Followers

Google+ Followers

Monday, October 18, 2010

Novel...novel..dan novel











Hujung tahun ni adalah hujung tahun yang menceriakan. Banyak novel yang menanti untuk dibeli dan dibaca. Rasa tak sabar pula nak bercuti lama bulan disember ini. Kali ini saya tak pergi bercuti ke mana-mana. Hanya akan habiskan cuti hujung tahun saya di rumah bersama novel-novel yang akan berada di dalam koleksi dan juga yang sudah berada di dalam koleksi tapi belum punya kesempatan untuk di baca. Apa yang tersenarai di atas cuma sebahagian daripiada novel yang saya looking forward to read.

Nujum Cik Belalang – Novel remaja karya Firas Firzana. Kisah seorang gadis yang perasan dirinya punya kuasa psikik! Ini karya teman saya, Kak Noorul.

Planet-Planet Cinta – Awas! Ini bukan karya  komedi romantik atau humor. Ini sebuah cerita berat. Ini cerita Sci-Fi. Bagi pngikut setia puteri Elara di blog Elara dahulu pasti ternanti-nanti kehadiran novel ini. Ini karya mentor saya, Puan Maria Kajiwa.

Semanis Coklat – Novel cinta dari seorang penulis lelaki! Sinopsisnya saja sudah buat saya tertarik. Ini pula karya seorang teman penulis yang menggunakan nama pena Reezai Reani. Tapi saya kenali beliau sebagai Ridh saja. Tahniah buat Ridh atas kelahiran Semanis Coklat ini ya.

Pemuja Rahsia - Melihat nama novel ini teringat lagu kumpulan Sheila On 7 yang pernah menjadi kegilaan saya satu ketika dulu (zaman sekolah dulu memang SO7 ni happening gila lah!) Buku ni belum saya dapatkan lagi. Insya-Allah, akan dibeli melalui bookstation. Cuma masa nak ber'internet' shopping itu sangatlah limited. Heheh..ini karya Ilmar Ilmia, teman seperjuangan dalam bidang penulisan ini.

Clockwork Angel – Novel ini adalah siri pertama di dalam The Infernal Devices series. Ia merupakan prequels siri The Mortal Instruments karya Cassandra Clare. Kalau dalam The Mortal Insturments, anda sudah mengenali kumpulan Shadowhunter dan Downworlder, di dalam The Infernal Devices, anada akan dikenalkan dengan asal usul dan sejarah lama Shadowhunters dan Downworlder. Novel ini dah lama tersimpan di dalam kotak. Cuma saya tak punya masa yangs sesuai untuk membaca.

Blood Trinity – Ini karya terbaru penulis kegemaran saya, Sherrilyn Kenyon. Kisah demon dan hunters beliau memang selalu dinanti-nantikan. Novel ini belum berada di pasaran. Kalau ikut jadual, penghujung bulan ini akan sampai di tangan saya. Moga-moga jadualnya tak terganggu!

Infinity – Ini adalah buku pertama dari siri The Chronicles Of Nick. Juga dari Sherrilyn Kenyon cumanya ia di dalam genre YA. Nick Gautier adalah salah seorang watak di dalam siri Dark Hunter beliau. Di dalam TCON, pembaca akan lebih menegnali siapa Nick dan bagaimana dia menjadi lelaki seperti yang kita temui di dalam siri Dark Hunter. Nasib buku ini pun seperti Clockwork Angel. Tersimpan di dalam  kotak, hanya menunggu masa untuk dibaca.

Ada dua lagi sebenarnya buku yang saya nanti-nantikan. Hehehe...novel The Untold Story dan Antasia. Harap-harap ia akan dapat dipegang menjelang hujung tahun ini.. J


Monday, October 11, 2010

Kecewa

Betullah kata orang, apa yang kita paling hendak, itulah yang kita tak akan dapat. Baru saja saya minta aura-aura negatif menjauhkan diri sari saya, secepat kilat ia datang. Dan sesungguhnya apa yang datang itu benar-benar buat saya kecewa dan menjeruk rasa. Depan orang saya masih tersenyum seolah-olah tak ada apa yang terjadi. Tapi sebaik sahaja kaki melangkah masuk ke dalam home sweet home, senyuman saya hilang dan dunia saya kembali berputar. Kecewa dan sedih.
Saya sedang mengalami fasa berjauh hati dengan mereka di rumah saya.

Wednesday, October 6, 2010

Muzik dan Novel


    

Kawan sebilik saya di kolej dulu tahu saya memang gemar mendengar muzik irama rock, grunge, heavy metal dan instrumental. Sampaikan dia sendiri naik minat mendengar lagu Metallica selepas saya asyik memasang cd band itu di radio. Entah kenapa, saya perlu mendengar muzik jenis ini barulah otak saya ni boleh aktif. Kalau orang lain perlu ketenangan untuk mengulangkaji, saya perlu mendengar muzik untuk memastikan apa yang saya ulangkaji melekat di otak. Setiap kali peperiksaan, jika saya stuck di mana-mana soalan, saya akan cuba mengingati lirik-lirik lagu ini dan automatik, saya boleh mengingati jawapannya. AMARAN: Ini tenknik belajar saya secara peribadi. JANGAN tiru, takut nanti lain pula jadinya! Hehehe…

Saya sendiri tak tahu dari mana minat mendengar lagu ‘sakit kepala’ (bak kata mak saya) ni datang. Yang pasti bukan dari mak dan ayah yang lebih melayan lagu dari Abba, Bee Gees, Kak Pah dan beberapa nama yang saya sendiri tak berapa nak ingat. Tapi tolong ya, saya hanya minat lagunya sahaja. Meminati lagu dan lirik yang kadang-kadang boleh menyentuh hati saya. Saya tidak minat dengan cara hidup dan attitude band-band ini secara peribadi (walaupun bukan 100% dari mereka terjebak dengan dadah, seks bebas dan semua perkara yang negatif.)

Sekarang, bila saya mula berjinak-jinak semula dengan dunia penulisan, saya masih lagi menggunakan muzik seperti ini dalam proses penulisan saya. Jika tiada muzik ini, saya akan kaku depan laptop. Watak-watak saya tidak mahu bergerak. Cerita di dalam manuskrip tidak mahu berkembang. Sebab itu saya pastikan MP3 saya perlu sentiasa berada dengan saya walau di mana saya berada. Perkara lain saya boleh tinggalkan. Handphone? Saya masih boleh hidup kalau sehari ia tiada di tangan. Kereta? Saya sanggup berjalan kaki atau naik bas kalau ia tiada. Tapi MP3? Boleh kacau jiwa dibuatnya! Hehehe…

MP3 saya penuh dengan lagu-lagu (sekadara berkongsi, bukan nak bagi promosi percuma.. :P) dari band Breaking Benjamin, Evanescence, Three Days Grace, Apocalyptica, One Republic, Linkin Park, Trading Yesterday, Metallica, We are The Fallen, 30 Second from Mars, There for Tomorrow dan Lydia’s Diary. (Oh, ada juga lagu dari Maher Zain dan Yuna tapi ia cuma didengar waktu nak tulis cerpen dan manuskrip kisah cinta, hehehe…)

Sebenarnya lagu-lagu ini bukanlah semuanya melekakan atau menyesatkan pendengar seperti yang didakwa sesetengah pihak. Yang penting sebagai pendengar, kita kena bijak memilih yang mana boleh didengar dan yang mana tidak patut didengar. Tolong jangan samakan heavy metal dengan ‘ajaran‘ black metal. Walaupun saya ni hardcore fan muzik rock dan heavy metal, bukan semua band saya minati. Asalkan band itu tidak ‘bersekutu’ dengan unsur-unsur yang menyesatkan dan liriknya berunsur sihat, saya akan dengar lagunya.

Jadi kepada mereka yang pernah bertanyakan soalan  ‘kau kan perempuan, kenapa suka dengar lagu macam ni?’ dan memandang saya dengan pandagan penuh sinikal, jawapan saya : 'kenapa tak boleh? Selagi ia tidak merosakkan saya, saya akan dengar. Tolong buang sikap prejudis anda itu. Peace… V(*_*)'