Followers

Google+ Followers

Thursday, June 25, 2015

Ricochet 5

Tangan meraba-raba dalam gelap. Jumpa benda yang dicari, Hana tekan softbutton. 00:30! Loceng rumah yang berbunyi dari tadi dah tak kedengaran. Kelam kabut dia bangun, berlari ke tingkap, jengah ke bawah. Kelibat sebuah Jetta terparkir di depan rumah buat dia kerut dahi. Apakah?

"Along!"

Hana bergerak ke pintu bilik. Buka saja pintu, muka tak puas hati adiknya terlihat depan mata.

"Kak Fia tu mental tau tak! Datang rumah orang tengah-tengah malam. Macam tak ada hari esok pulak!"

Hana terkebil-kebil pandang Fahmi.

Fia? Tak sempat nak buka mulut tanya apa-apa, si adik dah mengaduh sakit bila lengannya dicubit.

"Sesedap mulut panggil akak mental kan?"

"Dah memang mental pun! Orang mental je datang rumah orang waktu-waktu macam ni!"

"Ada emergency la!"

"Call sudah. Tak payah sampai datang rumah."

"Ish...sibuklah budak kecik ni! Pergi tidur."

"Banyaklah akak budak kecik. Jadi suami akak pun dah layak tau!" Fahmi sengih senget.

"Kalau dah tak ada lelaki lain dalam dunia ni, I'll consider..."

"Aminnnn..."

"Euww...That is just so wrong!"

Hana geleng. Dua makhluk Allah ni kalau berjumpa mesti nak perang mulut. Kahwinkan betul-betul karang baru tahu!

"Bisinglah korang ni! Kau apahal datang rumah aku malam-malam ni? Nasib baik mama dengan babah tak ada. Kalau tak, jadi kerja nak menjawab."

"Oh... ada hal sikit. Budak kecik, pergi tidur!" Fahmi ditolak ke tepi.
Tak tunggu lama, Fia heret Hanna masuk ke dalam bilik.

"So kau dah tahu la?" Fia duduk hadap Hanna.

"Tahu amende pulak ni?" Malas nak berfikir. Dialah dah mengantuk. Penat buat kerja kenduri dua hari dekat rumah auntie baru terasa lepas dia landing atas katil tadi.

"Pasal Azwan!"

Hana tersentak. Hilang mengantuk dibuatnya.

"Dah kenapa tiba-tiba muncul nama dia pulak ni?"

"Kau jumpa dia tadikan?"

"Mana kau tahu?"

"Ni..." Fia tayang handphone depan muka Hanna.

"What? Ini pun nak update?"

'Run into Hana Rais. - feeling good.'

Besar mata baca apa yang Fia tunjuk. Hana dah lama tinggalkan aktiviti jadi pengguna tegar Facebook. Bila dah lama hadap social network tu, dia jadi bosan. Hari-hari benda sama yang dia nampak. Status updates yang buat kening terangkat, keyboard warrior bertekak, orang ni perli orang tu, orang tu balas balik, orang tak ada kena mengena dengan perlian terasa hati, A bertelagah dengan B, C...D...E...F...G dan habis semua kaum kerabat ikut masuk campur. Pendek kata dah macam tengok telenovella. Mulut dia pun, mulalah tak diam dari mengata.

Jadi demi nak kurangkan medium untuk tambah dosa, dia tinggalkan dunia yang satu itu. Akaun dia ada saja lagi. Cuma tak aktif. Tak rugi apa pun. Setakat nak keep in touch dengan kawan-kawan lama, telefon kan ada.

"Alah... biasalah. Facebook tu dah sama taraf dengan diari. Everything should be shared. Kadang-kadang, parents lagi tahu pasal anak diaorang through Facebook tau!"

"Scary!"

"Dunia hari ini. Jangan nak 'scary' sangat. Anyway...back to our topic. Kau jumpa dia tadi kan? Sampai hati tak beritahu aku kan..."

"Pleaselah babe! Benda tak penting pun. Kau jangan cakap dengan aku, kau datang rumah aku malam-malam ni sebab benda ni?" Kalau Fia jawab ya, memang betul cakap Fahmi. Kawan dia ni dah mental.

"Kau ingat aku mental? Aku nak tumpang tidur rumah kau malam ni. Rumah aku tak ada air. Tak perasan notis so aku tak tadah air. Ni sah kau tak baca WhatsApp aku kan? Kau ni betullah!"

Hana sengih tak berdosa. Dah keletihan. Siapa yang ada hati nak baca WhatsApp bagai.

"Jadi kau dah tahulah kan?"

"Kau ni dari tadi asyik tahu...tahu..tahu. Tahu apanya?"

"Pasal Azwanlah!"

"Dah kenapa dengan dia?"

"Kau jumpa dia tadi dekat mana?"

"RnR..."

"Wow...Deja-vu! Kau jumpa dia dengan siapa?"

"Dengan parents dia, isteri dia...anak dia..."

"Kejap..kejap..kejap! Rewind balik. Dengan siapa?"

"Parents...isteri..."

"Stop!" Pia angkat tangan.

"Kau ni dah kenapa?"

"Isteri? Kau sure?"

"Of course I'm sure! Kalau dah anak dia panggil perempuan tu ibu takkan bukan bini dia pulak!"

"Hmm..." Dahi Fia berkerut.

"Hmm apa?" Hilang sabar juga dibuatnya kawan dia yang seorang ini. Mujur kawan baik. Kalau tidak...

"Orang mati... boleh hidup balik ke?"

"Hah? Kau merepek apa ni Kamalia Sofia?"

Fia tarik nafas dalam-dalam. Pandang muka Hanna. Serius.

"Farhana Rais, isteri Azwan tu, dah meninggal..."

Rahang Hana rasa nak jatuh. Say whattt?

"Be...be...betul ke?"

"Muka aku ada nampak macam main-main?"

"Mana kau tahu semua ni? Kenapa aku tak tahu?"

Fia tepuk dahi. "Dah nak dekat dua tahun dah hot dude kau tu jadi hot duda, Hana!"

O-keyyyy... where have I been this past two years? Rasanya tak duduk dalam hutan pun!

"Fia... tell me everything!"



****
Selepas tiga puluh enam hari...

"Hello?"

"Baru sehari dah longlai macam ini? Come on Cik Farhana, bukan baru semalam tahu puasa. Dah bertahun-tahun..."

Hana tarik telefon dari telinga. Ni nombor siapa pula? Tadi masa jawab memang dia tak check siapa yang buat panggilan. Main angkat terus. Masih lagi office hour, dia ingat panggilan yang berkaitan urusan pejabatlah.

"Siapa ni?"

"Your lord and master."

"Huh?" Gila ke apa? Sabar Hana. Sabar. Puasa. Karang sia-sia tak dapat apa.

"Maaf ya. I'm busy. Kalau nak main-main, cari orang lain. Bye." Terus dia tamatkan panggilan.
Dugaan bulan ramadan. Dia sebolehnya mengelak dari berurusan one-one dengan orang. Bukan apa. Sedar kesabaran diri tak tinggi mana. Sebab itu sepanjang ramadan dia lagi selesa terperap dalam bilik pejabat dia. Tapi dalam nak mengelak, ada juga yang muncul. Contohnya... macam orang yang telefon dia tadi. Kalau hari biasa memang kena marah dah.

Tumpuan Hana kembali pada file di atas meja. Baru dua para laporan dibaca, sekali lagi telefon berbunyi. Kali ini ada pesanan dari WhatsApp.

+ Rude!
What the heck? Siapa makhluk Allah yang panggil dia kurang ajar ni. Gambar profile di periksa. Huh? Ironman? Kes tak yakin dengan diri sendiri ke apa sampai tak nak letak gambar sendiri.

+ I know u're reading this. I can see that blue double line.

- who is this? 

+ jangan marah. Bykkan sabar. Puasa ni. Bukan setakat tahan lapar dan dahaga ya. 

Hana biarkan pesanan tu tak berjawab. Makin dilayan makin menjadi-jadi pula nanti. Jari dilarikan ke perkataan BLOCK. Tak sempat dia nak swipe, satu lagi pesanan masuk.

+ you owe me a cup of coffee.

Hana terkesima. Hah? Coffee? Wait a minute...

Ironman... Tony Stark. Coffee... Takkanlah? Mana dia dapat nombor aku? And lord and master? Apakebendanya tu?

+ I got ur number from Fahmi. ✌✌

Choii! Adik dia punya kerja rupanya. Untuk 'abang long' sanggup double cross kak long sendiri.

+ Don't forget to save my number. Ingat...u hutang I kopi secawan. Selamat berbuka. Assalamualaikum... 

Waalaikumsalam, Hana jawab dalam hati. Nombor Daryl di save ke dalam telefon.
Whoaaa! Telefon terlepas dari tangan. Dah kenapa dia mengikut saja cakap Daryl ni?

"Kawasan mana yang kau jajah,bro?"

"Hati Farhana."

Oh no! Dah kena jajah hati ke aku ni? Hanna geleng kepala. Laju. Tak mungkin-mungkin! Perasaan perasan dia saja ni.

"Cik Hana..."

Hana angkat kepala pandang Nieza, techinal assistantnya.

"Yes?"

"Ada orang nak jumpa dekat reception area."

"Siapa?"

Nieza senyum lebar. "Lelaki."

Dua tahun kerja di sini, baru kali ini dia nampak ada lelaki yang bukan dalam senarai klien atau kenalan kerja cari purchasing manager dia ini. Boleh tahan pulak tu wajahnya.

Hana pasang langkah ke reception area. Mata tercari-cari orang yang mencari tapi yang dia nampak cuma Vee, cik receptionist.

"Vee...Nieza kata ada orang cari saya?"

"Haa... ada. Dia..." Tak sempat Vee nak habiskan cakap, nama Hana diseru dari belakangnya.

"Hana?"

Hanna menoleh. Heart-skips-a-beat.

"Azwan."




To be continued....
7Ramadan1436H




p/s: ini bukan versi mss. ini versi enovel untuk bacaan di blog. so mind the BM+English-grammatical error-tatabahasa-typo and so on... will write the proper version if I ever decided to transfer this into novel version. (IF being the operative word)
thank you for reading. have a blessed Ramadan.

Wednesday, June 24, 2015

LIMITED EDITION : DIA YANG TERPILIH

7Ramadan1436

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, saya diberi kesempatan untuk turut serta dalam Limited Edition: Dia Yang Terpilih bersama penulis-penulis yang lain. Kompilasi ini terdiri daripada cerita-cerita pendek dah cerita pendek dari saya bertajuk Untuk Pencinta Cinta. A light and easy read.

Jadi kepada sesiapa yang berminat nak beli, order sedang dibuka hingga 28.6.2015. Boleh cari ejen dan admin IKP di Facebook. Atau boleh email terus pada saya.

Salam ramadan dari saya...

xx
FH
×××××
Teaser : UNTUK PENCINTA CINTA

“Assalamualaikum…”

“Waalaikumsalam…”

“Kenapa tak balas?”

“Aaa…saya…saya  nak  pergi  terawih.”  Alma rasa  nak  gigit  lidah  sendiri.  Ada  kaitankah  jawapan  dia tu?

"Ok.  Saya  pun  nak  pergi  ni.  Tapi  sebelum  tu, dengar apa saya nak cakap ni.”

“Cakap apa?”

“I  meant  what  I  said.  I  don‟t  want  to  be  your friend anymore.”

Wednesday, December 3, 2014

Dear Cinta 2.0 - Bab 2

Dear Cinta…Trouble in paradise?

Ok. Pesanan untuk diri sendiri. Lain kali jangan nak mengadu pada kawan baik sendiri kalau tengah perang dingin dengan buah hati sendiri. Sebabnya? 

1. Dia kawan baik yang dah kenal kita luar dan dalam dan dia tak akan takut nak keluarkan pendapat dia walaupun pendapat tu boleh buat kita nak sentap 30 hari!

2. Dia kawan baik yang dah kenal kita luar dan dalam dan tak akan lapik sikit pun cakap dia walaupun dia tahu kata-kata dia tu boleh sakitkan hati kita.

Nombor 1 & 2

Senang cakap, sebab mereka kawan baik kita maka mereka hanya nak yang terbaik untuk kita. Sebab itulah mereka tak teragak-agak nak betulkan kita kalau kita salah. Betullah agaknya kata-kata pujangga. Sahabat yang baik adalah yang berkata benar dengan kamu, bukan yang membenarkan kata-kata kamu. Truth sucks!

“You’re suppose to side with me!” ujar Tasneem geram.

Dayah pandang Tasneem. “Grow up!”

What the… Tasneem pandang Dayah tak puas hati. Terkumat kamit mulut nak mencari perkataan yang sesuai untuk serangan balas tapi sudahnya yang keluar…

“Shut up!” Kata-kata orang yang mengaku kalah. 

Dayah senyum sinis. Muka bangga gila sebab menang lagi. Yeay! 

“Benda kecil macam ini pun kau nak besar-besarkan. Tolonglah, Tasneem. Jangan nak cari pasal hanya kerana benda remeh gini, boleh tak?”

Tasneem dah jatuh rahang. “Amboi…sedapnya mulut bercakap. Sebab bukan kau yang kenakan, senanglah kata benda remeh. Cuba nanti kalau ex-girlfriend si Iman tu muncul. Boleh ke kau nak berlagak tenang sangat?” soal Tasneem separa mencabar. 

“Boleh je.” Tenang saja si kawan baik menjawab.

“Pfttt!”

“Betullah. Kau nak tahu kenapa?”

Tasneem angkat kening sebelah, menanti jawapan Dayah.

“Because Iman never had a girlfriend.” Selamba sahaja muka Dayang beri jawapan.

Jatuh rahang sekali lagi. “What?”

Iman, stok menantu-pilihan-ala-imam-muda itu tak pernah ada teman wanita? Tapi kalau fikir secara logik pun, masuk akal juga perkara itu. Si tinggi lampai, berjanggut ciput dan selalu bercakap dengan nada lembut tu bukan jenis hu-ha-hu-ha. Kata Dayah, arkitek muda itu bukan jenis yang suka masuk kelab atau melepak tak tentu hala. Kalau ada masa lapang, dia rela bawa kereta rentas tiga sempadan negeri untuk balik ke kampung melayan ibu dan ayah. Selain dari itu, hidup Iman hanya berkisar dengan kerja…kerja…kerja.

Dayah angkat bahu. Tangan kembali rancak menekan papan kekunci desktopnya. 

“But even if he had an ex, I would't worry much. Sebab saat aku terima dia dulu, saat tu hati aku dah yakin dengan dia. Dengan hubungan kami. Come on, Tas. Nisha tu macam Ariff cakaplah. She was his past. Leave it there. It's you and him now. Live for the moment. Lagipun, cuba jujur dengan aku...” Dayah kalih memandang dia semula.

“Kalau apa yang Ariff cerita bukan apa yang kau nak dengar, dah cukup kuat ke hati tu?”

Tasneem terkedu. Cukup kuat ke? Rasanya tak... kut. Kalau kuat, takkanlah sikit punya hal pun dia nak merajuk macam ini,kan? Crap! Memang aku suka cari masalah.

“Taklah tu,kan?” sinis Dayah.

Tasneem diam. Tak nak menyahut. Tak guna nak tegakkan benang basah. Kalau dah namanya bercakap dengan peguam, memang payah nak menang!

“So? Nak perang dingin lagi ke?”

 


TAK NAK. Dia tak nak perang dingin lagi. Sebab itulah petang ni dia tercangak kat depan Good Life Fitness. Dia buat keputusan nak jadi orang dewasa dalam hal ni. Merajuk tak pasal-pasal tentang hal yang remeh macam ini? Lagipun mungkin dia dah patut ikut nasihat Dayah. 

“It’s me and you now. Live for the moment.” 

Berbekalkan nasihat itu, akhirnya Tasneem beranikan diri ke GLF. Tapi belum pun sampai sepuluh minit dia kat sini....

            Boleh tak dia rasa macam nak menjerit sekarang? Mamat ini memang suka buat hati dan kepala dia pusing! Dia bukan reti nak baca bahasa badan ni nak-nak bahasa badan Ariff Hakimi. Dengan muka beku tak ada riak macam itu, dia pun tak tahu apa yang sedang dirasai lelaki itu. Nak kata marah, tak nampak muka marah. Nak kata tak marah, habis kenapa Ariff tak layan langsung sejak dia masuk ke GLF tadi? Punyalah banyak peluang dia bagi. 

Dia sengaja berulang alik depan Ariff yang duduk di kaunter pendafatran dengan Wawa. Tak cukup dengan itu, dia sengaja borak-borak dengan Wawa. Tapi mamat tu tetap buat muka beku dengan telinga bersumbat earphone. Paling buat dia nak sentap, sikit pun Ariff tak angkat muka pandang dia. Macamlah besar sangat salah dia. Dia bertanya saja pun pasal ‘my past’. Bukannya ada niat lain. Lagipun dah dua hari kut perkara itu terjadi. 

Takkan sentap lagi? Ini kira baik dia nak beralah, buat muka tak malu datang ke GLF. Ini tanda dia nak minta maaflah kalau dia yang salah. Tapi sikit pun lelaki itu tak hargai. Arghh…serabut!

Tasneem lajukan kelajuan treadmill. Dia tahu. Tak boleh sebenarnya mulakan larian dengan kelajuan macam itu. Silap haribulan boleh kejang otot tak pun mendatangkan kecederaan. Dah lah tak warm up dulu. Tapi sebab geram punya pasal manalah nak fikir mana elok mana tak elok. Waktu macam ini, memang emosi yang kawal segalanya. Bukannya akal dia yang waras. Arghh, gasaklah! Jatuh ke…cedera ke…kejang otot ke…bukan ada orang nak ambil peduli. Pelupuk mata Tasneem mula hangat.

Di kaunter pendaftaran…

“Macam budak-budaklah abang ni!” bebel Wawa sambil menepuk lengan Ariff.

Sakit hati pula melihat perangai si abang. Dia tak tahulah apa yang jadi antara si abang dengan bakal kakak ipar dia (minta-mintalah menjadi!) Gaduh besar ke, gaduh kecil ke, dia tak tahu. Tapi kalau tengok muka keruh Tasneem tadi, rasanya mesti si abang yang punya angkara. Kesian pula tengok muka si bakal kakak ipar bila si abang buat tak tahu saja bila Tasneem datang dekat dengan mereka tadi. Nak kata tak sedar, rasanya Tasneem tu bukanlah saiz macam kacang sampai dia tak nampak. Nak kata tak dengar suara Tasneem berbual dengan dia tadi, lagilah tak boleh diterima akal sebab walaupun telinga si abang bersumbat dengan earphone, hujung earphone tu bukannya ada cucuk ke dalam mana-mana gadjet pun. Propa lebih!

“Apa hal korang ni sebenarnya?” tanya si adik sambil menarik earphone yang tersumbat di telinga si abang.

“Budak-budak jangan masuk campur hal orang dewasa.”

Wawa mencebik geram. “Budak-budaklah sangat! Umur kita je kecil dari abang tau. Tapi rasanya perangai kita ni lagi senonoh sikit dari perangai abang yang kononnya dewasa sangat tu, tahu tak?”

Ariff mengigit bibir, cuba menahan diri dari tersenyum. Tahu adiknya marah dengan perangai dia. Alah, bukannya dia ada niat apa-apa pun. Sengaja nak usik perasaan Cik Puffy. 

Dah dua hari perkara tu jadi. Dia pun dah boleh terima rajuk Tasneem. Malam tu sungguh dia terlupa pasal hal silam Tasneem. Terlupa tentang rasa 'insecure' Cik Puffy. Walaupun nampak macam Misi No.13 Tasneem dah berjaya tapi dia tahu tahap keyakinan Tasneem pada diri sendiri belum 100% lagi. Dan dia tak membantu dengan cara dia menangani hal berkenaan Nisha. 

Nisha. 

Sebaris nama yang pernah menghuni hati dia dulu. Bukannya niat dia nak berahsia dengan Tasneem tentang hal lalunya. Tapi bila mengingatkan Nisha, dia teringat tentang dia yang dulu. Tentang kegagalan dia yang lalu. Dan dia benci dengan Ariff Hakimi yang dulu. Yang pentingkan diri sendiri. Yang terlalu obses dengan kerja hingga orang-orang di sekelilingnya terabai. Dia mahu lupakan semua itu. Dia nak biarkan masa lalu dia tinggal di masa lalu. Dia tak mahu semua itu merosakkan hari yang sedang dan bakal dilalui. 

Itu maksud dia bila dia enggan menurut kehendak Tasneem. Tapi sayangnya cara penyampaian dia tak sampai hingga buatkan Tasneem terasa hati dan merajuk.

Mengingatkan Tasneem, dia senyum sendiri. Tasneem datang cari dia. Maknanya Tasneem tak merajuk lagi. Puas juga dia nak tahan senyum tadi bila tengok Tasneem berjalan ulang alik di depan dia. Rasa nak peluk pun ada bila Tasneem berdiri di depan dia berborak dengan Wawa tadi. Okey...peluk? Not good, Ariff. Belum halal lagi!

“Dah sengih pulak! Abang ni menakutkan tahu tak? Kejap masam. Kejap sengih. Macam orang gila pun ada Wawa tengok...”

Ariff ketawa. “Memang gila...abang tengah gilakan...” Kata-kata Ariff bila tiba-tiba telinga menangkap bunyi kekecohan di bahagian tengah gym.

“Apahal tu?” Wawa dah terlebih dahulu bertanya. 

Baru sahaja Ariff angkat punggung, namanya diseru Korie yang kelam kabut berlari ke arahnya.

“Bos...”

“Apahal Korie?”

“Tasneem...bos. Dia...”

Hati Ariff terus mengecut. Tas?




Tuesday, December 2, 2014

Dear Cinta 2.0 [Prolog + Bab 1]

Kisah ini saya tulis untuk mereka yang masih ingin membaca kisah Ariff dan Tasneem. Maaf andai manis terlebih gula, tawar tak bergaram atau tak hangat sepeti yang lain. I can't please everyone. I just write what my heart tells me to write.


Prolog
Dear Cinta…bukan senang nak dapat bahagia rupanya.
CINDERELLA, Snow White dan Princess Aurora. Siapa tak kenal dengan Disney Princess ini. Kalau dah namanya perempuan, masa kecilnya mesti sentiasa disogok dengan kisah-kisah dongeng yang melibatkan nama-nama ini. Kisah bagaimana mulanya mereka menjadi damsel in distress kemudian diselamatkan si putera raja yang kacak dan kemudian hidup bahagia selamanya. Tipulah kalau kata tak pernah sekejap pun dalam tempoh hidup ini, dia tak pernah berangan nak jumpa Prince Charming, The Prince dan Prince Philip. Dia pun teringin nak jumpa putera dia sendiri.
Waktu dia kecil, semua itu nampak mudah. Nampak macam senang saja nak jumpa putera idaman sendiri. Cuma perlu jadi lemah sedikit, mesti ada putera yang datang selamatkan diri. Cinderella, dapat mak tiri dan kakak tiri yang jahat cuma perlu tinggalkan sebelah kasut sahaja untuk temukan dia dengan Prince Charming. Snow White pula cuma perlu lari hidup dengan 7 orang kerdil dan gigit epal beracun untuk jumpa dengan The Prince. Princess Aurora lagilah mudah. Sebab jari tercucuk jarum hingga buat dia terlena bertahun-tahun menemukan dia dengan Prince Philip. Mudahnya nak menemui cinta dan bahagia selama-lamanya…
Tapi dalam hidup sebenar? Apa yang Disney lupa nak beritahu dia, dalam hidup sebenar-benarnya bukan mudah nak temui semua itu. Prince Charming? Bertuah badan kalau jumpa. Dalam kehidupan sebenar, dapat jumpa lelaki yang ada 1% persamaan dengan Prince Charming pun dah cukup baik. Dan bukan semudah itu nak menemui cinta yang bawa boleh dia ke arah bahagia untuk selama-lamanya. Banyak dugaan, cabaran dan ujian yang perlu dia lalui. Kalau kuat nak hadapi semuanya, alhamdulillah. Bahagia akan bersama. Tapi kalau tidak…
Kisah dia dan Encik Trainer mungkin berakhir dengan frasa ‘dan mereka hidup bahagia selama-lamanya,’ namun perjalanan nak menuju ke arah bahagia selama-lamanya itu tak semudah kisah Cinderella, Snow White dan Princess Aurora. Hampir saja dia hendak tertewas. Tapi…
If it’s meant to be, then it’s meant to be…

***
Bab 1
Dear Cinta…orang barat cakap curiosity killed the cat!
TIGA bulan. Tujuh hari. Dua belas jam. Hah! Itulah usia hubungan teman-mesra-dalam-hati-ada-taman anatra dia dan Ariff. Pathetic? Sebab dia boleh kira semua tu? Cakaplah apa saja, dia tak peduli. Sebab untuk kali keduanya dalam hidup dia, dia jatuh cinta. Dan untuk kali pertamanya dalam hidup dia, dia rasa bahagia sangat dengan cinta baru ini. Dulu dengan Zack the douche bag, dia tak rasa semua ini. Mungkin jugalah masa itu dia masih muda remaja. Jadi perasaan keanak-anakkan itu masih menebal. Sekarang ini, bila dah dewasa, rasa indah yang dia rasa dalam hati itu memang berbeza sangat dengan rasa yang dia rasa masa dulu. Faktor usiakah atau pun faktor pasangan belahan jiwa dia itu? Hurm…
Tiga bulan. Tujuh hari. Dua belas jam. Tak sangka dah banyak macam itu usia hubungan mereka. Tempoh yang cukup lama untuk dia dan encik trainer kenal hati budi masing-masing. Sepatutnyalah. Tapi walaupun nampak macam dah lama, walaupun dia rasa bahagia, jauh di sudut hati seorang Tasneem Sofi, ada sesuatu yang terbuku. Nak luah, tak terluah. Nak pendam, dia takut makin pendam lama-lama makan diri sendiri.
Arghhh! Serabut! Dia rasa nak tarik rambut sendiri tapi serupa orang tak betul pula jadinya nanti. Ini semua gara-gara sebaris nama yang dia dengar meluncur keluar melalui bibir Ariff tadi. Nama yang buat konsentrasi dia terhadap kerja terganggu dan jiwa dia kembali kacau…
“Laa...kau tak kenal siapa Nisha?”
Tasneem angkat bahu. “Adalah pernah terdengar nama tu sekali dua masa di GLF. Tapi setiap kali aku tanya dia orang cuma geleng dan kata tak penting pun dia tu. Jadi aku malaslah nak tanya lebih-lebih.”
“So kau tak tahulah Nisha tu bekas girlfriend buah hati kau tu?”
Tasneem telan liur. “Bekas girlfriend Ariff?”
Dayah angguk.
“Ariff Hakimi?”
Dayah juling mata ke atas. “Ada Ariff lain lagi ke?”
“Ariff Hakimi ex-lawyer a.k.a encik trainer aku tu?”
“Ya Allah, yalah Tasneem Sofi! Takkan Ariff tak pernah cerita?”
“Mestilah pernah!” Cepat dia jawab walaupun hakikat sebenarnya, encik trainer tak tak pernah cerita. Secara teknikalnya tak pernahlah. Cuma dulu Ariff pernah cakap dia tahu apa perasaan Tasneem masa baru lepas frust bercinta dulu. Jadi secara tak langsung Ariff dah pernah beritahu dia tentang bekas teman wanita dia dulu. Kan?
“Jadi Nisha tu teman wanita dia masa dia masih working in that legal firm?” soal Tasneem.
“Aku dengar macam itulah. Dia berhenti kerja sebab frust bercinta dengan Nisha tu. Kena tinggal. Kesian kan? Hensem. Baik. Punyalah cukup pakej macam itu pun kena tinggal juga. Kalau si douchebag macam Zack tu aku fahamlah juga. Tak reti bersyukur betul perempuan tu.”
Tasneem mengeluh sendiri mengenangkan perbualan dia dengan Dayah kelmarin. Sejujrnya dia pun tak adalah hendak ambil tahu sangat masa itu. Itukan kenangan lama Ariff. Benda dah lama, biarlah kekal jadi kenangan. Yang dia sibuk-sibuk nak ambil tahu buat apa. Cumanya perasaan ingin tahu dia tiba-tiba melonjak naik grafnya bila terdengar Ariff sebut nama itu ketika dia jawab panggilan dari Benny tadi. Lebih-lebih lagi bila air muka Ariff bertukar keruh sebaik sahaja nama itu disebut.
 “Babe…”
Tasneem tersentak. “Hah?”
Tasneem alih pandangan dari skrin computer ke arah Ariff yang ralit membaca e-book di Galaxy Notenya.
Ariff senyum kecil. “Lama lagi ke nak habis kerja?” tanya Ariff tanpa mengalihkan pandangan dari skrin telefon.
“Err…tak. Sikit je lagi. Awak nak cepat ke? Kalau ada hal, tak payahlah tunggu saya. Nanti saya balik sendiri.”
“Dah pukul 9 malam ni. You nak balik naik apa?”
“Teksi ada.”
“Hell no! Jangan harap I nak lepaskan you balik sendiri dah malam macam ini. Siapkan aje kerja tu. I tunggu. Kita dinner sekali. Ok?”
Tasneem tarik senyum. Angguk teruja. Mengebu-gebu hati dibuatnya mendengar nada prihatin dalam suara Ariff. Namun senyuman itu perlahan-lahan mati bila ada suara jahat mula tanam soalan-soalan negatif dalam hati dan fikiran.
‘Dulu dia begini jugakah dengan Nisha?’
‘Dulu Ariff jaga Nisha sebaik ini ke?’
‘Dulu Ariff sayangkan Nisha macam Ariff sayangkan dia ke?’
‘Mana lagi dalam. Sayang Ariff pada dia, atau sayang Ariff pada gadis bernama Nisha itu?’
Tasneem menggeleng laju. Arghh…Setan jahat! Jahat! Jahat! Tak boleh jadi! Kalau asyik fikirkan perkara-perkara macam ini, boleh kacau jiwa dibuatnya.
"Ariff..."
"Yes, Tasneem?"
Mendengar suara lembut Ariff, Tasneem jadi serba salah. Nak tanya atau nak buat senyap? Kalau tak tanya, nanti hati dia meronta-ronta hendak tahu. Kalau tanya, dia takut jawapannya tak seperti yang dia inginkan.
“Sayang?” 
Tasneem pandang Ariff. Sayang? Sedap saja bunyinya bila dilantunkan suara garau Ariff. Ariff jenis lelaki yang maksudkan setiap kata-katanya. Dan bila dia sebut sayang, maknanya Ariff memang sayang dia. 
Tasneem tarik nafas. Dalam. Yakin dengan itu, Tas. He loves you. Jadi tanya sajalah.
“Saya nak tanya sesuatu…”
Ariff dah senyum, tunggu soalan Tasneem.
“Siapa Nisha?”
Senyuman Ariff terus mati.
Oh o! Wrong question asked Tasneem. Tapi terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata kau tunggu sajalah akibatnya. Dan melihat air muka Ariff yang keruh, Tasneem tahu akibatnya tak seindah mana. Dada terus berdebar menanti reaksi encik trainer.
“Dah siap kerja?”  Dingin saja suara encik trainer bertanya.
Tasneem telan liur. Lain yang dia harapkan, lain yang ditanya. Aduh Tasneem, memang kau sengaja cari penyakit!
“Err...dah.”
“I tunggu dekat bawah.”
Terus encik trainer keluar dari kubikel dia dan berjalan ke pintu keluar. Tidak menunggu lama, Tasneem terus kemas barang. Dia dah kenal sisi baik Ariff. Dia dah jatuh suka dengan sisi nakal Ariff. Tapi sisi dingin macam tadi? Belum pernah nampak dan dia sendiri tak yakin hati dia cukup kuat hendak berdepan dengan sisi yang satu ini.
Selesai mengemas barang-barangnya, Tasneem terus dapatkan Ariff di luar. Laju langkah diatur menuju ke arah Ariff yang sedang bersandar di dinding dengan kedua belah tangan diletakkan ke dalam poket jeansnya. Muka? Keruh semacam. Macam orang tengah fikir masalah berat sahaja gayanya. Tengah fikirkan Nisha ke tu? Hati kecil Tasneem dah mula fikir yang bukan-bukan. Bad heart. Bad…bad…heart!
“Awak...”
Ariff tersentak. Terkebil-kebil dia pandang wajah Tasneem di sebelah. Untuk beberapa ketika, Ariff nampak ‘lost’.
“Tasneem?” Perlahan nama Tasneem disebut Ariff.
Hati Tasneem mula nak sentap. Kenapa nada suara Ariff macam terkejut sahaja nampak dia? Geram pula dia rasa.
“Yalah, saya. Or were you expecting someone else?” Perli Tasneem geram.
Ariff hela nafas berat. “Mengarut apa ni?”
“Habis tu yang awak buat muka terkejut nampak saya tu apasal?”
“Perasaan you sajalah. Dah, jom pergi makan dulu, lepas tu I hantar balik.” Ariff dah pasang langkah menuju ke tempat letak kereta.
Tasneem ketap gigi. Geram. Sentap. Kecil hati. Dia melangkah. Tapi bukan menuju ke arah Ariff, sebaliknya ke arah tempat menunggu teksi berhampiran. Mengada-ngada? Mungkin. Tapi dah nama pun teman wanita jadi dia ada visa khas untuk buat perangai macam ini.
Ariff keluarkan kunci kereta. Bila merasakan keadaan terlalu sunyi, dia berhenti lalu berpusing ke belakang. Berkerut dahi dibuatnya bila wajah yang dicari tak kelihatan. Mata meliar mencari kelibat Tasneem. Ariff mengeluh perlahan bila ternampak si pemegang hatinya menonong ke tempat menunggu teksi. Terus dia berpatah balik, mengejar Tasneem.
“Tasneem...”
Senyap. Langkah Cik Puffy makin laju ke hadapan.
“Tasneem...” Nada memujuk dah keluar. Tapi macam tadi, Cik Puffy masih buat tak tahu. Rasa sabar dah mula nak menipis tapi cepat-cepat dia istighfar. Cool, Ariff. Cool. Dia tak faham, jadi jangan nak salahkan dia. Ariff tarik nafas dalam.
Nisha...”
Akhirnya langkah Tasneem mula perlahan.
She’s my past.”
Langkah Tasneem terhenti terus. Ariff berjalan mendekati Tasneem, memandang tepat ke dalam mata Tasneem.
“And I don’t want to talk about her.”
“Why?” Perlahan Tasneem bertanya.
Ariff gosok leher. Why? Soalan yang paling dia paling nak elakkan sebab dia tak rasa kisah dia dan Nisha penting untuk dikongsi bersama. Benda dah lepas kenapa nak dikenang-kenang lagi.  Kenapalah orang perempuan ini suka hendak tahu perkara yang tak penting untuk dia tahu?
“It’s not important, Tasneem. Macam I cakap tadi. She’s my past. Just leave it there.”
Tasneem dah ketawa tanpa perasaan. Deja vu. Kenapa dia rasa macam pernah lalui situasi macam ini? Ariff dah mula nak berahsia. Macam Zack juga dulu. And I’m not going through this again. Tasneem genggam tangan, kuat.
“Just tell me something.”
“What?”
“Will she be a problem?”
“No!”
“Will you be seeing her again?”
“No! God! Kenapa tanya soalan-soalan macam ini?” Ariff dah mula rimas.
Tasneem pusing, pandang wajah Ariff dalam-dalam.
“Because I’ve been on this road before, Ariff. I don’t have it in me to walk on that same road again. Saya penat!” balas Tasneem tegas.
“Dahlah. Saya nak balik.” Tasneem dah melangkah menuju ke arah kereta Ariff tanpa memperdulikan muka Ariff yang dah merah padam menahan geram.
“I’m not Zack, Tasneem!” Ariff bersuara keras. Lengan Tasneem dipegang.
Tasneem terhenti.  Dia toleh ke tepi, pandang wajah Ariff dengan senyuman tawar di bibir.
“No, you’re not.” balas Tasneem perlahan. Dan itulah yang saya takutkan Ariff. Dengan Zack perasaan saya tak sedalam ini. Jatuh pun saya masih mampu bangun. Tapi awak? Kalau saya jatuh lagi kali ini, saya tak tahu saya cukup kuat atau tak nak bangun semula.
Namun kata-kata itu hanya mampu bergema di dalam hatinya.
Setengah jam kemudian, kereta yang dipandu Ariff membelok masuk ke sebuah kawasan perumahan yang letaknya di utara Kuala Lumpur. Niat nak makan malam terus terbantut bila soalan demi soalan yang ditanya pada Tasneem dibiar sepi tanpa jawapan.
“Nak makan tak?”
“Kita makan dulu ya?”
“Jom, kita dinner dekat Las Carretas. You suka Mexican food kan?”
Dua kali bertanya dia tahan lagi. Tak apalah walaupun terasa macam bercakap dengan dinding sekalipun.  Sayang punya pasal…
Tapi masuk kali ketiga, sabar dia pun ada had. Hati dia belum cukup kuat nak bersabar. Keperibadian Rasulullah yang satu itu belum lagi berjaya dicontohi sepenuhnya. Bila dah tiga kali bertanya jawapan yang dia terima tetap kebisuan, dia pun pilih benda yang sama. Diam. Tak nak cakap apa-apa. Nak merajuk sebab perkara remeh macam ini? Silakan. Agak-agak bila dah sedar betapa kebudak-budakkannya perkara ni, tahulah mana Tasneem nak cari dia. Terus kereta dilencongkan ke arah rumah  keluarga Tasneem.
Sekarang, tepat tiga puluh lapan minit perjalanan, Audi R8 milik Ariff berhenti di depan sebuah semi-D. Jeda. Yang kedengaran hanya suara The Great Big World asyik suruh Say Something.
“Perli ke apa?” Sempat Tasneem menggumam sendiri.
“Hah?” Ariff menoleh. Dia cakap sesuatu tadikan? Bibir dah mula nak menguntum senyum. Cik Puffy dah tak buat perangai lagi!
“Tak de apalah. Bye!” Terus pintu kereta dibuka dan Tasneem terus menonong masuk ke rumah tanpa menoleh lagi.
Di dalam kereta, senyuma Ariff mati terus. Dia memandang belakang badan Tasneem dengan hati yang bengkak. Kepala digeleng. Suka hatilah! Tak kuasa nak layan.

Friday, June 13, 2014

Cerkon XZ : Episode - Niat

Xander raup wajah. Hela nafas lega. Segala marker dan stensil di atas meja dicapai lalu disimpan elok-elok dalam laci meja. Kemas! Baru tenang hati dia nak tinggalkan pejabat. Kurang-kurang esok datang kerja, tak adalah serabut otak tengok meja tak berkemas.

"Jom." Iskandar,  kawan-sekerja-sebelah-kubikel dia menyapa.

"Pergi mana?"

"Masjid. Zidan, ikut sekali?"

Xander pandang Zidan. Hairan. Zidan dah sengih-sengih pandang Xander. Hairan tapi dalam masa yang sama syukur juga. Hairan, sebab tak pernah-pernah Iskandar ajak mereka ke masjid. Hatta hari jumaat pun mamat rambut pacak itu culas nak ke masjid. Tapi dalam hati Xander bersyukur juga. Mungkin dah terbuka hati dia nak jemaah sama.

"Sorry, bro. Aku ada hal sikit hari ni. Tak dapat nak ikut." Zidan mula simpan peralatan kerjanya ke dalam laci.

"Haah. Dah berjanji dengan orang hari ni. Esok lah..."

"Malam nisfu syaaban ni eloklah kita penuhkan masjid. Solat jemaah sama-sama. Malam ni jangan lupa bangun qiyam. Tak payah nak kejar sangat bola tu."

Aik! Xander dah pusing leher pandang Iskandar. Lain macam je bunyi. Iskandar dah senyum sinis. Sambil mata pandang replika bola yang dihias dengan bendera Brazil di atas meja Zidan. Dia geleng kepala. Nak perli rupanya.

"Bukan aku yang main atas padang tu. Nak kejar bola buat apa?" Selamba Zidan jawab.  Xander dah sembunyi senyum. Tahu kawan baiknya itu tengah cuba nak maintain cool.

"Tak adalah. Aku mengingatkan je. Heboh sangat pasal world cup. Bukan mendatangkan faedah pun." Nada Iskandar dah mula lain macam.

"Kalau tengok kau rugi ke?"

"Kalau dah melalaikan dan melekakan. Semua tu hiburan je!"

"Ada penganjur bola tu suruh kau tinggalkan kerja, lupakan ibadah untuk bola ke?"

"Err..."

"Pokok pangkal hati, Is. Kalau kau dah train hati kau tu dari awal untuk pentingkan benda yang wajib, tak akan timbul soal melalaikan. Tak salah kalau nak berhibur. Asal jangan  sampai goyah akidah."

Iskandar terdiam. Muka dah hilang warna.

"Zidan.." Panggilan dari Damia, bakal tunangan Zidan buat tiga pasang mata menoleh ke arah pintu masuk bilik kerja mereka.

"Ya, Damia?"

"Saya beransur dulu ya? Nak tolong mama apa yang patut."

"Eh...tunggu. Kita saing. Saya dah siap ni..." Zidan kunci laci, capai kunci kereta dan galas beg ke bahu.

"Mia..."

"Ya?" Damia pandang muka Xander.

"Tak payahlah susah-susah sangat. Hidangkan apa yang ada je."

Damia ketawa kecil. "Selama ni pun ada ke kami beriya sangat? Apa yang kami makan, itulah yang kami jamu kan?"

"Makan? You buat majlis apa Mia? Tak ajak I pun?" Sampuk Iskandar.

"Eh...tak ada majlis apa pun. I ajak diaorang buka puasa dekat rumah family I. You nak datang sekali ke? Jomlah..."

"Puasa?"

"Haah...puasa sunat khamis. Nak ikut ke? Jomlah. Boleh jemaah sekali nanti..." Pelawa Zidan.

"Err..tak apalah. Lain kali je..."

"Kalau macam tu, kami beransur dulu lah ye? Jumpa esok. Esok kita Jumaat sama dekat masjid."

"Aaaa...ok...ok. Eh..kejap. Esok aku ada meeting. Takut tak sempat. Korang pergilah berdua."

Xander cuma senyum nipis. Tangan capai bagpack. Sungguh dia tak terkejut langsung dengar kata-kata Iskandar.

"Aku balik dululah. Assalamualaikum. .."

"Waalaikumsalam. .."

Mia dah hilang di balik pintu diikuti Xander di belakangnya. Zidan paling akhir keluar. Tapi sebelum dia melangkah keluar, dia berpaling ke arah Iskandar.

"Is..."

"Huh?"

"Istiqamah..."

Iskandar buat muka blur.

Zidan senyum. "Istiqamah. Buat semua perkara biar berterusan. Nak solat jemaah di masjid, bukan setakat sebab nisfu syaaban saja. Qiyam, puasa sunat, zikir, baca Quran. Jadikan itu amalan harian. Tak mampu buat banyak, buat sikit. Biar kecil ibadah kita asalkan berterusan, itu dah cukup buat Allah sayang. Aku balik dulu. Jumpa esok. Assalamualaikum. ..."

Iskandar terdiam. Tak sangka mamat pendiam macam Zidan bila berkata-kata, ayatnya menusuk terus ke dalam hati. Memang makan dalam!

----
Author's note: Memang susah nak istiqamah. Tapi kalau betul nak buat...seribu daya.

Cerkon : XZ - Episose 'Kasut'

Xander hempas telefon atas meja. Dia mengeluh untuk kesekian kalinya. Lepas satu, satu. Mula-mula di belakang dia saja. Kali ini dah mula buat public attack. Arghhh!

"Kau ni apa hal?"

"Penat!" Jawab Xander sepatah.

Zidan ketawa. Tanpa alihkan pandangan dari design iklan terbarunya, dia bertanya lagi.

"Penat kenapa?"

"Layan karenah manusia. Serious. Aku rasa emotionally drain. Otak pun jadi blank. Apa mahunya mereka ni sebenarnya?"

"Selagi namanya manusia. Selagi ada nafsu, selagi itulah macam-macam mahunya, bro." Ujar Zidan selamba.

"Ada masa aku tertanya jugak, betul ke apa yang aku buat ni? Should I continue or give it all up?"

Zidan ketawa besar. "Ni yang melankolik sangat ni kenapa? Come on, X. Takkan sebab karenah yang satu tu, kau nak rasa down macam ni? Bro, there's more than 7 billion people in this world. Takkan kau nak puaskan hati semuanya kot? Mati bro, mati!"

Xander buat muka. "Tak adalah extreme sampai macam tu!" Artwork atas meja dikemas masuk ke dalam fail.

"Tapi aku bosan dengan cara diaorang!" Fail dicampak kasar.

"Well, that's life. Manusia ni Allah jadikan bermacam-macam. Takkan kau expect semuanya perangai sama je?"

"Kadang-kadang aku rasa mereka lupa. Macam mereka, aku pun ada hati dan perasaan. Sekali terkena bolehlah tahan. Tapi kalau berkali-kali?"

"Mereka tak lupa."

"Habis tu kenapa buat juga?"

Zidan angkat bahu. "They choose to ignore."

Xander diam.

"Ambil yang positif. Dump the negative crap. You can't please everybody. Satu tak suka kerja kau, ada dua lagi yang suka. Kenapa yang kau nak peningkan kepala fikir yang satu tu?"

Xander gosok leher yang lenguh.

"Ingat X, yang di atas tu tak akan uji kau kalau Dia rasa kau tak mampu nak handle."

Xander isgthifar panjang. Ya. Dia tengah diuji. Sabar Xander. Sabar.

---

Authors Note : Ada waktu, kita kena cuba letak diri kita dalam 'kasut' orang lain. 

Friday, April 18, 2014

Rahsia ~ Bab 9 (TAMAT)


Will you still love me tomorrow?

Rahsia
2 minggu selepas itu...

“Tepuk amai-amai, belalang kupu-kupu, tepung sayang pandai, ibu upah susu...” Alyah mendodoi gembira sambil tangannya mengusap kepala anaknya yang sedang lena di dalam dakapan. Sesekali dahi anak itu dicium lembut.
“Anak ibu baik. Anak ibu comel. Ibu sayang sangat anak ibu ni. Jangan tinggal ibu, ya sayang?” Pipi bayinya dicium berkali-kali. Sedang dia asyik mengulit anak kesayangannya, tiba-tiba sahaja bayi yang sedang lena itu direngut dari dalam dakapannya. Alyah menjerit terkejut. Pantas dia mendongak ke arah insan yang berdiri di hadapannya.
“Liza...Kenapa ambil anak aku? Berilah semula!”
“Eh, perempuan! Muka tak malu. Mana anak kau? Mana? Ini bukan anak kau. Ni anak aku. Anak akulah, bodoh! Hahahaha...” Liza ketawa berdekah-dekah sambil memeluk erat bayi yang dirampas dari Alyah tadi.
“Liza, bagilah anak aku balik...Bagilah balik!” Alyah  merayu. Dia mula meraung.
Ketawa Haliza semakin kuat. Suka hatinya melihat Alyah merayu-rayu begitu. Apabila Alyah cuba mendekatinya, dia mengundur ke belakang. Apabila Alyah cuba mengapai bayi di tangannya, dia menjunjung bayi itu tinggi.
“Liza, bagilah anak aku tu. Bagilah...” Alyah dah mula menjerit bagai orang hilang akal. “Kenapa kau kejam sangat Liza? Tak cukup lagi ke kau seksa aku? Bagilah anak aku tu balik. Bagilah...” Dia merayu lagi.
“Tepuk amai-amai, belalang, kupu-kupu, tepuk sayang pandai, Mama upah susu...Sayang, marilah dekat mama. Marilah...” Alyah melambai-lambai ke arah anaknya sambil bertepuk tangan.
“Haliza, bagilah anak aku tu. Aku nak susukan dia...” Alyah merayu lagi.
“Jangan mimpi aku akan bagi anak ni pada kau. Wah, dulu tak nak sampai dibuang-buang. Ini sibuk pula nak mengelek anak buangan kau ni kenapa?” Tempelak Haliza sambil ketawa berdekah-dekah. Bayi di dalam dakapannya di sua-sua ke arah Alyah. Sempat dia mengacah mahu menjatuhkan bayi yang turut sama mengekek ketawa itu ke bawah.
“Jangan Haliza! Tolonglah Liza, serahkan anak tu pada aku,” rayu Alyah sekali lagi. Air mata sudah tidak terhitung lagi jatuh membasahi pipi cengkungnya. Dia terus merayu dan merayu sambil berlari mengejar Haliza mengelilingi bilik empat segi itu.
Lama dia berlari, akhirnya dia terjelepuk ke lantai. Dia sudah tidak berdaya lagi. Dia letih, terlalu letih. Minda, tubuh dan jiwanya sudah tidak lagi mampu menghadapi semua ini. Akhirnya dia duduk di situ, menangis semahu-mahunya. Matanya hanya memandang kosong ke arah Haliza yang asyik mendodoikan bayi di satu sudut di bilik itu.
“Tepuk amai-amai, belalang kupu-kupu...” Bibirnya terus mengalunkan lagu dodoi yang satu itu. Dalam fikirannya dia membayangkan anak yang dirinduinya saban hari itu sedang berada di dalam dakapannya. Anak comel itu dibelai lembut. Dicium, dipeluk, dijaga bagai hartanya yang paling bernilai di dunia ini. Dia bahagia bersama anaknya. Hanya ada dia dan anaknya. Tiada siapa yang berani menganggu mereka. Dunia itu hanya milik dia dan anaknya. Dia ketawa gembira...
***
Ria mengesat air matanya yang tidak berhenti mengalir sejak tadi. Sue sudah teresak-esak di dada Jamie. Khairul sudah bergerak menjauhi rakan-rakannya. Hatinya tidak cukup kuat untuk melihat semua itu. Sham mengepal tangan menahan perasaan. Air mata lelakinya yang selama ini amat mahal untuk dibiarkan mengalir turun membasahi pipi tanpa henti. Bibirnya diketap kuat, menahan diri dari menjerit Sungguh, hatinya pedih melihat semua ini. Dia rela bertukar tempat dengan Alyah. Biar dia yang menanggung semua penderitaan gadis itu. Sementelah, semua yang berlaku dulu berpunca darinya. Kalaulah dia tidak pengecut. Kalaulah dia tidak dayus. Semua ini mungkin tidak akan berlaku. Tuhan, kalaulah boleh diputarkan kembali masa...
“She’s going to be ok, right?” Parau suara Jamie bertanya kepada seorang wanita berjubah putih di sebelahnya. 
Nama Iman tertera pada tag nama yang tersemat dada baju. Tangan kanannya mengusap lembut bahu Sue yang masih belum reda tangisannya. 
It’s hard to say. Kami masih belum dapat kenal pasti seteruk mana sakit Cik Alyah. Sesi terapi yang kami buat setakat ini belum membuahkan apa-apa hasil. Cik Alyah tidak memberikan apa-apa tindakbalas kepada setiap pertanyaan kami. It’s like she’s in her own world right now and she refuse to get out. By the way, who is Haliza and why Alyah seems to have a strong reaction towards her?”
Jeda. Jamie melirik ke arah rakan-rakannya yang lain, mengharapkan salah seorang daripada mereka akan menjawab pertanyaan itu namun masing-masing nampak hanyut dalam perasaan sendiri. Dia menarik nafas dalam-dalam. Wajah Doktor Iman di sebelahnya dipandang sejenak sebelum matanya kembali memandang Alyah yang asyik ketawa dan bertepuk tangan.
“Haliza kawan kami. Kami...” Jamie terdiam, cuba mencari perkataan yang sesuai untuk menerangkan hubung kait Haliza dengan mereka semua.
“Kami...”
“Kami rakan sekelas di kolej dulu. Alyah dan arwah Haliza pernah rapat dan dia sebenarnya sukar hendak terima kematian Haliza.” Laju Ria memotong cakap Jamie.
Jamie terpempan. Khairul tersentak lantas menoleh ke arah Ria. Sham yang sedari tadi asyik melayan perasan turut menjeling Ria yang nampak selamba.
“Patutlah dia begitu. Selalunya kematian orang yang rapat dengan kita akan meninggalkan kesan yang sangat mendalam pada diri kita. Mungkin ini juga salah satu punca Alyah mengalami tekanan perasaan yang teruk. Baiklah, saya ada kerja sikit. Kalau ada apa-apa, boleh datang jumpa saya di bilik saya. Jangan risau, kami di sini akan jaga dan cuba merawat Alyah. Apa yang penting sekarang adalah doa dan sokongan dari keluarga dan rakan-rakannya. Saya harap anda semua bersabar dan terima semua ini sebagai ujian dari Allah. ” Pesan Doktor Iman sebelum meninggalkan mereka semua.
“Kenapa kau cakap begitu? Haliza dan Alyah pernah rapat? What kind of nonsense is that, Ria?” Soal Sham keras.
“Habis tu kau nak suruh dia cakap apa? Terus terang dengan doctor tu perkara sebenar? Beritahu dia Haliza tu budak kampung yang kita semua peralatkan demi kepentingan diri kita hingga membuatkan dia mati bunuh diri? Macam tu?” Tempelak Ria.
“Syhh...jangan sebut perkara tu kuat-kuatlah bodoh!” Marah Khairul yang tiba-tiba datang menghampiri mereka.
“Siapa bodoh? Aku ke kau? Eh, kau jangan lupa ya Khairul. Kalau tak sebab kau, Haliza tak akan terjun bangunan tulah!” Bidas Sue berang.
“Jangan sewenang-wenangnya nak tuding jari pada aku ya! Siapa yang sebelum tu ugut dia nak siarkan gambar bogel dia? Siapa? Siapa? Kau dengan Jamie, bukan?”
“Arghhh...Tapi kalau bukan kau dengan Sham yang kunci dia dekat atas bumbung asrama tu, dia tak akan terjunlah! Jadi kau berdualah punca Haliza mati!” Sanggah Jamie pula.
“Kau jaga mulut kau, Jamie! Kami kunci dia dekat atas tu pun sebab nak selamatkan kau, bodoh! Kalau kami tak buat macam itu, dia mesti dah pergi laporkan hal kau perkosa dia tu pada pihak polis!”
“Arghhh...jangan nak letakkan kesalahan tu pada aku pula!”
“Dah memang kau berdua puncanya!”
“Tidak, kau puncanya!”
“Engkau!”
“Sial, kau puncanya!”
“Kau!”
“Kau!”
“Diam...diam...Diam!” Jerit Ria tiba-tiba. “Yang bersalah dia. Dia yang bersalah!” Jarinya dituding ke arah Alyah. Ria menangis.
“Ri..Ria?” Terketar-ketar suara Sue menyeru nama Ria.
Ria terus menangis. Dia sudah tidak mampu menyimpan rahsia ini lagi. Dia sudah tidak sanggup menanggung dosa lagi. Dia mahu hentikannya. Dia mahu rakan-rakannya berhenti menyalahkan antara satu sama lain.
“Haliza bukan bunuh diri. Tapi dia dibunuh. Sewaktu engkau orang kunci di roof top, dia tak keseorangan di atas tu. Alyah juga ada di sana. Dia cuba hendak bunuh diri sebab dia sudah tak dapat terima lagi apa yang terjadi. Dia terlalu tertekan. Aku cuba halang dia. Bila Haliza muncul, kami bertengkar. Dan dalam pertengkaran tu, Alyah hilang kawalan. Semuanya berlaku dengan pantas. Sekejap kami bertengkar dan tak lama selepas itu Haliza dah jatuh ke bawah. Alyah dah terkaku. Yang ada di tangannya hanya tudung yang dipakai Haliza.
Tapi percayalah. Alyah tak sedar pun apa yang dia buat. Semua tu hanya kemalangan. Dia tak bermaksud nak tolak Haliza jatuh dari bangunan tu. Percayalah!”
Mereka terpenpam. Itukah sebenarnya yang terjadi tujuh tahun lalu? Rupa-rupanya Alyah yang menolak Haliza jatuh ke bawah?
“Sebab itulah Alyah tak nak jumpa engkau orang semua lagi. Aku tahu, dia buat semua itu bukan kerana dia bencikan kalian tapi sebab dia tidak mahu rasa bersalah terus mencengkam hati dia kalau dia berhadapan dengan kalian. Dia tak cukup kuat untuk tanggung semua itu.”
“Habis tu, kenapa kau paksa dia ke reunion ni? Kalau kau tak paksa, semua ni tak akan jadi, Ria...” Soal Sham lirih.
Ria mengogoi kuat. “Sebab aku pentingkan diri aku. Aku dah tak sanggup simpan rahsia ni. Aku dah tak sanggup bersubahat tanggung dosa. Aku harapkan reunion ni akan jadi tempat kita semua selesaikan semuanya. Aku mahu berterus terang pada engkau orang semua pada majlis itu nanti. Aku nak Alyah berhadapan dengan masalah dia sendiri. Aku nak dia berhenti larikan diri dari masalah. Sungguh, Sham. Kalau aku tahu begini jadinya, aku tak akan paksa Alyah. Tak akan!” Ria terduduk. Tangannya memukul lantai, kesal dengan tindakannya.
Mereka yang lain terkedu. Kisah yang diberitahu Ria benar-benar mengejutkan. Mereka memandang Alyah yang sedang ketawa gembira di dalam bilik. Gadis itu berlari-lari riang mengelilingi bilik itu. Di hadapan cermin kaca, Alyah berhenti. Dia memandang cermin kaca itu dalam-dalam. Mereka tahu, Alyah tidak dapat melihat mereka di luar seperti mana mereka dapat melihat Alyah.
Alyah meletakkan tangan kanannya di atas permukaan cermin. Bibirnya menguntum senyuman manis. Matanya nampak bercahaya. Untuk seketika mereka seolah-olah melihat kembali sahabat baik mereka. Alyah yang ceria. Alyah manja. Alyah yang sentiasa mahu menyenangkan hati semua orang.
Sham meletakkan tapak tangannya di atas cermin dari sebelah luar selari dengan tapak tangan Alyah. Wajah gadis yang pernah dicintai satu masa dahulu dipandang dengan sayu.
“All for one, one for all...” Ujar Alyah perlahan. Ada sendu tersembunyi di sebalik senyuman yang terukir.
Sue kembali menangis di dalam dakapan Jamie. Mata Jamie sudah merah menahan tangis. Khairul sudah duduk tersandar di dinding. Ria sudah meraung kuat. Sham, air mata yang ditahan tadi dibiarkan mengalir. Rasa kesal, bersalah dan berdosa atas semua yang terjadi mencengkam hati mereka semua. Dan di dalam bilik, Alyah kembali mendodoi lagu tepuk amai-amai...

***
            Doktor Iman hanya mengeleng dari jauh. Dia sudah tidak hairan lagi dengan apa yang dilihatnya. Sejak menjadi doctor di hospital pskitari ini, sudah bermacam-macam perkara yang dilihat.  Anak bunuh emak. Emak bunuh anak. Ayah ‘makan’ anak. Anak jadi gila. Kejadian yang menimpa Alyah dan rakan-rakan tadi hanya satu lagi drama masyarakat yang bakal masuk ke dalam jurnal yang sedang diusahakannya. Kerana terlalu mengikut nafsu dan darah muda, mereka semua terpaksa menanggung akibat yang maha hebat ini.
Untuk semua kesilapan dan dosa yang mereka lakukan, mereka harus menanggungnya untuk seumur hidup. Antara mereka semua mungkin Alyah yang paling bernasib baik kerana jiwa gadis itu sudah musnah. Tiada lagi kesakitan yang perlu ditanggung. Namun tidak untuk rakan-rakannya. Hidup mereka akan terus dihantui peristiwa itu. Dia menoleh ke arah wanita berkebaya pendek di sebelahnya.
            “Mak Yam nak balik dah?”
            Wanita berkebaya itu hanya mengangguk seraya bergerak menuju ke pintu keluar. Pandangan Doktor Iman mengiringi lenggok Mak Yam hingga wanita itu hilang dari pandangan. Doktor Iman tersenyum nipis. Harap-harap ada lagi manusia ‘berdosa’ yang akan dibawa Mak Yam. Dia perlukan kisah mereka demi melengkapkan kerjayanya.


-TAMAT-