Followers

Google+ Followers

Thursday, February 20, 2014

Bab 10 - Hanya Dia...Cinta



Selesai sahaja perbincangan dengan Pengurus Perkhidmatannya, Zara terus naik ke biliknya di tingkat 13. Minggu ini jadualnya bakal sibuk lagi memandangkan tiga hari lagi ada majlis makan malam sebuah syarikat automobile terkemuka negara akan diadakan di hotel mereka. Sebagai Director Events dan Catering, menjadi tanggungjawab dia memastikan anak-anak buahnya menjalankan tugas dengan efisien. Hotel Emerald baru sahaja  dinaik taraf ke hotel Lima bintang jadi segala kualiti kerja perlu dijaga dan dipastikan sempurna.
Sampai sahaja di biliknya, Zara menuju ke meja setiausahanya, Yuezzie.
“Morning, Cik Zara,” sapa gadis yang berasal dari negeri di bawah bayu itu.
“Morning, Yuez. Any messages for me?”
“Only three. Cik Nadine nak jumpa cik. Your appointment with Encik Luqman from Equestrian Resort is postponed,” beritahu Yuezzie.
“Again?” Zara dah angkat kening sebelah. Masuk ini dah tiga kali temujanji dia dengan wakil resort di pantai timur itu dibatalkan. Serius atau tidak mereka ini hendak menjalankan usahasama dengan Emerald?
“Yes. Setiausaha dia cakap, Encik Luqman ada urusan peribadi yang tak dapat dielakkan.”
Zara dah menggeleng. Alasan itu lagi! Jemu dah telinganya mendengar.
“Macam inilah. You call EQ dan beritahu mereka kalau mereka serius dengan rancangan usahasama itu, sila hantar wakil mereka untuk kita sign MOU itu segera. Kalau tidak lupakan sahaja. Ada ramai lagi orang yang berminat nak jadi partner kita.” Tegas Zara. Dia dah tak boleh bersabar lagi. Kalau sekali dibatalkan ada jugalah ampunnya. Tapi kalau dah acapkali? Nampak sangat betapa tak seriusnya mereka.
“Baik, Cik Zara.”
“Ada apa-apa lagi?”
Tiba-tiba muka Yuezzie jadi ceria. Sehelai post-it note diserahkan kepada Zara.
“Your third message. From Encik Adhan Mikhail.” Yuezzie dah tersengih.
Selama dia menjadi setiausaha Zara, tak pernah lagi dia nampak bosnya ini menerima pesanan dari seorang lelaki yang tiada kena mengena dengan urusan pejabat. Ada masa dia ingat bos dia ini hati batu. Manakan tidak umur dah dua puluh lima tahun, cantik, kaya dan berpendidikan tinggi tapi tak ada teman lelaki. Aku yang muka kalah sikit sahaja dari Siti Nurhaliza ini pun dah bersuami!
“Adhan Mikhail?”Berdebar hati Zara dibuatnya sebaik sahaja mendengar nama itu disebut Yuezzie. Post it note dicapai. Panas pipi dibuatnya membaca pesanan si stubble.
“Call me…call me…call me.” Sampai tiga kali? Zara pandang wajah setiausahanya.
“He said this?”
“Yes.”
“Three times?”
“Yes.”
“No kidding?”
“No.”
“Macamlah tak boleh call I sendiri,” gumam Zara sendiri. Bukan Adhan tak ada nombor telefon dia. Selama ini pandai sahaja ganggu-gugat ketenangan dia dengan mesej-mesej manis-cheesey-overboard itu. Hari ini telefon pejabat pula? Saja nak kenakan dia ke apa? Hampeh punya Adhan!
“Actually dia ada cuba call Cik Zara. Tapi handphone cik off.”
Zara gigir bibir. Opss! Terlupa pula dia jenis yang matikan telefon kalau ada perbincangan atau mesyuarat. Sorry Mr Stubble. Tak fasal-fasal jadi mangsa kutukan dia.
“Cik Zara…”
Zara pandang Yuezzie sambil angkat kening.
“Siapa tu? Boyfriend eh?” Yuezzie dah tersengih-sengih. Dalam kepala dah terbayang-bayang bos dia di atas pelamin. Dengar nama Adhan Mikhail, dia dapat bayangkan mesti lelaki itu kacak bergaya. Barulah sesuai dengan bos dia yang cantik manis ini.
“Ehem…he’s just a friend. Dah. Sambung kerja. I nak pergi jumpa Cik Nadine.Call my handphone kalau ada apa-apa.” Zara cepat-cepat berlalu tinggalkan meja setiausahanya. Muka dah membahang bila mendengar ayat teman lelaki itu. Teman lelaki? Err…belum sampai masanya Adhan hendak dapat gelaran itu. Sekarang ini biar mereka berkawan dulu.
Dalam lif perjalan menuju ke bilik Nadine, Zara hidupkan Note II-nya. Berpusu-pusu pesanan masuk. Satu persatu dibelek dan bila tiba di pesanan dari lelaki bernama Adhan Mikhail, langkahnya terhenti.
‘Sayang…where are u?’
Zara dah angkat kening. Sayang? Amboi! Over sangat tu.
Jari laju skrol bahagian ikon whatsapp.
Zara :  x( (marah)
Tak lama kemudian dia terima balasan daripada Adhan.
Adhan:  :x  <3 b="" love="">
Zara: :-& (Sick)
Adhan :(( (crying)
Zara: Err…
Adhan : >:D< (hugs)
Zara dah juling mata. Memang mamat ni over! Kemudian dia membalas…
Zara: :| (straight face)
Adhan: -- /--@ (flowers) <3 b="" love="">
Zara menggeleng. Applikasi ditutup, telefon disimpan di dalam poket jaketnya. Makin dilayan, makin menjadi-jadi nanti.
 "Ah, ada je modal nak mengusik!" Dia mengumam geram. Tapi dalam geram, bibir dia tersenyum juga. Childish! But sweet...

Selesai perbincangan dengan Nadine, Zara kembali semula ke biliknya. Kerja-kerja yang menimbun menantinya diselesaikan satu persatu. Walaupun hati tak seratus peratus suka dengan kerjanya ini, tapi mengenangkan dia ada tanggungjawab terhadap babah dan mama, dia paksa juga diri sukakan tugasnya ini. Mujur jugalah dia memang minat event planning. Sebab itu bila babah suruh dia bekerja di Emerald dia minta babah tempatkan dia di bahagian event planning. Selepas tiga tahun, babah beri dia kepercayaan menjadi pengarah di jabatan Events dan Catering sebaik sahaja Uncle Manaf, pemegang jawatan itu sebelum ini bersara.
            Zara menguap kecil. Tiba-tiba terdengar perutnya berbunyi. Dia melirik ke jam Omega di tangan. Hah! Dah pukul 3.00 petang? Ya Allah, patutlah mengantuk dan perutnya dah berdendang. Lapar!
            Hendak turun, malas. Dia tengok fail-fail di atas meja. Ada tiga lagi yang perlu disemak. Kalau turun, semua itu akan ambil masa. Lebih-lebih lagi  kalau ada orang hendak temankan dia makan sekali. Hendak menolak, nanti dikatakan majikan sombong. Hendak melayan, nanti dia akan lewat naik ke atas. Bila zaman kerja nak selesai?
            Telefon dapur sajalah! Zara angkat telefon. Tapi belum sempat dia hendak tekanextension ke bahagian dapur, pintu biliknya diketuk.
            “Masuk…” Arah Zara dengan ganggang telefon masih melekap di telinga.
            Dari balik pintu, kepala Yuezzie menjengah ke dalam.
            “Cik Zara…err…ada orang nak jumpa.” Yuezzie dah senyum simpul di balik pintu.
            “Siapa?” Zara belek organizer di atas meja. Setahunya, dia tak ada apa-apa temujanji hari ini.
            “Encik Adhan Mikhail…”
            Zara terkejut sekejap. Adhan Mikhail? Biar benar!
           “Siapa?” Soal dia sekali lagi. Manalah tahu kotlah sebab lapar jadi pendengaran pun bermasalah sekejap.
            Dari mejanya dia nampak Yuezzie bercakap-cakap dengan seseorang di luar. Kemudian setiausahanya itu ketawa kecil sebelum kembali menjengah muka ke dalam.
        “Katanya your knight in shining armour datang nak menyelamatkan tuan puteri kesayangan,” ujar Yuezzie diselang seli dengan ketawa.
            “What?” Zara dah jatuh rahang. Telefon terlepas dari tangan, jatuh ke atas meja.
            Yuezzie hilang dari balik pintu. Tak lama kemudian ada bungkusan yang dipegang seseorang muncul di balik pintu. Perlahan bungkusan itu diturunkan ke bawah sebelum kepala Adhan dengan wajah yang sedang tersenyum senget muncul di balik pintu.
            “Hai, princess.”
            “Err…hai…”
            “Can I come in?”
            Nak cakap tak boleh, kaki dah masuk sebelah. Dan bungkusan yang dibawa Adhan mengeluarkan bau yang buat perut dia berdondang sayang semula. Temptation!
            “Masuklah…”
            Adhan melangkah masuk, menghampiri meja Zara.
            “May I?” Adhan minta izin hendak mengalihkan fail-fail di atas meja Zara.
Zara cuma mengangguk. Tiba-tiba lidah jadi kelu pula hendak berkata-kata. Apakah?
“You belum lunch, kan?”
Zara geleng dua kali.
      “Kerja, kerja juga Zara. Tapi waktu makan jangan lupa. You tu ada gastrik kan? Kalau sakit nanti siapa susah? Sementara kita belum kahwin ni, tolong jaga diri tu ok? Dah kahwin nanti biar I jagakan,” ujar Adhan selamba.
Ya Tuhan! Is this guy for real? Terkedu Zara dibuatnya. Terharu pun ada juga. Tak pernah-pernah lagi ada orang jaga dia sampai macam ini.      
“Dah, makan dulu. Kerja tu lepas ni sambung.”
Bungkusan yang dibawa diletakkan di atas meja. Bekas berlabel Café #2 dikeluarkan lalu diletakkan di hadapan Zara. Sepasang sudu dan garfu plastic disusun di tepi bekas makanan. Sebotol air mineral turut dikeluarkan lalu dibuka penutupnya sebelum diletakkan di sebelah bekas makanan tadi.
Zara terkebil-kebil pandang nasi goreng nenas kegemarannya. Masih panas berasap!
“Err…”
“Jangan risau. I tak letak cendawan. I tahu, you tak suka, kan?”
Zara dah ternganga.Sebenarnya dia nak tanya soalan lain, tapi apa yang diberitahu Adhan buat dia jadi tergamam kejap. Sungguhlah macam kawan-kawan dia kata. He’s really into me! Kalau tidak masakan semuanya tentang dia Adhan tahu. Sampaikan dia tak suka makan cendawan pun Adhan teliti. Arghh…kenapa baik sangat ni?
“Zara?”
“Hah?” Zara pandang muka Adhan.
“Makanlah. Nanti dah sejuk tak sedap. Penat I masak, tau.”
“You masak?” Soal Zara tak percaya. Dia pandang Adhan atas bawah. Dengan berpakaian pejabat macam ini, Adhan memasak? Tiba—tiba dia terbayangkan jejaka di hadapan dia ini di dapur, dengan lengan baju dilipat hingga ke siku, apron di tersarung di badan. Oh Tuhan! Man in a kitchen is seriously hot!
“I do own a café, princess.” Balas Adhan sambil tergelak.
Yup. Man in a kitchen is definitely hot!
Zara capai sudu dan garfu. Baru dia hendak menyudu, dia teringat soalan yang ingin ditanya tadi.
“Macam mana you tahu I tak makan lagi?”
Adhan dah bersandar di kerusi di hadapan meja Zara. Dengan sebelah tangan mengusap dagu, dia menjawab, “I ada sumber yang boleh dipercayai.”
Zara mencemik. “Kak Nadine?”
Adhan cuma angkat bahu.
Sahlah tu! Siapa lagi yang sanggup jadi perisik tak bergaji Adhan Mikail kalau bukan Nadine? Malas hendak panjangkan kisah (yang sebenarnya dia memang dah lapar sangat), Zara terus menyudu nasi goreng nenas di atas meja. Sekali suap, mata dia dah membulat. Oh heaven! Sedap! Lagi sedap dari yang selalu dia makan di Café#2. Kalau macam ini, kahwin nanti senanglah hidup dia. Dia memang gagal bab-bab di dapur ini. Ada Adhan, tak akan ada masalahlah nanti. Zara dah senyum sendiri.
Erk! Kejap. Kahwin? Where did that come from?
“Zara…”
“Hah?” Terkejut Zara dibuatnya. Wajah Adhan dipandang seram. Rasanya dia boleh baca tak apa yang aku fikirkan?
“Tolong I?”
“Apa?” Soal Zara takut-takut.
“Janji dengan I you takkan lupa makan lagi? Take care of yourself. Please? I tak nak you jatuh sakit. Hmm?” Pinta Adhan lembut.
Zara mengangguk sebelum kepala ditundukkan. Mata terasa panas. Sungguh dia tak sangka ada lagi lelaki sebaik ini yang wujud di muka bumi ini. Ya Allah, lelaki sebaik ini yang kau kirimkan pada aku? Layakkah aku untuk dia?  Zara angkat kepala perlahan, pandang wajah Adhan.
“Adhan…”
“Ya?”
“Terima kasih.”
Lekuk di pipi Adhan muncul lagi. “Kasih diterima, princess.” Balas Adhan. Lembut. Penuh makna.


Tuesday, February 18, 2014

Bab 9 - Hanya Dia...Cinta


Sampai di rumah pun Adhan tak boleh berhenti tersenyum. Apa yang berlaku di Adventure Park tadi memang betul-betul buat hati dia kembali berbunga. Hati berbunga? Dia ketawa sendiri sambil melabuhkan punggung di kerusi di bawah gazebo. Arghh! Sappy, Adhan! Sappy! Tapi mungkin ini agaknya ragam orang bercinta. Entahlah. Seumur hidup dia selama tiga puluh dua tahun ini belum pernah lagi dia bercinta. Berkawan, ya. Ramai. Tapi belum sampai tahap hendak ‘ada-taman-dalam-hati’ hinggalah saat dia terpandangkan Zara Harlina beberapa bulan dahulu.
Ya. Mungkin susah nak percaya. Dia sendiri pun tak pernah sangka akan terjebak dengan kisah cinta pandang pertama. Tapi semua ini rancangan takdir. Siapa dia hendak menafikan? Pertama kali mata dia terpandangkan wajah Zara Harlina pada kenduri kesyukuran di Akademi Fakih Intelek dulu, dia dah terpaut pada kelembutan si gadis. Hati tersentuh melihat kesabaran Zara melayan kerenah anak-anak istimewa itu. Apabila mommynya sendiri mula memuji bila melihat Zara pandai mengawal seorang anak istimewa yang tiba-tiba ‘naik angin’, rasa yang baru sedikit muncul dalam hati terus menggebu.
Tapi sayang…tak sempat dia hendak berkenalan dengan lebih lanjut, si gadis dah menghilang. Dia fikirkan memang mereka tidak berjodoh hinggalah dia ternampak gadis itu di majlis reunion rakan-rakan sekolahnya. Waktu itu dia hanya nampak kelibat Zara di dalam kereta. Tetapi bila melihat Nadine, rakan sekelasnya keluar dari kereta yang dipandu Zara, dia memang tak lepas peluang untuk mengenali siapa si gadis yang selalu muncul dalam ingatan dia. Bukan main gembira lagi dibuatnya bila dia dapat tahu si pemilik nama Zara Harlina itu adalah adik kenapa Nadine Imani. Bila dia tahu yang Zara masih sendiri, makin kuat hati dia kata si gadis memang jodoh untuknya.
Jadi rancangan diatur. Dalam diam dia memerhati si gadis. Makin diperhati, makin dia jatuh suka. Bila hati dah suka, hanya satu perkara yang patut dilakukan. Ikat hati si gadis cepat-cepat. Dah suka, baik dihalalkan terus hubungan. Terus diberitahu kepada mama dan papa. Kebetulan mama dan papa memang dah mengenali keluarga Zara kerana persahabatan dia dengan Nadine, jadi memang tak menjadi halangan untuk keluarga dia masuk merisik. Kata Nadine, Zara, walaupun jenis keras kepala tapi tak pernah lagi membantah kata keluarga. Lagipun dari Sofea hinggalah ke Nadine, jodoh mereka ditemukan oleh keluarga. Jadi Adhan tak nampak apa masalahnya kalau dia masuk merisik Zara.
Cuma dia silap perhitungan. Walaupun kedua keluarga dah bersetuju, tapi tuan punya hati membantah keras.
For the first time in her life, she said no to papa and mama,” kata Nadine lewat pertemuan mereka beberapa bulan dulu.
Kalau orang lain mungkin dah putus asa. Tapi dia, makin dia tahu Zara tak hendak, makin dia hendak. Entahlah. Payah nak nasihatkan hati sendiri supaya lupakan. Memang dah jatuh hati sangatlah agaknya.
Sejak itu, bermulalah misi Adhan hendak mencuri hati Zara. Dia memang jenis manusia agresif. Memanglah dia tak tahu hendak guna cara ala mamat-jiwa-jiwa ini. Lagipun tengok dari gaya Zara pun dia tahu si gadis bukan kaki bunga, coklat atau yang seangkatan dengannya. Jadi cara dia? Beritahu saja terang-terang. Tak ada main ayat tersirat. Dia nak sesuatu, memang dia akan bersungguh dapatkan.
Tapi sayang…cara macam itu tak jalan juga untuk seorang Zara Harlina. Bila tengok Zara layan dia dingin, memang dia terasa hati. Masa di kenduri kahwin Sofea tempoh hari, hampir saja dia hendak beritahu mama dan babah Zara supaya lupakan saja risikkan keluarga dia. Sentap juga hati bila Zara ucapkan ayat ‘hidup lagi you, ya?’ Nampak sangat betapa tak pentingnya dia dalam hidup Zara. Tapi dia sabarkan hati. Dia ingatkan diri dia, hatinya dah dipegang Zara. Jadi dia yakinkan diri, dia perlu beri sedikit masa kepada Zara Harlina. Dan akhirnya, hari ini kesabaran dia terbalas. Mungkin belum seratus peratus tapi ok jugalah dari tak ada langsung, kan? Sekurang-kurangnya Zara hendak beri peluang kepada mereka berdua.
“Adhan Mikhail!”
Lamunan Adhan tersentak bila terdengar nama dia disebut. Adhan angkat kepala, memandang wajah si pemanggil yang dah berdiri di sisinya. Dia tersenyum sebaik sahaja terpandangkan wajah Puan Maisarah.
“Mommy…” Tangan si ibu dicapai lalu disalam dan dicium lembut.
“Dah solat?” Soalan pertama yang muncul dari mulut si ibu. Sejak sampai tadi, si anak terus melepak di bawah gazebo. Entah dah Isyak atau belum, dia pun tak tahu. Walaupun Isyak tu masanya panjang, tapi kalau boleh dibuat awal apa salahnya.
“Dah mommy. Tadi Adhan singgah masjid, maghrib. Terus Adhan tunggu sampai Isyak.”
Puan Maisarah senyum senang hati. Anak ini memang penyejuk hati!
“Ni, bukan main jauh lagi mommy tengok anak mommy mengelamun. Ingatkan siapa?” Usik Puan Maisarah. Mug berisi milo panas yang dibancuh untuk si anak disuakan ke arah Adhan.
“Teringat bakal menantu, mommy,” jawab Adhan terus-terang. Nak sorok buat apa. Bukan orang lain, tapi ibu sendiri.
“Jangan teringat berlebihan sampai terbuai-buai perasaan tu. Mommy takut nanti fikiran tu mula fikir benda bukan-bukan.” Pesan si ibu. Darah muda. Dugaan memang kuat kalau melibatkan hal hati dan perasaan ini.
Adhan cuma tersenyum. Insya-Allah, dia masih ingat dosa dan pahala. Mommy dah papa cukup beri didikan kepadanya. Milo di dalam muk disisip perlahan. Panas!
“Papa mana, mommy?” Adhan angkat kepala, cuba memandang ke dalam rumah. Senyap sunyi. Tak ada bunyi televisyen terpasang pun. Belum balik masjid lagikah?
“Papa tidur.”
“Awalnya!” Adhan belek jam di tangan. Baru 9.45 malam. Takkan papanya dah tidur. Selalunya waktu begini papa akan habiskan masa menonton News Channel. Hendak catch-up dengan perkembangan dunia katanya selepas seharian sibuk dengan hal kerja.
Puan Maisarah mengeluh perlahan. “Papa tak sihat sangat.”
Macam hendak terhenti jantung Adhan dengar kata-kata mamanya. Papa tak sihat? Kenapa dia tak tahu? Tadi pagi sebelum keluar Encik Iskandar nampak sihat sahaja. Siap bergurau dengan dia lagi. Tak nampak pun papanya sakit. Atau papa tengah sembunyikan apa-apa dari dia?
“Kenapa dengan papa, mommy? Adhan nak tengok dia.” Adhan dah angkat punggung hendak menjenguk si bapa tapi si ibu menghalang. Tangan Adhan dipegang, mata beri isyarat supaya Adhan duduk kembali.
“Tengah hari tadi papa mengadu dada dia sakit. Mommy risau kalau jantung dia ada masalah lagi jadi Mommy call Uncle Hisyam. Alhamdulillah, jantung dia ok.” Beritahu Puan Maisarah.
Adhan hela nafas lega. Alhamdulillah. Risau bukan main hati dia kalau papa jatuh sakit lagi.
“He’s tired, Adhan,” ujar si ibu lirih.
Adhan tersandar di kerusi. Wajahnya diraup perlahan. Dia tahu mana hala tujunya perbualan ini. Punyalah dia cuba mengelak dari membincangkan hal ini tapi nampak gayanya kali ini dia dah tak ada pilihan lagi. Hendak tak hendak, malam ini dia dan mommy akan bercakap tentang hal yang bakal buat rutin hidupnya berubah.
“Adhan, mommy rasa dah sampai masa Adhan ke Cempaka. Papa dah patut berehat sekarang, hmm?”
Permintaan dari si ibu buat hati Adhan tak senang hati. Cempaka atau Cempaka Sdn Bhd, adalah syarikat papa dan adik beradiknya seramai tiga orang itu. Papa salah seorang ahli lembaga pengarah syarikat pembuat perabot terkemuka Malaysia itu. Bermula hanya sebagai syarikat pembuat perabot kecil-kecilan, sekarang nama Cempaka dah dikenali di seluruh Malaysia malahan perabot-perabot buatan Cempaka dah mula menarik minat pelabur luar negara.
Adhan tahu, sebagai anak memang tanggungjawab dia untuk menggantikan tempat si bapa. Macam Pak Long dan Pak Langnya, sekarang dah berehat di rumah. Yang menguruskan Cempaka adalah anak-anak mereka.
'And they did one hell of a job!' Ujar dia dalam hati. Tak perlu untuk Adhan ke sana. Tapi Encik Iskandar berharap sangat agar Adhan dapat bersama dengan sepupu-sepupunya membangunkan lagi Cempaka. Cuma masalahnya…
“Mommy tahu, Adhan risau kalau sepupu-sepupu Adhan tak setuju kan?” Si ibu pantas menebak kerunsingan si anak.
Adhan cuma senyum tawar. Tepat tekaan si ibu. Kalaupun bapa-bapa saudaranya bersetuju tapi dia tahu, tugasnya di Cempaka tidak mudah bila harus berurusan dengan sepupu-sepupunya. Siapa yang sanggup hendak menerima arahan daripada orang yang tak ada pertalian darah dengan mereka? Cukuplah sekali dulu dia diingatkan oleh Razif, anak Pak Longnya tentang kedudukan Adhan dalam keluarga mereka. Dia tak perlu diingatkan lagi!
“Mereka dah setuju, Adhan.”
Adhan ketawa kecil. Setuju? Yang lain-lain mungkinlah. Tapi Razif? Mustahil abang sepupunya itu boleh berubah hati macam itu sahaja.
“I’m not from the same bloodline, mommy. Takkan semudah itu mereka nak terima Adhan.”
Puan Maisarah dah menggeleng laju. Tangan si anak dicapai lalu digenggam erat.
“Adhan anak mommy. Anak papa. Ya, Adhan bukan lahir dari rahim mommy. Tapi mommy yang susukan Adhan. Ikut Islam, Adhan anak mommy. Ikut undang-undang pun, Adhan dah jadi anak kami. Adhan layak dapat apa yang mereka dapat.”
“I know that, mommy. Tapi mereka? Adhan tak nak keluarga kita bergaduh pasal benda-benda macam ini mommy.”
Cukuplah sekali dulu si ibu menangis bila Razif terlepas cakap tentang kedudukan Adhan dalam keluarga mereka. Tak sanggup rasanya tengok si ibu menangis sebab bendna yang sama.
Lagipun dia tak hadap segala harta dari Cempaka. Dia cukup puas hati dengan Café #2. Dia tak berminat hendak hidup kaya raya. Asalkan dapat bersama orang yang dia sayang, hidup dengan selesa, dah memandai.
“Tapi Adhan…” Puan Maisarh tak sempat hendak habiskan kata-katanya sebab di anak dah menggeleng laju.
“Mommy…Adhan akan ke Cempaka.” Adhan tarik nafas dalam-dalam. Ya, dia akan pergi ke Cempaka. Demi Mommy. Demi Papa. Tapi dia ada syaratnya dan demi Tuhan, dia harap mommy dan papanya setuju.
“Tapi Adhan tak nak sebarang syer dalam syarikat tu. Adhan akan ke sana hanya untuk bantu papa. Please, mommy? Can you tell papa that?” Sungguh, dia cuma hendak hidup yang aman damai. Dia tak mahu jadi sebahagian daripada statistik keluarga yang berantakkan sebab berebutkan harta!
“Tapi hak Adhan?”
Adhan senyum segaris. “Melainkan semuanya bersetuju, Adhan tak akan ambil mommy.” Which never going to happen as long as Razif is alive. Dia sendiri tak tahu kenapa abang sepupunya ituu benci sangat dengan dirinya.
“Adhan dah nekad?” Tanya Puan Maisarah.
“Ya, mommy.”
Puan Maisarah mengeluh perlahan. “Kalau itu yang Adhan nak, mommy tak boleh cakap apa. Nanti mommy beritahu papa.”
“Thanks mommy.”
Puan Maisarah mengangguk. Tangan si anak ditepuk-tepuk perlahan sebelum dia bangkit masuk ke dalam.
Adhan bersandar kembali ke kerusi. Pandangan di hala ke arah air terjun mini berhampiran gazebo. Tenang. Tapi dia dapat rasakan hidup dia bakal jadi tak tenang tak lama lagi. Note II di atas meja dicapai. Aplikasi Whatsapp dibuka. Nama Zara di skrol. Laju jarinya menaip pesanan buat si gadis.
If I could tell you one thing it would be that I love hearing your words by the waterfall today…
Seminit. Dua minit. Minit ketiga, pesanan balas diterima. Adhan tersenyum kecil membaca balasan Zara.
Cheesy! :p

Aplikasi Whatsapp ditutup. Skrin telefon kembali ke skrin ‘home’. Gambar Zara yang dicuri ambil ketika kenduri di rumah Zara beberapa minggu lalu ditatap lama. Andai hidup dia jadi tak tenang, dia tahu dia ada Allah dan seorang gadis bernama Zara Harlina yang boleh menenangkan harinya.
Namun senyuman itu perlahan-lahan mati. Adakah Zara masih sudi hendak bersamanya kalau Zara tahu siapa Adhan Mikhail yang sebenarnya?

Adhan pejam mata, tarik nafas dalam-dalam. Bayangan Zara sewaktu kali pertama dia melihat si gadis terbayang di fikiran. Adhan buka mata perlahan. Zara Harlina ada sekeping hati yang baik. She’ll accept me...I hope, doa Adhan dalam hati.


Friday, February 14, 2014

Rahsia ~ Bab 5

I'm gonna use you and abuse you
I'm gonna know what's inside


Mak Yam
“Cari siapa?” Soal wanita itu sekali lagi. Suaranya kedengaran mendatar. Panahan matanya yang tajam benar-benar membuatkan Sham gerun. Tiba-tiba keadaan kembali terang. Sham memejamkan mata kerana silau lampu. Di belakangnya dia terdengar rakan-rakannya menjerit. Pantas matanya terbuka. Dia menoleh dan hampir mahu gugur jantungnya bila melihat kelibat seorang lelaki tua bersongkok sedang berdiri di hadapan rakan-rakannya. Lelaki itu sedang tersenyum lebar, menampakkan giginya yang sudah hampir ronggak dan kehitaman di makan usia.
“Anak ni cari apa?” Sekali lagi wanita itu bertanya. Kali ini suaranya kedengaran lembut pula.
Sham kembali memandang wanita tersebut. Dia terkesima sekali lagi. Mulutnya melopong kagum. Kalau tadi dalam samar-samar cahaya lilin, dia merasakan wanita ini cantik. Kini di bawah terang lampu, dia merasakan wanita ini terlalu jelita. Berkulit sawo matang. Matanya bundar. Pipinya bak pauh dilayang. Dagunya runcing. Ada lesung pipit kecil di pipi kanannya bila dia tersenyum. Rambutnya disanggul kemas. Sekali pandang bagai sedang melihat seorang primadona Melayu.
Wanita itu menghulurkan tangannya ke arah Sham. Tanpa teragak-agak Sham menyambut huluran tangan wanita itu. Sham ditarik bangun. Kini dia berdiri betul-betul di hadapan wanita itu.
“Hendak sewa bilikkah?” Tanya wanita itu. Matanya memandang sekilas rakan-rakan Sham yang saling berpelukan di belakang.
“Datang bersama?” Lenggok bahasanya sangat lembut dan kedengarn agak asing di telinga Sham.
Macam menonton filem P. Ramlee pula aku rasa. Bisiknya dalam hati.
“Err...saya nak pinjam telefon, Pu...Puan...” Sham menelan liur. Tidak tahu gelaran apa yang patut digunakan untuk bercakap dengan wanita ini.
Wanita itu ketawa kecil. “Panggil aku Mak Yam sahaja.”
“Errr...ok. Mak Yam.” Janggal pula rasanya memanggil wanita anggun ini dengan gelaran mak.
“Boleh pinjamkankan kami telefon?”
“Untuk apa kamu mahu menggunakan telefon?”
Dengan tenang Sham menceritakan apa yang berlaku pada mereka. Mak Yam terangguk-angguk faham.
“Jadi kalau boleh kami nak gunakan telefon hotel ni dan hubungi mekanik atau PLUS Ronda. Bolehkan, Mak Yam?”
“Telefon rosak. Kabel kena patah petir.” Balas satu suara asing yang muncul tiba-tiba.
Sham memandang ke arah kaunter reception, arah dari mana suara itu datang. Kelihatan seorang pemuda berusia awal 20-an sedang membaca majalah berdiri di situ. Mana pula munculnya dia ni? Soal Sham dalam hati.
“Handphone pun tak ada?” Tanya Sham lagi.
Pemuda itu ketawa sinis. “Dalam hutan macam ini? Nak dapat liputan dari mana?” Tanya pemuda itu sarkastik.
“Apa teruk sangat tempat ni?” Tiba-tiba Khairul bersuara.
Pemuda tadi memandang tajam ke arah Khairul. Pandangan matanya nampak sedikit menakutkan. Dia merenung Khairul bagaikan singa lapar.
“Din...”
 Pemuda yang dipanggil Din itu mengalihkan pandangannya bila ditegur Mak Yam. Dia kembali mengadap majalah di tangan.
“Begini sahajalah. Telefon kami rosak. Bekalan elektrik pun hampir terputus. Mujur juga ada generator. Apa kata kalau kamu bermalam sahaja di hotel ini dan tunggu sehingga hari siang. Pagi nanti, Mak Yam akan minta Din hantarkan kamu dengan motorsikal ke pekan berhampiran. Kalau mahu pergi sekarang, Mak Yam risau kalau kemalangan. Maklum sahajalah. Hujan lebat di luar.  Jalanraya di sini licin.”
Sham mengeluh perlahan. Dia bergerak menghampiri rakan-rakannya. “Macam mana? Kita bermalam di sini dulu?”
Mereka nampak sedikit keberatan.
 “Aku tak sedap hatilah, Sham. Nampak semacam je tempat ni.” Ria mengosok-gosok badannya yang kedinginan. Entah sebab hujan atau sebab gerun dengan tempat ini, dia sendiri tidak pasti.
“Betul cakap Ria tu. Mereka tu nampak peliklah. Tu pakcik pelik tu. Dari tadi asyik tersengih-sengih. Naik seriau pulak aku dibuatnya.” Kata Sue.
“Habis tu? Takkan nak patah balik ke kereta? Jauh tu!” Bidas Sham.
“Alah, satu malam je. Kalau dah takut sangat, kita ambil dua bilik sahaja. Engkau orang ladies, satu bilik. Kami satu bilik. Ambil bilik sebelah menyebelah. Kalau jadi apa-apa, senang.” Sham beri cadangan.
Setelah menimbang baik buruknya situasi yang mereka hadapi, akhirnya mereka mencapai kata sepakat.
“Baiklah Mak Yam. Kami bermalam di sini sahaja. Berikan kami dua bilik. Kalau boleh, biar sebelah menyebelah.”
Mak Yam tersenyum lebar. “Bagus!” Dia berpusing ke arah Din.
“Din, uruskan untuk mereka ya. Berikan bilik suits itu pada tetamu istimewa ini ya.”
“Eh, Mak Yam. Bilik biasa pun boleh. Tak perlu suits. Kami cuma nak bermalam semalam sahaja...”
Mak Yam mengeleng. “Jangan khuatir.  Aku anggap kamu ini tetamu istimewa. Jadi wajarlah bilik yang terbaik diberikan kepada kamu. Soal bayaran usah dirisaukan. Kami kenakan harga yang sama seperti bilik yang lain. Kamu selesaikan dengan Din, ya. Aku mahu ke kafe sebentar.”
Mendengar perkataan kafe, tiba-tiba perut Sham terasa lapar.
“Buka lagikah kafe Mak Yam. Dah lewat malam ni?” Mata Sham melirik ke arah grandfather clock berhampirannya.
“Pekerja kafe sudah pulang. Tapi masih ada lagi makanan yang tinggal. Kalau kamu semua lapar, datang sahaja ke kafe. Akan aku sediakan untuk kamu.” Mak Yam terus berjalan pantas menuju ke sebuah pintu kecil yang terukir perkataan KAFE di daun pintu.
“Ini kunci bilik.” Din menghulurkan dua batang kunci kepada Sham selepas selesai urusan pendaftaran.
“Naik tangga ni, belok ke kiri. Nanti Pak Said akan tunjukkan bilik kalian. Pak Said, hantar mereka ke Suits Cempaka.” Lelaki tua tadi mengangguk dan terus menyeringai. Seram sejuk dibuatkan Ria dan Sue.
“Terima kasih.” Ucap Sham.
“Aku nak ingatkan. Dekat sini jangan nak buat yang bukan-bukan. Dan pastikan kalian tidak ke bahagian hotel di sebelah kanan. Tempat tu bahaya sebab kami sedang lakukan pengubahsuaian. Kolam renang di bahagian belakang juga adalah kawasan larangan pada hujan begini.” Pesan Din tegas.
“Ada kolam renang juga ke hotel ni?” Tanya Khairul sinis.
Din tersenyum nipis. “Saiz Olimpik. Kalau kau nak cuba, aku tak larang. Kalau lemas, lagi senang kerja aku.”
Khairul mula berang. Ringan sahaja tangannya mahu menumbuk wajah dingin Din namun cepat dihalang Sham. Sham pantas menarik Khairul menyertai rakan-rakannya yang sudah naik menuju ke atas kecuali Alyah yang masih tercegat di kaki tangga.
“Alyah?” Sham menyentuh lengan Alyah. Gadis itu tersentak macam orang baru dikejutkan dari lamunan yang panjang.
“Kenapa tak naik lagi?”
Bibir Alyah bergetar. Macam mana dia hendak naik, kalau kakinya sedang dipaut seseorang?
“Dahlah. Jom naik. Mandi cepat. Nanti demam pulak.” Sham menarik tangan Alyah.
Alyah melirik dengan ekor matanya ke arah kaki kirinya. Dahinya berkerut. Dia berpusing di sekeliling, mencari sesuatu.
“Al cari apa? Kawan-kawan lain semua dah naik. Jomlah...” Terus dia diseret naik.
“Mana budak tu?”
“Budak mana pula ni, Alyah? Isyhh...Al ni macam-macamlah. Jomlah naik!” Suara Sham sedikit tinggi.

Hati Alyah berdebar kencang. Mana perginya kanak-kanak perempuan yang memaut kakinya tadi? 

Wednesday, February 12, 2014

Bab 8 - Hanya Dia...Cinta

Hujung minggunya kembali dipenuhi aktiviti-aktiviti seperti dulu. Hari ini dia dan Nani bersama ahli kelab X-Treme, kelab yang disertai sejak dia belajar dulu akan mengikuti aktiviti menunggang ATV di ATV Adventure Park di Kemensah. Pia tak dapat ikut sama sebab demam selsema. Walaupun tak ramai ahli yang dapat turut serta, tapi memandangkan dah lama sangat dia tak menjalankan aktiviti ektreme begini, dia ikutkan juga.

Sebaik sahaja sampai di ATV Adventure Park, mereka berkumpul bersama beberapa orang lagi ahli kelab X-Treme yang sampai lebih awal.

“Hai Zara, lama tak nampak?” Tegur Fendi, ketua kelabnya.

“Sibuk sikitlah, Fendi. Kau apa khabar? Seorang je? Enaz mana?” Mata Zara tercari-cari kelibat Enaz, isteri Fendi yang juga ahli kelab mereka. Untung betul kalau dapat pasangan yang punya minat yang sama macam Fendi dan Enaz.

“Enaz outstation. Ke Singapura.”

“Oh…so, hari ni jadi bujang kembalilah?” Usik Zara.

Fendi ketawa besar. “Are you kidding? Tu, nampak tu siapa?” Fendi halakan pandangan ke arah pondok berhampiran.
Zara ketawa bila melihat, Fairuz, kembar Enaz sedang berbual-bual dengan sekumpulan lelaki. Memang tak ada peluanglah Fendi hendak berlagak bujang kalau abang ipar sendiri ada bersama.

“Fendi, berapa orang kita hari ni?” Tanya Nani yang baru mendekati mereka.

“Club members’ hanya 10 orang je yang dapat join. Tapi ada a few peoples akan ikut kita.”

“Siapa?”

“Tu, kawan-kawan Fairuz.”

Zara dan Nani menoleh memandang ke arah Fairuz dan sekumpulan lelaki tadi. Ada lima orang semuanya termasuk Fairuz.

“Eh…” Nani tiba-tiba tersenyum simpul.

“Kau ni kenapa?” Hairan Zara tengok kawan dia yang macam orang tak betul tiba-tiba tersengih-sengih.

“This is going to be fun.”

“Selama ni memang kita have fun pun kan?”

“Tapi hari ini extra fun!” Nani dah teruja gila.

Zara dah juling mata ke atas. Whatever! Dia sarung glove ke tangan. Topi keledar yang yang dipegang disarung ke kepala.

“Kau tak nak tanya kenapa ke?” Soal Nani bila Zara nampak macam tak berminat dengan keterujaan dia.

“Nak cakap, cakap. Kalau tidak diam je!” Tempelak Zara sambil mengetatkan tali topi keledarnya.

“Itu….” Panjang harkat ‘itu’ Nani. Jari dihala ke arah rakan-rakan Fairuz. Zara ikut memandang.

“Apa…” Ayat Zara tak sempat habis sebaik sahaja mata dia ternampak seseorang yang tidak disangka-sangka berada di kalangan rakan-rakan Fairuz.

Macam tahu-tahu diri sedang diperhati, orang yang tak disangka-sangka itu angkat kepala dan mula memandang ke sekeliling. Dan sebaik sahaja pandangannya singgah ke wajah Zara, pandangan si dia mencerun seketika sebelum bibir itu melarik senyum sengetnya. Si dia kemudian minta diri dari rakan-rakannya dan berjalan mendekati Zara yang dah melopong memandang dia.

“Hai, Nani.” Tegur si dia tapi mata memandang ke arah Zara.

“Hai, Adhan. Fancy meeting you here. Tak sangka you minat aktiviti macam gini juga ya?”

“I dah biasa datang sini sebenarnya. Dan extreme activity memang hobi I.

Pandangan masih tak beralih dari Zara.

“Ya ke? Wow! Suka extreme activities juga ke you ni?”

“I guess.”

“Pelik. Kenapa tak pernah nampak sebelum ni?”

Adhan angkat bahu. “Tak sampai jodoh lagi agaknya.” Jawapan Adhan mengandungi makna lain.

“Oh…sekarang dah berjodohlah ya?” Nani dah ketawa besar.

Adhan senyum. Senget. Kemudian kepala dirapatkan ke arah Zara, telinga Zara menjadi sasaran bisikkannya, “I don’t know. Dah berjodoh ke?”

Zara hanya diam membisu. Jodoh?

Kalau disuruh buat senarai pro dan kontra seorang lelaki bernama Adhan Mikhail, rasanya ruangan pro yang penuh. Minat muzik yang sama. Ada hobi yang sama. Suka kopi. Suka cheese. Macam dia. Kacak. Berkerjaya. Dan memang tak dinafikan, kalau Adhan tak buat perangai sengal dia, lelaki itu baik juga. Jadi apa lagi alasan untuk dia tolak lamaran keluarga Adhan? Lagipun bukannya dia kena paksa kahwin jam itu juga. Keluarga suruh mereka kenal-kenal juga dulu. Tapi kenapa hati dia degil sangat?

Bunyi benda terjatuh ke dalam air menyentak lamunan Zara. Serentak itu dia terdengar suara orang ketawa berdekah-dekah. Pantas dia menoleh ke arah tersebut. Berkerut-kerut dahi Zara melihat ahli kelab ATVnya sedang ketawa sambil memandang ke arah air terjun. Baru sahaja Zara hendak kalih pandangan…

Oh my! Jantung tiba-tiba rasa berdegup kencang bila melihat pemandangan di depan mata…

Adhan tiba-tiba muncul dari dalam air.  Sleeveless t-shirt Ed Hardy warna putih yang tersarung di badan dah lencun, menampakkan susuk tubuh Adhan yang…gulp!

Zara menggeleng laju. Apa yang kau buat ni Zara? Itu Adhan Mikhail ok. You’re supposed to hate him. Bukan admire dia! Okay, mata. Divert your attention! Pandang pokok. Pandang air terjun. Pandang langit. Pandang apa sahaja kecuali Adhan.

Tapi macam biasa mata selalu nak menderhaka pada tuannya. Tak sampai lima minit, kelibat Adhan juga yang dicari. Bad eyes! Zara rasa macam nak cucuk mata sendiri.

God, why must he be so damn attractive?! Zara mengomel sendiri dalam hati.

Rambut masih tetap terpacak walaupun dah dibasahi air. Dan t-shirt yang dah basah tadi tak lagi tersarung di badan menampakkan susuk tubuh yang berotot. Perut berketak-ketak. Dada sasa. Dan jelas nampak otot lengan yang berketul-ketul bila Adhan mengelap tubuhnya dengan tuala di tangan. Drooling! Tiba-tiba Zara rasa perutnya mengebu-gebu. Apahal pulak ni? Takkan ada kupu-kupu kot?

“Wei…” Bahu Zara ditepuk kuat.
Zara menoleh ke arah Nani yang sedang tersenyum simpul.

“Kata tak suka?”

“Apanya?” Zara buat-buat tak faham.

“Eleh…sudahlah Zarr. Kau ingat aku tak nampak dari tadi kau asyik skodeng Adhan?”

“What? Pfttt… please. Macamlah aku tak ada kerja lain.” Nafikan selagi boleh!

“Habis tu kepala tu asyik nak terteleng ke arah sana je, apa kes?” Soal Nani lagi.

“Menikmati keindahan alam, salah ke?”

Nani ketawa besar. “Ya lah…keindahan alamlah sangat. Tapi bukan keindahan alam semulajadi ni kan? Tapi alam….” Nani dah angkat-angkat kening penuh makna sambil mata mengerling ke arah Adhan di hadapan mereka.

“Shut up Nani!”

Ketawa Nani makin besar hingga menarik perhatian beberapa teman yang berada berdekatan mereka. Zara dah panas muka. Tak tunggu lama, dia terus bangun tinggalkan Nani. Bikin malu kompeni sahaja kawan baik dia ni!

Langkah diatur laju ke arah air terjun. Niat hati nak basahkan muka yang terasa berbahang. Dalam kalut dia hendak melarikan diri, Zara tak sedar dia menuju ke kawasan yang agak dalam dan banyak batu. Dengan penuh hati-hati dia memijak batu-batu licin di dalam air. 

Please don’t fall…please don’t fall. Terkumat kamit mulutnya berdoa. Namun, entah di mana silapnya tiba-tiba…

“Burr…”

Sekejap tadi Zara di atas di kelilingi udara, kini dia di bawah di kelilingi air. Dia cuba untuk berdiri tapi rasa panik tiba-tiba muncul. Dia terasa bagai ada benda yang menarik kakinya. Habis, hantu air nak ambil aku! Zara cuba meronta tapi makin dia mencuba, makin dalam rasanya diri ditarik. Dia cuba buka mulut menjerit meminta tolong tapi sebaliknya air berlumba-lumba masuk ke dalam kerongkong.

Tiba-tiba dia terasa ada sepasang tangan sedang memeluknya. Sekali lagi dia cuba meronta tapi pelukkan itu makin kuat dirasakan. Sah…memang ada hantu air nak tarik dia masuk alam lain. Tidak!  Zara pejam mata kuat-kuat.

“Zara!” Dia terdengar namanya dipanggil.
Err…hantu air ni tahu nama dia? Mama…tolong Zara.

“Zara!” Kali ini dia rasa pipinya dipukul lembut. Crap! Dah main tampar-tampar pulak hantu air ni!

“Zara, open your eyes.” Pinta hantu air itu.

Zara menggeleng laju. Tak rela dia hendak tengok wajah hantu air itu.

“Zara, babe, please open your eyes…” Sekali lagi hantu air itu bersuara. Kali ini lebih lembut dari tadi.

Wait a minute! Kenapa macam kenal je suara hantu air ni? Sudah, aku ni dah angaukan dia ke sampai suara hantu air ni pun aku rasa macam suara Adhan?

“Zara…” Bahunya terasa digoncang kuat.

“Please open your eyes, princess…”

Princess? Macam mana pula hantu air ni boleh tahu nama gelaran yang selalu digunakan Adhan? Melainkan…

Jantung Zara kembali berdegup kencang. Matanya dibuka perlahan. Err… Dada …perut …lengan. Kalau tadi dia tengok dari jauh, tapi kini semuanya hanya beberapa inci sahaja jaraknya dari mata.

“You’re ok babe?” Soal si pemilik tubuh yang baru dibelek.

Zara mengangguk perlahan. Tiba-tiba rasa macam tak mampu hendak bersuara pula.

“You’re sure?”

Sekali lagi Zara mengangguk. Mana hilangnya suara aku ni?

“So, kalau you dah ok…” Suara Adhan dah tukar nada.

“Bolehlah lepaskan, I?”

Hah? Mata Zara membulat. Dia pandang Adhan yang tengah tersenyum nipis. Tangan Adhan elok di sisi. Dia pandang diri sendiri. Tangan dia? Elok melekap di pinggang Adhan. What the hell? Cepat-cepat dia lepaskan pinggang Adhan.

“Zara, kau ok?” Tanya Nani.

Zara hanya mengangguk. Malu bukan kepalang bila diri menjadi tumpuan semua orang.

“Go change your clothes. Dah basah lencun ni. Nanti demam pulak.” Arah Adhan di sebelah. Di tangannya ada sehelai tuala yang terus dibalut ke tubuh Zara. Dah tahu hendak datang tempat begini kenapalah nak pakai t-shirt warna cerah macam ini. Menduga iman orang betul Zara Harlina ni. Sempat Adhan membebel dalam hati.

“Err…”

“Kenapa?”

“I tak bawa baju spare.” Balasnya perlahan. Manalah dia tahu nak alami kejadian hampir lemas macam tadi, kan?

“Wait here.” Adhan dah berlari ke arah bag packnya. Tak lama kemudian dia kembali ke sisi Zara dengan sepasang baju-T dan sehelai seluar track bottom.

“Nah. Mungkin besar tapi oklah agak untuk sementara waktu. Pergi tukar.” Pakaian di tangan diserahkan ke arah Zara.

“Habis tu, you?” Bukan dia sahaja yang basah kuyup. Adhan pun sama. Takkan nak biarkan Adhan kesejukkan.

Adhan menggeleng. Lekuk di pipinya muncul sebaik sahaja bibir menguntum senyum.

“Don’t worry about me. I’ll live. Dah jangan tunggu lagi. Angin kuat ni. Pergi tukar baju. Nani, can you help her?”
Adhan dah tolak tubuh Zara ke arah Nani.

“Damn, girl. He’s really into you.” Bisik Nani perlahan.

Zara rasa hendak menangis. Tubir mata terasa panas. Dia menoleh ke belakang, memandang Adhan yang masih berdiri memandang dia. Terharu? Ya. Sangat. Kaki berhenti melangkah. Dia pusing dan berlari-lari anak mendapatkan Adhan yang dah berkerut dahi memandang dia.

“Zara…what’s wrong?”

Zara berhenti di hadapan Adhan. Caught in the heat of the moment. Panggillah apa saja. Ada rasa yang perlu dia suarakan. Dia dah tekad. Dia perlu beri lelaki ini peluang dan ruang. Mana tahu, mungkin dia juga boleh jadi seperti Sofea dan Reza? Cuma satu sahaja yang dia perlukan ketika ini. Dia perlukan masa. Dan dia berharap sangat lelaki ini dapat bersabar dengannya.

“Zara? Kenapa ni?” Soal Adhan bila dilihat Zara hanya berdiri memandang dia.

Zara tarik nafas dalam-dalam. “Please be patient with me,” pintanya sekali lafaz.

Adhan dah berkerut dahi. Kepala digeleng tanda tidak faham dengan kata-kata Zara.

“You. Me. Us. Whatever the future holds for us. Could you please be patient with me?”

Adhan terpenpam. You. Me. Us. Mendengar tiga patah perkataan itu meluncur dari mulut Zara, hanya satu perkara yang terlintas di fikirannya…

She’s giving us a chance!

Tuesday, February 11, 2014

Rahsia ~ Bab 4

When all this time I've been so hollow inside
I know you're still there

Sesat
Hujan lebat yang tiba-tiba turun mengiringi perjalanan mereka. Di dada langit, petir dan kilat saling menyambar. Sudah hampir tiga jam mereka meninggalkan hentian sebelah tadi. Alyah sudah kembali bertenang. Dia sudah bertukar tempat dengan Ria. Dia menjadi terlalu takut untuk duduk bersebelahan dengan tingkap. Jamie kembali ke tempat pemandu kerana Sham ingin berada di belakang untuk menemani Alyah. Walaupun dia tidak berada betul-betul di sisi si gadis, namun dia kerap menoleh ke belakang untuk memeriksa keadaan Alyah.
Sejak kejadian tadi tidak seorang pun yang bersuara. Masing-masing mendiamkan diri. Ada perasaan kurang senang di hati masing-masing. Yang kedengaran kini hanya alunan lagu klasik dari corong radio yang dibuka perlahan.
Damn! Radio zaman bila kau buka ni, Jamie?” Suara Khairul memecah kesunyian. Tangannya terus memicit butang di radio untuk mencari siaran lain. Namun tiada satu siaran pun diperolehi kecuali siaran radio klasik tadi. Selebihnya hanya bunyi statik yang kedengaran. Sudahnya radio terus dimatikan Khairul. Keadaan kembali hening di antara mereka. Perasaan kurang senang tadi kembali muncul di hati masing-masing.
Guys...aku rasa semacamlah.” Akhirnya Ria bersuara.
“Kau ni apahal pulak?” Tinggi suara Khairul menyoal.
“Dah lebih tiga jam kita memandu. Kau tak rasa pelik ke?”
“Apa yang peliknya? Kau jangan nak bukan-bukanlah Ria. Cukuplah seorang aje macam itu. Dah macam orang gila pulak aku tengok!” Sindir Khairul.
Shut up, Khairul!” Marah Sham.
“Ahh...blah lah lu. Tak payah nak tunjuk baik sangat.  Bro, bawa beringatlah. Dia tu tak pedulikan kau pun sebenarnya!”
“Kau ni apa hal, hah?”
“Aku cuma nak mengingatkan kau aje. Jangan nak cepat sangat angau. Orang dah tak sudi tak payah nak sorong-sorong pipi. Jangan jadi dayus, bro!”
“Eh, Khairul. Diamlah. Mulut kau ni kan mengalahkan mulut perempuan, tau tak?” Sue menyampuk.
“Alah, engkau orang pun rasa apa yang aku rasa. Cuma tak berani nak cakap je. Aku hairan, yang engkau orang beriya sangat nak berbaik dengan dia kenapa? Weh, orang tak ingin, tak payahlah terhegeh-hegeh.  Kita ini kan jahat. Dia aje yang baik. Tak sedar diri, dia tu pun kotor jugak!”
“Khairul!” Suara Sham meninggi. Kalau tak sebab mereka di dalam kereta, dah lunyai Khairul dia kerjakan.
Alyah di belakang hanya menjadi pendengar. Kepalanya terasa berdenyut. Badan dan mindanya tiba-tiba terasa letih. Semangatnya dah hilang. Dia dah hilang tenaga untuk bersuara.
Rakan-rakannya masih terus berbalah. Segala kata nista dari Khairul ibarat angin lalu padanya. Cakaplah apa pun. Dia sudah tidak peduli. Lagipun sejak dari dulu lagi Khairul memang terkenal dengan sikapnya yang suka lepas cakap.
“Woi, diamlah!” Tiba-tiba Jamie bertempik. Jejaka kacukan Cina/India itu jarang meninggikan suara tapi bila sekali dia bertempik, mereka yang lain tidak berani berbunyi.
“Aku rasa kita dah sesat.” Beritahu Jamie.
“Hah? Sesat? Jangan main-main, sayang. Kita dekat highway ni. Macam mana boleh sesat pulak?”
“Itu I tak tahu tapi korang  tengoklah sendiri. Dah lebih tiga jam kita memandu. Sebiji kereta pun kita tak nampak. Sepatutnya setiap 60km kita akan jumpa kawasan rehat. Ini dah lebih 60km, satu kawasan rehat pun aku tak nampak.”
“Bro, this is not funny ok!”
“Kau nampak aku tengah buat gelak ke Khairul?”
Di luar hujan semakin lebat. Tiba-tiba kereta Jamie tersengguk-sengguk.
“Ni apahal pulak ni?” Khairul dah membentak geram.
“Aku tak tahu. Tiba-tiba je...” Keadaan kereta semakin teruk. Jamie terus memandu ke bahu jalan. Tiba-tiba enjin keretanya mati. Jamie cuba menghidupkannya kembali namun tidak berjaya.
“Shit! Apahal pulak kereta ni?” Pekik Jamie. Yang lain sudah mula cemas.
“Sayang, you tak servis kereta ni dulu ke tadi?”
“Jangan tanya soalan bodoh boleh tak? Selama ni, pernah ke you tengok I ambil lewa hal-hal penjagaan kereta ni?” Soal Jamie kasar. Hilang sudah panggilan sayangnya. Sue terus tersentap.
“Aku nak keluar tengok.” Ujar Jamie. “Ria, tolong capai lampu suluh bawah tempat duduk kau.”
“Kau serius ke? Hujan lebat tu Jamie.” Ria menghulurkan lampu suluh ke hadapan.
“Habis tu takkan nak duduk je kat dalam ni?” Jamie terus membuka pintu kereta.
“Aku ikut kau.” Kata Sham seraya membuka pintu.
“Sham...” Seru Alyah.
Sham menoleh ke arah Alyah yang nampak risau. Dia tersenyum nipis.
“Saya temankan Jamie sekejap. Jangan risau, ok?”
Dari dalam kereta, mereka melihat Sham dan Jamie membelek enjin. Ria mengeluarkan telefon. Dia mendecit perlahan.
“Kenapa?” Tanya Sue.
“Aku nak cuba telefon PLUS Ronda tapi tak ada signal. Cuba telefon kau pula.”
Sue mengeluarkan telefon bimbitnya. Dia mendengus kasar. “Sama. Khairul, cuba kau tengok telefon kau. Al, you too.”
Beberapa saat kemudian terdengar suara Khairul menyumpah. “Kat kawasan jin bertendang mana kita ni? Signal telefon pun tak dapat!”
“Aku punya pun tak ada.” Beritahu Alyah.
Tidak lama kemudian Jamie dan Sham kembali ke dalam kereta dengan keadaan basah kuyup.
“Apa yang tak kena?” Tanya Ria.
Sham mengeleng. “Kami tak jumpa apa-apa rosak pun. Kita cuba telefon mekanik atau PLUS Rondalah.” Sham mengeluarkan telefon bimbitnya. Skrin telefon ditatap. Perkataan ‘No Network Coverage’ membuatkan semangatnya jatuh.
“Kami semua dah cuba tadi tapi tak dapat signal.” Beritahu Sue.
“Aku punya pun.” Ujar Jamie di hadapan.
“Now what?” Tanya Sue.
Mereka terdiam. Semuanya ligat memikirkan apa yang patut dilakukan.
Hati Alyah bagai ditarik-tarik untuk memandang ke luar. Hujan yang lebat membuatkan daya penglihatannya sedikit terbatas. Namun dalam samar-samar cahaya dari lampu kereta Jamie, dia ternampak sebuah papan tanda berhampiran mereka. Dirinya masih lagi diselebungi rasa takut, namun hatinya meronta-ronta mahu melihat apa yang tertulis di atas papan tanda itu.
“Mana lampu suluh tadi?” Soalnya.
Sham yang memegang lampu suluh itu menoleh ke arahnya. “Kenapa?”
“Bagi saya sekejap.” Pinta Alyah. Lambat-lambat Sham menghulurkan lampu suluh kepada Alyah. Risau kalau gadis itu bertindak bukan-bukan.
Alyah membuka sedikit tingkap kereta. Lampu suluh disorotkan ke arah papan tanda yang sederhana besar yang dilihat tadi. Perkataan ‘HOTEL’ dengan tanda anak panah ke kiri yang tertera di atas papan tanda itu membuatkan hatinya sedikit lega.
“Pelik. Kat tempat macam ini pun ada hotel?” Ria bersuara hairan. Bukan sekali dua dia melalui lebuhraya ini. Belum pernah pula dia nampak papan tanda itu.
“Mungkin hotel baharu.” Alyah membuat andaian. “Aku rasa baik kita ke sana. Mungkin boleh minta bantuan.” Dia memberi saranan.
“Apa? Kau dah gila ke? Entah betul ke entah tidak ada hotel kat situ. Entah-entahkan itu papan tanda lama. Aku tak setuju! Kita tunggu je kat dalam kereta sampai ada kereta lain lalu!” Bantah Khairul.
“Kalau tak ada kereta lalu?”
“Alah, takkan lah tak ada seorang pun rakyat Malaysia ni yang tak ke Penang. Mesti ada yang lalu nanti!”
“Tapi dari tadi memang tak ada sebuah kereta pun yang kita jumpa...” Ujar Sue perlahan.
“Ahh...Kau diamlah!” Marah Khairul.
Watch your mouth, Khairul!” Jamie memberi amaran. Angin pula dia dengan perangai baran Khairul.
“Sudahlah tu. Macam ini sajalah. Kita tunggu sekejap. Kalau masih tak ada juga kereta yang lalu, kita ikut cadangan Al. Setuju?” Sham cuba berdiplomasi. Lama mereka berdiam diri sebelum masing-masing menganguk setuju.
***
“Aku dah tak kuasa nak tunggu. Aku nak pergi hotel tu!” Alyah mencapai beg sandangnya. Sementara mereka menunggu tadi, dia telah mengambil bebeapa beberapa keperluan asas dan dua helai t-shirt miliknya dan diisi ke dalam beg sandangnya.
“Al...” Sham cuba menghentikan niatnya untuk membuka pintu.
No! Kita dah setuju tadikan. Kalau tak ada kereta yang lalu, kita akan pergi hotel tu. Dah dekat dua jam kita tunggu. Nak tunggu apa lagi? Hujan semakin lebat. Hari dah makin lewat. Kalau engkau orang nak berkhemah dalam kereta ni, silakan. Aku nak ke hotel tu, cari telefon dan dapatkan bantuan. Lepas tu aku nak balik KL terus. Lupakan sajalah reunion bodoh ni!” Tangan Sham ditepis lalu pintu kereta dibuka.
“Alyah...tunggu! Ok, kita pergi.” Sham menoleh ke arah rakan-rakannya yang lain.
She’s right. Takkan kita nak terus tunggu dekat sini. Lagipun tempat ni sunyi. Bahaya juga kalau kita terus duduk di sini. Baik kita ke hotel tu. Dapatkan bantuan.”
“Aku setuju. Sue, let’s go. Ambil sehelai dua baju untuk ganti nanti.” Ujar Jamie sambil mencabut kunci keretanya. Dokumen-dokumen penting di dalam dashboard turut dicapai, bimbang jika ada pencuri melalui jalan ini nanti.
“Korang yakin ke ada hotel dekat situ?” Khairul masih dengan sikap skeptikalnya. “Kalau tak ada, bukan ke buang masa sahaja?”
Sham menarik nafas dalam-dalam. Dia sudah mula bosan dengan perangai Khairul yang hanya tahu bersungut sejak tadi.
“Kita cuba dulu, Khairul. Kalau tak cuba, mana kita nak tahu. Macam ini sahajalah. Kalau kau tak nak ikut, kau duduk sini. Kalau agak-agak kau ternampak siapa-siapa lalu, tahan dan kalau ada rasa perkemanusian dalam diri tu, kau carilah kami dekat dalam sana.” Balas Sham sinis.
Ria dan Sue sembunyi senyuman. Jamie hanya ketawa kecil.
“Macam mana? Kalau kau nak tinggal, aku nak tinggalkan sahaja kunci kereta ni...” Tanya Jamie sambil mengoyang-goyangkan kunci kereta di depan mata Khairul.
Khairul mengetap gigi menahan geram. Matanya mencerlung memandang Alyah sabar berdiri di dalam hujan. Ni semua perempuan gila ni punya idea! Gumam hatinya geram. Kunci kereta yang beralun-alun di depan mata di tepis kasar. Pintu kereta terus dibuka.
“Kalau jadi apa-apa, semuanya salah kau!” Jarinya dihalakan tepat ke wajah Alyah. Rasa bencinya pada gadis itu kembali meluap-luap.
***
Mereka meredah hujan mendaki jalan bertar yang sedikit berbukit. Sepuluh meter daripada papan tanda HOTEL tadi, ada sebuah lagi papan tanda yang tertulis 200 meter. Mereka semua membuat andaian hotel tersebut berada 200 meter ke dalam. Namun perjalanan mereka dirasakan sudah terlalu lama. Rasanya sudah melebihi had 200 meter yang tertulis.
Sampai di sebuah simpang tiga, Khairul menjerit. “Berhenti...berhenti. Aku penat!” Khairul menumbuk-numbuk dadanya yang terasa sesak. “Aku dah cakap, hotel tu tak ada, engkau orang degil. Sekarang kan dah menyusahkan diri sendiri!”
Mereka terdiam. Kata-kata Khairul walaupun pahit namun terpaksa mereka telan. Tadi sewaktu melihat jalan menuju ke dalam elok bertar, mereka menyangkakan hotel itu pasti wujud. Namun semakin jauh mereka ke dalam, rasa teruja untuk melihat hotel itu makin kurang. Kiri kanan mereka hanya terdapat hutan. Mujur hujan lebat, jadi telinga mereka tidak dapat menendgar apa-apa bunyi unggas atau haiwan yang menjadi penghuni hutan itu.
Alyah menghela nafas panjang. Dia tahu, mata rakan-rakannya tertumpu padanya kini. Idea untuk mencari hotel itu datang daripadanya. Kalau ada apa-apa yang tidak elok terjadi, memang wajar dia dipersalahkan.
“Kita patah balik ajalah.” Ria membuat cadangan. Gerun pula dia berada di tengah-tengah hutan yang gelap gelita ini.
Alyah ingin membantah. Entah kenapa, hatinya kuat mengatakan hotel itu ada. Cuma mereka perlu lebih bersabar sahaja. Tiba-tiba telinganya menangkap satu bunyi. Sayup-sayup sahaja kedengaran di dalam hujan.
“Shhh!” Alyah memberi isyarat agar rakan-rakannya diam.
“Korang dengar tak?” Telinganya cuba mencari arah bunyi yang kedengaran.
Sham, Jamie, Khairul, Ria dan Sue saling bertukar pandang. Pelik dengan tingkah Alyah. Alyah tiba-tiba melangkah ke arah simpang di sebelah kanan mereka.
“Alyah...” Panggil Sham. Tangan gadis itu cuba digapai tetapi gagal. Alyah terus melangkah laju ke dalam. Mahu tidak mahu, mereka terpaksa mengikut Alyah.
Semakin ke dalam dia berjalan, semakin jelas bunyi yang didengari tadi.
‘Kenapa bermain cinta...manis di mulut sahaja...nanti di suatu masa...kau kan terasa...’
“Korang dengar kan?” Tanya Alyah teruja.
Muka mereka mula ceria sebaik sahaja terdengar apa yang didengari Alyah. Semakin jelas di telinga mereka lagu klasik yang sedang berkumandang di udara. Mereka tidak pasti adakah lagu itu datang dari hotel yang dicari atau rumah orang. Sekurang-kurangnya melalui lagu itu, mereka tahu ada manusia yang menghuni kawasan itu.
Mereka terus bergerak mengikut arah lagu itu. Tidak sampai 50 meter mereka berjalan, akhirnya mereka menarik nafas lega. Mahu sahaja mereka menjerit gembira. Kini di hadapan mereka tersergam sebuah bangunan dua tingkat yang sederhana besar. Perkataan Inapan Setanggi terukir indah di dinding hadapan hotel tersebut. Tingkap-tingkap kayu di bahagian atas tertutup.
 Mereka memerhatikan kawasan sekeliling hotel yang agak menyeramkan itu. Kalau tidak disebabkan lagu yang kedengaran dari dalam hotel dan kehadiran beberapa buah kereta di hadapan hotel, hampir sahaja mereka menyangkakan ini bangunan tinggal.
“Korang bau tak?” Tanya Jamie tiba-tiba. “Wanginya...”
“Bau apa tu?” Soal Ria. Pandangan mereka serentak menghala ke arah pohon rendang di hadapan hotel. Perasaan pelik mula dirasakan bila melihat bunga-bunga cempaka putih berkembang melitupi pohon itu. Dalam hujan yang lebat begini, tiada sekuntum pun bunga cempaka yang jatuh ke tanah.
 “Creepy...” Bisik Sue perlahan.
“Shh...mama aku pesan, kalau nampak benda pelik-pelik jangan tegur!” Balas Khairul dari celah gigi. “Weh, kita tunggu apa lagi ni? Jomlah masuk!”

Ria mencapai tangan kanan Alyah. Sue pula memegang kuat lengan kiri Alyah dan untuk kali ini, Alyah tidak menepis. Dia juga perlukan sedikit keberanian untuk mendekati hotel itu. Sham, Jamie dan Khairul yang berada di hadapan mula mengatur langkah.