Followers

Google+ Followers

Monday, March 30, 2009

Hari Sabtu dalam sejarah

Sabtu lepas dalam sejarah:

Aku tak tidur semula lepas solat subuh (selalunya kalau hari cuti, aku sambung tido balik lepas solat…heheh..satu amalan yang tak patut diamalkan). Sebenarnya sabtu lepas aku ada Program bersama Pekan Ilmu Pulication. Sejak akhir February lepas aku dah buat janji nak pergi program tu dengan Julia Esqa. Aku keluar rumah seawal 8.30 pagi sebab program tu dibuat dekat office PIPSB di Pandan Mewah. Aku memang fail lah bab jalan-jalan ni (Aku bukan seorang navigator yang baik), sebab tu aku keluar awal pagi. Aku dapat agak susah untuk aku cari jalan tu. Dan memang sah! Aku sampai area Pandan Indah sejak pukul 9.00 pagi dan aku hanya berjaya jumpa office PIPSB pukul 10.15 pagi!!! Sampai kat sana, Jue memang dah ada. This is the first time we both meet. Selama ni, kami hanya berbual kat alam cyber ni je. Mula-mula jumpa tu aku memang malu-malu sikit. Hehehe…maaf ya Jue. Memang ni karakter saya. Tapi itu first time jumpa lah. Nanti dah lama-lama mesralah tu. Hehehe…kata Jue, muka aku mirip kawan lama dia. Ye ke? Nak juga aku jumpa kawan dia tu sebab aku jarang jumpa muka orang yang sama dengan aku melainkan orang itu ialah ayah aku dan saudara mara sebelah ayah. (Adik-adik aku ikut sebelah mak..cun sikit..hehehe). Seronok bangat dapat jumpa Jue ni. Maklumlah, aku tak ramai kawan yang betul-betul ngam kepalanya macam Jue ni. Hatta kawan baik aku pun sebenarnya perangai total opposite dengan aku. Aku minat membaca, menulis tapi dia tak. Jue ni memang sekepala lah denga aku. Kami ada minat yang sama; membaca, menulis, tengok vcd/dvd (cerita One Tree Hill), minat Twilight dan minat orange Twister! Hehehe…
Jue --- Thanks for the OTH DVD dan VIVA SAKURA. Best VS tu. Terasa macam tengah tengok cerita korea je masa baca tu.
Program tu memang seronok.
Itu juga sebenarnya kali pertama aku join aktiviti yang berkaitan dengan penulisan ni. Selama ni segala info yang aku dapat adalah dari alam cyber dan apa yang aku belajar di UiTM dulu. Kedatangan lebih kurang 10 orang. Ramai juga lah penulis-penulis baru yang aku jumpa antaranya Kak Nurul (penulis siri kanak-kanak denga PTS, Zuliana (ini Jue lah ni..heheh), Lea Qistina, Adra Adlina, Dewi Biru, Jojo (dari kapasitor.net), dan Abang Khar a.k.a Serunai Fakir, pengerusi majlis tu). Banyak info dan tips yang aku dapat dalam program tu. Tentang cara penulisan manuskrip, hak-hak penulis, genre yang mendapat tempat dalam market dan macam-macam lagilah. Aku juga berpeluang jumpa dengan Prof. Rahman Shaari, professor dari UKM yang bagi tips ringkas mengenai penulisan novel.
Aku memang teruja sangat dengan aktiviti tu. Semangat nak habiskan cerita aku yang satu tu makin bertambah. Bukanlah niat aku sebenarnya nak hantar cerita tu ke mana-mana publishing house untuk di publish. Aku cuma nak cuba nasib dan tanya pendapat orang-orang yang lebih arif mengenai cerita aku tu. Bagus atau tidak? Boleh diterima atau tidak? Insya-allah, cerita tu dalam proses lagi tapi aku dah tetapkan dateline akhir April ni aku akan pastikan cerita tu siap sepenuhnya. Doakan aku ye….


--AKU & JULIAESQA---

Wednesday, March 25, 2009

My View: Novel Sakti Cinta by Anita Aruszi



Aku dah khatam buku ni minggu lepas. Kali ni aku bagi 3.5* untuk karya Anita Aruszi yang satu ni. Setakat ni akku baru baca sekali, so cerita ni tak melekat sangat kat dalam kepala. Hehehe..Apa yang aku boleh cakap, SC adalah cerita yang best. Aku tak nak labelkan cerita ni kisah cinta 100%. Aku lebih suka anggap genre cerita ni adalah drama keluarga kerana kisahnya lebih banyak tertumpu kepada konflik dalam keluarga. Cerita tentang hati dan perasaan antara Diaz, Dina dan Johan adalah perasa untuk menambkan lagi kesedapan cerita ni. Jalan ceritanya menarik. Kisah tentang Diaz yang menyimpan satu rahsia; dia mencintai Dina, adiknya sendiri! Jangan risau, Dina tu bukan adik kandung dia.hehehe..Sebenarnya bukan itu aja rahsia yang Diaz simpan. Ada rahsia yang lebih besar lagi. Rahsia yang akan mengubah hidup semua insan yang muncul dalam Sakti Cinta.
Mengenai watak-watak utama dalam cerita ni. Kali ni aku tak dapat nak 'connect' dengan hero dan heroine cerita ni, Diaz dan Dina. Diaz dan Dina tak berjaya nak tarik perhatian aku. Terus terang aku cuba nak gambarkan mereka tapi tak berjaya. Mungkin kalau penulis kembangkan lagi watak mereka berdua ni, kita akan lebih memahami perasaan mereka, misalnya selitkan lebih lagi mengenai zaman kanak-kanak mereka? Itu pendapat aku aja... :D
Keseluruhannya cerita SC ni berbaloi untuk dimiliki. Bagi peminat-peminat Anita Aruszi, jangan lupa dapatkan Sakti Cinta. Tapi aku pun tak sure dah ada dekat pasaran atau belum sebab tak nampak lagi di kedai-kedai buku. Dari blog Anita Aruszi, aku dengar kalau nak memiliki SC ni boleh contact ibook terus. Tapi rasanya masa Pesta Buku nanti mesti dah ada. (Don't worry, kekecewaan Pesta buku tahun lepas tak kan dirasai lagi..heheheh)

Friday, March 6, 2009

Sakti Cinta..Viva Sakura

Dua buah buku yang aku tengah tunggu-tunggu nak baca. Yang satu tengah tunggu proses bayaran untuk dibuat. Yang satu lagi tengah tunggu dijual kat kedai. Dua-dua buat aku teruja lah sangat-sangat.
Sakti Cinta, karya penulis yang memang aku sukalah hasil tulisannya kan, Anita Aruszi. Yang bestnya, aku beli direct terus dari penulis. Bukan apa, susah aku nak ke KL tu sebab aku duduk dan bekerja di Selayang. Nak tunggu buku tu sampai kat Selayang memang aku akan ketinggalan. Aku dah tak larat nak tunggu lama-lama lagi sebab dah setahun aku tunggu Sakti Cinta ni. Sejak PBAKL tahun lepas lagi. Perasaan frust sebab tak dapat beli buku tu masa pesta buku tu terasa-rasa lagi. Jadi disebabkan itu, aku dengan tak malunya order direct dari Anita Aruszi w/pun dia ada beritahu, 50 naskah awal tu untuk pembaca dari luar KL. Tapi kiranya Selayang tu kat luar KL lah ye tak? Heheheh..Thanks Anita..
Viva Sakura, karya teman blog aku yang aku dah consider one of my friend la. Zuliana atau lebih korang semua kenali dengan nama Julia Esqa. Aku ikuti cerita ni dulu kat blog dia. (tajuk asal Sakura, 20 things why i love you). Aku jatuh hati terus dengan Ryan lebih-lebih lagi Jue dok letak gambar Seo Do Young sebagai Ryan. Aduh..aku memang lah minat kat SDY ni kan, so bila baca VS tu terbayang-bayanglah Ryan tu macam SDY. Lagi pula tu Jue tulis cerita ni berlatarbelakangkan Korea. Lagi lah aku suka! hehehe..parah aku ni! Ini karya pertama Jue. Dalam seronok dia, Jue risau juga penerimaan orang terhadap buku ni. Kata-kata aku ' Jangan risau Jue. Dalam 10 orang yang baca tu, mungkin hanya 1-2 orang yang akan kritik. Terima je kritikan tu. Use it as a guide to write better stories in future.' Satu aja yang aku harapkan, CERITA INI HARUS HAPPY ENDING! hahahah...
Buat mereka berdua, Tahniah aku ucapkan atas 'kelahiran baby-baby' ni. Saya di sini menanti nak baca... :)

Tuesday, March 3, 2009

5 Filem Romantik

Kena tag dengan Jue rupenye..So, inilah filem-filem romantik yang aku sangat suka (romantik kat akulah, kat orang lain tak tau la pula..hehehe)

Twilight...Sangat-sangat suka...siapalah yang tak jatuh cinta dengan Edward Cullen ni...

Painted Skin...romantik sebab hero dia sayang sangat kat isteri dia walaupun ada perempuan lain menggoda...

The Last of Mohicans...Cerita yang sangat best and mengujakan..Aku suka dengar skor musiknya...

Legends of The Fall...Brad Pitt heronya, mestilah best kan? :P

Romeo + Juliet...Aku suke sangat ngan cite ni..Lagu dia pun best..Maklumlah masa tu zaman sekolah lagi so kiranya Leonardo ni memang pelakon pujaan lah..:P