Followers

Google+ Followers

Friday, August 14, 2015

SE : Dia...Random Guy (versi KDH ori)

The best love story is our love story…Amzar-Alina

“Assalamualaikum, abang…” Sapa Alina di hujung talian sebaik sahaja panggilan bersambung.

“Waalaikumsalam, sayang.” Jawab Amzar lembut. 

“Abang buat apa?”

Amzar mengeluh. Manja. “Tengah rindukan, sayanglah.”

Alin ketawa besar. Alahai encik suami dia ini. Baru dua jam tak berjumpa dah rindu? Ini kalau tak jumpa berhari-hari tak tahulah apa rupanya.

“Sayang tak rindu abang ke?”

“Err…baru dua jam tak jumpa. Belum timbul lagi rasa rindu tu abang,” usik Alin. Dalam hati, Tuhan sahaja yang tahu betapa dia rindukan encik suami. Tadi pandai mengata encik suami. Dia pun dua kali lima juga sebenarnya.

“I can’t wait for you to come home, sayang.”

Alin tersenyum. “Me too, abang. Sabar ya? Berapa jam saja lagi Alin akan balik ke sana. And you better be prepare, sexy!” Pesan Alin seraya ketawa.

“I've been prepared sayang. Since the first day you've become my wife.” Ucap Amzar perlahan namun penuh ketegasan.

Alin terdiam. Ya Allah, he never ceases to amaze me!

“Sayang?” Seru Amzar bila cik isteri hanya mendiamkan diri.

“I love you, abang. I love so much,” ucap Alin tiba-tiba.

"I love you more, Alina."

"I'll see you tomorrow,  abang." 

"Yeah.I'll see you tomorrow. Sleep well and take care, ok?"

"Ok. Abang jangan lupa makan tau. Tadi mesti tak makan apa-apa. And please, get some sleep. Ok?"
Amzar ketawa kecil mendengar pesanan akhir cik isteri. Sejak bergelar suami isteri memang tidur malamnya tak akan lena kalau tak ada cik isteri di sisi. Cik isteri memang dah cukup maklum dengan hal yang satu itu.

"Yalah. Abang akan try. But I don't think I can, sayang." Amzar dah kembali merengek. 

"Abang...janganlah macam ni. Sleep ok? Kalau esok pagi abang datang dengab mata sembab, siap abang!"

Ketawa Amzar meledak. "Oh really? What you're gping to do, hmm?" Nada suara Amzar dah mula bertukar. Dalam. Garau.

"Oh macam-macam Alin boleh buat abang. Just wait and see."

"I'm so looking forward to it, Alina." Amzar dah senyum senget memikirkan apa yang cik isteri boleh lakukan.

Mereka berbual untuk beberapa ketika sebelum Alina minta izin untuk tamatkan panggilan. Cik isteri dah letih. Dengan hati yang berat Amzar letak telefon. 

Untuk beberapa minit dia hanya baring di atas katil. Tangan kanannya diletakkan ke ruang tempat tidur cik isteri. Dingin sahaja bahagian itu. Amzar mengeluh panjang. Sah, memang dia tak akan dapat tidur malam ini.

Akhirnya Amzar buat keputusan untuk turun ke dapur, isi perut macam yang diarahkan cik isteri tadi. 



PETI sejuk dibuka. Mata mencari-cari apa yang boleh dijadikan pengalas perut. Hendak makan makanan yang dah disediakan mama dan ibu-ibu mertuanya tadi, selera dia tiada walaupun hidangan di atas meja nampak menyelerakan.

“Ah, salad!” 

Amzar capai bekas jernih berisi salad dari dalam peti sejuk. Kemudian dia berdiri tegak memandang deretan botol-botol yang tersusun elok di kanan peti sejuk. Tangan mencapai sebiji botol berisi krim bewarna putih. Tiba-tiba dia ketawa kecil. Kenangan di awal perkahwinan dia dan cik isteri dulu terbayang di fikiran….


Amzar buka peti sejuk, ingin menyejukkan tekak yang dahaga. Baru sahaja tangan hendak mencapai botol berisi air mineral, matanya terpandangankan sesuatu. Sesautu yang buat darah dia menyirap tiba-tiba.

“Bila masa you beli ni?”
 
Alin yang sedang mencuci pinggan di sinki pantas menoleh bila suara encik suami lain macam sungguh nadanya. Melihat apa yang dipegang Amzar di hadapan peti sejuk, Alin gigit bibir. Alamak! Takkan marah kut?

“Hari tu rasanya I ambil yang satu lagi tu kan?” Kening Amzar terangkat sebelah.

“Err… Saya dah biasa dengan yang itu,” jawab Alin jujur.

Amzar tarik muka. “Tak dapat lupa kenangan lama ke?” 

Barang di tangan diletakkan ke atas meja.

“Laa…ke situ pula dia. Amz, saya…”

Tak sempat Alin nak habiskan cakap, encik suami dah berlalu keluar. Alin ternganga. Apakah? Tangan dilap dan dia berjalan mendekati meja makan. Botol sos salad jenama Knorr yang menjadi punca Amzar menonong keluar dari dapur dengan muka masam mencuka dicapai. Dah tekak aku suka rasa thousand island ni. Salah ke aku beli? Sos salad je pun! Eee… payah betul kalau dapat suami yang kepala angin ni! Sos salad disimpan kembali di dalam peti sejuk. Kemudian dia keluar mencari encik suami. Haruslah dipujuk segera. Kalau tidak mahu panjang muncung encik suami. 

“Amz…” 

Amzar hanya buat tak tahu. Mata tak dikalih sikit pun dari kaca tv. Merajuk sungguh ni! 

“Amzzz…” Suara Alin dah bertukar nada. 

Lembut. Sedikit manja. Harap-harap tersentuhlah hati encik suami. Tapi macam tadi, encik suami masih dengan muka kejung dia. Isyhh! Apasal yang mengada sangat ni!? Rasanya sejak kahwin encik suami dah tak buat perangai kejung dia tu. Ni dah nak mula semula?

“Zariel Amzar Yusof!” Hah! Nama penuh terus dia sebut. Dia berdiri betul-betul di hadapan encik suami hingga Amzar tak ada pilihan lain selain daripada pandang wajah dia.

“It’s just a salad sauce. Tak ada kena mengena dengan sebarang kenangan lama. Don’t make a big deal out of it ok?” Ujar Alin lembut. 

Amzar diam. Alin mengeluh perlahan. 

“Saya dah kata kan, saya tak pandai memujuk. Jadi tolong jangan merajuk?” Pinta Alin. 

Melihat encik suami tak beri apa-apa reaksi, Alin hanya mampu menggeleng. Sudah tidak tahu hendak pujuk bagaimana lagi, Alin berpusing, hendak naik ke atas. Biarlah rajuk encik suami hilang sendiri. Namun baru sahaja kaki hendak melangkah mendaki anak tangga pertama, dia terdengar encik suami seru nama dia. 

“Kebiasaan boleh diubah, Alina. If you give it a chance.” Perlahan Amzar bersuara.

Amzar ketawa perlahan. Botol sos salad dan bekas berisi salad di tangan di bawa ke meja makan. Selepas peristiwa itu, cik isteri memang tak lagi membeli sos salad Knorr. Memang Alin betul-betul mencuba untuk mengubah kebiasaan. Walaupun Amzar terasa dirinya sedikit kebudak-budakkan dalam hal ini, tetapi waktu itu dia dalam misi menawan hati cik isteri. Jadi dia gunakan apa saja cara yang ada demi memastikan nama dia akan berada dalam hati Alina. Lagipun kata orang all is fair in love and war..

"Angah..." 

Amzar angkat muka dan pandang ke arah pintu dapur. Mimi, salah seorang daripada adik kembarnya sedang berdiri di pintu dapur.

"Adik?" Amzar pandang jam digital di atas table top. 

"Kenapa tak tidur lagi ni? Dah pukul 2 pagi ni." 

"Orang nak minum air. Yang angah kenapa tak tidur? Tak penatkah?" Soal Mimi sambil mencapai sebotol air mineral dari dalam peti sejuk.

"Tak boleh tidur."

"Why? Excited sangat? Atau..." Mimi dah tersenyum nakal.

"Atau apa?" Kening Amzar dah naik sebelah. Faham sangat si adik tengah mengusik.

"Alah angah tu. Bukan orang tak tau. Tak boleh tidur tu bukan sebab apa. Sebab kak ngah tak ada kat tepi kan? Manja betul! You know what angah? You and kak angah are the epitome of sweetness overdose. Tahu tak?"

"What? Sweetness overdose?"

"Yes! Semua orang cakap macam tu. Manis terlebih gula hubungan you berdua. Sometimes I wonder, you berdua ni tak pernah bergaduh ke?"

Amzar ketawa dan menggeleng. 

"Adik... we're human. Bergaduh tu tak pernahlah. Tapi tipulah kalau angah cakap kami tak pernah berselisih faham."

"What? You and kak ngah berselisih faham?"

"You know your kak ngah's history.  Walaupun yang major things dah selesai tapi ada masa perangai suka memendam perasaan dia tu dia buat juga. And sometimes it pisses me off. But..." Amzar terdiam mengingatkan sesuatu.

"But what?" Tanya Mimi tak sabar.

Amzar senyum penuh makna. Kenangan yang satu itu muncul di fikirannya...


Jari mengetuk keyboard laptop. Namun matanya tetap mencuri pandang ke arah Alin yang sejak tadi asyik ulang-alik di hadapan dia. Hendak gelak pun ada melihat telatah Alin yang bersungguh-sungguh hendak tarik perhatian dia. Buat-buat terlanggar kerusilah. Cari barang dalam console table berhampiran dialah. Yang paling dia tak tahan, Alin sanggup mengelap segala perabot yang berada berdekatan dia. Puas dia gigit bibir menahan diri daripada tergelak. Dia hendak tengok, sejauh mana Alin sanggup bertindak untuk dengar dia bersuara. 

Sebenarnya rajuk dia dah terubat bila melihat susah payah si isteri buatkan makanan kegemaran dia untuk hidangan makan malam tadi. Walaupun tak sedap mana, namun tersentuh juga hati dia melihat kesungguhan yang Alin tunjukkan untuk sediakan masakan kampung itu. Mulut ringan hendak menegur Alin, nak mengucapkan terima kasih buat isteri. Namun hati mengada-ngada hendak si isteri terus memujuk dia. 

Mana pula perginya dia? Hati bertanya sendiri bila kelibat cik isteri sudah tidak kelihatan. Baru sahaja dia hendak bangun daripada kerusi hendak mencari cik isteri, tiba-tiba lampu di bilik kerja dia terpadam. Eh, black out? 

Melalui sinaran cahaya daripada skrin laptop, Amzar Amzar bangun. Baru sahaja kaki hendak melangkah, dia terhenti. Matanya terpaku melihat Alin yang sedang berjalan perlahan mendekati dia. Air liur ditelan. Isteri aku ke ni? Sejak bila bersalin kulit? Where the hell did she get that nightgown? Hati bertanya sendiri bila melihat nightgown labuh yang tersarung di badan Alin. Walaupun tidak terdedah macam baju yang mereka lihat di La Senza tempoh hari, namun ia masih nampak seksi di mata Amzar. Mana taknya, selama ini Alin hanya mengenakan pijama sahaja kalau hendak tidur malam. 

“Alina?” Nama cik isteri disebut. Takut juga kalau ini sekadar mimpi.

Alin letak tangan di dada Amzar. Hangat terasa tapak tangan cik isteri. Sah, ini bukan
mimpi. Ok, dia tengah menggoda aku ke ni? 

“Alina?” 

Jari telunjuk si isteri dah melekap di bibir dia. 

“What…” Tapi tak sempat dia hendak bertanya, cik isteri dah tolak dia hingga terduduk di kerusi. Whoaa… biar betul isteri aku ni? 

“Shut up!” Cik isteri dah duduk atas riba dia. 

Jantung Amzar rasa macam hendak melompat keluar melihat keberanian cik isteri malam ini. Tangan cik isteri bergerak perlahan dari dada naik ke pipinya. Kini kedua belah pipi dipegang cik isteri. Dalam samar-samar cahaya dari skrin laptop, pandangan dia dan cik isteri bersatu. 

“I’m sorry…” Bisik cik isteri lembut ke telinga kanannya.

“I’m sorry…” Kali ini ke telinga kirinya pula.

“I’m sorry…” Mata cik isteri pandang tepat mata dia.

“I’m so sorry…” Dan kali ini bibir dia pula jadi sasaran,

“Please forgive me?” Pinta cik isteri selepas beberapa ketika. Mata cik isteri nampak berkaca-kaca.

Amzar pejamkan mata. Kata-kata cik isteri meresap dalam hati. Wajahnya dirapatkan ke wajah Alin. Dahi bertemu dahi. Hidung cik isteri dikucup lembut. Abang dah lama maafkan sayang. Namun kata-kata itu tak mampu diluah. Belum lagi. Tiba-tiba dia teringatkan kenangan mereka di Port Dickson tak lama dulu. Apabila dia memohon maaf, dan Alin mengenakan syarat kepadanya. Bibir terus menguntum senyuman nakal.

“Abang akan maafkan. On two conditions.”

“What are they?”

Mata cik isteri direnung dalam. “Promise me. You akan beritahu semua masalah yang you hadapi. Don’t keep it from me.”

Cik isteri nampak teragak-agak. Selama ini dia jenis yang pendam masalah sendiri. Sekarang kena berkongsi pula? Tapi apa masalahnya. Cik jantung dan cik hati, macam mana ni? Hailaa…apa susahnya Alin. Dulu kita seorang, sekarang dah berdua. He’s your husband, Alin. Susah senang kena kongsi bersama. Cik hati pun menyokong sekali. Akhirnya Alin mengangguk setuju.
 
“Ok. What are your second condition?”

Amzar tersenyum penuh makna. Tubuh cik isteri dipeluk kuat lalu terus dicempung.

“Amz…” Terjerit Alin dibuatnya bila tiba-tiba tubuhnya diangkat.

“Syhhh…this is your second condition.” Bisik Amzar ke telinga Alin.

“Apa dia?”

Bibir Amzar menguntum senyum. Senyuman yang sering membuatkan cik isteri merah muka.

“Fly me to the moon…and let me play among the stars… Let me see what’s spring is like on Jupiter and Mars…In other words…hold my hand…In other words…baby kiss me…” Amzar mula menyanyi sambil menari dengan tubuh cik isteri masih di dalam pelukan.

Alin ketawa. Tangan semakin kuat merangkul leher encik suami. 

“Sinatra? Apa kena mengena dengan syarat kedua abang?”

Amzar mendekatkan wajahnya ke wajah Alin. Matanya dikenyitkan sebelah sebelum bibirnya didekatkan ke telinga Alin.

“Jom…” Suara sexy dah keluar.

“Pergi mana?” Balas Alin separuh berbisik. Cik jantung dan cik hati dah bersiap-siap nak menyalakan bunga api.

“Moon…” Suara Amzar dah bertukar nada. Parau dan menggoda. Tubuh cik isteri dirangkul lebih erat. 

“Take me to the moon, Alina..."

Alin tersipu malu bila hati mula memahami maksud Amzar. Encik suami bila datang angin romantik dia, memang bisa membuatkan jantung dia berdetak lebih deras. Wajahnya disembunyikan ke dada encik suami. Walaupun dah hampir tiga bulan berkahwin, perasaan segan itu masih ada lagi, ok! 
Perlahan dia bisikkan jawapan yang sewajarnya kepada encik suami.

Malam itu, rajuk encik suami terubat. Cik jantung dan cik hati, bukan main lagi main bunga api…


"Euww...too much information,  angah!" Mimi mengelengkan kepala sambil menutup kedua belah telinganya. Walaupun perkara itu nampak normal untuk pasangan yang dah berkahwin dan bukanlah perkara yang salah, namun bila ia melibatkan abang sendiri...euwww. Big NO.

Amzar ketawa besar bila melihat wajah si adik yang merah padam. 

"But you know what?" Mimi bersuara.

"What?"

"I'm glad you found her. She changed you. A lot," ujar Mimi.

Amzar pandang wajah Mimi. "Cara adik bercakap macamlah selama ni angah teruk sangat."

"Well...tak lah teruk sangat. Tapi teruk sikit je."

Amzar angkat tangan lalu diletakkan ke dadanya. "Auchh...that hurt!"

Mimi ketawa besar. "And who would've guess. Si kejung macam angah boleh jadi lelaki paling romantik di abad ni. Romoe pun kalah! Dancing...singing...Unbelievable!"

"Huh?" Amzar angkat kening tak faham.

"Dancing to Smooth?" Usik Mimi.

Kali ini wajah Amzar pula yang merah padam. Damn! Cik isteri bercerita dengan adik-adiknya kah? Lepas ini memang kena pantau sesi girl's talk antara cik isteri dan saudara-saudara perempuannya.

"Singing to the crowd, pouring your hearts out?" Mimi buat senyum nakal.

Damn! Memang dia kena memantau girl's talk cik isteri.

"There's only ONE thing, TWO do, THREE words, FOUR you... (I love you) I love you..." Mimi mula menyanyikan chorus lagu yang pernah dinyanyikan Amzar tak lama dulu untuk cik isteri.

Memori indah mereka di Sabah kembali terlayar di fikiran...

"Abang...tak payahlah!" Alin cuba tarik tangan encik suami tapi encik suami hanya gelak dan terus bergerak ke gigi air dengan gitar budak sebelah.

"Ehem... may I have your attention please?"

Orang ramai yang berada berdekatan mereka mula beri perhatian kepada encik suami. Alin mencemik bila melihat beberapa gadis muda mula tersenyum-senyum pandang encik suami. Inilah susahnya kalau dapat suami hot macam Zariel Amzar. Mudah sangat tarik perhatian orang. Benci.

"Isteri saya," Amzar senyum ke arah dia. Semua mata dah pandang ke arah Alina. Aduh segannya....

"She wants me to tell the world how much I love her..." Amzar senyum meleret.

Erk? Bila masa pula aku cakap macam itu? Aku suruh dia cakap, I love you sekali lagi je kot!

"So, lady...this is for you..." Dan Amzar mula memetik gitar.

Give me more loving than I've ever had
Make it all better when I'm feeling sad
Tell me I'm special even when I know I'm not
Make it feel good when it hurts so bad
Barely get mad
I'm so glad I found you
I love being around you
You make it easy
It's as easy as 1-2-1-2-3-4
There's only
ONE thing (one)
TWO do (two)
THREE words (three)
FOUR you... (four)
(I love you) I love you

Alin dah panas muka. Orang kiri kanan ada yang dah mula ketawa. Ada juga yang turut sama bertepuk tangan, beri semangat pada si sexy goatee yang sedang seronok
menyumbangkan lagu di tepi pantai itu.

Hailaa...encik suami. Mujurlah aku dah sayang. Sumbang pun sumbanglah, abang. Janji, cik hati dan cik jantung kita suka. Kan?



Selepas berbual-bual dengan Mimi, Amzar naik semula ke atas. Memandangkan dia memang tak boleh tidur, kaki di hala ke sebuah bilik di sebelah bilik bacaannya. Pintu bilik dibuka, lampu di nyalakan. Amzar tersenyum puas melihat dekorasi bilik. Plat yang dilekatkan di pintu bilik di sentuh.

Little Juniors.

Bilik yang dihias khas isterinya untuk anak-anak mereka yang telah selamat dilahirkan tadi.
Amzar melangkah masuk lalu duduk di kerusi malas yang Alin letakkan bersebelahan baby cot. Sebuah plush toy teddy yang cik isteri letakkan di dalam baby cot dicapai. 

Sungguh dia tak sabar mahu menunggu hari siang. Tak sabar mahu menemui Alina. Tak sabar mahu mendakap Alif dan Amna, cinta hati dia dan cik isteri. Tak sabar mahu membawa insan-insan kesayangannya pulang ke rumah. Tak sabar menantikan saat mereka sekeluarga bersatu menjadi satu.
Amzar tarik nafas panjang. Dia sudah bergelar ayah! Rasa tidak percaya itu masih lagi dirasakan walaupun tadi dia sendiri yang memegang tangan cik isteri di labour room. Dia sendiri yang memegang Alif sebaik sahaja anak itu melihat dunia tepat ketika takbir raya berkumandang. Dia yang mengazankan anak-anaknya sebaik sahaja kedua-duanya selamat dibersihkan jururawat.

"I'm a dad!" Ngomel Amzar sendirian. 

Amzar sandarkan kepala. Rasanya macam baru semalam dia dan ALina berada di Sabah, mendengar berita mereka bakal menjadi mommy dan daddy. Rasa macam baru semalam dia melihat ada dua bintik kecil di dalam rahim isterinya berkelip-kelip di mesin ultrasound.

Amzar tersenyum kecil mengingatkan saat-saat manis sepanjang kehamilan Alin. Rezeki mereka, Ramadhan tahun ini dilalui dengan double treat. Ramadhan pertama merek sebagai suami dan isteri dan cik isteri hamil di bulan mulia ini. 

Sepanjang waktu Alin hamil, isterinya menjadi lebih manja. Macam-macam yang diidamkan. Dan dia bersyukur sangat dikurniakan kesabaran yang tinggi oleh Yang Esa dalam melayan karenah cik isteri.

"Abang...."

Amzar dah angkat kening. Bila nada dah meleret-leret macam ini, mesti ada yang cik isteri nak. Semalam nak makan garden salad. Dulu semalam nak makan daging rusa. Jenuh dia minta tolong mama carikan daging rusa. Setakat itu je tak apalah. Ini siap minta dia yang masakkan rendang daging rusa. Dia, Zariel Amzar, pegang sudip dan kuali? Tapi demi cik isteri tersayang, dia gagahkan juga ke dapur. Nasib baik youtube ada! Hari ni apa pula yang cik isteri nak. Janganlah minta yang bukan-bukan. 

“Apa yang?"

"Alin teringin nak makan durian crepe..."

Amzar tarik nafas lega. Durian crepe je. Tak apa. Berpuluh orang jual.

"...yang abang buat..." Alin sengih tayang gigi.

Ya, sepanjang kehamilan cik isteri memang dia menjadi manusia yang paling rajin ke dapur. Dan tidak seminit pun dia bersungut. Rasanya kalau apa-apa yang melibatkan cik isteri semuanya ok sahaja baginya. Masakan tidak, berbuka puasa hanya dengan roti sahaja pun dia tak kisah. Kalau zaman bujang dulu rasanya dah naik dibuatnya. Amzar ketawa mengingatkan kejadian seminggu puasa dulu...


Alin tersenyum puas melihat hidangan atas meja. Dah hampir tujuh hari berpuasa, baru hari ini dia berpeluang berbuka berdua dengan encik suami. Puasa pertama, mama dah keluarkan arahan supaya mereka sekeluarga bermalam di rumah mama dan papa. Memandangkan ini tahun pertama dia berpuasa sebagai menantu keluarga Dato Yusof, Alin ikutkan sahaja arahan si ibu mertua. 

Mulanya ingat puasa pertama sahaja. Sudahnya berlanjutan sampai puasa ke dua. Hari kedua pula, ingatkan bolehlah balik ke rumah mereka berdua. Tapi mak pula keluar mandat supaya mereka balik berpuasa di rumah. Memadangkan Ijoy pun dah balik ke kolej dan Alin kasihankan mak yang keseorangan, mereka berdua pun baliklah ke rumah mak. Masuk hari kelima puasa, ibu pula ajak berpuasa di rumah dia. Sudahnya hari ini baru dia dan encik suami dapat balik ke rumah mereka sendiri.

Lagu Amazed yang tiba-tiba kedengaran dari telefon Alin buat dia senyum lebar. Kenal sangat siapa pemanggilnya.

“Assalamualaikum…”

“Waalaikumsalam, sayang…” 

“Abang dekat mana? Lambat lagi ke nak sampai rumah?” Alin pandang jam di dinding. Dah hampir 5.30 petang. Sempat ke encik suami sampai sebelum berbuka?

“Abang baru keluar office. Kerja banyaklah, yang. Sayang masak apa?”

“As per your request lah abang. Thai’s dish.”

“Really?”

“Yes. Tom yam campur, somtam, siakap steam, kailan ikan masin dan your favourite sambal belacan.”

“Ok, yang! I’m on my way!” Amzar dah teruja. Tak sabar nak berbuka dengan isteri tersayang.

“Abang, please drive carefully!” Pesan Alin cepat. Tahu sangat perangai encik suami yang suka speeding.

“Always, lady. See you in a bit. Love you…”

“Love you too…”


Baju disarung pantas. Rambut yang basah dilap pantas. Tinggal lagi sepuluh minit nak berbuka. Tak sangka pula jalan raya sesak hari ini. Perjalanan dari pejabat yang selalunya hanya mengambil masa tak sampai 45 minit, jadi satu jam lebih sudahnya. Sampai sahaja rumah tadi, dah hampir pukul 7.00. Masuk sahaja ke dalam rumah, cik isteri dah suruh dia cepat-cepat bersihkan diri. Tapi sebelum tu sempat jugalah dia menjengah ke dapur. Memang terbaik hidangan berbuka puasa mereka berdua hari ni!

Tuala basah dicampak ke dalam bakul laundry. Kaki menapak turun tangga. Baru tiga anak tangga dipijak, tiba-tiba…

“Arghhh! Nooooooo!!!!” Jeritan cik isteri kedengaran dari dapur.

Alina! Hati Amzar dah berdegup kencang. Tak tunggu lama, anak tangga dilangkau sekali dua. Please let her be ok!

“Sayang…kenapa ni?” Kelam-kabut Amzar berlari mendapatkan cik isteri yang dah tertunduk di depan cabinet. Sebelah tangan cik isteri dilihat memegang dahi, sebelah lagi memegang pinggang. Takkanlah…

“Sayang…are you ok? Nak bersalin dah ke?” Amzar pegang perut cik isteri. Eh…tapi due date dua bulan lagi!

“Bukan…” Lemah Alin menjawab. 

“Dah tu?” Dahi Amzar dah berkerut-kerut. Habis seluruh tubuh cik isteri dibelek risau kalau ada cedera di mana-mana.

“Sayang, kenapa ni? Janganlah takutkan abang!” Amzar makin risau bila cik isteri diam membisu.

Perlahan Alin angkat muka. Bibir digigit. Mata dikedip-kedip. “I love you, abang…”

Kerutan di dahi Amzar makin bertambah. Lain macam saja isteri aku ni. “I love you too, sayang…” Lambat-lambat Amzar bersuara. Hati dah rasa lain macam.

“Err...abang…” Alin merengek manja.

O-kay…something is up with her! Bisik hati Amzar.

“Yes?” Kening Amzar dah terangkat sebelah.

Alin senyum simpul. “Abang buka roti cicah kuah tom yam dulu, boleh tak?”

“Hah?!” Rahang Amzar rasa macam nak jatuh. Roti cicah tom yam?!

“Err…” Alin sengih tayang gigi sambil jari menunding ke arah periuk nasi. 

“…Alin lupa tekan suis…”

Mata Amzar beralih dari muka comel cik isteri ke arah periuk nasi yang terbuka. Isi periuk dijengah. Nampak jelas beras yang masih elok terendam dalam air. Dahi ditepuk perlahan. Wajah Alin yang sedang tersengeh manja pandang. Amzar menggeleng lemah.

Alahai cik isteri…


Sepanjang kehamilan ini pun cik isteri menjadi lebih pandai menggoda. Sebelum puasa, sukalah dia. Tapi masuk sahaja bulan ramadhan, memang ketahanan imannya diuji betul. Mungkin cik isteri sendiri tak sedar apa yang dia buat itu nampak menggoda di mata Amzar tapi demi Tuhan memang sepanjang waktu cik isteri hamil apa sahaja yang dibuat cik isteri akan buat dia tergoda. 

Mujur jugalah bulan puasa ini kerja dia banyak di pejabat. Jadi peluang hendak sentiasa melekat di sisi cik isteri agak terbatas. Lepas waktu berbuka lain cerita.

Sepanjang hamil ini, cik isteri juga menjadi lebih sensitif. Pantang terusik sikit, mesti menangis. Naik risau Amzar dibuatnya. Sebab itu sebolehnya dia akan pastikan emosi cik isteri tidak terganggu. Apa sahaja kehendak cik isteri selagi tidak melampau diikutkan. Termasuklah hal berkaitan dengan sambutan 1 Syawal. Ikutkan rancangan asal tahun ini dia hendak mengajak cik isteri beraya di rumah mereka sahaja. Ajak sekali ketiga-tiga keluarga mereka raya bersama. Amzar tahu mama, mak dan ibu memang tak akan membantah. Untuk menantu tersayang, ketiga-tiga wanita itu sanggup buat apa sahaja. Tapi tak sempat dia buka mulut, cik isteri dah terlebih dahulu bersuara...

“Abang…”

“Yes?”

“Raya nanti…”

Amzar pandang wajah cik isteri yang sedang tersenyum manis.

"Kenapa?"

"Kita raya di sini?"

"Sini? Maksud sayang di rumah kita ni?"

Alin mengangguk teruja. 

"Ok, tapi..."

Belum sempat Amzar cakap apa-apa, Alin dah tarik muncung. Wajah yang ceria tadi jadi mendung tiba-tiba.

"Rumah siapa? Kalau abang terlupa, mari Alin ingatkan. Kita ada 3 keluarga tau. Kalau kita raya rumah mama, mak dengan ibu macam mana? Mak dahlah ada Ijoy je. Ibu pula ada Ayah De saja. Takkan Alin nak tinggalkan mereka?" Suara Alin dah mulai serak.

"Sayang..."

"Abang please don't say no. Jangan buat sampai Alin kena pilih. Alin sayang abang. Alin tak nak bantah cakap abang. Alin tak nak jadi isteri derhaka. So please don't say no. Please, abang?" Alin dah mula menangis.

"Ya Allah sayang. Hei...jangan menangislah." Tubuh cik isteri dipeluk erat.

"Memang rancangan abang macam itu pun sayang. Abang baru nak cakap tadi tapi sayang dah cakap dulu."

Alin angkat muka pandang encik suami.

"Betul?"

Amzar angguk. Terus cik isteri peluk tubuhnya. Kuat.

"Thank you, abang." 

Senyuman Amzar makin lebar mengenangkan apa yang terjadi selepas cik isteri berterima kasih dengannya. Sungguh, memang isterinya sangat pandai menggoda sejak hamil.

Seperti yang dia jangka, memang semua ahli keluarganya bersetuju dengan rancangan sambutan Syawal mereka. Macam-macam rancangan diatur. Master planner tak lain tak bukan cik isteri sendiri. Ahli keluarga mereka hanya mengikut tanpa banyak soal. Malah masing-masing bukan main teruja lagi. Tapi manusia hanya mampu merancang. Rancangan Tuhan tiada siapa yang tahu.

Sepatutnya malam ini mereka akan berkumpul bersama, solat jemaah bersama. Bertakbir raya bersama. Tapi segalanya tak menjadi seperti yang dirancang bila...


Ramadhan terakhir (kalau penyimpan mohon besar umumkan esok raya).  Hari ini Amzar dah mula bercuti. Selepas sahaja subuh tadi, dia dan Alin  terus buat apa yang patut. Atau lebih tepat lagi dia yang buat apa yang patut. Cik isteri disuruh buat kerja ringan-ringan sahaja kerana keadaannya yang makin sarat. 

Tempat pertama yang dibersihkan Amzar, halaman rumah mereka. Dia dah merancang dengan along, adik-adik dan adik iparnya mahu membakar lemang dan merebus ketupat bersama nanti. Memandangkan ini raya pertama dia sebagai seorag suami dan menantu dia mahu memastikan segalanya sempurna.

Selesai membersihkan halaman, Amzar beralih ke bab dekorasi pula. Si kembar sibuk mahukan dia memasang pelita dan lampu kelip-kelip. Nak dapat feel raya katanya.

"Pelita." 

Check!

"Decoration light." 

Check!

"Ketupat giant?" Amzar geleng kepala. Cepat di pangkah perkataan itu dari senarai yang disediakan adik-adik kembarnya. Ingat rumah aku ni shopping mall siap nak pasang ketupat giant bagai?

Sedang dia asyik memeriksa check-list, tiba-tiba terdengar suara cik isteri menyeru dirinya.

"Abang..."

Amzar toleh ke arah sliding door. Berkerut dahi dibuatnya bila melihat wajah cik isteri yang dah bertukar warna. 

"Sayang? Kenapa muka pucat ni?" Amzar terus bangun mendapatkan Alin.

"Mak...ibu...mama..." Satu-satu Alin sebut. 

Tangan Amzar digenggam kuat.

Amzar mula rasa tak senang hati. 

"Sayang...kenapa ni? Janganlah takutkan abang macam ni..."

"I'm sorry abang, but you need to call them now," beritahu Alin dengan suara yang tertahan-tahan.

"Kenapa pula ni sayang?"

Sebaik sahaja soalan itu keluar dari mulut Amzar, Alin mengaduh sakit. Sebelah tangab di atas perut. Sebelah lagi di belakang pinggang. 

Amzar pandang tubuh cik isteri. Sebaik sahaja pandangan sampai ke kaki, jantung Amzar berdegup kencang. Is that water? Dia pandang mata cik isteri, mahukan kepastian. Bila melihat cik isteri mengangguk, Amzar telan liur. Oh Tuhan! Kali ini, wajah Amzar yang berubah warna!


"Sayang...selawat banyak-banyak sayang." Amzar genggam kuat tangan cik isteri. 

"Abang..." Panggil Alin lemah.

"Ya sayang?"

"Maafkan dosa-dosa Alin, ya abang? Alin tahu Alin bukan isteri yang terbaik. Tapi Alin nak abang tahu, Alin cintakan abang dan abang adalah perkara yang terindah dalam hidup Alin selepas mak, ibu, Ijoy dan arwah abah. Don't forget that."

Amzar telan liur yang terasa kesat ditekak. Sabar Amz. Sabar. Don't you dare cry. She's in pain. Bear with her. 

"Abang...maafkan Alin, ya?"

Amzar cium dahi cik isteri lama sambil di dalam hati dibacanya surah Al-Fatihah. 

"Sayang tak ada dosa apa-apa dengan abang. Kalau ada pun, abang dah maafkan dalam setiap doa abang selepas kita solat, sayang."

Alin mengangguk dan tersenyum lemah. Tangan encik suami dibawa ke bibir.

"Terima kasih abang."

Serentak dengan itu jururawat yang mengendalikan kes cik isteri masuk ke dalam labour room bersama seorang doktor.

"Ok Puan Alina. It's time for you to push. Are you ready, my dear?" Tanya doktor itu.

Alin mengangguk.

"Mr Amzar?" 

Amzar mengangguk.

Tangannya digenggam cik isteri. Amzar pandang wajah Alin. 

I love you, mulutnya mengungkapkan ayat itu tanpa suara. 

Sepuluh minit kemudian...

"Here's your son."

Amzar pandang bayi kecil di tangan doktor.

"Subhanallah..."


***
Amzar melangkah tenang ke bilik cik isteri. Pintu bilik dibuka. Pemandangan yang dilihat sebaik sahaja pintu dibuka membuatkan dadanya terasa sebak. 

Alin...

Di atas katil...

Bersama insan-insan baru dalam hidup mereka.

Si kembar. Tanda cinta dia dan Alina Suffiya.

"Hey, sweetheart looks who's here. Say hi to daddy," ujar Alin sebaik sahaja menyedari kehadiran Amzar di dalam bilik. 

Amzar berjalan mendekati isteri dan anak-anaknya. Dahi cik isteri dikucup sebelum perhatiannya jatuh kepada si kecil di dalam dakapan Alina. Dia tunduk mencium pipi si comel. Kemudian pandangannya beralih kepada si kecil yang berada di atas riba cik isteri. Tubuh yang maha kecil itu diangkat lalu dipeluk cium penuh perasaan. 

"Assalamualaikum sayang-sayang, daddy." Ucap Amzar. Perasaan halus yang dirasai semalam, saat dia melafazkan azan ke telinga anak-anaknya dirasakan kembali. Pelupuk matanya terasa hangat. Demi Tuhan, dia tidak tahu bagaimana mahu digambarkan perasaannya saat ini. Gembira. Takut. Semuanya bercampur baur.

Si kecil berdua, Alif dan Amna lahir kerana rasa cinta yang wujud antara dia dan cik isteri. Tiada apa yang lebih membanggakan seorang lelaki melainkan melihat tanda cintanya lahir dari rahim wanita yang dicintai. Ya, dia benar-benar gembira. Namun dalam masa yang sama ada rasa takut bertamu di hati. Mampukah dia menjadi ayah yang baik, sehebat papanya? Sebaik arwah bapa mertuanya? Mampukah dia menjadi pelindung Amna? Mampukah dia menjadi role model Alif?

Tiba-tiba dia terasa tangannya disentuh Alina. Wajah cik isteri yang sedang tersenyum manis dipandang dalam. Bagai mengerti apa yang sedang dia rasakan, cik isteri memaut kuat lengannya.

"Abang akan jadi daddy yang terbaik untuk mereka. Trust me." 

Amzar telan liur.

"You think so?"

"I know so! You want to know why?"

Amzar pandang wajah cik isteri, menanti jawapan Alina.

"Sebab abang selalu berikan yang terbaik untuk Alin dan Alin tahu, abang akan lakukan perkara yang sama untuk keluarga kita demi Alin." 

Amzar senyum. Ya. Demi wanita ini, dia akan lakukan segalanya yang terbaik.

"Alina Suffiya..."

"Zariel Amzar..."

Amzar pandang Alin. Alin pandang Amzar. Kali ini mereka biarkan cik hati masing-masing yang berbicara.

Thank you for everything, lady...

You're most welcome, sir...


***

Thank you for loving me
For being my eyes
When I couldn't see
For parting my lips
When I couldn't breathe
Thank you for loving me...


Beberapa bulan kemudian...

Mata terasa berat betul hendak dibuka. Tapi rengekkan salah seorang si little juniors makin kuat kedengaran. Kalau Alin tak bangun cepat, nanti ‘terjangkit’ pula dengan si abang, Alif. Ikutkan badan memang terasa letih sangat. Mana tidaknya, dari siang tadi si little junior Amna buat perangai. Asyik merenggek hendak didukung. Tak boleh ditinggalkan sekejap pun. Alin tahu, Amna sebenarnya rindukan daddynya. Tiga hari tak berjumpa daddylah katakan. 

Sejak lahir tiga bulan lepas, tak pernah sehari pun Amzar tinggalkan mereka bertiga. Tapi tiga lepas Amzar terpaksa out-station. Walaupun encik suami sendiri berat hati hendak pergi, tapi bila big bos a.k.a bapa mertua tersayang Alin sendiri yang keluarkan arahan, terpaksalah encik suami pergi. Itu pun hari-hari Alin terpaksa on Skype sebab Amzar hendak tengok muka anak-anak mereka.
Mata dibuka perlahan. Baru sahaja Alin hendak alihkan comforter di badan, ada tangan yang menghalang. Mata terus celik dan dia terjerit kecil melihat wajah insan yang sedang berdiri di sisi katil.

“Abang?!” Mata dipejam celik berkali-kali. Biar betul? Bukan ke encik suami berada di Terengganu?

“Hai sayang…” Amzar menyapanya senyum sambil tangan mengusap-usap belakang badan Amna yang dah selamat berada dalam dakapan.

“Bila abang balik? You’re supposed to be home tomorrow, right?” Tanya Alin sambil bangun dari katil. Flight encik suami pagi esok. Tapi macam mana pula dah sampai rumah hari ini? Takkan dia…Mata Alin terus melirik ke arah jam di night stand. Pukul 2.00 pagi!

“Jangan cakap dengan Alin abang terus balik lepas habis meeting tadi? Abang memandu dari Terengganu?”

Amzar mengangguk dan tersenyum. Alin dah rasa hendak cubit-cubit sahaja encik suami saat ini. Mesyuaratnya tamat pukul 8.00 malam tadi. Kalau pukul 2.00 pagi dah sampai rumah, memang sah encik suami speeding! Dah berkali-kali pesan tapi encik suami dia ini degil betul!

“Abang ni degil tau! Alin dah pesan…” 

Tak sempat Alin hendak marahkan Amzar, encik suami dah lebih dulu ambil tindakan. Chup! Cepat bibir encik suami mendarat ke bibir dia.

“I miss you and our little juniors. Maafkan abang?” Amzar beri signature smile dia.

Aduh! Alin mengeluh kuat. Bila encik suami dah mula senyum gitu, memang dia selalu sangat kalah. Benci!

“Sayang penat kan? Seharian jaga anak meragam. Sayang tidurlah. Rehat. Biar abang pula tenggokkan Amna.”

“Abang pun penat kan? Seharian kerja. Tengok tu, baju pun tak tukar lagi. Abang pergi segarkan badan dulu. Biar Alin tengok Amna.” Alin dah hulurkan tangan mendapatkan Amna tapi Amzar cepat-cepat menggeleng.

“Tak apa. Abang tak penatlah. Biar abang tengokkan Amna. Sayang pergi rehat…

“Tapi…” 

“Alina Suffiya…” Amzar dah mula sebut nama penuh dia. 

Alin mengeluh. Kalau encik suami dah sebut nama penuh , janganlah hendak membantah lagi. Memang takkan jalan punya.

“Fine…” Alin mengumam perlahan. Mata sempat menjenguk Alif yang masih nyenyak tidur di dalam baby cot.

“That’s my girl. Dah. Pergi tidur…” Amzar cium dahi dia dan mengisyaratkan dengan mata supaya Alin segera baring. Bila Alin dah selesa di atas katil, Amzar bergerak ke hujung bilik bersama Amna. Telinga Alin mula menangkap suara Amzar berzikir, mendodoikan si kecil yang dah berhenti merenggek. Perlahan, kantuk Alin mula terasa.


Alin terjaga saat telinga terdengar suara laungan azan Subuh dari masjid berdekatan. Tangan automatik meraba tempat tidur encik suami. Kosong. Sejuk. Alin toleh ke tepinya. Bantal encik suami elok terletak. Tak ada tanda-tanda encik suami tidur di atasnya. Alin bangun, memerhati ke sekeliling bilik. Kelibat Amzar langsung tak kelihatan.

Aku mimpi Amzar balik ke tadi? Dia bertanya sendiri. Mata terus menghala ke arah baby cot. Kosong! Terus dia bangkit dari katil. Mana pula perginya anak-anak aku? Dia mulai panik tapi saat matanya terpandangkan sebuah luggage yang terletak di tepi almari, dia mengurut dada lega. Okay. Dia tidak bermimpi tadi. Suami tercinta memang sudah pulang dan melihatkan baby cot yang dah kosong, dia tahu di mana anak-anaknya berada sekarang. Pasti little juniors mereka dah terjaga dan tak mahu tidur dan seperti biasa daddy mereka akan buat benda yang selalu dia buat bila anak-anak kesayangan mereka terjaga pada waktu-waktu macam ini.

Perlahan, Alin buka pintu bilik dan kaki melangkah ke arah bilik tetamu yang bertentangan dengan bilik tidur dia dan Amzar. Dari pintu bilik yang terbuka, Alin melihat encik suami sedang duduk melunjur di atas katil dengan Alif dan Amna elok melekap di dada daddy mereka. Alin menggeleng sambil tersenyum mendengar encik suami sedang rancak berceloteh dengan little juniors mereka. 

“So, daddy tengah berjalan keluar dari restoren ni, bila tiba-tiba ada seorang perempuan cantik grab my arms and announce to the whole world I’m her fiancĂ©! Punyalah daddy terkejut.”

Alin ketawa kecil. Macam dah tak ada cerita lain hendak diceritakan dengan si kembar. Same old story…

“And of course, being the perfect gentleman, daddy cakap dengan perempuan cantik tu…” Amzar berdeham, betulkan suara.

“Daddy cakap apa?” Tanya Alin dari muka pintu dengan nada suara yang sedikit kebudak-budakkan.
Amzar mendongak memandang Alin. Bibir terus menguntum senyum. Rasa ‘itu’ terasa mengebu-gebu di dalam hati sebaik sahaja pandangan dia dan cik isteri bersatu.

“Daddy said thank you…” Balas Amzar. Pandangannya tak beralih sedikit pun dari mata cik isteri.

“Thank you for what?” Tanya Alin perlahan sambil berjalan mendekati Amzar dan anak-anak mereka.

“Thank you for randomly picking me to be her one and only….”

Alin naik ke atas katil lalu duduk di sisi encik suami. Tangan mengusap kepala Alif dan Amna yang dah mula pejamkan mata di atas dada Amzar. Alin pandang Amzar yang sedang ralit merenung dirinya. Pipi encik suami diusap lembut sebelum pandangannya jatuh kembali ke arah jantung hati mereka berdua.

“And that woman replied…” Alin tunduk mencium kepala Amna dan Alif. Cerita encik suami belum lagi sampai ke penghujungnya.

“What did she said?” Tanya Amzar perlahan.

Alin angkat kepala. Matanya merenung tepat ke mata Amzar. Segala rasa cinta dan kasih yang membuak di dalam dada, terpancar dalam sinaran matanya.

“She said…” Alin tarik nafas dalam-dalam sebelum menyambung.

“Thank you for completing me, my random guy…”

Amzar tersenyum. Syukur.



***


Sepuluh tahun kemudian...

Alin sapu air mata yang mengalir di pipi. Dia pandang keadaan di sekelilinganya. 
Ada Amzar. Suami, teman dan pemilik cintanya. Si sexy goatee yang masih lagi nampak segak walaupun usia sudah mencecah empat puluhan. Rasa 'itu' masih lagi segar dalam hati Alin walaupun usia perkahwinan mereka sudah mencecah sepuluh tahun. Amzar masih lagi seperti dulu. Sweet overdose seperti yang digelar adik-adik iparnya. Walaupun sudah memiliki lima orang cahaya mata, layanan Amzar padanya tidak berubah sedikit pun malah makin bertambah romantis suaminya itu. Mengingatkan lima orang cinta hati mereka, pandangan Alin beralih ke sudut kanan rumah mertuanya.

Di sana, bersama sepupu-sepupu mereka, ada the little juniors, si kembar Alif dan Amna yang kini berusia sembilan tahun, Amalyn si manis yang lahir setahun selepas abang dan kakaknya, Amiruz yang lahir dua tahun selepas itu dan si kecil Affiya, cinta hati bongsu dia dan Amzar yang lahir tiga tahun lalu. Alin tersenyum kecil melihat Alif yang sedang berpeluk tubuh memerhatikan adik-adiknya bermain. Tak ubah seperti daddynya. Protective! 

Sedang dia ralit memerhatikan anak-anaknya, terasa pinggannya dipaut. Alin senyum dan menoleh ke arah encik suami yang dah duduk di sebelahnya.

Hari ini genap sepuluh tahun usia perkahwinan dia dengan Amzar. Macam-macam yang terjadi dalam tempoh ini. Tipulah kalau dia kata hidup dia dan Amzar manis sepanjang masa. Ada masa dia merajuk juga. Ada masa Amzar masih lagi buat perangai kejung dia. Tapi Alhamdulillah, mereka berjaya harungi segalanya. 

"I miss you." Bisik Amzar ke telinganya.

Alin ketawa perlahan.

"We're practically under the same roof, abang. Miss apanya?"

"You're not by my side. Mestilah rindu," balas Amzar bersahaja.

Alin menggeleng. Alahai suami. Memang sentiasa manis bergula.

"Yang..." Seru Amzar.

"Hmmm?"

"Jom balik?"

"Hah?" Pantas Alin menoleh ke arah encik suami. Apa kena suamu dia ini? Orang bersusah payah hendak meraikan mereka, boleh pula dia ajak balik?

"Jomlah... I miss you. I really...really miss you." Suara encik suamu dah tukar nada. Senyum senget mula muncul.

Oh my! Mula dah! Alin dah panas muka.

"Abang... kita tengah diraikan ni. Takkan nak balik macam itu saja. Anak-anak pun tengah seronok main tu!"

"Alah...mereka mesti faham punyalah. Anak-anak kita tinggalkan dulu, esok pagi kita ambil. Bukan rumah orang lain. Rumah tok dan tok wan diaorang juga."

Mata Alin dah membulat pandang encik suami. Biar betul suami dia ni? Selama ini tak pernah sekali pun Amzar hendak tinggalkan anak-anak hatta di rumah orang tua mereka sekalipun. Tapi hari ni? Ya Allah, apa dah jadi dengan suami aku ni?

"Abang..." Alin dah mula gabra. Takkan buat tabiat? 

Amzar yang tadi nampak serius tiba-tiba ketawa besar. Makin takut Alin dibuatnya. 

"Abang? Are you ok?" Tanya Alin risau. "Janganlah takutkan Alin."

Dengan ketawa yang masih bersisa, Amzar rangkul bahu cik isteri. "I'm just messing with you, sayang."

"What?"

"Saja. Dah lama abang tak tengok muka gabra sayang tu. Rindu sangat..."

"Eee...abang ni memang tau! Alin dah macam nak putus nafas tadi dibuatnya. Benci!" Lengan encik suami dicubit.

"Auwww...sakitlah yang."

"Padan muka. Usik Alin lagi." Alin dah tarik muncung.

Tiba-tiba...

Chupp...

Alin terpanar. Terkedu. Bibir yang baru dijamah encik suami dipegang. Ya ampun Zariel Amzar! Tak segan ke? Alin tunduk, tak berani nak angkat muka. Umur dah dekat empat puluh tahun tapi perangai mereka macamlah budak remaja baru bercinta. Haishhh....

"Sayang..." Panggil encik suami lembut.

"Malu ke?" Usik Amzar.

"You think? Open space ni abang. Segan tau dengan dia orang!"

"Sayang...dah sepuluh tahun. They're used to it."

Serentak dengan itu terdengar suara adik iparnya ketawa. Alin angkat kepala sedikit. Makin panas rasa mukanya bila sedar dia dan Amzar menjadi perhatian. Damn! Walaupun dah sepuluh tahun tapi rasa segan itu masih lagi terasa.

"Daddy...mommy. ..K.I.S.S.I.N.G." Si anak dara Amna mula mengusik diikuti suara ketawa mereka yang berkumpul di halaman itu.

"Oh god!" Alin dah rasa macam nak menyorok dalam tanah.

Di sebelah Amzar makin galak ketawa.

"Daddy...kishh." Si kecil Affiya mula melambai mahukan kiss dari si ayah.

"Oh, my other princess wants me," Amzar bangun. Tapi sebelum itu...

"I'll kiss you more tonight, ok sayang?" Dahi Alin dikucup. Sempat dia kenyitkan mata sebelum dia berlari mendapatkan anak-anak mereka.

Alin hanya mampu memandang. Dah mati akal hendak melayan perangai terlebih manis encik suami. Namun dalam segannya, hati tak berhenti mengucap syukur. Syukur untuk segala yang dia ada pada hari ini. Rasanya tiada apa lagi yang dia mahukan dalam hidup ketika ini.

A husband...

A bunch of adorable kids...

A great family...

Apa lagi yang boleh membahagiakan seorang wanita kalau bukan semua ini?


T.H.E E.N.D (for now)


Real love stories never have endings. ― Richard Bach

Thursday, June 25, 2015

Ricochet 5

Tangan meraba-raba dalam gelap. Jumpa benda yang dicari, Hana tekan softbutton. 00:30! Loceng rumah yang berbunyi dari tadi dah tak kedengaran. Kelam kabut dia bangun, berlari ke tingkap, jengah ke bawah. Kelibat sebuah Jetta terparkir di depan rumah buat dia kerut dahi. Apakah?

"Along!"

Hana bergerak ke pintu bilik. Buka saja pintu, muka tak puas hati adiknya terlihat depan mata.

"Kak Fia tu mental tau tak! Datang rumah orang tengah-tengah malam. Macam tak ada hari esok pulak!"

Hana terkebil-kebil pandang Fahmi.

Fia? Tak sempat nak buka mulut tanya apa-apa, si adik dah mengaduh sakit bila lengannya dicubit.

"Sesedap mulut panggil akak mental kan?"

"Dah memang mental pun! Orang mental je datang rumah orang waktu-waktu macam ni!"

"Ada emergency la!"

"Call sudah. Tak payah sampai datang rumah."

"Ish...sibuklah budak kecik ni! Pergi tidur."

"Banyaklah akak budak kecik. Jadi suami akak pun dah layak tau!" Fahmi sengih senget.

"Kalau dah tak ada lelaki lain dalam dunia ni, I'll consider..."

"Aminnnn..."

"Euww...That is just so wrong!"

Hana geleng. Dua makhluk Allah ni kalau berjumpa mesti nak perang mulut. Kahwinkan betul-betul karang baru tahu!

"Bisinglah korang ni! Kau apahal datang rumah aku malam-malam ni? Nasib baik mama dengan babah tak ada. Kalau tak, jadi kerja nak menjawab."

"Oh... ada hal sikit. Budak kecik, pergi tidur!" Fahmi ditolak ke tepi.
Tak tunggu lama, Fia heret Hanna masuk ke dalam bilik.

"So kau dah tahu la?" Fia duduk hadap Hanna.

"Tahu amende pulak ni?" Malas nak berfikir. Dialah dah mengantuk. Penat buat kerja kenduri dua hari dekat rumah auntie baru terasa lepas dia landing atas katil tadi.

"Pasal Azwan!"

Hana tersentak. Hilang mengantuk dibuatnya.

"Dah kenapa tiba-tiba muncul nama dia pulak ni?"

"Kau jumpa dia tadikan?"

"Mana kau tahu?"

"Ni..." Fia tayang handphone depan muka Hanna.

"What? Ini pun nak update?"

'Run into Hana Rais. - feeling good.'

Besar mata baca apa yang Fia tunjuk. Hana dah lama tinggalkan aktiviti jadi pengguna tegar Facebook. Bila dah lama hadap social network tu, dia jadi bosan. Hari-hari benda sama yang dia nampak. Status updates yang buat kening terangkat, keyboard warrior bertekak, orang ni perli orang tu, orang tu balas balik, orang tak ada kena mengena dengan perlian terasa hati, A bertelagah dengan B, C...D...E...F...G dan habis semua kaum kerabat ikut masuk campur. Pendek kata dah macam tengok telenovella. Mulut dia pun, mulalah tak diam dari mengata.

Jadi demi nak kurangkan medium untuk tambah dosa, dia tinggalkan dunia yang satu itu. Akaun dia ada saja lagi. Cuma tak aktif. Tak rugi apa pun. Setakat nak keep in touch dengan kawan-kawan lama, telefon kan ada.

"Alah... biasalah. Facebook tu dah sama taraf dengan diari. Everything should be shared. Kadang-kadang, parents lagi tahu pasal anak diaorang through Facebook tau!"

"Scary!"

"Dunia hari ini. Jangan nak 'scary' sangat. Anyway...back to our topic. Kau jumpa dia tadi kan? Sampai hati tak beritahu aku kan..."

"Pleaselah babe! Benda tak penting pun. Kau jangan cakap dengan aku, kau datang rumah aku malam-malam ni sebab benda ni?" Kalau Fia jawab ya, memang betul cakap Fahmi. Kawan dia ni dah mental.

"Kau ingat aku mental? Aku nak tumpang tidur rumah kau malam ni. Rumah aku tak ada air. Tak perasan notis so aku tak tadah air. Ni sah kau tak baca WhatsApp aku kan? Kau ni betullah!"

Hana sengih tak berdosa. Dah keletihan. Siapa yang ada hati nak baca WhatsApp bagai.

"Jadi kau dah tahulah kan?"

"Kau ni dari tadi asyik tahu...tahu..tahu. Tahu apanya?"

"Pasal Azwanlah!"

"Dah kenapa dengan dia?"

"Kau jumpa dia tadi dekat mana?"

"RnR..."

"Wow...Deja-vu! Kau jumpa dia dengan siapa?"

"Dengan parents dia, isteri dia...anak dia..."

"Kejap..kejap..kejap! Rewind balik. Dengan siapa?"

"Parents...isteri..."

"Stop!" Pia angkat tangan.

"Kau ni dah kenapa?"

"Isteri? Kau sure?"

"Of course I'm sure! Kalau dah anak dia panggil perempuan tu ibu takkan bukan bini dia pulak!"

"Hmm..." Dahi Fia berkerut.

"Hmm apa?" Hilang sabar juga dibuatnya kawan dia yang seorang ini. Mujur kawan baik. Kalau tidak...

"Orang mati... boleh hidup balik ke?"

"Hah? Kau merepek apa ni Kamalia Sofia?"

Fia tarik nafas dalam-dalam. Pandang muka Hanna. Serius.

"Farhana Rais, isteri Azwan tu, dah meninggal..."

Rahang Hana rasa nak jatuh. Say whattt?

"Be...be...betul ke?"

"Muka aku ada nampak macam main-main?"

"Mana kau tahu semua ni? Kenapa aku tak tahu?"

Fia tepuk dahi. "Dah nak dekat dua tahun dah hot dude kau tu jadi hot duda, Hana!"

O-keyyyy... where have I been this past two years? Rasanya tak duduk dalam hutan pun!

"Fia... tell me everything!"



****
Selepas tiga puluh enam hari...

"Hello?"

"Baru sehari dah longlai macam ini? Come on Cik Farhana, bukan baru semalam tahu puasa. Dah bertahun-tahun..."

Hana tarik telefon dari telinga. Ni nombor siapa pula? Tadi masa jawab memang dia tak check siapa yang buat panggilan. Main angkat terus. Masih lagi office hour, dia ingat panggilan yang berkaitan urusan pejabatlah.

"Siapa ni?"

"Your lord and master."

"Huh?" Gila ke apa? Sabar Hana. Sabar. Puasa. Karang sia-sia tak dapat apa.

"Maaf ya. I'm busy. Kalau nak main-main, cari orang lain. Bye." Terus dia tamatkan panggilan.
Dugaan bulan ramadan. Dia sebolehnya mengelak dari berurusan one-one dengan orang. Bukan apa. Sedar kesabaran diri tak tinggi mana. Sebab itu sepanjang ramadan dia lagi selesa terperap dalam bilik pejabat dia. Tapi dalam nak mengelak, ada juga yang muncul. Contohnya... macam orang yang telefon dia tadi. Kalau hari biasa memang kena marah dah.

Tumpuan Hana kembali pada file di atas meja. Baru dua para laporan dibaca, sekali lagi telefon berbunyi. Kali ini ada pesanan dari WhatsApp.

+ Rude!
What the heck? Siapa makhluk Allah yang panggil dia kurang ajar ni. Gambar profile di periksa. Huh? Ironman? Kes tak yakin dengan diri sendiri ke apa sampai tak nak letak gambar sendiri.

+ I know u're reading this. I can see that blue double line.

- who is this? 

+ jangan marah. Bykkan sabar. Puasa ni. Bukan setakat tahan lapar dan dahaga ya. 

Hana biarkan pesanan tu tak berjawab. Makin dilayan makin menjadi-jadi pula nanti. Jari dilarikan ke perkataan BLOCK. Tak sempat dia nak swipe, satu lagi pesanan masuk.

+ you owe me a cup of coffee.

Hana terkesima. Hah? Coffee? Wait a minute...

Ironman... Tony Stark. Coffee... Takkanlah? Mana dia dapat nombor aku? And lord and master? Apakebendanya tu?

+ I got ur number from Fahmi. ✌✌

Choii! Adik dia punya kerja rupanya. Untuk 'abang long' sanggup double cross kak long sendiri.

+ Don't forget to save my number. Ingat...u hutang I kopi secawan. Selamat berbuka. Assalamualaikum... 

Waalaikumsalam, Hana jawab dalam hati. Nombor Daryl di save ke dalam telefon.
Whoaaa! Telefon terlepas dari tangan. Dah kenapa dia mengikut saja cakap Daryl ni?

"Kawasan mana yang kau jajah,bro?"

"Hati Farhana."

Oh no! Dah kena jajah hati ke aku ni? Hanna geleng kepala. Laju. Tak mungkin-mungkin! Perasaan perasan dia saja ni.

"Cik Hana..."

Hana angkat kepala pandang Nieza, techinal assistantnya.

"Yes?"

"Ada orang nak jumpa dekat reception area."

"Siapa?"

Nieza senyum lebar. "Lelaki."

Dua tahun kerja di sini, baru kali ini dia nampak ada lelaki yang bukan dalam senarai klien atau kenalan kerja cari purchasing manager dia ini. Boleh tahan pulak tu wajahnya.

Hana pasang langkah ke reception area. Mata tercari-cari orang yang mencari tapi yang dia nampak cuma Vee, cik receptionist.

"Vee...Nieza kata ada orang cari saya?"

"Haa... ada. Dia..." Tak sempat Vee nak habiskan cakap, nama Hana diseru dari belakangnya.

"Hana?"

Hanna menoleh. Heart-skips-a-beat.

"Azwan."




To be continued....
7Ramadan1436H




p/s: ini bukan versi mss. ini versi enovel untuk bacaan di blog. so mind the BM+English-grammatical error-tatabahasa-typo and so on... will write the proper version if I ever decided to transfer this into novel version. (IF being the operative word)
thank you for reading. have a blessed Ramadan.

Wednesday, June 24, 2015

LIMITED EDITION : DIA YANG TERPILIH

7Ramadan1436

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, saya diberi kesempatan untuk turut serta dalam Limited Edition: Dia Yang Terpilih bersama penulis-penulis yang lain. Kompilasi ini terdiri daripada cerita-cerita pendek dah cerita pendek dari saya bertajuk Untuk Pencinta Cinta. A light and easy read.

Jadi kepada sesiapa yang berminat nak beli, order sedang dibuka hingga 28.6.2015. Boleh cari ejen dan admin IKP di Facebook. Atau boleh email terus pada saya.

Salam ramadan dari saya...

xx
FH
×××××
Teaser : UNTUK PENCINTA CINTA

“Assalamualaikum…”

“Waalaikumsalam…”

“Kenapa tak balas?”

“Aaa…saya…saya  nak  pergi  terawih.”  Alma rasa  nak  gigit  lidah  sendiri.  Ada  kaitankah  jawapan  dia tu?

"Ok.  Saya  pun  nak  pergi  ni.  Tapi  sebelum  tu, dengar apa saya nak cakap ni.”

“Cakap apa?”

“I  meant  what  I  said.  I  don‟t  want  to  be  your friend anymore.”

Wednesday, June 17, 2015

Checklist :Ramadan [Hanya...Dia Cinta]

"Balik rumah mama tak?"

"Baliklah. Kalau Zara kata tak nak pun, Adhan mesti ajak balik juga."

"Ajak uncle sekali."

"Papa tak ada. Esok dah nak fly ke Jeddah. He's spending the whole month of puasa in Mekah. 1st syawal nanti baru balik."

"Oh...ok then. Jangan lambat tau. Banyak benda nak buat ni. Mama nak masak rendang sikit."

"Mama ni...mengalahkan nak raya!" Zara menggeleng. Kalau dah buat rendang, wajiblah buat pulut kuning sekali tu. Mama mana boleh tengok rendang tu tak berkawan.

"Biarlah, adik. Lagipun tak ada termaktub dalam mana-mana undang-undang kata tak boleh nak buat semua tu nak sambut ramadan. Asalkan tak berlebih-lebih sampai membazir. And mama pun kata, nak hantar pada sekolah tahfiz baru tu. Boleh juga jadi lauk sahur. I got to go. Jangan lupa datang awal tau!"

"Yes, kak long. See you tomorrow."

Handphone diletak ke atas meja. Zara capai pen dan notebook milik encik suami. Segala benda yang berlegar di kepala laju dicatitkan ke dalam notebook kecil itu.

"Babe..."

Zara angkat kepala pandang wajah Adhan yang baru turun dari atas.

"Abang...Rizqi dah tidur?"

"Dah. Letak aje atas bantal, terus lelap."

"Manja! Nak kena papa juga tidurkan baru nak tidur." Tadi dia yang nak tidurkan Rizqi memandangkan Adhan tengah siapkan kerja pejabat. Tapi tak tahulah angin apa yang masuk ke badan si anak, merengek-rengek pula nak suruh papanya tidurkan. Adhan pula,bila melibatkan anak kesayangan, tak retilah nak cakap tidak.

"Zara tengah jawab soalan exam ke?" Adhan labuhkan duduk di sebelah Zara.

"Huh?"

"Tak delah. Bukan main dalam kerut kat dahi tu. Macam tengah fikir benda berat." Adhan usap dahi Zara yang masih berkerut. Penuh konsentrasi sungguh!

"Jawab exam apanya. Orang tengah buat checklist ni."

"Checklist?" Adhan tumpang tengok apa yang puan isteri tengah tuliskan. Dahi turut sama berkerut baca list yang disenaraikan. Ganti langsir, ganti bunga, cat bilik, cat pagar, beli pelita, barang buat cookies...

"Bila sayang nak buat semua ni?"

Zara senyum. "Puasa sebulan kan? Tapi part cat ni memang kena siapkan sebelum rayalah."

"Bagi sini notebook tu..."

"Abang nak buat apa?" Notebook dan pen bertukar tangan.

"Checklist jugalah. Takut ada yang terlupa..." Paha ditepuk, isyarat supaya puan isteri baring di situ.
Sambil menunggu checklist Adhan siap, Zara tala pandangan ke arah skrin tv, melayan Copa America.

"Done! Nah..." Adhan sengih sambil hulurkan notebooknya kepada Zara.

Zara angkat kening. Ni kalau sengih macam ni, mesti ada apa-apa. Entah permintaan apalah yang encik suami dia buat. Jangan disuruh masak benda pelik-pelik untuk buka puasa dahlah. Tahun lepas surub masak siput sedut masak lemak cili padi. Sudahnya "menyiput sedut" di bazaar ramadan saja sebab hancur dia kerjakan cengkerang siput itu gara-gara terkejut tengok siput itu 'keluar' jenguk dia.

Checklist dibaca. Muncung yang ditarik tadi perlahan-lahan kendur. Perasaan bersalah sebab berprasangka pada suami sendiri muncul di hati. Notebook diletakkan ke dada. Wajah Adhan ditatap. Lama.

"Abang tahulah abang handsome. Dah dapat kat Zara dah pun. Tak payahlah tenung-tenung macam itu." Adhan mengusik.

Zara ketawa. Tangan Adhan yang mendarat di atas perutnya digenggam kuat.

"Thank you."

Dengan mata masih memandang skrin tv, Adhan senyum. Senyum yang membawa erti dia faham dengan makna 'thank you' dari Zara.
Zara tarik nafas dalam. Sekilas, bayangan arwah ibu mentuanya muncul di fikiran. Mommy...thank you for raising such a wonderful man.

Checklist Adhan...

1. Solat terawih setiap malam. Unless Allah bagi sayang cuti. Kita jemaah di rumah pun boleh. *insert smiley*

2. Khatam 30 juzuk 30 hari. Insya-allah. How? Baca 4 mukasurat setiap kali lepas sayang solat fardu. 5 kali solat dah 20 mukasurat. 20 mukasurat dah dapat lebuh kurang 1 juzuk. Kita buat hari-hari...sampai 30 hari. Cool isn't it? Tapi jangan tergesa-gesa. Keep it calm and cool. Do it at your own pace. *insert smiley with heart*

3. Kalau sayang larat, kita banyakkan tahajud dari yang kita buat sekarang. *insert kissess*

4. Banyakkan sedekah. *insert hug*

5. Istiqamah

6. I love you #inibukanramadanchecklist #inichecklistseumurhidup *insert smiley...hug...kissess*

Your ever the cheesy husband
Adhan Mikhail.

****

Salam Ramadam 1436H
May Allah Bless...

xx FH xx

Sunday, June 7, 2015

RICOCHET 4



"How cute!"

Daryl ketawa mendengar pujian si gadis yang dah mendukung si kecil tadi. Hana dekat sebelah hanya senyum dan diam tak berkutik. Famili Azwan cuma tersenyum kelat. Dia memang tak tahu apa sejarah Hana dengan famili ini tapi sedikit sebanyak dia boleh tebak. They have an unpleasant history!

"Jom minum sekali?" Aunty Yan pelawa Hana selepas mereka diam beberapa ketika.

"Ya, Hana. Ajak kawannya sekali."

Serba salah dibuatnya. Bukan dia tak sudi nak terima pelawaan Aunty Yan dan Uncle Zain. Tapi tengok wajah Azwan yang mendung, wajah gadis yang berlanggar dengannya tadi muram, dia jadi tak selesa. Nampak sangat tak suka dengan kehadiran dia. 

"Sorry, aunty. Sebenarnya kami nak cepat. Ni pun singgah sebab Fahmi nak ke tandas." Daryl menyelamatkan dia dari menjawab.

"Nak cepat? Ada apa-apa hal ke?" 

"Kesian dekat Hana. Dah dua hari sibuk uruskan kenduri dekat rumah aunty kami. Rehat pun tak cukup. Tu yang kalau boleh saya nak hantar dia balik cepat. Bagi dia rehat. Esok nak kerja lagi."

Hana senyum dengar penerangan panjang lebar Daryl. Panjang akal Daryl mencipta alasan. Hakikatnya dia apply cuti esok. Kalaulah Daryl ni boyfriend atau suami, mahu juga dia menangis terharu dengar nada prihatin tu. 

"Laa... ya ke? Tak dapatlah borak-borak ni?" Sayu suara Aunty Yan.

"Sorry, aunty. Next time, eh?"

Hana rasa nak pukul mulut sendiri. Next time? Bila dia tengok si gadis depan dia menjeling tajam, seram sejuk terus dirasanya. Cool laa cik adik! Saya cuma nak berbasa-basi aje.

"Minta diri dulu, aunty..." Cepat-cepat dia hulur tangan nak bersalam. Lama-lama dekat sini, takut kena cincang pulak dia dengan cik adik depan ni.

"Hana nanti rajin-rajinlah datang rumah ya? Dah lama Hana tak datang..."

Hana sengih. Dia tak jawab ya. Cari nahas namanya. Dia juga tak jawab tak. Tak nak nanti Aunty Yan panjang-panjangkan pujukan. Faham-faham sendiri sajalah makna sengih dia tu. Datang rumah? Nak suruh saya jadi arwah cepat ke aunty? Menantu aunty tu tunggu peluang aje tu.

Hujan dah berhenti. Lepas minta diri, mereka bertiga berjalan ke arah Honda Civic Daryl. Sampai di kereta, Fahmi terus masuk ke dalam.

"Daryl..."

Daryl yang baru nak buka pintu kereta angkat kepala pandang Hana yang tersenyum pandang dia. Kalau Hana senyum macam ni, memang nampak manis. Dan sebab kemanisan tu, ada rasa hadir dalam hati. Cepat-cepat Daryl alih pandang. Takut hanyut dalam rasa yang muncul.

"Apa dia?" Mulut bertanya tapi mata pandang kunci di tangan. 

Lama Hana diam. Daryl mula gelisah. Awek ni nak pandang dia berapa lama? Akhirnya dia angkat kepala pandang Hana. Gadis itu masih lagi setia merenung dia. 

"Kenapa?"

Tiba-tiba Hana pecah ketawa sebelum dia masuk ke dalam kereta.

"Along ni dah kenapa?" Fahmi pandang Hana pelik. Kemudian dia pandang Daryl yang berkerut-kerut dahi masuk ke dalam kereta.

Fahmi angkat kening sebagai isyarat bertanya 'dah kenapa dengan along tu?'

Daryl angkat bahu tanda tak tahu. Tetiba aje perempuan ni ketawa. Kena sampuk hantu R&R ke apa?

"Oii along! Dah kenapa?" Risau pulak Fahmi tengok si kakak. Takkan jumpa kekasih lama terus jadi tak betul?

"That was the cheesiest...most corny thing I've ever heard!" Hana kesat mata yang berair dengan hujung jari. 

Fahmi blur.

Daryl terpinga.

"Kawasan mana yang kau jajah, bro? Hati Farhana." Ketawa Hana pecah kembali.

Fahmi dah mengekek ketawa. Daryl di sebelah dipandang simpati. Nasiblah abang long. Kakak dia ni bukan jenis senang nak tangkap leleh!

Daryl buat selamba dengar Hana mengajuk cakap dia. Tapi dalam hati menyumpah kebodohan sendiri. Haru sungguh! Dia ingatkan Hana ni stok-stok awek yang minat ayat-ayat bagi jiwa cair ni. Dia pun try laa berjiwa-jiwa tadi. Bajet minah ni sukalah. Manalah nak tahu kena gelak sampai macam ini sekali. 

Malas nak dengar ketawa Hana, dia ON radio dan teruskan perjalanan. Dari cermin pandang belakang, dia curi pandang Hana yang dah reda ketawanya. At least she looks happy. Perlahan, bibir Daryl tersenyum.


TEPAT  jam 9.30 Daryl berhentikan kereta di depan rumah keluarga Hana di Sri Damansara. Mujurlah dari Tapah ke KL tadi jalan tak sesak teruk. 

"Thanks abang long. Susah-susah kena hantar kami." Fahmi capai beg yang dikeluarkan Daryl dari but kereta. 

"Tak de hallah. Bukannya jauh sangat rumah pun." Kalau jalan clear, 15 minit lagi dia boleh sampai Bandar Utama.

"Singgah dulu?"

"Lain kalilah..."

"Kalau macam tu, Dik Mi masuk dululah..." Tangan dihulurkan ke arah Daryl sebelum dia masuk ke dalam rumah, meninggalkan Hana bersama Daryl.

"Balik dulu..." Tiba-tiba dia rasa kekok berduaan dengan Hana. Tadi pun sepanjang perjalanan balik dia lagi banyak berbual dengan Fahmi. Hana pun lebih selesa mendiamkan diri. Sekali-sekala dia perhatikan juga Hana. Gadis itu lebih banyak termenung pandang ke luar tingkap. 

Hana angguk. Dia cuma pandang Daryl bergerak ke arah kereta. Sebaik saja Daryl buka pintu kereta, Hana seru nama Daryl. Lembut. Tak seperti sebelum-belumnya.

Daryl kalih pandang Hana. Janganlah minah ni gelakkan dia lagi.

"Terima kasih." Ucapan ikhlas yang datang dari hati dia. 

Tak perlu diberitahu terima kasih untuk apa. Semuanya ditunjukkan dari pandangan mata. Terima kasih sebab hantar dia balik. Terima kasih sebab tolong dia di R & R tadi. Terima kasih sebab faham situasi yang dia hadapi. Terima kasih sebab tak soal dia macam-macam. Harap-harap Daryl faham makna terima kasih dia.

Daryl terdiam. Terkejut sebenarnya. Dalam banyak-banyak perkara yang dibayangkan akan diucapkan Hana, terima kasih tak ada langsung dalam list. Ada rasa was-was dalam hati. Manalah tahu kalau Hana nak permainkan dia lagi. 

Pandangan dia dan Hana bersatu. Kali ini dia lawan sikit kata hati yang cepat suruh dia alihkan pandangan. Kali ini dia memilih untuk pandang tepat ke mata Hana. Dan di situ...dia nampak ketulusan gadis itu. Bibir melorek senyum.

"You owe me a cup of coffee."

Hana juling mata disulam dengan ketawa kecil. Yup...he understand my 'terima kasih.'



To be continue??? Or we just leave it as it is?