Followers

Google+ Followers

Thursday, April 30, 2009

Perihal seorang kakak

Letih betul pagi ni. Aku bangun pagi ni mak sibuk bersiap-siap nak pergi kursus buat potpouri. Ayah pula dah bersiap nak Melaka untuk tengok persiapan terakhir sambutan Hari Pekerja esok. Adik bongsu aku pula excited gile nak pergi sekolah. Bukan excited nak belajar, tapi excited nak share kek blueberry yang dia 'minta' aku buat semalam.
Bayangkanlah, aku sampai rumah semalam pukul 7.30. Belum sempat aku nak letak kasut kat rak dia dah serbu aku. Dengan muka manis dia suruh aku buatkan dia sebiji kek, esok nak bawa sekolah ada jamuan makan dengan kawan-kawan. (Heheh..adik aku ni belajar kat sekolah kanak-kanak istimewa, so janganlah hairan sangat pasal aktiviti makan-makan tu...). Nak tak nak, terpaksalah buat (itupun aku membebel dulu baru setuju) Nasib baik barang-barang nak buat kek ada lagi dalam kotak kalau tak satu hal pula aku nak kena pergi beli kat supermarket. Jadi, tepat pukul 8.45 malam aku mulakan kerja-kerja membuat kek aku. Mungkin sebab tak ikhlas nak buat, percubaan pertama aku tak menjadi. Kek tak mau naik!!! Walhal ini bukan first time aku buat. Dah banyak kali. Nak menanggis pun ada masa tu.
Mak aku dah senyum-senyum sambil perli aku...'Tu la kau, ingat, yang request tu budak-budak istimewa. Kalau tak ikhlas, macam tu la jadinya'. Dush! Malu betul aku masa tu. Dah lah ada seorang 'persona non grata' kat rumah aku masa tu. Kena sound depan-depan orang, malu seh!!! Aku pandang ayah minta simpati tapi dia buat dek je baca buku Barack Obama yang aku belikan hari tu.
Lepas aku buang kek yang tak jadi tu, aku buatlah satu lagi. Tengah buat mixing tu tiba-tiba aku teringat pesan ustaz pasal budak-budak istimewa ni. Insaf aku masa tu. Terasa berdosa sangat-sangat membebel kat adik aku tu tadi. Walaupun dia macam tu, tapi aku tah dia faham apa yang aku bebelkan tu. Sorry ye dik...
Alhamdulillah, percubaan kedua aku menjadi. Aku tengok jam dah pukul 11.30 malam. Mata aku pun dah kuyu. Badan aku pun dah letih sangat-sangat. Aku simpan kek dalam peti ais dan pagi ni baru aku sapu krim. Itupun kena bangun pukul 5.00 pagi sebab nak make sure by the time adik aku bawa kek pergi sekolah krim tu dah keras sikit.
Sekarang kat office aku mengantuk gile! Nasib baik bos tak ada. Orang lain pun ada yang kena kerja luar. Tinggal aku bertiga je kat office. Kerja pun tak banyak yang urgent. Jadi untuk mengelakkan aku dari zzzz, aku hadap lah komputer ni...hehehehe....

Inilah kek yang dihasilkan. Rupe kureng menarik sikit sebab disiapkan dalam keadaan terkocoh-kocoh.

Moral of the story: Jangan hampakan permintaan kanak-kanak istimewa ni. Ramai antara kita yang tak sedar sebenarnya mereka ini adalah 'payung' kita di muka bumi ini. Jadi hargai dan jagalah mereka dengan kasih sayang yang tak berbelah bagi...

Monday, April 27, 2009

April Snippets

Huishhh..lamanya tak update...sebenarnya April ni memang bulan yang extra busy untuk aku...bz dengan kerja..hidup..projek terbaru..serba serbi bz lah..bila dah bz tu penyakit lama 'M' untuk Malas tu datanglah...hehehe..sepanjang April ni..yang terjadi dalam hidup aku ialah :-
1. 1.4.2009 - tarikh keramat bagi seorang pereampuan bernama Farah. 28 tahun dulu pada tarikh ini jam 0530, ibu aku berjaya melahirkan aku ke muka bumi ni lepas hampir 12 jam bergelut menahan sakit..heheh..terima kasih Mak...you're the best! Berbeza dengan tahun-tahun sebelum ni, tahun ni aku tak keluarkan duit belanja seisi rumah, tapi adik aku, Alan yang belanja aku makan..yum..yum...patutlah hujan lebat malam tu..hahaha...
2. Minggu kedua April, ada 2 event penting dalam hidup aku. Pertama, konvokesyen adik aku yang no.3, Ami di Perlis. Tahniah buat dia kerana berjaya buktikan, anak yang selalu buat hal ni, kalau diberi peluang kedua akan berjaya juga akhirnya. hehehe..Adik aku yang satu ni dulu memang nakal masa sekolah. Percaya atau tak, dia nilah satu-satunya adik aku yang pernah dibuang sekolah sampaikan tak bersekolah lagi dalam negeri Selangor masa tu. Tapi sebabkan anak, ayah aku bersusah payah naik turun lif Jabatan Pelajaran untuk cari sekolah baru untuk dia. Nasib baik ada sekolah di KL yang sudi terima. Jenuh juga aku torture dia suruh berubah. Alhamdullillah, berkat doa mak ayah dan torture dari aku dan abang dia, dia berjaya juga. Hari ni, dia tengah sambung lagi pengajian dia di UniKL. Sejuk perut mak dan ayah aku tengok perubahan dia..heheh..
Event kedua: Aku pergi bercuti dengan keluarga ke Langkawi. Huhuhu..sadis betul aku ni. Dah 28 tahun hidup, inilah kali pertama aku jejakkan kaki ke Pulau Lagenda tu. Sampai kena perli lah dengan ayah aku, 'Korea yang jauh tu kau lepas, Langkawi yang sepelaung ni tak pernah sampai?' Hehehe..biasalah tu kan. Aku jamin bukan aku je yang macam ni. Langkawi bagi aku adalah tempat yang best! Kitaorang tinggal di Awana Porto Malai. Dapatlah aku pandang laut siang malam. Walaupun cuaca panas berdengkang, tapi aku memang enjoy. Banyak lah tempat yang aku lawat antaranya Makam Mahsuri (tempat wajib pergi), Beras terbakar, Dataran Lang, Pantai Chenang, Telaga Tujuh, dan yang paling aku teruja sekali, ke Oriental Village untuk naik kereta kabel. Walaupun hati berdebar-debar, tapi aku gagahkan juga dan alhamdullillah aku selamat naik dan turun. Aku sempatlah minta seorang tourist dari Holland rakamkan gambar aku kat pelantar di puncak tu (sebab aku naik seorang, mak dan ayah akuk gayat..hehehe). Memang best gile!! Rasa sayang pulak nak turun masa tu. Tak pe, aku dah buat plan akan ke sana lagi. Kali ni aku akan lawat seluruh pelusuk Langkawi termasuklah pulau-pulau kecil kat sekelilingnya.
3. Minggu ketiga - aku sibuk dengan kerja. Almaklumlah, sebelumnya aku bercuti kan, so bila balik kerja berlonggoklah kerja kat atas meja. Yang buat aku hangin sikit tu bila fail-fail aku dikucar-kacirkan. Aduh..sakit sungguh hati masa tu. Setakat fail meja tak apa juga, tapi fail-fail aku dalam komputer pun dah kelam kabut. Itu salah satu penyebab aku busy. Busy mengemas kini fail-fail tu sampai satu hari tu aku rasa nak muntah je sebab asyik ngadap komputer.
4. Minggu ketiga-keempat - Hah! Inilah kemuncak kepada segala perkara yang terjadi sepanjang April ni. Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur. Kalau tahun-tahun sebelumnya, aku akan ke sana se awal minggu pertama lagi. Tapi tahun ni disebabkan dah berjanji dengan Zuliana a.k.a Jue, aku pergi ke PWTC pada hari ke 2 terakhir pesta. Jadi pada 25.4.2009 lepas, aku ke PBAKL. Janji berjumpa jue pukul 1400++ tapi pukul 1500 aku sampai kay PWTC. Jalan jam lah pulak hari tu. Sakit betul hati aku. Tapi sampai je kat situ, aku jadi happy sangat. Kedatangan aku disambut dengan persembahan kumpulan Raihan (hehehe..sebab masa tu Raihan tengah buat show). Selepas mengharungi lautan manusia, aku berjaya sampai ke Booth NB Kara. Sempatlah aku berkenalan dengan Kak Zara Aluwi (penulis NB Kara) dan bersua muka dengan Kak Norhayati Ibrahim (semua orang kenal kan? hehe). Sebenarnya tujuan lain aku (selain nak beli buku) ialah jumpa dengan one of my favourite author Anita Aruszi. Dan akhirnya pukul 1530 hari Sabtu lepas, aku bersua muka dengan penulis Bunga Syurga ni. Seronoknya!!!! Kecik je orangnya Anita Aruszi ni. Sampai aku boleh cakap 'tak percaya betul, ni rupanya anita?!' hehehe...Tapi dia memang best. Kelakar and friendly. Buat Anita --- Memang seronok kita dapat jumpa awak hari tu. Harap2 lepas ni boleh jumpa lagi..hehehe...Lepas kitaorang makan-makan dan borak-borak, kitaorang pergi ronda-ronda cari buku. Mulanya beramai-ramai tapi selepas kitaorang singgah ke Booth Pekan Ilmu dan berborak-borak pula dengan editor dan bos PISB, kitaorang terpisah. Yang tinggal Anita, Jue dan aku. Hehehe..kitaorang pun pusing-pusing cari buku. Sempatlah kitaorang singgah ke Booth Karangkraf. Aku beli buku RAM kat situ. Terjumpa pula kawan aku di UiTM dulu, Ecah, editor di Buku Prima. Tapi aku ralat sikit sebab tak jumpa Ani Nadila, orang kuat Majalah PC yang juga member aku di UiTM. Tak pe lah, ani, lain kali je lah kita jumpa ye.

5. Di PABKL aku beli lah beberapa buku. Antaranya Rembulan Berdarah, Hujan Rindu karya Anita Aruszi, Chinta by Norhayati Ibrahim, Cinta Sang Ratu by RAM, Murtad, Jangan Pandang Sebelah Mata by Ann Wang Seng dan The Audacity of Hope by Barrack Obama (thanks to Uncle V sebab belikan buku ni untuk aku dan sanggup tunggu aku kat PWTC hari tu). Keseluruhannya, Bulan April ni bulan yang penuh perasa untuk aku. Ada rasa manis, ada rasa masin, ada rasa masam tapi apa pun rasanya, that's part of life. Aku memang seronok sepanjang bulan ni. Dan aku rasa yang paling seronok adalah Konvokesyen adik aku, Percutian di Langkawi dan PABKL... La ni nak tunggu pulak what's in store for me this coming May....
Gambar yang sempat aku snap dengan handphone(Gambar lain dalam kamera, malas nak upload):-


Cik Anita Arusi kita dengan Kak Zara


Adik aku