Followers

Google+ Followers

Saturday, December 14, 2013

Bab 4 : Hanya Dia...Cinta



Dengan semangkuk quacker oats di tangan, Zara cuba tumpukan perhatian kepada rancangan ulangan Masterchef Australia yang dirakam beberapa hari lepas. Bukanlah dia minat pun, tapi melayan rancangan itu lebih baik dirasakan daripada dia melayan pandangan hendak tembus dinding rakan serumahnya. Bukan dia tak tahu kenapa Pia beriya hendak dapatkan perhatian dia.

Quacker oats disudu ke dalam mulut, mata masih memandang Emma Dean sedang menyiapkan Indian Cuisine di kaca tv.  Tapi sekuat mana pun dia cuba hendak tumpukan perhatian, dia tak boleh hendak tolak ke tepi rasa kurang selesa direnung Pia. Dah nak dekat sepuluh minit rasanya Pia asyik tenung dia nak dapatkan perhatian. Buat tak tahu, Zara. Buat tak tahu! Tapi bila diri dah rasa tak selesa…

“What?” Akhirnya Zara mengalah juga.

Pia dah ketawa. Dia bangun, duduk di sebelah Zara. Mangkuk quacker oats dicapai lalu diletakkan ke atas meja.

Dengan muka teruja, dia bertanya, “He sings to you?”

Zara dah juling mata ke atas. Tuhan, bilalah mereka nak berhenti bercakap pasal hal ni. Ini semua Nani punya pasal. Habis semua benda dia hendak ceritakan kepada Pia. Tahulah kawan-baik-selamanya!

Zara jeling Nani yang baru muncul dengan semangkuk fresh fruits di tangan.

“Big mouth!”

Nani angkat bahu. “Best friends share secret with each other.”

“It’s not your secret to share!”

“Tapi aku ada di tempat kejadian, jadi it’s my secret too.” Nani dah angkat-angkat kening sambil ketawa.

Zara mendengus geram. Memang tak boleh menang kalau bercakap dengan dia ni!

“Ala, tak kisahlah apa-apa pun. Yang penting, aku nak tahu. Dia menyanyi untuk kau, Zarr?” Tanya Pia sekali lagi.

 “Ya.” Zara buat muka malas.

Tapi dalam hati, ada rasa yang tak selesa muncul. Rasa yang sama dia rasakan bila mendengar suara Adhan malam semalam. Kupu-kupu dalam perut? Agaknyalah kot. Tapi yang pasti (walaupun dia cuba hendak menafi) Adhan memang nampak hot sangat malam tadi. Dan suara dia...

“Suara dia mesti sedap, kan?”

Zara cuma angkat bahu, berlagak macam suara Adhan tak beri apa-apa kesan pada dia. Tapi…God! His voice…

“Eleh…ego! Semalam tak berkelip-kelip pandang Adhan dekat pentas tu!” Perli Nani.

Zara menjeling. Pia dah ketawa kuat.

“Oh man! I wish I was there. Suara dia ada ala-ala Chad Kroeger tak? Atau ala-ala Adam Gontier kesukaan kau tu?”

Suara Adhan ala-ala siapa ya? Chad Kroeger? Tak…suara Adhan lagi garau. Adam Gontier? Hurmm…not so much. Adam Gontier tu walaupun suara dia sangat manly, tapi suara Adhan lebih ‘jantan’ lagi rasanya. Oh My God! Kenapa aku memuji dia pulak ni? Zara dah rasa macam nak tampar muka sendiri.

“Zara…Zara, kalau akulah dekat tempat kau. Memang aku ambil aje Adhan tu.” Nani ulang semula ayat yang kerap diberitahu sebelum ini.

“Dan macam aku selalu kata, kalau kau nak, ambillah!”

“Kalau dia nak, aku tak tunggu lama dah Cik Zara. Masalahnya, he got his eyes on you. Only you. Kau je yang ego tak bertempat.”

“Entahnya. Apa yang dia payah sangat nak terima aku pun naik pelik. He’s a catch. I bet semua kaum ibu dekat Malaysia nak ambil dia jadi menantu pilihan.”

Zara mendengus perlahan. You get that one right. Mama dia salah seorang dari kaum ibu itulah.

“Kalaulah ada lelaki buat macam ini dengan aku, memang aku suruh mak aku sendiri pergi pinang.” Keluh Pia.

Zara dah menggeleng tak faham. “Ya Allah, so he sings to me. Big deal. Takkan sebab itu je aku nak terus terima dia? Kalau bell boy dekat hotel aku tu menyanyi untuk aku pun aku patut terima ke Cik Pia?”

Pia angkat kening. Pandang Nani dan kedua-duanya menggeleng serentak. Pia kemudiannya duduk tegak mengadap Zara.

“I’m not talking about the singing part. Well, that’s an added bonuslah. Bukan senang ok nak dapat lelaki yang cukup pakej macam Adhan tu.”

“Then what the hell are you talking about?”

“I’m talking about his relentless effort to woo you!  Zara, lelaki macam Adhan tu tak datang selalu dalam hidup kita. He’s into you. He wants you. I bet he’s in love with you. Bila ada orang sayang dekat kita, kenapa yang kita tak nak beri peluang?”

Zara diam. Sayang? Love? Nonsense! Dia kenal pun tidak Adhan. Adhan kenal pun tidak dia. Takkan baru jumpa dua tiga kali dah wujud perasaan macma itu dalam hati? Masuk akal ke? He wants you. Ya, dia tak nafikan memang Adhan hendakkan dia. Tapi cukup ke semua itu untuk dia terus terima Adhan? Lagipun dia ada sebab lain kenapa dia tak boleh kahwin sekarang. Banyak perkara lagi yang dia belum buat. Banyak impian lagi yang belum dilaksana. So, no. Marriage is out of the question!

“Kau tahu, lelaki ni pun ada limit dia juga. Kalau kau asyik bagi red light aje, jangan terkejut kalau sampai satu hari nanti dia langgar je lampu merah tu. Masa tu, gigit jari sajalah Zarr.” Beritahu Nani selamba.

            Zara baru hendak muka mulut menjawab tapi terbantut bila telefonnya berbunyi. Telefon di atas meja dicapai. Nama Nadine terpampang di skrin.

            “Hello, Kak Ngah.”

            “Hai adik. Dah bangun ke?”

            “Dah. It’s almost nine Kak Ngah.” Macamlah kakak dia tak tahu dia bukan jenis yang suka bangun lewat.

            Nadine ketawa kecil. “Manalah tahu kot seronok sangat tengok konsert semalam, sampai terlajak tidur.”

            “Konsert?” Tanya Zara hairan. Konsert apa pula ni?

            “Ya. Konsert…trying not to love you, only goes so far

Trying not to need you, is tearing me apart…” Nadine dah mula menyanyi out-of-tune di sebelah sana.

            Zara dah jatuh rahang. “How did you know…” Tak sempat dia habiskan soalan, dia terdengar Nani ketawa. Pandangan terus ditala ke arah kawan baiknya itu. Throw pillow di sebelahnya dicapai lalu dicampak ke arah Nani.

            “Traitor!” Ujar Zara geram. Entah bila masa agaknya Nani bercerita dengan Nadine, dia pun tak tahu. Memang cekap betul kawan dia ni!

            “Adik…dah lah tu. It’s a cute storylah. Tak payahlah nak cederakan Nani tu.” Usik Nadine.

            “Ughh! I hate him!” Sebab Adhan, hari minggu dia yang selama ini tenang jadi kacau bilau. Dapat tazkirah percuma dari Pia. Kawan baik sendiri jadi CNN. Kena ketawa dek kakak sendiri. Semuanya kerana Adhan Mikhail!

            “Ok…ok. Dah. Jangan nak emo tak tentu pasal. Ni, mama dengan babah panggil balik kejap. Brunch with the family.”

            “Brunch? Do I have to?”

            “Yes. Mandatory. Come on, dik. Dah lama kan, kita tak kumpul ramai-ramai.”

            Zara rasa macam hendak ketawa. Beramai-ramai? Cara Nadine bercakap macamlah keluarga mereka besar sangat sedangkan mereka cuma bertiga beradik sahaja pun. Campur mama dan babah, adalah lima orang satu meja nanti. Itu pun boleh dipanggil ramai ke?

            “Zara? Balik kejap? Please?”

            Zara mengeluh. Bukan dia tak nak. Dia tahu kalau dia balik, mama tak akan berhenti bertanya pasal hal dia dengan Adhan. Babah mesti akan ingatkan pada dia tentang cincin tanda yang ibu Adhan tinggalkan pada mama. Dia belum ada jawapan untuk semua soalan-soalan itu!

            “Rain check tak boleh ke Kak Ngah?”

            “It’s not raining outside so NO!” Suara Nadine dah bertukar tegas. Oh oh..mode Kakak dah mula masuk.

            “Fine. Zara balik kejap lagi.”

            “Good. Jangan lupa. Pakai baju elok-elok sikit.”

            “Hah?” Apasal pula kena pakai baju elok-elok? Nak balik rumah keluarga sendiri sahaja pun. Atau…

            “Ada apa-apa yang Zara tak tahu ke?” Hati Zara dah mula tak tenteram.

            “Err..no.”

            “Kak Ngah?!” Nada suara Nadine yang teragak-agak tadi dah cukup bagi ‘hint’ ada sesuatu yang sedang berlaku.

            “Tak ada apalah. Just get here, ok? Love you, bye.” Terus Nadine tamatkan perbualan.

            Zara pandang telefon dengan dahi berkerut. Oh, something fishy is going on. And I don’t like it, at all!


“I knew it! I effing knew it!” Zara pukul stereng keretanya. Rasa macam nak menjerit sekuat hati bila tengok deretan kereta yang di parkir di porch. Brunch with family? Arghhh…ini bukan brunch. Dah serupa macam kenduri.

Hati Zara mula berbolak-balik. Patut dia masuk, atau patah balik? Kalau patah balik pun ok juga. Rasanya tak ada siapa yang nampak dia dah sampai. Telefon sahaja Nadine nanti dah bagi sajalah apa-apa alasan. Yang pasti dia tak bersedia hendak berada di sini. Kalau saudara mara sendiri tak apa juga. Ini entah siapa-siapalah yang datang tu.

Zara pasang gear reverse, kaki baru hendak tekan pedal minyak bila tiba-tiba tingkap keretanya diketuk dari luar. Zara menoleh. Oh crap! Memang tak boleh larilah ni. Enjin kereta dimatikan. Perlahan dia buka pintu kereta.

“Adik! Kenapa lambat ni? Lama dah mama tunggu.” Puan Rohana dah peluk si bongsu kesayangan.

“Sorry, ma. Jalan jam.” Klise jawapan kau, Zara!

“Itulah. Mama suruh duduk sahaja rumah tak nak. Nak sangat duduk sendiri. Lepas tu jauh pula dari rumah keluarga pula tu.” Puan Rohana membebel sambil tangan mengusap kepala si anak. Aura perbalahan kecil dah mula terasa.

“Ma…please? No now…” Ini pun salah satu sebab kenapa dia malas nak join brunch ini. Dia percaya, by the end of the day, dia dan mama pasti akan ‘bertengkar’. 

“Yalah. Yalah. Mama tak cakap apa. Jom, masuk. Semua orang tengah tunggu adik.” Puan Rohana dah tarik tangan si anak.

Dahi Zara dah berkerut. Dia guest of honour ke? Dan siapa semua orang yang mama dia maksudkan?

Belum sempat dia bertanya, mama dia dah terlebih dahulu bersuara.

“Auntie Mai dan Uncle Iskandar dah tak sabar nak jumpa Zara.”

Makin bertambah kerutan di dahi Zara. Auntie Mai dan Uncle Iskandar?

“Mama, who are they?”

Puan Rohana dah tepuk dahi. “Bakal mertua awaklah, sayang.”

 “What?!” Zara terjerit kecil. Dia rasa macam nak muntah tiba-tiba. Dia nak lari, tapi tangan Puan Rohana dah pegang kuat lengan dia. Dan kaki dia, walaupun cuba untuk dihentikan langkahnya, asyik hendak melawan cakap tuan. Selangkah..dua langkah…dan selepas beberapa langkah…

“Hah, sampai pun anak babah ni.” Encik Elyas dah bangun dari kerusi dan memeluk si anak yang dah tegak macam patung cendana.

“Maisarah, Iskandar…Inilah dia buah hati pengarang jantung kami. Zara Harlina.” Puan Rohana buat sesi suai-kenal.

“Ya Allah, akhirnya. Dapat juga mommy jumpa Zara. Selama ni asyik dengar Adhan bercerita sahaja.” Puan Maisarah bangun lalu memeluk Zara kuat.

“Cantik menantu mommy ni. Patutlah Adhan bersungguh nak.” Puji Puan Maisarah.

Zara dah rasa macam nak pitam. Mommy? Menantu? Oh Tuhan, tolong!

“Manis orangnya. No wonder anak papa ni tak sabar sangat nak suruh masuk meminang ya?” Encik Iskandar pula bersuara. Pecah ketawa mereka yang lain-lain mendengar kata-kata papa Adhan.

Dan Zara, kalau tadi dia rasa macam hendak pitam. Hendak muntah. Sekarang dia rasa macam hendak membunuh orang. Dan orang yang bakal menjadi mangsa adalah si dia,

…..yang sedang duduk bersilang kaki di kerusi bersebelahan dengan Nadine dengan secawan kopi di tangan.

…yang nampak kacak dengan t-shirt Polo Haus bewarna putih, jeans lusuh warna biru, kasut Converse All Star dengan rambut yang didandan gaya faux hawk dan stubble sexy di wajahnya

….yang sedang kenyit mata ke arah dia

….yang sedang senyum ke arah dia

            Oh yes. Memang dia rasa nak ‘bunuh’ lelaki bernama Adhan ini!


Zara mundar mandir di ruang tamu. Hati rasa panas. Kepala rasa macam nak meletup. Okay. Bukan kepala dia yang rasa macam nak meletup tapi dia sendiri yang rasa macam nak meletup.

“How could you?” Tanya Zara pada si kakak. Rasa diri dikhianati pun ada.

“Sabar dik…” Nadine cuba nak tenangkan hati si adik yang dah merah padam mukanya.

“Sabar?” Mata Zara dah membulat pandang si kakak. Oh, pemilihan perkataan yang salah my dear kak ngah! 

“Bila kak ngah beritahu ‘we’re having a brunch with the family’, Zara expect we’re having a brunch with THE family. Which means, you, mama, babah and kak long! That…” Jari Zara menghala ke arah gazebo di luar yang dipenuhi beberapa umat manusia yang tak termasuk dalam senarai yang baru dia sebut tadi, “…is definitely not family!”

Family apa kalau separuh dari mereka yang sedang makan sambil bergelak ketawa di bawah gazebo tu tak ada pertalian darah langsung dengan dia!

“Zara…” 

Belum sempat Nadine hendak bersuara tiba-tiba ada suara asing yang berbunyi.

“Actually…” 

Dua tubuh berpusing ke belakang, melihat siapa yang berani masuk campur dalam perbualan cum pertengkaran adik beradik ini. Sebaik sahaja mata terpandang wajah pemilik suara itu, masing-masing memberi reaksi yang berbeza.

Nadine : Telan liur. 

Zara : Jegil mata. 

Dan si dia yang bersuara dah berjalan mendekati Zara.

“We could be a family, you know…” Adhan dah senyum simpul.

Oh this is not good! Kata Nadine dalam hati. Mata mula mencari escape route bila melihat muka si adik yang dah bertambah merah. Dia tak nak jadi saksi kalau ada pertumpahan darah nanti.

“Really?” Tanya Zara dengan suara menahan geram.

“Yes. Really. All you got to do…” Adhan dah tunduk, mendekatkan bibir ke telinga Zara. 
Jantung Zara dah mula berubah rentak. Damn!

“..is say yes.” Bisiknya perlahan.

Dan Zara? Goosebumps! Tapi jangan harap dia hendak tunjukkan pada Adhan yang kata-kata lelaki itu ada tinggalkan kesan pada dia.

“In your dreams!” Tempelak Zara

Senyuman Adhan bertambah senget jadinya. “My dreams? Oh, babe. In my dreams, we did more than getting married.”

Zara dah terkedu hilang ayat. “Arghhh! I hate you!” Jerit Zara sebelum pergi meninggalkan Nadine dan Adhan yang dah ketawa besar.

“I adore you too, babe!” Kata-kata Adhan dibalas dengan sumpahan penuh warna warni dari Zara. Makin kuat jadinya gelak Adhan.

“Nice, Adhan. Kau ni nak pikat hati ke nak menambah sakit hati dia?” Marah Nadine.

Dengan ketawa yang masih bersisa, Adhan pandang Zara yang sedang tersenyum (walaupun nampak memaksa) mendengar celoteh mamanya di bawha gazebo.

“Pikat hatilah ni.”

Nadine hanya mampu menggeleng. Nasib baik kawan aku. Kalau orang lain memang dah lama kena.

“I hope you know what you’re doing.”


“I know, Di.” Balas Adhan perlahan. Dia tahu apa yang sedang buat.  Adhan renung Zara. Dia dah pegang hati aku, Nadine. Dan aku pastikan dia pegang sampai bila-bila. 

Wednesday, December 4, 2013

Terbaharu : Kompilasi mininovel Yang Luar Biasa


Idea Kreatif Mempersembahan Golden Edition (Limited Edition)
4 cerita dari 4 penulis dalam 1 naskah. 

**Hanya dijual di bookfair 1 Malaysia dan online SAHAJA.

Harga : RM27 + RM 8 postage (semenanjung)
RM30 + RM10 postage (Sabah/Sarawak)

ISBN : 978-967-12267-2-8
Muka Surat : 632

Sinopsis :

Yang Luar Biasa - Hani Fazuha

Cinta memang luar biasa kerana ia mampu merubah banyak perkara. Kerana cinta, Arissa jadi tersepit. Memilih Adam, dia harus mengenepikan rasa hati sendiri. Memilih Zhariz, dia harus membelakangkan keluarga dan memilih Haraz, dia harus bersedia melawan cemburu. Lantas, siapa yang harus dia pilih?


Diary Mrs Ben – Anna Lee

Sofia dan Ben, dua sahabat sehati sejiwa. Tiada rahsia antara mereka. Baik buruk diri masing-masing, mereka tahu semuanya. Namun, sesuatu telah terjadi menyebabkan mereka terperangkap dalam satu konspirasi yang tidak terduga!

Konspirasi apakah? Benarkah tiada rahsia antara mereka? Mampukah dua sahabat baik tinggal di bawah satu bumbung?


My Slurpee Slurp! - Syah Shah

Masa silamnya gelap. Jiwanya kosong. Dalam perjalanannya mencari arah dan sinar, si dia muncul tiba-tiba.

"Sebab yang curi-curi tu yang manis. Slurpee slurps kind of yummy..." - Damien


Dear Cinta – Farah Husain

Perpisahan itu ibarat kopi tanpa gula. Pahit tapi ada nikmatnya. Tasneem hilang cinta pertama. Namun, takdir Allah itu indah. Kehilangannya diganti dengan pemilik nama; Ariff Hakimi.



-----
Kompilasi ini akan mula dijual di Expo Buku 1 Malaysia pada 13/12/2013. Selepas itu ia cuma akan dijual secara online melalui Idea Kreatif Publication. Ini edisi terhad. Hanya ada 1,500 naskah bercetak sahaja.