Followers

Google+ Followers

Saturday, November 30, 2013

Bab 3 : Dear Cinta

Dear Cinta, misi nombor 13!

O-kay. Kenapa dia pandang aku macam tak pernah tengok perempuan? Tasneem cepat-cepat alih pandangan ke arah lain. Pura-pura berminat dengan mesin ala basikal di sebelahnya. Dalam hati Tuhan sahaja yang tahu betapa darah dia tengah menderu gemuruh. Dia pandang aku lagi ke?

Tasneem cuba curi pandang dengan ekor mata ke arah lelaki-lelaki yang sedang berdiri tak jauh dari dia. Dua-dua tinggi lampai. Saiz badan hampir sama. Well-built. Rupa paras? Yang seorang memang stok buat orang nak menoleh dua tiga kali kalau terpandang. Ala lelaki Caucasian pun ada juga. Mungkin juga kacukkan. Tapi entah kenapa bukan yang kacak rupa paras itu yang buat dia rasa tak selesa. Bukan pandangan si kacak itu yang buat muka dia rasa berbahang bila menjadi tumpuan.  Bukan dia. Sebaliknya si dia yang seorang lagi.

Yang sedang tersenyum ke arah Tasneem…

Yang rambutnya sedikit panjang dan jatuh ke dahi yang buat kita rasa hendak sentuh dan rasa adakah ia selembut yang dilihat….

Yang sedang pandang dia dengan pandangan yang menikam…

Yang sedang menanggalkan sweatshirt dari badannya, oh-em-gee, what a body!

Dan lelaki yang sama sedang berjalan mendekati dia.

Tasneem dah mula panik hendak mencai pintu keluar. Kenapalah aku ikut cakap Ayu dan Dayah?

Sebab kau nak berubah. Jadi Tasneem yang baru! Hati dia tolong jawab soalan yang otak dia fikirkan.  Dayah dan Ayu pun cakap benda yang sama.

“Go to the gym. Hire a personal trainer. Kau lebih dari mampu Work-out. Built your confidence. Bila semua itu dah ada, mesti kau akan jadi Tasneem yang sebenar-sebenarnya.”

Itu kata Ayu dan Dayah kelmarin. Disebabkan kata-kata itulah dia buat keputusan hendak melangkah masuk ke dalam gym ini hari ini. Dan saat ini, saat si lelaki bermuka nakal itu semakin menghampiri, dia mula rasa menyesal ikut cakap kawan-kawan dia. Oh crap! Mana aku nak lari? Nak berlari ke pintu keluar, ketara sangat pula. Nampak sangat dia tengah ketakutan. Hendak tak hendak, Tasneem terpaksa berpura-pura membelek basikal senaman di sebelahnya. Muka berlagak macam tahu apa kegunaannya sedangkan dia sendiri tak tahu macam mana mesin itu beroperasi. Kayuh macam basikal biasa, kut?

“That’s an upright bike.”

Tasneem dah telan liur. Amboi suara. Tak padan dengan muka. Garau dan err...seksi?

“Bagus. Untuk boost your cardio.”

Good to know! Jawab Tasneem dalam hati. Kenapalah pula suara aku tak nak keluar ni?

“Bagus juga kalau you nak burn your calory,” si jejaka dah pandang dia atas bawah. Bibir siap tersenyum lagi!

Kurang sopan betul! Burn your calory konon! Cakap sajalah burn your fat!  Aku tahulah aku ada beberapa ekstra lemak di badan! Tapi belumlah sampai tahap gemuk atau obes lagi. Ikut perkiraan BMI, dia ini sihat lagi tau! Tiba-tiba Tasneem rasa geram pula dengan mamat depan dia ini.

“Whoa! I tak maksudkan apa-apa ok. I cuma terangkan pada you kelebihan upright bike ini sahaja.” Si jejaka angkat kedua-dua belah tangan bila melihat muka Tasneem dah merah padam menahan geram.

“Tapi nampak macam you perlukan work-out tu…”

“Do you work here?” Soal Tasneem tiba-tiba. Baik hati sangat pula nak terangkan macam-macam dekat dia. Pekerja di gym inikah? Tengok gaya; Tasneem pandang si jejaka atas bawah. Macam ya.

“Lebih kurang.”

“Lebih kurang ya, atau lebih kurang tidak?”

Si jejaka ketawa. “You nak ya atau tidak?”

Tasneem dah buat muka jengkel. Benci betul dia jenis orang yang tak tahu bagi jawapan lurus ini.

“Are you a trainer?”

“Do you want me to be?”

“Can’t you just answer my question?”

“Can’t you just stop asking me?”

“Ughh! You’re annoying!”

Ariff senyum senget sebelum menjawab, “And you Puffy, are adorable.”

Mulut Tasneem ternganga. Puffy? Dia panggil aku Puffy? Ya Allah, sabar Tasneem. Sabar. Tarik nafas. Hembus. Jadi perempuan Melayu terakhir sikit dan jalan keluar dengan penuh sopan.

“Cik, tunggu!”

Langkah sopan Tasneem terhenti apabila terdengar ada suara yang menyeru dia. Tasneem menoleh. Si Caucasion sedang berlari mendapatkan dia.

“Saya minta maaf bagi pihak kawan saya…” Si Caucasian senyum pandang dia.

Tasneem jeling kawan yang sedang diperkatakan. Si dia sedang berdiri berpeluk tubuh di tepi upright bike yang menjadi bahan perbualan mereka tadi. Dan macam tadi, asyik tersenyum sahaja kerjanya.

“Cik berminat nak gunakan fasiliti gym ni, ke?”

“Err…” Berminat ke? Ikut hati yang waras memang berminat. Tapi ikut hati yang tengah sakit disebabkan si dia tadi, terus dia rasa tak berminat.

“Saya Benny. The Manager.” Si Caucasian mengenalkan diri.

“Oh…hai.” Tasneem angkat tangan kanan dan melambai perlahan.

“Dan itu, Ariff Hakimi. The o….” Belum sempat Benny sudahkan sesi perkenalan, Ariff dah potong cakap dia.

“Personal trainer. I salah seorang personal trainer dekat sini…” Ariff dah menghampiri mereka berdua.

Tasneem pandang muka Benny dan Ariff silih berganti. Macam ada yang tak kena sahaja antara mereka ni. Yang Benny muka dah berkerut-kerut pandang Ariff. Yang Ariff pula tak pandang muka Benny, gaya macam orang ada buat salah.

Arghh…biarlah. Bukan masalah aku! Ngomel hati Tasneem.

“Jadi cik…”

“Tasneem. Nama saya Tasneem.”

“Ok. Jadi Cik Tasneem berminat nak gunakan fasiliti di sini?” Soal Benny sekali lagi.

Tasneem gigit bibir. Hendak ke tak hendak? Hendak ke tak hendak?

“What does your heart tells you?” Ariff bersuara.

“Huh?”

“Masa you melangkah masuk ke sini tadi, apa kata hati you?” Tanya Ariff. Kali ini tiada lagi senyuman nakal macam tadi. Sebaliknya wajahnya kelihatan serius.

“Err…Saya nak cuba fasiliti di sini.”

“Jadi buat apa yang hati you nak buat.”

Tasneem terdiam. Buat apa yang hati aku nak buat?

“Look, I think we got off on a wrong foot. I minta maaf kalau apa yang I cakap tadi buat you tersinggung. I tak bermaksud apa-apa. Niat I cuma nak bergurau. Jangan biarkan hal tadi halang niat you pasang sebelum you masuk ke sini tadi. Ok?”

Wow! Terkejut Tasneem dibuatnya. Nampak gaya tadi macam bad boy sangat. Asyik hendak mengusik sahaja.Tapi tak segan hendak minta maaf bila terasa diri dah buat salah. Ada juga lagi lelaki spesis ini dalam dunia ini. Masih ada harapan untuk kaum wanita rupanya.

“Jadi? Sudi maafkan I?” Ariff lempar senyuman cari makan dia.

Tasneem Tarik nafas dalam-dalam. Benny yang sedang menggeleng di sebelah Ariff di pandang sebelum dia kembali memandang wajah Ariff yang penuh mengharap. Kalau aku tak maafkan, Benny akan ambil tindakan terhadap diakah? Bukanlah besar sangat pun salah Ariff tadi kan? Katanya pun sekadar hendak mengusik. Nanti kalau aku cakap tidak, hilang kerja pulak mamat ini. Isyhh… kejam sangat tu!

“Fine. Saya maafkan.”

“Tak marah I lagi?”

Tasneem menggeleng.

“Jadi Cik Tasneem berminat nak join GLF?” Soal Benny.

Tasneem mengangguk. “Tapi saya tak pernah cuba benda ni…”

“Jangan risau. Pihak kami ada sediakan brosur penerangan tentang GLF. Dan saya yakin, Ariff The Personal Trainer sudi beri penerangan pada cik, kan?” Benny dah tepuk-tepuk bahu Ariff.

“My pleasure. Shall we?” Ariff tunduk, sebelah tangan diletakkan kebelakang dan sebelah lagi mempersilakan Tasneem bergerak ke dalam.

Tasneem tarik nafas dalam-dalam sebelum kaki meneruskan langkah. Misi nombor 13 bakal dimulakan. Harapan dia, biarlah misi ini akan membuahkan hasil yang sepatutnya. Janganlah ada gangguan, bisik hati Tasneem sambil mata mencuri pandang ke arah Ariff di sebelah. Ini satu bentuk gangguan juga, kah?

Wednesday, November 27, 2013

Bab 2 - Dear Cinta


Dear Cinta, How to deal with break-ups?
Tasneem baca senarai yang ada di tangan. Inilah salah satu kebaikkan teknologi. Cari maklumat yang boleh membantu dia untuk ‘bangun’ semula selepas jatuh ditinggalkan Zack. (oh kejamnya bunyi!)
“I should do this, right?” Wajah rakan-rakannya dipandang.
“Do what?”
“No. 13…” Tasneem hulurkan kertas yang di tangan ke arah Ayu dan Dayah.
Kertas bertukar tangan. Dahi Ayu dan Dayah dah berkerut-kerut membaca apa yang terpampang di atas kertas.
How to deal with break-ups?
1.      Realize that you have to reach a point of wanting to get over your ex
2.      Cut off all communication with your ex.
3.      Do not hook up at all with your ex. 
4.      When the going gets tough, recall why the two of you broke up
5.      Realize that just because this relationship is over, it doesn't mean that you'll never find love again
6.      Take care of yourself
7.      Don't try to get through this alone. 
8.      Be open and honest about how you're feeling
9.      Let yourself cry if you want to
10.  Avoid equipping yourself to wallow
11.  Do anything you can to make yourself feel desirable and confident again.
12.  Endure the pain and loneliness bravely
13.  Use your breakup as an opportunity to become the person you have always wanted to be
“Wow!” Dayah bersuara kagum.
“Yeah, wow!” Diikuti Ayu. Wajah Tasneem dipandang sekilas sebelum perhatian kembali ke arah senarai di tangan.
“Kau dah buat semua ni?” Ayu bertanya dengan nada agak tidak berapa percaya.
Tasneem mengangguk. Sudah minggu dia melalui hidup sebagai si gadis single and available. Dua minggu dia ambil cuti dari kerja di pejabat. Dua minggu dia gunakan untuk pull herself together, bak kata orang barat. Dan hampir semua yang tertera di dalam kertas itu sudah dilakukan kecuali yang satu itu.
“Seriously?”
“Err...almost everything. Tak lah semua.” Tasneem sengih tayang gigi. Setakat yang mudah-mudah itu bolehlah. Yang berat-berat macam nombor Sembilan, sepuluh dan sebelas itu taklah dia buat lagi. Ada masa dia menangis juga terkenangkan Zack. Come on lah, dia perempuan kut. Hati lembut walaupun cuba berlagak macam kuat sangat.
“Hmmm...” Ayu dah Dayah mengeluh serentak sebelum menyambung semula apa yang sedang mereka lakukan sebelum Tasneem bersuara tadi. Seorang sedang membaca dan seoarang lagi sedang main game candy crush.
“Babes! No. 7...” Tasneem dah rasa nak sentap. Tak membantu langsung kawan-kawna dia ni. Macam ni ke kawan baik?
“Oh...baru nak tengok nombor 7 ke? Ingatkan memang nak lone ranger je.” Perli Dayah.
Auchh...Tasneem gigit bibir. Sakitnya. Terasa sampai ulu hati bila kena perli macam itu.
“Lepas kena tinggal dek douchebag tu ada ke kau cari kami? Sekarang baru teringat ada kawan?”
Double auchh! Bila dua orang ini jadi tag team, memang pedih hati dibuatnya.
“Sorrylah...Bukan aku tak nak kongsi. Tapi...”
Tasneem tarik nafas dalam. Tapi dia malas nak dengar Ayu dah Dayah buat ayat we’ve-told-you-so sebab memang dari dulu lagi mereka tak sukakan Zack. Kata Ayu, Zack tak ikhlas dalam hubungan mereka (yang mana sekarang baru dia nak percaya.) Dayah pula cakap benda yang sama cuma dalam ayat sedikit berbeza. Ayat yang kalau didengar golongan ibu-ibu, memang dah lama kena cili mulutnya. Sah-sah tak masuk dalam senarai calon menantu pilihan.
“Korang rasa apa yang patut aku buat?”
Dayah pandang Ayu. Ayu pandang Dayah. Macam tengah bercakap melalui telepati pula Tasneem tengok bila kedua-duanya hanya diam dan berinteraksi dengan mimik muka. Selepas beberapa ketika, kedua-duanya kembali memandang Tasneem.
“Kau kena apa yang kau patut buat awal-awal lagi.”
“Apa dia?” Soal Tasneem pelik.
“Number 13…” Ayu dan Dayah bersuara serentak.
“How?”
Ayu dan Dayah dah senyum semacam. Erk! I don’t like that smile! Dan bila Ayu dan Dayah dah mula bergerak menghampiri dia, Tasneem dah rasa macam nak buat larian 100 meter!

Ariff belek borang keahlian di tangan. Hampir dua bulan Good Life Fitness beroperasi, sambutan dari orang ramai memang memberangsangkan. Mereka yang mendaftar untuk menjadi ahli makin bertambah dari sehari ke sehari. Mungkin dah ramai yang hendak menyahut seruan kerajaan agar menjalani kehidupan yang lebih sihat.
            “This is good, right?” Ariff bertanya pada si gadis yang duduk di kerusi kaunter reception.
         “This is great! Wawa tak sangka, baru dua bulan buka macam ni sekali sambutan orang ramai,” jawab si gadis bernama Wawa itu.
“Orang dah mula sedar about living healthy agaknya.”
Wawa ketawa. “Yeah, right.”
Ariff dah angkat kening. “Kenapa cakap macam tu?”
Wawa mendengus perlahan. “Come on lah, Abang Ariff. Tengoklah siapa yang paling ramai mendaftar. Ladies…ladies...ladies… and more ladies. Lelaki boleh kira dengan jari tau.” Wawa selak beberapa helai borang keahlian di tangan Ariff.
“Diaorang ni semua berminat sebab staff-staff dekat sini semua hot and spicy. Termasuklah owner dia.” Sambung Wawa.
“Well, you got that right.” Ariff senyum bangga.
“Eh, tolong sikit eh. Jangan nak perasan. Wawa cakap pasal Abang Benny. Bukan Abang Ariff.”
Ariff letak tangan di dada. “Ouch…sakitnya. Sampai hati Wawa cakap abang tak hot.”
“Euww…you’re my brother. Pelik sangat ok nak cakap abang sendiri hot!”
 “So, maknanya abang ni hot lah?” Ariff angkat-angkat kening, mengusik si adik.
“Oh Tuhan! Penyakit perasan abang ni memang dah parahlah!”
Ariff dah ketawa besar. “Ini bukan perasanlah adik. Ini menyedari kelebihan diri sendiri namanya. Kalau kita sendiri tak sedar kelebihan diri sendiri, macam mana nak build our self-esteem, huh?”
“Ughh…yalah. Yalah. Abang ajelah betul. Loyar buruk betul!”
“I am a lawyer. Belum buruk lagi je.”
Wawa mencemik tapi tak lama. Tiba-tiba bibir tersenyum sinis.
“Lawyer huh? Let see how you talk yourself out of that…” Wawa dah gelak jahat.
“Huh?” Kata-kata Wawa buat Ariff rasa semacam. Rasa macam ada benda yang menakutkan nak jadi saja.
“Hai, Ariff.”     
Teguran dari seorang gadis buat Ariff keras sekejap. Shoot! Mata dijulingkan ke atas bila telinga cam benar  siapa si penegur. Wawa dah kulum senyum bila tengok muka Ariff dah bertukar warna. Ariff jengil mata, Wawa jelir lidah. Ariff bagi isyarat muka ‘help me’, si pembantu angkat bahu sambil mulut terkumat-kamit menyebut ‘V.I.P’ dan ‘padan muka’.
Ariff mengeluh  perlahan. Ya, V.I.P. Kalau tak sebab itu, memang dah lama dia cabut lari.
“Ariff darling...”
Tiba-tiba Ariff terasa belakang badannya disentuh. Damn! Ini yang aku tak suka ni. Cepat-cepat dia pusing ke belakang, mengadap si penegur. Badan dijarakkan sedikit, takut jari-jemari runcing itu buat ‘tour’ lagi atas badan dia.
“Oh hai, Zehra.” Ariff tampal senyuman plastik di bibir.
“Hai, handsome. Mana you pergi ni? Lama I tak nampak you. I miss you...” Zehra dah buat suara ala-ala kucing siam nak bermanja.
“I sibuklah, Zehra. You faham sajalah. Tempat baru, banyak urusan nak kena buat.” Ariff beri alasan paling senang. Bukanlah menipu pun. Memang dia sibuk tapi tak adalah sibuk sangat. Pura-pura sibuk je.
Di belakang, Wawa dah pecah ketawa. Ariff senyum tapi dalam kepala dah mula rencana macam-macam benda yang hendak dibuat pada si adik. Mujurlah adik sendiri. Kalau tidak memang dah lama kena buang kerja.
“Itulah you, I offer nak bantu you, you tak nak. Jual mahal sangat.”
Ariff ketawa kecil. “Bukan tak nak, tapi manalah I mampu nak gaji orang macam you.” Ariff cuba berbasa-basi. Hakikatnya, kalau mampu pun memang tak ada makna dia akan ambil Zehra berkerja dengan dia. Nanti elok-elok hidup dia aman damai boleh jadi tunggang langgang dibuatnya. Tak pasal-pasal jadi kes keluar dari mulut harimau, masuk mulut buaya. Bukan dia tak faham niat Zehra. Tak ada makna Zehra ikhlas nak bantu dia. Niatnya tak lain tak bukan…
“Ala...bukannya I nak minta gaji mahal pun. Asalkan dapat dekat dengan you...” Bingo! Kan dia dah kata. Zehra ada niat lain.
Zehra dah pandang dia dengan senyuman menggoda. Tangan pun dah mula merayap-rayap dekat lengan Ariff. Mujur jugalah dia ada pakai sweatshirt. Kalau tidak mahu merah-merah agaknya lengan kena bisa kuku panjang Zehra. What is with woman and long nails? Nak kata seksi, tak juga. Dia yang melihat jadi seksa dibuatnya.
“So, you free tak sekarang? I need a trainer…” Zehra dah pandang Ariff penuh mengharap. Tapi macam biasalah. Harapannya akan tinggal harapan sahaja.
“Sorry, Zehra. I’m quite busy.” Busy nak menjauhkan diri dari kau, sambung Ariff dalam hati.
Lagipun you dah ada your own trainer, kan? Let me call Korie for you, ok?”
“But…” Tak sempat Zehra nak merengek, Ariff dah menjerit panggil Korie.
“Yo, bos?”
“Zehra is here…” Ariff tolak perlahan tubuh Zehra ke arah Korie.
“I got to go. Enjoy your exercise…” Tak tunggu lama, Ariff terus bergerak laju meninggalkan Zehra dan Korie. Langkah diatur pantas ke bahagian hadapan gym.
“Whoa… laju macam kena kejar harimau ni apasal?”
Langkah terhenti bila ditegur rakan kongsi merangkap kawan baiknya, Benny.
“Harimau tu tak adalah sangat, tapi…” Ariff hala ibu jari ke belakangnya. Benny dah ketawa besar bila melihat wajah mencuka Zehra di sebelah Korie.
“Tak putus asa betul dia tu. Tak dapat lantik kau jadi peguam dia, sampai ke sini dia kejar kau harapkan kau jadi personal trainer dia. She’s really into you, bro.”
No, thank you. Bagi free pun aku tak nak.”
“Aik? Setahu aku bad boy ni sapu je semua.”
Ariff senyum senget. “Ini bad boy ada tastelah...”
“And that would be?”
“Like…” Ariff terdiam. Kata-katanya mati saat terpandang kelibat seorang gadis yang baru masuk ke dalam. Si gadis nampak takut-takut. Di tangan ada sekeping kertas yang kalau tak silap perkiraan Ariff, merupakan flyers gymnya. Mata si gadis yang nampak sedikit sembab dilihat melilau pandang ke sekeliling gym. Pandangan mereka bertaut.
“… her.” Ucap Ariff perlahan tapi masih mampu di dengar Benny.
“Her?” Benny pandang ‘her’ yang dimaksudkan Ariff.
“Yes, her…” Si dia yang menangis di hadapan gymnya tempoh hari. Bibir Ariff kembali tersenyum apabila si gadis cepat-cepat alihkan mata saat pandangan mereka bertaut. Si gadis cepat-cepat bergerak ke bahagian hujung gym yang menempatkan beberapa buah exercise bike.
Arif buka sweatshirt  sambil mata masih lagi tak beralih dari memandang si gadis yang nampak terpinga-pinga di hujung bilik. Dari hujung rambut hingga hujung kaki diperhatikan. Muka polos tanpa solekan. Cantik!  Natural beauty. Tapi sayang…
“Kau nak buat apa  Ariff?” Soalan Benny merencatkan mental analysis yang sedang dibuat Ariff.
Ariff senyum seribu makna.  Nak buat apa? Macam-macam!
Benny di sebelah dah menggeleng. Faham sangat makna senyuman Ariff
“Jangan bro, spesis good girl tu!”

Good girl?  Senyuman Ariff makin melebar. My kind of girl!

Wednesday, November 6, 2013

Bab 3 : Hanya Dia...Cinta

Demi memenuhi cabaran Syah Syah dan Que Sera Sera....Saya bawakan anda Bab 3 #2...
----

Nafas ditarik dalam-dalam. Pandangan ditala ke luar tingkap. Dia rimas dan dia lemas. Kalau tak mengenangkan itu Kak Long sendiri, memang dah lama dia cabut keluar dari bridal gallery itu. Masuk kali ini dah tiga kali dia kena hadiri sesi fitting baju bride’s maid. Tiga kali! Nak kata baju dia ada masalah, rasanya sejak sesi mencuba kali pertama dulu dia dah beritahu kurung modennya itu elok muat di tubuh. Tapi kak longnya, Sofea masih hendak heret dia ke sini. Bajunya serupa itu juga. Masih blink-blink dengan batu dan manik bagai. Bukanlah ada berubah apa-apa pun!
            Zara jeling suasana riuh berhampirannya. Muncung ditarik.
          “Kalau ya pun tak suka, janganlah tunjuk sangat cik adik sayang…” Tegur kakak keduanya, Nadine.
            “Kak Ngah…” Zara merengek manja.
Antara Sofia dan Nadine, dia lebih rapat dengan kakak keduanya ini. Mungkin sebab Nadine sekepala dengan dia. Sempoi dan tak banyak karenah.
“Sabarlah sikit. Sekejap lagi settlelah,” pujuk Nadine.
“Zara tak fahamlah. Kenapa Zarr kena ada kat sini juga? Tak ada purpose pun!”
Nadine senyum nipis. “To show your support? This is our sister’s wedding, dik. Kak ngah tahulah Zarr tak suka dengan benda ni semua but please, bear with her. She’s over the moon and she wants to share this journey with us.”
Zara mengeluh. “Fine…” Nak komplen banyak pun gaya macam Nadine nak sebelahkan dia. Kakak dia yang seorang ini rasional orangnya. Tak mainlah nak side sesiapa. Kalau tak betul tu, semua pun kena! Tapi kakak yang inilah dia paling sayang.
“So…anything interesting happened in your life lately?” Soal Nadine.
“Nothing.”
“Really?” Kening Nadine dah ternaik sebelah.
Zara jeling si kakak. Buat-buat tak tahu pula. Macamlah Nadine tak tahu apa yang jadi dalam hidup dia sekarang. Selain daripada rasional, Nadine juga yang paling ambil berat tentang hidup dia. Sofea? When the mood suits her sajalah.
“How’s that guy?” Tanya Nadine sambil tersenyum.
“I don’t want to talk about him!” Balas Zara geram.
“Aik, marah lagi ke?”
Zara mendengus perlahan. Marah? Mahu taknya. Adhan dah buat dia termalu sendiri!
“Kalau ikutkan, bukan salah dia pun dik. Awak yang jump to conclusion. Perangai yang sat utu bilalah nak berubah, Zara?”
Zara tarik muncung. “Kak Ngah ni asyik nak sebelahkan dia saja kenapa?”
“Laa…bukan Kak Ngah nak sebelahkan dia. Kak Ngah cakap benda yang benar kan? Awak yang suka sangka bukan-bukan. Dah lah tu, tak nak minta maaf pula.”
“Dia yang salah!” Zara cuba lagi nak tegakkan benang basah.
Nadine ketawa perlahan.
“Ya lah, semuanya salah Adhan. Awak tak salahlah ya?” Perli Nadine.
Zara gigit bibir. Salah dia ke? Yalah...memang salah dia. Tapi... Kenangan dua malam lepas di café #2 kembali terlayar di kotak memori…

“So, Adhan still ganggu kau?” Tanya Nani.
“Mahu taknya? Tak cukup call, dia datang office. Tak datang office, dia text aku! Kalau kau nak tahu, baru tadi dia text aku tanya apa jawapan aku!” Gumam Zara geram.
Nani ketawa besar. “He’s really into you, huh?”
“Banyaklah kau punya, into you! Dia tu tak faham bahasa sebenarnya!”
“Rileklah Zara. Kau ni aku hairanlah. Orang dah nak, kau tak nak. Eh, he’s a good catch tau. Apa yang tak cukupnya dia tu? Pakej lengkap untuk calon suami.” Beritahu Nani panjang lebar.
“Kalau kau nak, kau ambillah!” Lancang mulut Zara bersuara.
“Betul? Eh, babe. Kalau si Adhan tu nak kejar aku, memang aku grab dah. Masalahnya he only got his eyes on you. Ada faham?”
“Whatever! Mata dia je kat aku. Mata aku bukan pada dia pun.” Balas Zara. Sudu dan garfu dicapai. Belum sempat pineapple fried rice disudu, tiba-tiba dia rasa tengkuknya meremang. Apahal pula ni? Zara angkat kepala, pandang ke sekeliling. Satu persatu wajah pelanggan café dipandang. Dan bila tiba ke arah seseorang berhampiran kaunter…
“Biar benar!” Suara dia dah meninggi.
“Apanya?” Soal Nani yang baru hendak menyuap nasi ke dalam mulut.
“Dia ni memang melampau!” Zara hempas sudu dan garfu ke atas meja lalu berdiri,
tinggalkan pineapple fried rice yang belum sempat dicuit dan berjalan menuju ke arah insan
yang buat darah dia asyik naik sahaja hari ini.
“Adhan Mikhail!” Panggil Zara geram.
Adhan berpaling. Dahi berkerut seketika sebelum dia tersenyum lebar.
“Hai, princess!”
“Hai?! Hai?! Are you serious?” Soal Zara berang.
“Err....”
Tak sempat Adhan hendak menjawab, Zara dah potong cakap dia. 
“You buat apa dekat sini?” 
“Err, I...”
Sekali lagi kena cantas. 
“You ikut I, ya? Ya Allah, Adhan! What is wrong with you? I know you want your answer, tapi beri I masa boleh? You ingat benda ni benda mudah ke? Tadi you soal, sekejap lagi dapat jawapan? I need time, I need space. You tak payahlah nak mengekor I setiap masa! Dah macam stalker saja rupanya!” 
“Err...boss?” Tiba-tiba ada suara ketiga yang muncul antara mereka.
Zara dan Adhan menoleh serentak ke arah seorang pemuda yang baru mendekati mereka.
“Yes, Jo?”
“Sorry ganggu, boss. But I need your signature.” Pemuda bernama itu Jo menyerahkan sebuah clipboard kepada Adhan. 
Boss? Zara dah mula rasa lain macam.
Adhan dilihat meneliti clipboard di tangan sambil tersenyum. Selepas tandatangan diturunkan seperti yang diminta, diserahkan kembali clipboard itu kepada Joe. 
“Boss, nanti ke belakang sekejap. Supplier nak jumpa.” 
“Ok. Lima minit. Saya ada hal sikit nak settle dengan customer ni,” beritahu Adhan sambil menjeling sekilas ke arah Zara. Sebaik sahaja Joe berlalu, Adhan kembali mengadap Zara.
Zara dah mula rasa nak demam. Gulp!
“So, you were saying?” Adhan dah senyum nakal dengan kening terangkat sebelah.
 “Zara?” Panggil Adhan bila melihat Zara dah terdiam.
“B…b…bos?” Tanya Zara. Please don’t let it be true!
“Yup…”
“This is your café?”
“Yup…”
Zara dah rasa nak pengsan. Oh Tuhan! Oh malu! Mana sorok muka? Tak tunggu lama, Zara terus pusing ke belakang dah kemabli duduk di mejanya.
“Weh…itu Adhan kan?”
Zara angguk.
“Dia buat apa dekat sini?”
Zara telan liur. “Apparently, he own this place.”
“What?” Mata Nani dah membulat.
Zara angguk. How ironic! Punyalah selama ini dia dan Nani melepak di café ini. Dia boleh tak tahu ownernya Adhan? Lelaki yang tengah asyik nak kejar dia. Nak kahwin dengan dia. Ish…ni yang rasa nak hantuk kepala ke dinding saja ni.
“Wow! Tambah lagi pointer untuk dia. Babe… really. Apa lagi yang kau nak? Dia dah cukup sempurna dah tu.  He’s hot! He’s kind. Boss besar tempat paling happening di KL! Apa lagi yang kurangnya Zara?”
“Dia…”Zara teragak-agak nak jawab.
“Dia apa?” Soal Nani.
“Dia…” Haishhh…serba salah betul nak jawab.
“Dia apa?” Naik satu oktaf suara Nani.
“Dia belum buat perut aku rasa macam ada beribu-ribu kupu-kupu lagi!”
“Hah?”
Zara terus tertunduk. Alasan memang nampak mengarut tapi memang itu yang dia rasa. Bila dengan Adhan, dia belum ada rasa 'itu' lagi. Tiba-tiba dia rasa belakang tengkuknya meremang. O-kay. I don’t like this feeling. Perlahan Zara angkat kepala, pandang muka Nani yang tengah tersengih-sengih sambil memandang ke arah belakang Zara.
Yes! I definitely don’t like this.
“He’s behind me, huh?”
Nani angguk. "Oh yeah..."
“So…” Suara ‘he’ yang sedang diperkataan kedengaran tiba-tba dekat dengan telinga dia. 
“You want butterflies in your stomach, huh?” Adhan dah angkat-angkat kening
Zara dah panas muka.
“Well, princess. Satu cara sahaja nak bagi impian you tu terlaksana…” Adhan senyum meleret.
“What?” Zara dah rasa nak ketuk kepala sendiri. You should shut your mouth, Zara!
Senyuman Adhan makin meleret. Perlahan dia dekatkan mulut ke telinga Zara dan
berbisik, “Jom…kahwin! I’ll give you millions of butterfly!” 
Gulp!
Belum sempat Zara nak beri apa-apa reaksi, tiba-tiba dia terdengar nama Adhan dipanggil seseorang. Adhan berlalu tinggalkan dia dan mendapatkan seorang lelaki yang berdiri berhampiran dengan pentas kecil di bahagian hadapan café. Selepas sesi angguk-angguk dan bisik-bisik antara Adhan dan lelaki itu, Adhan pandang Zara, kenyit sebelah mata dan senyum senget.
Zara dah berkerut dahi bila melihat Adhan dah berjalan ke arah sebuah stool yang diletakkan di tengah stage. Si lelaki yang menyeru nama Adhan tadi dilihatnya menghulurkan sebuah gitar ke arah Adhan. Oh my! Jangan cakap dengan aku dia nak menyanyi?
“Hai ladies and gentleman. Memandangkan house band kami malam ini ‘hilang’ penyanyi utamanya, so I’ll take this opportunity to take his place for tonight. I hope its ok with you guys?”
“Yesssss!” Jawab hampir kesemua pelanggan café.
Adhan senyum, menampakkan lekuk di dagunya. Matanya terus mencari kelibat Zara. Dengan pandangan tepat ke dalam anak mata Zara, dia berkata “This one goes for her…” Dan suara garau Adhan mula memenuhi ruang café…
"But if there's a pill to help me forget, God knows I haven't found it yet, But I'm dying to, God I'm trying to, 'Cause trying not to love you, only goes so far Trying not to need you, is tearing me apart..."
"Damn Zarr. He's really into you!" Bisik Nani di sebelahnya.

Zara terkedu. Kupu-kupu dalam perut? Rasanya tak perlu tunggu sampai dia kahwin dengan Adhan. Sekarang ni pun dah mula rasa! Damn, he is hot!