Followers

Google+ Followers

Wednesday, June 30, 2010

Tiada lagi dia... PYH


Tiada lagi lagu dari dia...Tiada lagi lakonan dari dia... Semuanya sudah berakhir...
Yup, saya meminati aktor dan penyanyi dari Korea ini kerana suaranya. Teringat lagi macamana saya sanggup minta seorang sahabat dari Korea mencarikan albumnya di Korea kerana susah nak menemui album penyanyi Korea di Malaysia. Sewaktu bercuti di Korea beberapa tahun lepas, ketika orang lain sibuk mencari keychain, kalender, mug artis terkenal seperti Rain, Bae Yong Jun, Jo In Sung dan DBSK, saya sibuk mencari Park Yong Ha. Sekarang semuanya menjadi kenangan... (Mungkin ini yang dirasakan oleh peminat King of Pop, Micheal Jackson ketika dia pergi tahun lepas...)

Thursday, June 24, 2010

Occupational Hazard


Jika bekerja di tapak projek, perkara pertama yang harus diambil berat adalah soal keselamatan. Setiap pekerja tapak wajib memakai safety helmet dan safety shoe sebelum dibenarkan masuk ke kawasan tapak projek. Semua pihak baik pihak perunding dan pihak kontraktor harus mematuhi peraturan itu. Tapi itu kes kerja di tapak. Disebabkan itu arahan dari pihak majikan, maka kami 'terpaksa rela' mematuhinya (sesungguhnya memakai safety shoes sangat tidak selesa bagi saya).

Lain pula halnya kalau di pejabat. Percaya atau tidak, pejabat saya boleh dikategorikan sebagai 'hazardous area'. Walaupun kami ni firma perunding/kontraktor kejuruteraan professional, tapi soal keselamatan yang sering kami patuhi ketika di tapak projek tidak kami praktikkan di sini. Tapi bukan kami saja. Rata-rata firma yang lain pun macam itu juga.

Sejak 6 tahun saya bekerja di sini, sudah tidak terkira berapa kali badan ni sakit-sakit kesan dari persekitaran pejabat. Terbaru kes yang berlaku dalam minggu ini. Masuk hari ni, sudah hampir empat kali saya tercedera. Tak lah serius mana. Kes pertama, fail jatuh menimpa saya. Semuanya gara-gara nak mencari format RFI lama di dalam bilik simpanan fail. Disebabkan banyak tangan yang mengubah susunatur fail-fail itu, kestabilannya di atas rak terjejas. Kesannya, belakang badan saya ditimpa 3 buah arch file yang bersaiz 3 inci. Masa kena tak sakit, tapi malam harinya Tuhan saja yang tahu. Bertampal koyok jugalah dibuatnya.

Kes kedua, kaki tersadung wayar telefon yang terkeluar dari trunking yang terpasang di lantai. Gara-gara sikap 'nanti saya buat' orang yang bertanggungjawab, lutut saya jadi mangsa keadaan. Tak pasal-pasal melecet lutut. Kes ketiga, berlaku semalam. Dalam sibuk-sibuk saya bergerak ke sana sini dalam ofis semalam, sekali lagi lutut menjadi mangsa. Kali ni bukan mencium lantai sebaliknya mencium bucu meja gara-gara kaki saya tersadung beberapa kotak barang yang diletakkan di sebelah meja saya. Sakitnya, jangan cakaplah. Kes terbaru berlaku beberapa jam yang lalu. Sekali lagi kaki saya ni tersadung wayar printer yang 'terlupa' untuk digulung semula oleh rakan sepejabat. Apa yang pasti, jari kaki saya masih kesakitan lagi sekarang.

Hurmm... bila fikir-fikir balik, salah siapa sebenarnya? Saya yang cemerkap ke, atau memang ofis ni merbahaya?


pic taken: google image

Friday, June 18, 2010

The Case of the Itaewon Homicide


The Case of the Itaewon Homicide adalah sebuah filem yang diangkat dari sebuah kisah benar yang berlaku di Itaewon, Korea Selatan lewat tahun 1997. Seminggu sudah, saya selesai menonton filem ini yang saya kira adalah sebuah filem yang best. Itaewon Homicide mengisahkan tentang kejadian bunuh secara kejam seorang pelajar universiti yang singgah untuk menggunakan tandas di restoren makanan segera yang terletak di Itaewon. (Itaewon ni adalah satu kawasan di Seoul yang kebanyakan penghuninya adalah orang asing terutamanya orang Amerika memandangkan pangkalan tentera Amerika berada di Itaewon.) Suspek kes pembunuhan itu ada 2 orang. Seorang, bernama AJ, remaja Korea yang dibesarkan di Amerika Syarikat. Cakap Korea pun tak berapa fasih. Yang seorang lagi, Pearson anak seorang kakitangan di pangkalan tentera Amerika di Korea yang merupakan anak kacukan orang Mexico dan Korea. Yang ini langsung tak tahu cakap Korea.
Mulanya Pearson mengaku dia yang bunuh pelajar Korea tu tapi tak lama kemudian dia ubah cerita dan tuduh kawan dia AJ yang bunuh. Alasan dia masa CID Amerika tu tahan dan soal siasat dia, dia dipaksa untuk mengaku sebab CID itu agak racist. Yang AJ pula secara sukarela datang pejabat pendakwaraya dan buat pengakuan yang Pearson yang bunuh pelajar Korea tu. Di sinilah konflik bermula bila pendakwaraya tu, Park, kena cari siapa di antara mereka berdua yang tikam pelajar universiti tu. Dari seorang pendakwaraya, Park dah mula tunjukkan ciri-ciri cuba membela Pearson sebab dia rasakan yang Pearson bukan pembunuh tu sebaliknya AJ. Ini sedikit sebanyak membuatkan kredibiliti dia sebagai pendakwaraya mula dipersoalkan.
Siapa sebenarnya yang bunuh pelajar itu? AJ atau Pearson? Percaya atau tidak kedua-dua manusia itu sudah bebas dan sehingga kini keadilan yang dicari oleh keluarga pelajar Korea yang mati dibunuh itu masiih belum diperolehi. Macamana boleh jadi begitu? Kenalah menonton filem ni... :-)

Tuesday, June 1, 2010

You're Beautiful

Entah macamana tangan ni tercapai DVD yang satu ni baru-baru ni. Bila tengok nama Jang Geun Suk ada di cover, terus berminat nak dapatkan (semuanya gara-gara dah jatuh minat dengan JGS masa tengok Hong Gil Dong dulu.)
Nasib baik berbaloi DVD ni. Walaupun ada sesetengah orang kata cerita ni kebudak-budakkan, apa yang penting ia berjaya buat saya ketawa sepanjang masa. Dengan keadaan hidup yang sedikit 'merundum' sejak kebelakangan ni, saya memang perlu ketawa banyak. ha3x.
Jadi jika anda peminat drama korea dan sukakan cerita yang tidak memerlukan anda mengalirkan air mata, tontonlah drama You're Beautiful ini. :-)


Hehehe...walaupun lakonan JGS  di dalam cerita ni agak kebudak-budakkan, tapi bak kata orang, kalau dah suka tu, semuanya nampak bagus. :-)