Followers

Google+ Followers

Thursday, April 29, 2010

Lagenda Budak Setan Jun 2010

- Sudah ditonton. Sangat kecewa!



Semalam sempat keluar celebrate 'kemerdekaan' my best friend yang dah selamat habiskan 3 tahun PJJ degreenya. Congrats Joe. Hehehe... Dalam kami berbual dan bergossip tentang masalah masing-masing, masuk pula bab filem. Kesan dari perbualan tentang filem semalam, pagi ni selepas selesai acara periksa email, saya buka laman web youtube dan cari promo filem Lagenda Budak Setan. Teruja! Itu perkataan yang saya rasakan lepas tonton promo trailer tu. Filemnya nampak menarik. Dulu masa berita tentang novel tulisan Ahadiat Akasyah ini akan difilemkan, saya agak skeptikal. Bila lihat siapa yang bakal memegang watak the legendry Kasyah and Ayu, lagilah perasaan itu bertambah. Maklumlah, masa umur 13 tahun dulu, bila baca novel Budak Setan, dalam kepala dah bayangkan macamana rupa Kasyah. Mata coklat. Bibir merah. Memang hero pujaan remaja zaman itulah! Bila dengar Farid Kamil berlakon jadi Kasyah, mulalah tarik muka. (I'm not a fan of Farid Kamil sebenarnya...)

Tapi lepas tengok promonya tadi, perasaan itu sedikit berubah. Boleh tahan juga Farid Kamil menjadi Kasyah. Dan Lisa Surihani menjadi Ayu pun tidak menghampakan. Tapi itu baru dalam trailer yang tak sampai tiga minit pun. Dalam filem penuhnya nanti, kita belum tahu lagi. Mungkin menjadi, mungkin tidak. Kalau nak tahu kenalah menonton filem ini nanti.

Jadi saya dah pesan pada diri sendiri. Tonton filem ini dengan hati dan fikiran yang terbuka. Jangan mengharap sangat yang filem yang durasinya saya dengar hanya 2 jam dapat summarised 3 buah buku sekali gus! Menonton filem dan membaca novel adalah dua perkara berbeza. Filem akan menyogok kita dengan visual yang indah-indah. Kita tak perlu nak membayangkan apa-apa. Tak perlu bermain dengan imaginasi. Duduk dan hayati sahaja filem itu. Berbeza dengan membaca novel, kita bebas menggunakan minda kita untuk membayangkan sesuatu babak itu. 10 orang yang membaca novel yang sama mempunyai 10 macam imaginasi. Tak mungkin ada persamaan di antara 10 orang itu.

Jadi bagi die-hard-fan Lagenda Budak Setan, buka minda kita masa menonton filem itu ya. Bagilah peluang kepada Farid Kamil dan Lisa Surihani. Mungkin mereka bukan Ayu dan Kasyah yang sudah lama 'tersemat' dalam hati kita tapi manalah tahu ada dengan bakat yang mereka ada, akan muncul Ayu dan Kasyah yang baru. :P . Dulu ramai juga yang tak suka Robert Pattinson jadi Edward Cullen. Tapi sekarang, dah wujud Edward mania pula. Heheheh..

Friday, April 2, 2010

♥~Thank you ~♥


Thank you to all of my friends for the birthday wishes and doa. Sangat-sangat menghargai dan terharu bila membaca. Terasa diri dihargai. Semalam, senyum lebar sampai telinga sepanjang hari. It was a happy and cheerful day. I had a blast. No celebration or party whatsoever. Just a nice and simple outing with my bestfriend, Joe. Thanks Joe for the cakes and KFC. Hopefully in 10 years coming, we can still makan-makan like yesterday. Hehehe...
Again, thank you...