Followers

Google+ Followers

Monday, March 2, 2015

LOVE SKETCH - Bab 3


 
Ryhan tegak berdiri di hadapan sebuah rumah teres dua tingkat. Nafas ditarik dan dihela silih berganti. Jari masih lagi ligat menekan redial di skrin telefon. Tapi macam tadi, semuanya dijawab suara annoying operator telco. Tak puas hati, dia hantar pula pesanan ringkas. Sekali lagi dia rasa macam nak menjerit bila melihat pesanan balas dari operator telco. Pesanan tidak dapat dihantar kerana pemilik talian switch off telefon. Pesanan cuma akan dapat dihantar sebaik sahaja pemilik talian kembali mengaktifkan telefon.
Hampir lima minit dia berdiri tegak di sebelah kereta dia. Tiba-tiba telefon di tangan bergegar, menandakan ada pesanan ringkas yang masuk. Cepat-cepat Ryhan periksa dan baca.
‘Ma dan babah pergi honeymoon, be back in 2 weeks. Love you lots! Take care sayang.’
Ryhan pandang pintu pagar rumah yang elok terkunci. Kemudian dia pandang sekali lagi SMS yang baru diterima dari bonda dan ayahanda tercinta.
Geram betul hati dibuatnya. Honeymoonlah sangat! Pagi tadi tak ada pula rupa macam orang nak pergi honeymoon. Tak ada pula nampak sibuk-sibuk buat persiapan pun.  Bukan dia tak tahu, mama dan babah dia mesti larikan diri dari berjumpa dengan dia. Ni mesti si Izzat punya rancangan.
“Ughhhh! Traitor!” Sungguhlah dia tak sangka, bet Izzat seterusnya dengan mama dan babah sendiri. Sampainya hati! My own parent! How could they?
Ryhan baru hendak buka pintu pagar bila tiba-tiba sebuah Almera berhenti di belakang keretanya. Melihat Almera putih itu, darahnya kembali mendidih. Sebaik sahaja melihat lelaki yang melangkah keluar dari perut kereta, darah yang mendidih tadi membuak-buak.
“Keji!”
Izzat tersengeh nakal sambil bersandar di pintu kereta. Kepala di angguk ke arah rumah.
“Mana achik dengan pakcik?”
Ryhan dah mendengus. “Tanya pulak? Bukan kau yang suruh mama dan babah lari?”
Izzat ketawa besar. “Babe, kau ingat mama dan babah kau tu budak-budak ke yang aku nak suruh lari?”
“Macam aku nak percaya saja cakap kau tu. Mereka tu kau punya accomplice in your carzy bet, kan? Mana kau sorok mama dan babah?”
Izzat angkat kedua belah tangannya lalu menggeleng. “Eh, aku tak ada kena mengena ok. Dia orang yang nak pergi honeymoon!”
“Hah, got you!” Ryhan tuding jari ke arah Izzat.
“Got what?”  Izzat bertanya dengan muka tak bersalah.
“Mana kau tahu mama dan babah pergi honeymoon? Aku tak ada sebut pun tadi.”
Izzat dah sengeh senget. Kantoi pulak!
“Kau ni memang tau! Mama dan babah aku pun jadi juga kau nak buat rakan subahat kan? Memang keji!”
Izzat satu hal, yang mama dan babah pun sama setuju kenapa? Inilah yang susahnya bila dapat ibu bapa yang open minded sangat ini.
“Selagi perkara itu tak memudaratkan baik kesihatan diri atau akidah anak-anak mama, mama tak kisah.” Itu yang selalu mama cakap.
Izzat angkat bahu. “All fairs in love and war, baby.”
“Stop with the baby, will you? Geli telinga aku dengar.” Baby...baby…baby! Terkenan Bieber ke apa?
“Tapi aku suka je. Macam sesuai je dengan kau.”
“Aku tak suka!”
Ok. So, kau nak aku panggil apa? Sayang? Intan payung? Manja?”
Ryhan dah bercekak pinggang depan Izzat. “Panggil aku Ryhan je macam orang lain, tak boleh?”
Izzat buat aksi macam orang sedang berfikir. Dahi berkerut-kerut. Bibir digigit.
“Hmm...nope!” Balas Izzat bersahaja.
“Izzat!”
“Apa? Aku tak nak. Sebab aku bukan orang lain dan aku tak nak jadi orang lain. Aku nak jadi orang ‘itu’ dalam hidup kau.”
Ryhan dah mengeluh kuat. “Izzat…what is wrong with you? Kenapa tiba-tiba jadi macam ini?”
Dia tak faham. Tak ada angin, tak ada ribut, tiba-tiba sahaja Izzat sebut perkara-perkara yang melibatkan hati dan perasaan ini. Isyh… pelik sungguh. Buang tabiat ke apa?
“Apa yang tiba-tiba?”
“Izzat, we’re friends. Dah lama. Kenapa tiba-tiba pula kau nak cerita tentang jatuh cintalah, tentang nak mengurat akulah, tentang jadi suami isterilah. Come on, Izzat. Benda ni bukan main-main ok.”
“Lagi sekali, aku tanya. Kau ada nampak aku main-main ke?”
Tengok muka serius Izzat memang tak nampak main-main tapi macma dia kata tadi, mereka dah lama berkawan. Kenapa yang tiba-tiba perkara macam ini muncul? Selama berkawan tak ada pun Izzat bagi apa-apa isyarat nak hubungan mereka lebih dari sekadar kawan. Malah dulu Izzat yang tolong dia dalam hubungan dia dengan boyfriend(s) dia dulu. So why now?
"Just go home, will you?" Serabut nak memikirkan! They said women are complicated but the way I see it, men are the same!
Izzat angkat kedua belah bahu. Cakap sekali cukup. Dia faham bahasa Inggeris. Pintu Almera dibuka sambil dia pandang Ryhan.
"By the way, malam ni saya ambil awak pukul 9. Kita ke Cafe #2.” Dia mula semua ‘saya-awak.’
Ryhan mendengus kecil. Seriously? 
"Are you asking or telling?" Sungguh, dia tak berkenan dengan nada Izzat. Alpha-male? Dalam novel dia boleh terima. In real life? Not so much, dude!
Izzat angkat bahu. “Interpret it the way you want. Either way, I’m coming at 9. Just be ready, ya?”
“Kalau aku tak nak?”
Izzat terdiam. Lama. Tiba-tiba dia tegakkan badan dan menapak menghampiri Ryhan.
“You want to know the truth, right? About why I’m doing this?””
Ryhan angguk.
“I’ll tell you everything tonight.”
“Kenapa tak cakap sekarang je?” Nak tunggu malam bagai. Macamlah ada bezanya nak cakap sekarang atau sekejap lagi. Apa kalau jumpa malam nanti perkataan-perkataan itu akan disuarakan secara telepatikah? Perkataan tu kena keluar melalui mulut juga, kan?
Ryhan pandang Izzat dengan muka bosan. Izzat pula pandang wajah Ryhan dalam-dalam. Serius dan sedikit mengugat emosi. I don’t like this look. I don’t like this Izzat!
“Ijat?” Saja dia menyeru dengan menggunakan nama manja Izzat. Kutlah muka serius tu tersenyum sikit ke.
Ha…senyum pun! Hati dia kembali lega bila melihat lekuk di pipi Izzat muncul.
“Tak boleh cakap sekarang ke?”
Izzat menggeleng.
“Laa..kenapa pulak?”
“Dah nak maghrib, baby. Get in. Mandi, solat. Malam jumaat ni. Elok juga mengaji. Aktiviti malam jumaat yang satu lagi tu, tunggu kita dah halal ya? I’ll call you after Isyak. Bye, sayang…” Izzat ketawa kecil sambil kenyit sebelah mata. Tanpa menunggu sebarang reaksi dari Ryhan, Izzat cepat-cepat masuk ke dalam perut kereta.
Ryhan melopong pandang Almera Izzat berlalu meninggalkan dia. Aktiviti malam jumaat yang satu lagi? Apakah? And again, with the baby? Memang sah Izzat tersampuk Bieber!


Lepas Isyak, Almera Izzat muncul depan rumah. Ryhan hanya kenakan skinny jeans dengan button up shirt warna putih dipadankan dengan sepasang ankle boots. Masuk kereta dia tak cakap apa-apa. Izzat pun diam tak bersuara. Perjalanan nak ke Kafe #2 hanya mengambil masa dalam 30 minit sahaja dari tempat mereka. Tapi 30 minit dalam keadaan diam rasa macam 30 jam saja bagi Ryhan. Bukan Ryhan tak nak bercakap tapi bila sesekali dia toleh pandang Izzat, muka Izzat nampak serius sangat. Dia pun jadi serba salah nak cakap apa. Awkward! Tak pernah lagi dia dengan Izzat macam ini. Paling-paling kalau tengah merajuk dengan Izzat pun, dia akan siniskan Izzat. Silent treatment memang tak wujud antara mereka.
            Sebaik sahaja kereta selamat di parkir, Ryhan terus keluar dari kereta. Tak tunggu Izzat, kaki dihala ke arah pintu masuk kafe yang sedang meningkat  naik namanya di Kuala Lumpur itu. Kafe yang berkonsep homely itu memang dah jadi port melepak muda mudi lebih-lebih lagi weekdays macam ini. Dengan live band yang ada setiap malam, mereka jadikan kafe itu tempat lepaskan lelah lepas seharian bekerja sambil dengar live music. Kalau bernasib baik, dua orang owner kafe itu sendiri yang akan join live band.  
            Ryhan pilih tempat duduk tak jauh dari pentas kecil di ruangan hadapan kafe. Peralatan music di atas pentas tak bertuan, mungkin mereka tengah break. Dua minit lepas dia duduk, Izzat sampai dan duduk di kerusi di hadapannya. Pesanan dibuat pada pelayan yang datang. Barulah dia dengar suara Izzat. Lepas pelayan pergi, Izzat bisu kembali. Ryhan pandang Izzat. Izzat pandang Ryhan. Nampak gaya memang dialah yang kena bersuara dulu.
            “Ok, what’s wrong?”
            “What?”
            “Dari tadi kau diam. What’s on your mind?”
            Izzat senyum nipis, angkat bahu dan mata meliar memandang sekeliling. Bila pandangan dia terhenti di satu sudut, senyum nipis tadi dah mula bertukar ke senyum nampak lekuk. His genuine smile. Ryhan ikut pandang perkara yang berjaya buat Izzat senyum. Bila pandangan terhenti dekat meja yang betul-betul berhadapan dengan pentas kecil dan hanya selang tiga meja dari mereka, Ryhan pun turut sama senyum.
            “Cute…” Ryhan puji tiga beranak yang berada di meja itu. Nampak serasi bertiga. Yang lelaki dengan stubble, yang wanita cantik ayu dan si kecil yang sedang diagah si ayah nampak sangat didominasi gen si ayah. Dah besar mesti jadi hearthrob macam si ayah. Ryhan tak kenal pun lelaki stubble tu secara peribadi. Tapi kalau siapa yang rajin baca bahagian business dalam The Star atau baca Malaysian Business mesti perasan siapa si stubble.
            But I’m not here to ogle that guy. I’m here to discuss us. Ryhan alihkan pandangan semula pada Izzat.
            “Ijat…”
            “Yeah?”
            “You said…” Tapi Ryhan tak sempat habis cakap sebab tiba-tiba suara si stubble berdegung di seluruh kafe.
            “Ladies and gents… you’re in for a treat today.”
            Satu kafe dah bertepuk tangan.
            “Oh no…no. Not me. But him…” Jari telunjuk dihalakan ke arah seorang lelaki yang berdiri dengan sebuah gitar di sebelahnya. The other halves of Kafe #2, Ryhan pandang lelaki clean shaven yang sedang tersenyum memandang ke satu arah.
            “The oldest trick in How to Get a Girl guide book. Sing your heart out…”
            Ada yang tepuk tangan, ada yang bersiul suka. Ryhan senyum sinis.
            “Lame…” Ada ke buku panduan macam itu? Dari situ agaknya Izzat belajar ilmu dan teori mengarut dia sehari dua ini.
            “It has been proved to be effective…” Jawapan balas Izzat terhadap penyataan ‘lame’ dia.
            “Yeah right…”
            Senyuman Izzat kembali sinis. Di pentas tambourine dah berbunyi diiringi bunyi gitar.
            “Kau dah lupa?”
Kening Ryhan berkerut. Ini Izzat mode mana? Kawan baik atau lelaki yang sedang cuba nak menang satu pertaruhan?
“Maksud kau? Lupa apa?”
Si clean shaven di pentas dah mula mengeluarkan suara.
Di hadapan dia, senyuman Izzat makin sinis.
“Once, there was boy, who likes a girl. And he sings to her in front of the entire class Ring a bell?”
Ryhan terdiam.
Well I could see,
you home with me,
but you were with another man, yea!
I know we,
ain't got much to say,
before I let you get away, yea!
I said, are you gonna be my girl?

Crap! Adam. Macam mana dia boleh terlupa?




***
p/s: kepada semua yang dah pernah baca version group TATE, versi ini slightly different from the previous version. don't expect something extraordinary or lain dari yang lain kind of story.  happy reading. enjoy it. thank you for commenting. xx

Friday, February 27, 2015

LOVE SKETCH - Bab 2


"Kak Ryhan, err..."
Ryhan angkat muka pandang muka Tikah yang terpacul dari balik pintu. Tak ada suara, cuma kening diangkat ke arah kerani firmanya itu. Dah bertahun kerja, Tikah dah cukup faham makna kening terangkat dia tu.
"Err...ada delivery."
Dahi Ryhan berkerut. So? Bukan selama ni dia tak biasa terima delivery. Yang muka si Tikah macam orang buat salah ni kenapa?
"I'm waiting..." kata Ryhan bila Tikah masih kaku depan pintu.
"Err..."
"Come on, Noratikah! Saya ada banyak kerja ni. Delivery apa?" Time is money. Err… itu semua membuang masa. Kalau guna masa untuk tunggu ‘errr’ itu jadi satu ayat penyata dengan menghabiskan pelan projek dia lagi berfaedah.
Tikah mengeluh. Lambat-lambat dia buka pintu bilik Ryhan luas-luas.
"Bawalah masuk..." beritahu Tikah kepada seseorang di luar. Kalau dengar suara,rasanya itu Apez, technical assistant mereka.
"Betul ke ni kak?"
Tikah mengangguk.
"Betullah... dia suruh bawa masuk." Tikah pandang Ryhan, sengeh.
Ryhan mendengus perlahan Tumpuan dia pada skrin desktop dah hilang. "Apa lagi tu Tikah? Apez?" 
"Sabar Cik Ryhan. Besar gadang ni..." Apez bersuara dari balik pintu.
Besar gadang? Besar? Now I’m curios! Delivery apa yang besar sangat? Setakat surat, plan atau dokumen kontrak dari client dan kontraktor tak lah besar mana. Berat tu mungkinlah.
Selepas beberapa ketika, Tikah masuk ke dalam bilik Ryhan bersama Apez dan...
"What the hell is that?" Ryhan dah terbangun dari kerusi.
"Err...a huge teddy?" 
Memang huge teddy! Rasanya dah sama besar dengan Nini, anak buah dia yang paling comel dan si kecil Nini memang besar. XXL!
Tikah dan Apez berdiri depan Ryhan dengan si giant teddy berada di tengah-tengah mereka.
"Siapa hantar ni?"
Apez capai kad yang terselit pada selendang yang terlilit di leher si teddy. Tertanya juga siapalah yang berani hantar hadiah macam ini pada jurutera muda yang cantik tapi garang ini.
"Oh baby let me be your lovin' teddy bear...Put a chain around my neck...and lead me anywhere...oh let me be your lovin' teddy bear...your ever loving teddy, Izzat Syafiq...Eh, Cik Ryhan, Izzat Syafiq? Abang Ijat Parika Creative ke ni?" Apez gelak besar. Abang Ijat nak ngorat Cik Ryhan? Gossip besar ni!
Ryhan dah jatuh rahang. Izzat? Hampeh betul mamat ni! And Let Me Be Your Teddy Bear? Lagu zaman tok nenek mereka yang Izzat pakai? Bukan Ryhan tak biasa dengar lagu ini. Dia membesar dengan lagu-lagu species ini dekat rumah. Elvis, Beatles, Carpenter, Bee Gees, Abba, Boney M…you name it! .
"Wah...sejak bila akak lovey dovey dengan Abang Ijat ni? Senyap-senyap je eh?” Tikah angkat-angkat kening. Dia dan Apez saja yang berani nak gurau-gurau macam ini dengan Ryhan walaupun orang kata Ryhan garang. Garang Ryhan bukan garang tak bertempat. Kalau buat main-main pasal kerja, haruslah dia naik angin.
Ryhan terus jalan menghampiri mereka. 
"Dah. Jangan nak speku macam-macam. Dia tengah buat lawak tak berapa nak menjadi ni! Bagi sini kad tu."
Kad di tangan Apez ditarik. Kemudian dia berdiri pandang Tikah dan Apez silih berganti dengan riak wajah ada-apa-apa-lagi-ke? Bila Apez dan Tikah masih lagi tersengeh-sengeh pandang dia, Ryhan angkat tangan. Blur sungguh budak-budak ni!
"Ada apa-apa lagi?"
Apez dan Tikah geleng kepala.
"Dah tu tunggu apa lagi?" Sengaja dia keraskan suara dia.
Apabila terdengar suara Ryhan bertukar nada, tanpa banyak suara, Apez tolak si teddy ke arah Ryhan sebelum dia menarik tangan Tikah keluar dari bilik Ryhan. 
Sebaik sahaja mereka keluar, Ryhan tenung si teddy geram. Ini macam mana gaya dia nak bawa balik ni? Kalau letak dalam MyVi dia, sure penuh tempat duduk belakang tu. Memang menyusahkan aku betul anak Uncle Ahmad ni!
Note 3 di atas meja dicapai. Nombor Izzat didail pantas.
"Hello?"
"Quoting Elvis’s lyrics and a teddy bear? Seriously Izzat?" Terus Ryhan terjah tanpa beri apa-apa salam.
Izzat gelak besar.
"What? He’s the king of rock and roll! Takkan nak quote lyrics Smell like a teen spirit pula kut. Kecewa Kurt Cobain dibuatnya. And teddy bear? Kan semua perempuan suka benda-benda macam tu."
"Cliché!"
Sekali lagi ketawa Izzat pecah. “Tapi yang cliché itulah yang orang sukakan?”
Ryhan mencemik sendiri. Tak guna nafikan. Memang manusia sukakan benda klise walaupun mulut asyik mencebik. Kliselah yang menceriakan hidup sebenarnya. Clichés can be quite fun. That's how they got to be clichés.
"Lagipun saya nak mengorat awak, kan? Semua method harus di guna pakai. Cliche tak cliché, semua halal!"
Kening Ryhan dah bertaut. Telefon dijauhkan sedikit dari telinga. Nama yang muncul di skrin dipandang dua tiga kali. Izzat. Betullah, bukan dia salah dail. Tapi apasal yang pelik sangat pula rasanya ni?
"Err…Saya? Awak?" Meremang bulu roma dibuatnya dengar Izzat bercakap macam itu.
"Yup. Mulai hari ini, kita kena tukar cara panggilan. Saya...awak. Tapi kalau awak nak lagi mesra boleh je. Nak saya panggi apa? Sayang? Baby? Sweet pie? Honey bunch, honey star…coco crunch?”
"Euwww...stop it! Geli telinga aku dengar!"
Di hujung talian ketawa Izzat meledak lagi.
"Saya suka je. I call you babylah. Nak?"
"Izzat!"
"Yes baby?"
"God! Stop it!"
"Anything for you, baby."
Ryhan rasa macam nak tarik rambut. 
"Izzat please jangan main-main. Aku kan dah cakap semalam bet tu dah off! Stop it, ok?"
“Awak yang nak off. Saya tak…”
Ryhan menggosok dahi. Dia bercakap bahasa melayu rasanya. Bukannya German sampai Izzat tak faham.
“You do know a bet can only happen if two parties agree the one who has made an incorrect prediction about some uncertain outcome will forfeit something stipulated to the other, right?”
“Yes.”
“The key word is TWO parties, Izzat. Macam mana nak bet kalau kau seorang je?”
Izzat terdiam lama. Ryhan senyum suka. Gotcha!
"Izzat?" panggil Ryhan bila Izzat diam lama.
"Ryhan..." Izzat sebut nama dia. Lembut. 
Euww…serius meremang bulu roma! Ryhan mengeleng sendiri.
"Bets are off, ok?" tegas Ryhan.
“Ok…”
Ryhan hela nafas lega.
“But…”
Nafas Ryhan sesak semula. Apa lagilah ni?
“But what?”
“Bet kita dua memanglah off. Tapi bet aku masih on…”
“Huh?” Ryhan berkerut dahi. Izzat tengah cakap MangLish ni tapi kenapa aku macam payah nak faham?
“Bet kau?”
“Yes.”
“Dengan siapa pulak?”
Izzat gelak jahat.
“Dengan…” Tutttt…tiba-tiba panggilan dimatikan. Ryhan dah melopong pandang telefon, pandang si teddy. Apakah? Tak lama selepas itu, bunyi pesanan dari WhatsApp kedengaran. Cepat Ryhan swipe skrin.
Notifikasi dengan nama Izzat.
Tak tunggu lama, Ryhan swipe skrin sekali lagi. Dan demi melihat sebaris jawapan dari Izzat...
Mata Ryhan membulat.
Mulut terkumat kamit macam ikan mas.

Why is this happening to me? Why? Why? Why?




to be continued...
***
Izzat si arkitek.
Ryhan si M&E Engineer.
Dua manusia yang dekat dengan hidup saya. Tapi cerita ni rekaan semata. Ditulis awal tahun lepas lepas habis meeting dan kami kena hentam dengan klien (memang literally kena bambu).
Don't kill me Ijat! (chances dia nak baca blog ni sangat rendah, but who knows) Ryhan, babe... love u. :P
Thank you for reading. Thank you for your support. Thank you for leaving comments.


Thursday, February 26, 2015

LOVE SKETCH ~ Prolog & Bab 1



We keep this love in a photograph
we made these memories for ourselves
Where our eyes are never closing
Hearts are never broken
And time's forever frozen still


“Ryhan.”
“Izzat.”
Air mata dikesat.
“I’ve told you this was a mistake.”
Izzat senyum kelat.
“I’m sorry.”

****

Bab 1

Kertas plan saiz A1 yang penuh dengan contengan dari dakwat warna merah di atas meja digulung kasar. Highlighter yang bersepah di atas meja dibaling terus dalam handbag, tak ada hati nak simpan elok-elok dalam pencil case yang selalu dibawa. Kemudian semua minit mesyuarat, site report dan progress claim dari kontraktor yang dia terima tadi disumbat ke dalam tote bag.
“Masamnya muka!”
Ryhan angkat kepala dan jeling si pembuka bicara. Tak keluar lagi mamat ni?
“Wow, you’re pissed!”
“You think?” Siapa pun yang baru kena bambu macam dia tadi akan marah. Orang tak ada perasaan saja yang boleh senyum-senyum, gelak-gelak.
“Relakslah, An. Biasalah kalau dapat client macam tu. Macamlah baru sehari dua kau kena.”
“Sebab dah selalu kenalah aku sakit hati, Izzat! Asyik jadi punching bag mereka je. Asal ada masalah, salahkan consultant. Kontraktor tak buat kerja, consultant yang kena bertanggungjawab. Apa dia ingat kontraktor tu lembu? Boleh aku cucuk hidung paksa buat itu, buat ini? Surat arahan dah keluar. Surat amaran dah keluar. But if they decided to ignore it. Nak suruh aku buat apa lagi? Letak pisau kat leher dan ugut mereka?”
“Maybe you should. Mana tahu cara itu lagi berkesan.” Izzat ketawa.
“Izzat!” Dia tengah serious mamat ini boleh main-main pulak!
 “Ok…ok. Sorry. Aku gurau je. Dahlah, jangan nak emosi sangat. Benda ni part of the job, An. Mereka dekat dalam tu tahu, dalam hal ini mereka pun bersalah juga tapi disebabkan pangkat mereka, nama mereka lagi besar, mereka carilah scapegoat untuk dikorbankan. And unfortunately, that scapegoat is you. You’ve already defend yourself just now. Trust me, majority yang ada di dalam tu tahu siapa yang salah dan siapa yang tidak. Tapi apa boleh buat? They’re the client.”
Ryhan dah mengeluh. Memang betullah apa yang Izzat cakap. That’s how the world works. Yang ada kuasa memang akan selalu salah guna kuasa. Dan yang tak ada apa-apa macam dia ni? Terima sahaja atau…
“Aku rasa nak berhenti kerjalah.”
Izzat senyum segaris. Dah banyak kali dia dengar Ryhan sebut perkara yang sama setiap kali semangat kerja dia merundum. Tapi sampailah ke hari ini Ryhan masih lagi setia berkhidmat untuk Dato Hamzah.
“Izzat, kau tahu dekat mana ada kerja kosong?”
“Kau nak kerja apa?”
“Apa-apalah. Kerani pun aku sanggup! Janji kepala aku tak semak.” Sampai tahap macam itu dah stress yang dia rasa. Tak kisahlah sia-siakan belajar tentang dunia kejuruteraan asalkan stress level dia berkurangan atau terus tak ada langsung lagi baik.
“Hurmm…” Izzat kerut dahi, gaya macam orang tengah berfikir masalah besar.
“Hah!” Izzat senyum nampak gigi.
“Ada ke?” Ryhan dah teruja.
“Ada.”
“Kerja apa?”
Senyuman di bibir Izzat makin lebar. Kepala ditundukkan dekat ke telinga Ryhan.
“Jadi wife aku.”
Keselambaan Izzat buat Ryhan rasa tercekik. Jadi wife dia untuk kurangkan stress? Sekolah mana yang ajar Izzat teori ini?
“So? Nak tak?” Izzat dah angkat-angkat kening.
“Kau ni, aku seriuslah! Jangan main-main boleh?”
Ryhan ketap gigi geram. Kalau tak memikirkan mereka di tempat terbuka ni, memang dah lama dia buat perangai sebenarnya. Ketuk sahaja si Izzat tiga empat kali. Tapi memandangkan ini tempat awam, reputasi perempuan Melayu terakhir itu harus dijaga. Jatuh saham dibuatnya nanti!
“Laa, aku seriuslah ni! Kau nampak muka aku ada macam orang tengah main-main?” Izzat cuba buat muka seriusnya. Tapi dalam hati dah berdekah-dekah ketawa melihat wajah cemberut Ryhan. Comel!
“Kau nak tak ni? Bukan sembarangan orang aku buat offer ni. Dengan insan terpilih je.”
Ryhan buat muka konon terkejut. “Hah? Jadi kiranya aku ni bertuahlah ye? Sebab dipilih?”
“Of course! Aku bayar 5k every month. Bersih. Life time support, so tak perlu EPF or SOCSO. Medical aku tanggung. Kereta aku sediakan untuk kau nak travel mana-mana. Rumah, fully furnish. Cuma bahagian dapur tu kau lah yang kena set up. Maklumlah orang bujang macam aku ni, dapurnya memang kosonglah. Tapi jangan risau, all expenses aku tanggung. Added bonus, every year aku bawa pergi holiday. Kau cakap je nak pergi mana. Apa yang kau perlu buat, cuma duduk rumah. Jaga aku. And bila dah ready nanti, jadi mommy anak-anak kita. Hah, bertuah kan?” Izzat senyum senget.
“Bertuahlah sangat! Aku lagi rela kena bambu hari-hari dengan Dato dari terima offer kau tu. Sekurang-kurangnya aku kena hadap benda tu dua tiga jam saja sehari. Kalau terima offer kau, dua puluh empat jam aku kena hadap perangai cerewet kau tu! So, no thank you!”  Perangai cerewet mengalahkan perempuan. Siapa yang sanggup? Jadi kawan ni pun kadang-kadang Ryhan rasa nak cekik-cekik leher Izzat bila dia buat perangai, inikan pula nak jadi suami isteri? Mahunya tunggang terbalik rumah dibuatnya nanti.
Izzat ketawa besar. “Jangan yakin sangat, An. Kau belum try lagi…”
Ryhan dah buntang mata. “Try apa?” Mulalah nak macam-macam tu!
“Try jadi insan terpilih aku. Aku takut dah dapat, kau tak sanggup nak lepaskan aku je.” balas Izzat konfiden.
“Oh please!” Ryhan juling mata.
“Wanna bet?”
Bet apa?”
“Once kau dah dapat aku, kau tak akan lepaskan aku.”
“Childish!”
“Chicken!”
Membara hati Ryhan dengar Izzat kata dia penakut. Mood dia dah lah lintang pukang hari ni. Mamat ni pulak sengaja nak tuang minyak!
“Cakap baik sikit eh!”
Izzat cuma angkat bahu.
“Fine! Let’s bet! What’s the rule?”
Izzat kembali tersenyum.
“Senang je. Aku pikat kau sampai kau fall in love dengan aku. Kalau aku menang, kita kahwin. Kau jadi isteri aku.”
“Kalau kau kalah?”
Izzat bangun, pasang langkah ke arah pintu keluar.
“Izzat! Kalau kau kalah macam mana?” tanya Ryhan tak puas hati.
Izzat berpusing. Dua lekuk muncul di pipi.
“Kalau aku kalah, aku jadi suami kau.”
What? Sekali lagi dia nak tanya, sekolah mana yang ajar Izzat segala teori ini?