia dijadikan "alas" badan orang, senaknya itu terasa menjalar ke seluruh badan.  Otak pulak terasa bergegar sebab kepala terhantuk ke lantai tadi. Rasa macam nak meraung dibuatnya. Bukan setakat sebab rasa sakit kesan terjatuh itu tadi. Tapi lebih kepada rasa MALU. Dia tak tahulah macam mana rupa dia saat ini. Betis pun terasa sejuk semacam. Janganlah kata kain dia terselak sampai ke atas. Mana nak letak muka niiii? Hana pejam mata rapat-rapat. Segan nak pandang mata-mata yang memerhati.
"Akak ok?"
Soalan dari orang yang tertiarap atas dia tadi dibiar tak berjawab. Betapa tak bijaknya soalan itu! Cuba perempuan itu yang ada kat tempat dia sekarang ni. Rasa-rasanya ok tak?
"Hana!" Lengannya terasa ditarik kasar.
"Auww...sakitlah!" Buka mata, wajah Daryl yang dia nampak. Nak menolong pun, cubalah lembut sikit. Makin lama makin kurang markah mamat ini.
"Mana sakit?" Daryl telek badan Hana yang melunjur dari kepala hingga ke hujung kaki. Waktu pandangan jatuh ke kaki yang putih mulus, cepat-cepat dia tarik kain Hana yang terselak sampai ke betis. She’s such a temptation. Bahaya betul!
Kepala Hana dipegang dengan kedua belah tangan. Dipusing sikit, nak tengok bahagian belakang. Kuat juga bunyi berdentum tadi. Risau juga kalau ada luka. Atau lebih teruk kena temporary brain injury. Buatnya kena concussion nanti, tak pasal-pasal dia kena menjawab dengan mama dan ayah Hana pula. Problem betullah minah ni!
"Ishhh... apa pegang-pegang ni!"
"I nak check kepala you."
"You doktor ke?"
"Check benda basic macam ni tak payah tunggu nak jadi doctor, Cik Hana. Can you stay still? Kepala you ok tak ni?" Degil ya amat anak Uncle Rais ni.
"Pandang sini, Hana." Wajah Hana dihadapkan ke wajahnya. Dia merenung tepat ke dalam anak mata Hana. Tiba-tiba degup jantung mula memainkan tempo berbeza. Cuba mengusir rasa yang mula bertandang, Daryl naikkan dua batang jari ke depan muka Hana.
"Ehem! Ni berapa?"
"Empat!"
Daryl geleng. Perlahan kepala si gadis dilepaskan. Oklah tu kut kalau boleh menjawab dengan nada sarkastik macam itu.
"Kenal I tak?" Saja,nak berloyar buruk dengan si gadis depan dia ni.
"Thor?"
Bibir Daryl melorek tersenyum. Tangan kanan diletak ke dada, gaya macam orang sakit.
"Thor? Punyalah I ni macam Tony Stark, you boleh kata Thor? Sah otak you bermasalah ni. Jom...jom...pergi hospital!"
"Ya Allahhh...perasan tak sudah! Melainkan you ada paling koman pun Audi R8, baru boleh berangan nak jadi Tony Stark ya. Dahlah...tepi. Melayan you ni, silap-silap memang boleh berdarah otak I tau tak?"
Dengan susah payah, dia bangun sendiri. Ego menghalang dia daripada meminta bantuan Daryl walaupun payah sebenarnya nak bangun sendiri. Aduh...sengalnya punggung! Nak gosok, malu. Yang mamat ni rapat-rapat dengan dia apa hal pulak?
"Kak, akak ok ke? Saya minta maaf sangat..."
Soalan ini lagi! Hana kalih pandang gadis di sebelahnya. Helloooo! Ingatkan muda belia lagilah yang nak panggil dia kakak bagai. Umur I olls baru 27 tahun dik non! Lebih kurang awak aje pun kalau tengok dari gaya. Nasib baiklah muka tu jenis sedap mata memandang. Tak adalah nak marah sangat.
"Hana?"
Badan jadi keras tiba-tiba. Macam mana pula dia boleh lupa kewujudan dua orang manusia itu? Nafas ditarik dalam-dalam sebelum dia berpaling ke arah insan-insan yang menyeru nama dia.
"Aunty Yan...Uncle Zain..." Dia ukir senyum terpaksa. Terpaksa berlakon pura-pura suka walhal dalam hati rasa nak menyumpah-nyumpah diri sendiri sebab setuju nak ikut Daryl tadi. Kalau tak ikut tak mungkinlah drama sebabak ini berlaku.
"Ya Allah... betullah Hana. Lamanya tak jumpa." Aunty Yan terus peluk dia.
"Eh... aunty. Basah ni..."
"Tak apa. Air saja. Bukannya racun."
Kalau dah itu yang dikata, nak tak nak Hana balas juga pelukan wanita yang seusia mamanya itu.
"Dari tadi aunty perhati. Takut salah orang. Rupanya betul Farhana..."
Hana senyum nipis. Deja vu sungguhlah situasi saat ini.
"Farhana?" Gadis yang dilanggar tadi dah berdiri di sebelah kiri dia.
"Ya. Ni Farhana. Kawan Abang Azwan..." Ceria Aunty Yan perkenalkan dia pada si gadis. Melihat air muka si gadis dah berubah, Hana mula rasa tak sedap hati.
"Ooo..."
Lain macam sungguh bunyi oooo si gadis. And I smell T.R.O.U.B.L.E is coming!
"Ppppp..." Hana gelak. Cuba nak kurangkan rasa tak senang yang tiba-tiba muncul di antara mereka.
"Hah?" Aunty Yan dan Uncle Zain buat muka tak faham. Si gadis senyum nipis. Daryl di sisi lepas ketawa.
"Ooo...pppp...you know. The alphabet. Opqrstu..."
“That was the lamest joke I’ve ever heard.” Sempat Daryl berbisik pada dia. Ketawa jejaka itu masih bersisa.
“Shut up!” Hana dah panas muka menahan malu. Berapa banyak lagi benda memalukan yang dia nak buat ni?
"Err... ni siapa?" Hana cepat-cepat tukar topik.
"Oh... lupa aunty nak kenalkan. Ni..."
"Ibu...."
Belum sempat Aunty Yan teruskan sesi suai kenal, seorang kanak-kanak kecil dah berlari mendapatkan si gadis.
"Ameer..." Si gadis tunduk memeluk si kecil yang dah memeluk kakinya kuat.
Hana dah kering tekak. Ibu? Oh please don't tell me...
"Papa mana, sayang?"
"Tu..." Jari telunjuk si kecil melurus ke arah belakang Aunty Yan dan Uncle Zain.
Serentak, enam pasang mata memandang ke arah yang ditunjukkan si kecil.
Saat si dia yang menjadi perhatian mereka semua sudah berada betul-betul di hadapannya, Hana dah tak tentu arah rasa. Automatik tangan mencengkam lengan Daryl. Sorry dude! I need something to hold on to. Kalau tak... mahu dia buat sekali lagi drama jatuh terjelepok di RnR ini.
"Hana?"
Hana telan liur saat namanya diseru si dia. Peritnya tekak. Keep your cool, Farhana!
"Azwan.” Dia senyum segaris. Lama mereka hanya berbalas pandangannya hinggalah dia terdengar suara Fahmi memanggilnya.
“Along…jenuh dowhh orang tunggu kat sana. Buat apa dekat…eh? Abang Azwan?”
Dik Mi? Apa khabar?”
“Baik. Buat apa dekat sini?” Dingin semacam suara Fahmi.
Hana jeling si adik. Kenapa nada suara tu macam kurang ajar saja dia dengar?
“Oh…we all baru balik dari Penang. Err… ni …” Azwan pandang lelaki yang sejak tadi dia tengok setia berdiri di sisi Hana. Melihat tangan Hana di lengan lelaki itu, rasanya bukan sembarangan orang pada Hana dan Fahmi.
“Oh ni…abang long…”
“Abang long?” Azwan telan liur. Dia tahu Hana tu anak sulung. Kalau Fahmi dah panggil ini abang long, maknanya…suami Hana? Tak mungkin! Bila Hana kahwin? Kenapa dia tak tahu?
“Hai…Daryl Iskandar bin Hamzah.” Dah jadi kebiasan dia. Kalau nak memperkenalkan diri, memang dia sebut nama penuh yang papa dan ummi berikan.
Masing-masing berjabat tangan. Daryl senyum seikhlas mungkin. Azwan cuma tersenyum nipis.
“Bila Hana kahwin?”
“Hah?” Bulat mata Hana pandang wajah Aunty Yan.
“Ni…suaminya kan?” Aunty Yan pandang wajah Daryl dan Hana silih berganti.
“Suami?” Hana terkejut. Bila masa pula dia kenalkan Daryl sebagai suami? Oh man! Ini mesti kes Fahmi panggil Daryl abang long. Kan dia dah cakap tadi. Mesti orang akan salah faham punya!
“Ini bukan suami Hana…”
“Bukan? Habis tadi…” Aunty Yan pandang Fahmi.
“Ke abang long kawasan?” Si gadis yang sedari tadi hanya jadi pemerhati cuba membuat lawak.
Daryl cuma ketawa. “Lebih kuranglah.” Dia layankan aje lawak si gadis.
“Kawasan mana yang kau jajah, bro?”
Daryl senyum segaris. Dia belum bodoh lagi lagi. Faham sangat yang Azwan tengah cuba nak menyinis dia.
Dengan muka tak bersalah, lengan yang digenggam Hana ditarik lalu dilabuhkan ke bahu Hana. Tubuh itu ditarik hampir ke arahnya sebelum dia menjawab selamba.
“Hati Farhana.”

Azwan senyum kelat.


xx
...sambung esok ya? 
btw... it's June! Maknanya September bakal masuk kedai buku. When? Entahlah. If any of you ladies happen to see it at any bookstore, do me a favor by informing me? Thanks a lot. much love from me...

Tuesday, June 2, 2015

RICOCHET 2


Tiga puluh enam bulan kemudian…

"Hujan lebat sangat. Tak payah singgah ah..."

"Nooo. Kena singgah. Dah tak tahan sangat ni!"

"Masalahnya kereta banyak gila. Dengan hujan lebatnya. Mana nak parking?"

"Along ni membising macam dia pulak yang bawak kereta. Duduk diam-diam je laa kat belakang tu!"
Hana rasa macam nak selegi kepala adik sendiri. Pandangan jatuh ke cermin pandang belakang. Dia ternampak orang yang memandu dah senyum sinis. Hana bagi jelingan maut. Panas hati dua hari ni belum hilang lagi, mamat ni nak tambah lagi pulak!

"Abang long... Almera tu nak keluar!"

Berbulu aje telinga Hana dengar adik dia panggil mamat tu abang long. Panggil nama dia terus tak boleh? Ini silap haribulan kalau orang luar dengar mesti bajet dia dengan mamat tu suami isteri. Walhal mamat tu sebenarnya anak sulung macam dia jugak.

"Tak tahan dah. Nak cari toilet!" Belum sempat enjin Honda Civic itu dimatikan, adik dia Fahmi mencicit lari keluar dari kereta. Sungguh tak tahanlah tu!

"Jom keluar?"

"Tak naklah!" Tak kuasa dia nak meredah hujan dengan berkebaya segala. Menyesal pulak tadi lepas kenduri tak tukar baju dulu. Ingatkan bolehlah terus balik rumah tanpa singgah mana-mana. 

“I need coffee. Kalau tengok gaya kat luar tu, memang lamalah nak beli secawan pun. You sanggup ke nak duduk dalam sejuk ni lama-lama?”

Mengadanyalahhhh! Nak kopi bagai. Dah dua cawan minum dekat rumah Aunty Ima tadi takkan tak puas-puas lagi? Addicted much?

“Tutuplah aircond tu. Bukak sikit tingkap. You nak nak keluar minum, pergilah.”

“Habis you nak duduk terperap dalam kereta ni?”

“Bukan lama mana pun kan? Tak tahulah pulak kalau you nak tolong bancuh kopi sekali.”

“Dah terlanjur minum kopi, naklah juga pekena sebatang dua…” Kotak Winston Lights ditayang depan dia.

Hana rasa nak tarik rambut sendiri. Ini satu lagi benda yang dia tak berkenan! Ya Allah…kenapalah dia boleh terjebak dengan mamat lesung pipit rambut pacak ni!

“Dah kenapa pulak orang kena ikut dia balik? Kan ke mama dengan ayah nak balik kejap lagi?”

“Laa…kan mama dah cakap mama stay satu hari lagi dekat rumah aunty ni. Esok pagi baru mama balik KL. Along keja esok kan? So tumpanglah Daryl balik. Bukan berdua je pun. Dik Mi ikut sekali kan?”

“Bila masa pula mama cakap nak stay sehari lagi?” Ikut plan semua balik Kuala Lumpur hari ini. Sebab itulah dia gatal tak nak nak drive sendiri ke Simpang Pulai kali ini. Naik satu kereta dengan orang tua dia.

“Tadi pagi masa sarapan kan mama cakap. Along tak dengar ke?”

Ada ke? Manalah dia nak dengar. Lagipun masa sarapan tadi bukannya dia duduk lama pun dekat meja makan tu. Orang-orang tua tengah berbual, dia malaslah nak dengar sekali. Habis makan, dia terus angkat kaki lepak dengan sepupu-sepupu dia yang lain. Kalau mama dengan ayah buat keputusan masa itu, memanglah dia tak tahu.

“Alaa ma. Jomlah balik?” Rasa macam nak menangis pun ada. Dia tak nak balik dengan lelaki itu! Tak nakkkkk!

“Tak boleh. Malam ni Opah Salmah turun dari Penang mai sini. Mama dah lama tak jumpa dia. Ala, balik ajelah dengan Daryl tu. Dia pun dah setuju tadi nak hantar along balik.”

Ikhlas ke setuju atau terpaksa setuju? Dia curi pandang anak saudara Uncle Umar yang tengah melepak di bawah khemah. 

Rupa paras memang tip top. Pakej memang lengkaplah bak kata sepupu dia, Deja. Dengan tinggi, rambuat pacak, muka scruffy, lesung pipit dekat pipi kiri. Bergetar jugalah hati masa kali pertama nampak Daryl Hamzah semalam. Memang stok hero Malaya you olls! Tapi bila dia nampak aje asap berkepul-kepul keluar dari mulut lelaki itu, dia potong satu markah. Dia tak suka smoker! Bila lelaki itu mula bercakap dengan dia dalam gaya I’m too cool for you to handle, dah potong dua markah.


“I tahulah I ni handsome tapi tak payah kut nak tenung lama-lama macam itu. Kalau suka sangat, nanti I WhatsApp gambar I dekat you, ok?” Daryl ketawa. Boleh berangan pulak awek sorang ni. Dia dah kesejukkan dalam kereta ni.


“Perasan!” Jatuh reputasi! Boleh pulak dia buat episod imbas kembali depan mamat ni.


“Jomlah keluar.”


“Tak naklah.”

"Jomlah. Kejap je..."

"Tak naklah. Don't want. Faham tak?"


“Degil betullah dia ni!" Daryl kalih belakang pandang dia dengan pandangan tak puas hati. Nasib baiklah lawa. Taklah sakit sangat hati tengok muka masam perempuan ni. 

"Cik Farhana, cuba you tengok dekat luar tu. Kereta tengah banyak. Kalau kita gerak sekarang pun, bukannya boleh sampai cepat. Jalan tengah sesak. Lagipun hujan tengah lebat sangat ni. Lepaklah kejap dekat sini.” Ikutkan hati dia malas nak memujuk gaya ini. Kalau tak mengenangkan Hana ini dah jadi amanah dia bila dia setuju nak tumpangkan gadis ini balik tadi, memang dia biarkan aje Hana tinggal dalam kereta.

Hana pandang ke luar. Memang kereta  bergerak perlahan atas jalan raya. Nampak gaya memang kena duduk dekat sini sekejap. Takkanlah dia nak terperap dalam kereta Daryl lama-lama pulak. Silap haribulan mati tak bernafas pulak dia nanti.

“Ada payung tak?” Tak kuasa dia hendak meredah hujan. Dahlah pakai fabric jenis sutera batik. Kalau basah, memang melekap kat badan. Tak pasal-pasal bagi orang free show tengok segala lekuk dekat badan dia.

“Payung?” Ingat ni kereta perempuan ke apa nak berpayung bagai dalam kereta? Daryl tarik hoodie milik dia yang tergantung di seat dia.

“Nah, pakai ni…” Hoodie hitam di tangan dihulur ke arah Ana.

“Pakai ini?” Berapa lama punya baju tak basuh ni? Risau pulak dia nak terima. Buatnya Daryl ada penyakit berjangkit, tak memasal je!

“I baru pakai sekali lepas basuh hari tulah. Itu pun sekejap. Dah, nak pakai, ambil. Kalau tak, you redah je hujan tu. Tapi kalau baju tu basah, jangan nak marah pulak kalau ada mata memandang benda yang tak sepatutnya ditayang.” Selamba Daryl sinis dia. Tahulah curve dekat badan tu menarik, tapi bawak-bawaklah simpan untuk tayangan bakal suami.

"Pergi pandang buat apa?" Perlahan Hana menggumam sendiri. 

"Dah orang tunjuk benda free. Tolak rezeki buat apa?" Dia lelaki. Tipulah kalau kata tak nak memandang bila dah nampak depan mata. Tak tunggu lama, Daryl terus keluar dari kereta. Lagi lama dia berbalas cakap dengan minah ni, takut bertukar jadi perbalahan pulak. 

Nak tak nak, Hana sarung jugak hoodie milik Daryl. Malu pun ya jugak bila kena sound secara halus macam itu dek Daryl. Itulah, Allah suruh tutup aurat tak nak buat. Kalau pakai proper attire gadis muslimah, rasanya tak timbul soal benda yang tak sepatutnya ditayang. 

Keluar dari kereta, Hana berlari-lari anak ke arah Daryl yang dah berdiri di bawah tempat berbumbung. Hood yang menutup kepala ditolak ke belakang.

“Telefon bawa?”

Hana angguk.

“Call Fahmi suruh dia cari kita dekat Dunkin Donuts.”

Malas nak cakap banyak walaupun sebenarnya hati membara sebab Daryl suka-suka hati nak mengarah dia, dia terus cari nombor si adik. Sementara tunggu talian bersambung, dia memerhati keadaan sekeliling. Sesekali hidung menangkap bau haruman pewangi Daryl yang melekat di hoodie yang dipakai. Minyak wangi apa mamat ni pakai? Wanginyalah pulak! Kalaulah bila bercakap tu 'sewangi' perfume yang dia pakai, alangkah indahnya hidup.

“Dik Mi, kitaorang tunggu dekat Dunkin Donuts...” Belum sempat dia nak matikan talian, pandangan matanya jatuh ke arah sepasang lelaki dan wanita yang sedang berjalan menghala ke arahnya.

Oh damn! Entah apa yang merasuk badan, dia tarik Daryl berdiri di depannya. Minta jadi human shield dia sekejap.

“Dah kenapa pulak ni?” Dengan muka blur, Daryl cuba nak pusing mengadap dia. Janganlah perempuan ini nak buat benda pelik-pelik. 

Soalan Daryl tak dihiraukan. Panik punya pasal, Hana cuba hendak larikan diri tapi langkahnya terbantut bila dia dilanggar seseorang. Atau lebih tepat, dia sebenarnya yang melanggar seseorang. Hilang imbangan badan, Hana jatuh terduduk. Orang yang dilanggar dah terjelupk di atas perut dia.

“Hana!”

Tiga suara menyeru nama yang sama. Hana dah kejung tambah pula dengan sakit menjadi 'kerusi' orang. Oh Tuhan! Bala apa pulaklah ni?


to be continue???





Monday, June 1, 2015

RICOCHET PROLOG & RICOCHET 1

Ricochet (a new ceritera dari cerpen lama formerly known as Somebody That I Used To Know first published in 2012)


Ricochet Prolog
“Fikir masak-masak dulu Hana. Ni bukan benda main-main.”
“Dah cukup masak dah ni, Fia. Kalau aku fikir lagi, aku takut rentung terus aje.”
“Betul ni?”
“Ya!”
“Apa aje pun jadi, kau sanggup hadapi?”
“Cara kau bercakap ni macam libatkan hidup dan mati orang pulak!”
“Hei Cik Hana! For your information, this is a matter of life and death, ya. Hidup dan mati hati manusia. Silap haribulan, aku takut benda ni pantul balik dekat kau je.”
Hana telan liur. Tiba-tiba dia rasa ngeri pulak. Tiba-tiba rasa ragu-ragu pula dengan keputusan yang dia buat tadi.
“Fia…”
“Apa?”
“Betul ke apa yang aku buat ni?”
“FARHANA!”

Ricochet 1
Kereta, bas dan segala jenis kenderaan berderet-deret nak masuk ke kawasan R n R itu. Memang sesak. Nama pun musim perayaan jadi pemandangan macam ini memang normal. Yang tak normal adalah orang macam adik dia yang dah nampak keadaan sesak macam itu pun tapi masih juga hendak menambah kesesakkan.
“Kita pergilah tempat lain. Sesak gila ni!” Dia cuba beri pandangan. Tapi rasanya macam curah air ke daun keladi sebab adik dia tetap gigih hendak masuk ke kawasan itu.
“Orang dah tak tahan nak buang air lah, along.”
“Masalahnya sesak sangat ni! Nak nak dekat 10 minit, kita tak juga lepas lagi ke tempat parking! Kereta depan ni tak bergerak-gerak dari tadi. Agak-agklah pun!” Dia membebel. Dahlah panas. Kepala dia dah mula berdenyut-denyut. Dia bukan boleh bila cuaca begini. Cepat betul urat saraf dalam kepala ini buat perangai.
“Macam inilah. Fahmi pergi tandas. Biar Kak Fia dengan along cari tempat parking.” Kawan dia yang dari tadi mendiamkan diri di tempat duduk belakang beri cadangan.
“Kau bawa ye. Aku tak kuasa. Kereta manual ni!” Hana toleh ke belakang, menjeling Fia. Pepandai buat cadangan!
“Yalah. Aku bawa. Fahmi, berhenti. Pergi tandas dulu. Kalau agak-agak kami tak jumpa parking nanti, kami tunggu je dekat Petronas depan tu.” Karang buatnya budak tu terkucil dalam kereta, siapa yang susah? Dah tentu-tentu dia orang jugak.
Fahmi dan Fia terus tukar tempat. Elok sahaja Fahmi keluar, kereta depan mula bergerak. Hana dan Fia bergerak mencari tempat parking. Agaknya memang dah rezeki, tak sampai 2 minit, ada sebuah kereta keluar dari tempat parking.
“Kau nak makan ke?”
Hana menggeleng. “Aku sakit kepala. Nak duduk sini je. Kau nak makan ke? Kalau nak pergilah. Ajak Dik Mi sekali.” Dia pula yang tanya kawan dia.
“Boleh juga. Lapar pulak rasanya. Tadi kat rumah aunty kau segan nak makan banyak.”
“Mengada betul. Bukan kau tak kenal aunty aku tu kan?” Gaya macamlah baru semalam kenal keluarga dia sedangkan memang dari kecil lagi dah selalu jumpa. Dulu Aunty Ima berjiran dengan dia sebelum ikut Uncle Umar pindah Perak. Fia pula duduk belakang rumah dia. Tiap-tiap petang memang selalu melepak dekat rumah Aunty Ima sebab Aunty Ima rajin buat kuih.
“Memanglah kenal tapi saudara mara kau yang lain ramai kut. Aku seganlah dengan diaorang. Weh, jomlah teman aku makan. Kau pun makanlah sikit. Kata sakit kepala. At least makanlah pau ke, roti ke. Lepas tu telan panadol. Kuranglah sikit sakit kepala tu nanti. Jomlah!” Fia pujuk dia.
Hana tetap mengeleng. Bukan setakat sakit kepala tapi hati dia memang rasa berat nak keluar ke tempat makan itu. Tapi Fia terus memujuk. Lepas kena pujuk dua tiga kali, akhirnya dia keluar juga walaupun hati tak berapa hendak.
Mata dia dan Fia meliar mencari tempat kosong. Tapi melihat daripada jumlah kereta yang ada di tempat parking tadi, Hana rasa harapan untuk dapat tempat duduk itu sangat tipis.
“Kalau tak ada tempat duduk, kau beli ajelah roti buat bekal dalam kereta. Sampai KL nanti baru kita cari tempat makan.” Dia beri saranan. Sungguh, dia tak kuasa nak berada di tempat yang ramai orang macam ini. Lemas!
“Eh, situ ada tempat kosong. Jom, cepat!” Fia terus tarik tangan dia ke arah sebuah meja kosong berhampiran dengan gerai menjual nasi ayam. Cis, murah betul rezeki budak ni!
“Kau nak makan apa?” Fia perhati gerai-gerai yang ada. Mencari apa yang boleh dimakan untuk mengalas perut.
“Kau belikan aku roti dengan air mineral ajelah.” Tekak dia tak berapa lalu nak makan benda berat. Perut dia rasa sebu semacam.
Sementara menunggu Fia membeli makanan, dia tarik keluar telefon dari dalam handbag. Nombor Fahmi didail untuk diberitahu di mana kedudukan dia dan Fia kini. Sambil menunggu Fahmi menjawab panggilan, matanya cuba mencari kelibat adiknya di celah-celah puluhan manusia itu.
Tiba-tiba darahnya berderau saat pandangan tertancap pada susuk tubuh sepasang suami isteri yang sedang berjalan ke arahnya. Ya Allah, aku tahulah Malaysia ni tak besar mana, tapi kenapa kat tempat yang ramai orang ni juga aku terjumpa mereka? Hana lekas tunduk dan berdoa dalam hati agar pasangan itu tidak menyedari kehadiran dia di situ. Longchamp miliknya ditarik dekat ke muka. Walk away please…just walk away.
“Hana?”
Damn! This is just not my day! Hati dia mengumam geram. Dengan senyuman yang dibuat-buat, dia angkat kepala dan memandang wajah orang yang menegurnya.
“Aunty Yan, buat apa dekat sini?” Dia berpura-pura berminat nak tahu. Sedangkan hati menyumpah-nyumpah pertemuan tak dirancang itu. Dia bangun lalu menghulurkan tangan untuk bersalaman. Harapan dia, biarlah mereka berdua sahaja yang ada di sini.
“Laa...betullah Hana tadi. Aunty dengan Uncle dah nampak dari tempat parking tadi tapi nak tegur, Hana dah bergerak dengan kawannya. Hana apa khabar?” Aunty Yan terus peluk dia. Pipinya dicium kiri dan kanan.
Masih tak berubah wanita ini. Dari dulu sampai sekarang, dia masih mesra walaupun antara mereka wujud sebuah kisah pahit.
“Khabar baik. Aunty macam mana? Sihat? Uncle Zain?” Dia bertanya sekadar berbasa-basi. Kekok sangat dirasakan saat ini.
“Aunty sihat.”
“Uncle pun sihat. Hana dari mana ni? Dengan siapa kat sini?”
“Dari rumah aunty Hana di Ipoh. Dia ada buat kenduri semalam. Hana datang dengan adik dan kawan Hana.”
“Mak dengan ayah tak ikut sekali?”
Dia menggeleng. “Mak dengan ayah ke Johor. Pakcik dekat sana ada buat kenduri juga. Jadi Hana kena wakil mereka dekat sinilah. Aunty dari mana pula?” Dia bertanya sekali lagi. Seingat dia, mereka sekeluarga orang selatan. Apa pula yang mereka buat di utara ni? Nak kata ada saudara mara, rasanya tak ada. Nak kata bercuti, macam pelik sangat sebab seingat dia Aunty Yan dengan Uncle Zain ni set-set bercuti dekat luar negara aje. Tak mainlah Cuti-Cuti Malaysia ni.
“Aaaa...Kami ke rumah kawan.” Ringkas jawapan yang diberikan Uncle Zain tapi ada sesuatu yang tak kena pada nada suaranya. Wajah Aunty Yan pun nampak sedikit pelik.
“Ma, Pa...” Suara yang menegur dari belakang Aunty Yan dan Uncle Zain buat darah dia berderau. Damn! So much for my wishful thinking. Kenapalah dia pun kena ada sama dekat sini? Dia tala pandangan ke arah Aunty Yan dan Uncle Zain. Ni dah kenapa pula lain macam saja dia tengok muka dia orang?
“Eh, Hana?”
“Azwan...” Selepas bertahun, nama itu meniti semula di bibirnya.
Dia dan Azwan bertegur sapa dan bertanya khabar. Dia cuba buat rilek walaupun sebenarnya dia kekok. Bukan sebab teringat kisah dulu-dulu, tapi sebab dia tak tahu macam mana nak behave depan mereka sekeluarga. Maklumlah, dia tak pernah belajar lagi 101 Guide: How To Manage an Unexpected Meeting With Your Ex and His Family. Lagipun, Azwan ni boleh di consider as her ex ke? Sebab seingat dia, mereka bukannya ada official declaration pun.
Waktu itu jugalah Fia dan Fahmi sampai serentak. Hendak tak hendak, dia terpaksa jugalah kenalkan sesama mereka. Bila dia sebut sahaja nama Azwan, mata Fia dah membulat. Dia cepat bagi isyarat supaya Fia diam. Sekarang bukan masa yang sesuai untuk buat sebarang komen. Adik dia Fahmi yang tak tahu apa-apa, terus buat cadangan untuk mereka semua duduk semeja dan makan bersama. Mulanya Azwan nampak macam keberatan tapi bila dia tengok dah tak ada tempat lain yang kosong, terpaksa jugalah join sekali.
AWKWARD. Itulah suasana di meja makan mereka. Masing-masing diam, tak tahu nak cakap apa. Aunty Yan dengan Uncle Zain ada juga cuba ajak dia berborak tapi dia tiba-tiba jadi tak pandai berbual. Sepatah ditanya, sepatah dijawab. Yang Azwan pula, tunduk tak angkat-angkat muka. Sekali tengok macam dia betul-betul tengah menikmati nasi lemak di dalam pinggan. Hairan juga Hana dibuatnya. Apa ke halnya yang lelaki ni buat perangai macam ini? Ni kes malu dan rasa bersalah ke apa? Sebab dulu masa kononnya nak break-up, siap cakap ‘kita still boleh jadi kawan’. Tapi sudahnya Azwan yang senyap tanpa berita.
Kepala dia makin berdenyut. Mata dah terasa berair-air. Dengan panas, tambah pula dengan tension dengan keadaan semasa. Naik pedih jadinya mata dia. Pandangan simpati dari Aunty Yan dia buat nampak tak nampak. Don’t worry, aunty. I’m wayyyyy over your son. Ini bukan nangis. Ini sebab kepala dia dah rasa macam nak meletup!
  Agaknya Fia perasan dahi dia dah berkerut-kerut menahan sakit, terus Fia ajak Fahmi gerak. Alasan yang diberikan ,dia kena sampai Kenny Hill cepat sebab mummy dan abah dia nak gerak balik Terengganu malam itu juga. Dalam hati dia berterima kasih sangat sebab Fia memahami.
“Hana gerak dulu, Aunty. Selamat Hari Raya, Maaf zahir dan batin.” Dia salam tangan Aunty Yan.
“Selamat Hari Raya, Hana. Aunty pun minta maaf kalau ada salah silap ya?” Sekali lagi dia dipeluk Aunty Yan.
Pada Uncle Zain, dia turut beri ucapan yang sama.
“Nanti jangan lupa datang rumah.” Pesan Uncle Zain.
Sebaik sahaja Uncle Zain cakap macam itu, Hana nampak Aunty Yan cuit pinggang Uncle Zain sambil buat muka. Dia rasa pelik tapi dia malas nak ambil tahu apa-apa. Lagipun mereka bukan ada hubungan apa-apa. Pesanan Uncle Zain supaya datang rumah itu pun dia anggap sekadar ajak-ajak ayam. Dan kalau betul ikhlas pun, memang tidaklah akan dipenuhi.
 Dia menoleh ke arah Azwan. Saat itu wajah lelaki yang dulu dia rasakan sedap mata memandang itu nampak biasa sahaja pada dirinya. Entahlah. Mungkin masa dan usia yang semakin dewasa telah mengubah pandangan dia pada lelaki ini. Ataupun, mungkin jugak sebab dah tak ada rasa itu dalam hati. Kan orang selalu cakap, masa suka, semua nampak lawa. Bila dah tak suka, semuanya serba tak kena.
“Selamat hari raya, awak.” Bulan baik macam ini, biarlah dia tundukkan sikit ego dia. Lagipun tak luak apa pun setakat ucap selamat hari raya pada Azwan.
“Selamat hari raya.” Dan itulah kata-kata terakhir yang bertukar antara mereka berdua.
“Kau ok ke?” tanya Fia dalam perjalanan mereka ke kereta.
“Kenapa pula tak ok?”
Fia menjungkit bahu. Dia pula terus tersenyum. It’s been five years already. Let bygones be bygones, Hana...


2 minggu selepas itu...
Hana membaca sebuah pesanan ringkas diterima dari salah seorang kenalan kerjanya tengah hari tadi. Disebabkan banyak sangat kerja di pejabat siang tadi, baru malam ini dia berkesempatan hendak periksa semua pesanan yang dia terima.
“On facebook cpt. I ada tag nama u utk satu event.”
Acer Fia yang memang telah di ‘on’ sejak tadi dicapai.
“Fia, pinjam jap. Aku nak check FB.”
Username dan passwordnya dimasukkan. Tak lama selepas itu, dinding facebooknya muncul. Ada 10 notifikasi baru termasuklah sebuah event invitation. Tanpa menunggu lama, dia terus klik notifikasi jemputan itu.
Perutusan Raja Sehari Azwan Muhd Zain & Farhana Rais
Lama dia renung skrin depan mata. Azwan Muhd Zain. Azwan, anak Uncle Zain? Azwan bekas ‘teman tapi mesra’ dia dulu? Hana ketawa perlahan. Satu persatu titik yang muncul dalam kepala disambungkan, menjadi satu garis yang membawa dia kepada satu kenyataan. Barulah dia faham dengan segala tingkah laku yang ditunjukkan Aunty Yan, Uncle Zain dan Azwan di kawasan R n R Tapah dua minggu lalu. Jumpa kawan my foot!
“Weh, kenapa?” Fia datang menempel di sebelah dia. Dia terus tunjukkan jemputan yang tertera di skrin.
“Erk! Azwan? You mean…”
Hana mengangguk. Faham-faham sendiri sudah.
“Wow, he’s getting married huh?”
“Looks like it.”
“I thought you said he had commitment issues?” Itu salah satu sebab kenapa hubungan Hana dengan Azwan tak berakhir seperti yang Hana harapkan. Kalau menurut cerita Hanalah. Tak tahulah pula kalau ada kisah lain disebaliknya.
“Dah overcome the issue lah kut.”
“Kau pergi?”
Dia angkat bahu. Nak pergi ke? Kalau ikutkan, bukan dia pun yang jemput. Orang lain yang tag nama dia di situ. Kalau pergi majlis yang tak dijemput, hukumnya haram, kan? Sia-sia aje dapat dosa nanti.
“Huh!”
“What?” Hana melirik pandang Fia di sisi.
“Funny…”
“What’s funny?”
“You and the bride share the same name.”

Hana pandang semula nama di skrin. Farhana Rais. Eh?