Followers

Google+ Followers

Wednesday, September 24, 2008

Resipi Kimchi



Ini khas untuk Jue. Lepas puas menyelongkar kotak-kotak saya akhirnya saya jumpa juga resipi kimchi. Resipi ni saya dapat dari kawan. Ini resipi buat kimchi kobis china (yang panjang tu) Pernah try buat sekali and 1st attempt tu berjaya lah. Cuma rasa dia tak sesedap kimchi yang saya makan kat Korea dulu. Heheheh..try lah ye…

Bahan-bahan

500 gm - Kobis China (Kobis panjang) (lebih kurang seikat)
2 sudu besar garam
250 ml air
5 siung bawang putih - cincang halus
3 inci halia segar - parut halus
2 sudu besar serbuk lada merah
1 sudu kecil Gula pasir
2 batang daun bawang – potong dalam 2 inci lepas tu hiris melintang
Serbuk perasa (ajinomoto)
Mangkuk besar untuk rendam kobis

Cara membuat

1.Mula-mula basuh kobis tu bersih-bersih. Jangan cerai-ceraikan.

2.Masukkan garam dalam air dan rendam kobis tu. Tekan atas kobis tu dengan pinggan
atau mangkuk yang lebih berat untuk pastikan kobid tu betul-betul terendam. Rendam dalam 3-4 jam (kalau lagi lama lagi bagus. Nak ikutkan org korea, diaorg rendam dalam 12 jam!)

3.Selepas cuci kobis bersih-bersih untuk hilang air garam tadi.

4.Toskan kobis tu beberapa minit.

5.Sambil tungggu kobis, campurkan bahan-bahan yang lain tadi; bawang putih,halia,serbuk lada, gula pasir, daun bawang dan ajinomoto dalam mangkuk.

6.Gaulkan bahan-bahan tadi dalam kobis tu. Buat ikut layer kobis. PASTIKAN keseluruhan kobis tu digaul dengan bahan-bahan tadi.

7.Simpan kobis yang dah siap digaul tadi dalam bekas kedap udara (lebih elok pakai botol). Simpan dalam peti ais.

Jue, sebenarnya kuantiti cili powder tu bergantung pada selera masing-masing. Kalau suka pedas, letaklah lebih. Resipi ni boleh cuba dengan sayur lain juga tapi rasanya kalau dengan kobis panjang ni, lagi sedap. So, selamat mencuba. Kalau dah cuba nanti jangan lupa bagitahu.

SALAM AIDILFITRI...MOHON MAAF ZAHIR & BATIN



Sedar tak sedar hari ni dah 24 hari kita berpuasa. Maknanya dalam masa tak kurang dari 6 hari lagi, kita akan menyambut hari raya aidilfitri. 1 Syawal, hari kemenangan buat semua umat Islam yang berjaya mengharungi bulan Ramadhan. Menjelmanya 1 Syawal, bermakna Ramadhan akan berakhir. Rasa sedih pun ada. Iyalah,kita belum tahu lagikan bila lagi kita berpeluang nak menyambut Ramadhan ni. Entah sempat atau tidak kita berpuasa sekali lagi tahun depan, Allah S.W.T aja yang Maha Mengetahui. Aku rasa sedih sikit sebab berakhirnya Ramadhan, maknanya peluang kami sekeluarga duduk makan semeja bersama-sama pun bakal berakhir. Sebenarnya bukan aktiviti makan tu yang penting tapi suasana duduk semeja tu yang aku suka. Masa nilah kami sekelurga dapat duduk bersama dan borak-borak. Waktu nilah sesi mengorek rahsia kami adik beradik berlangsung. Tapi lepas raya nanti peluang tu makin kurang. Adik-adik aku; Farid & Fahmi akan mula sibuk semula dengan aktiviti di kampus masing-masing. Yang si Emi mesti sibuk dengan kursus di kat serata Malaysia tu. Ayah macam biasalah, kerja..kerja..kerja. Tinggallah aku, mak & Fuad. Itu pun kalau mak tak sibuk dengan aktiviti masjid dan persatuan wanita dia. Kalau tak, tinggallah aku dengan adik kecil aku, Fuad. Apa nak buat ek? Berjalanlah gamaknya. :P

Tahun ni raya macam biasa aku akan beraya di Selayang. Lepas sembahyang raya, kami akan balik ke kampung di Sg. Siput Melaka. Duduk kampung pun tak lama. Bukan ada orang tua lagi kat kampung tu. Hampir semua saudara mara aku dah berhijrah duduk KL ni. Ntah apa yangn seronoknya aku pun tak tahu. Kalau di beri pilihan, aku lebih rela duduk kat kampung tu. Jauh dari kesesakan dan kebisingan. Nak kata kemudahan kat kampung tu kurang tak juga. Sekarang ni bukan zaman 30-40 tahun dulu. Semuanya serba kurang di kampung. Zaman sekarang ni, apa yang orang KL ada, kat kampung tu pun ada. Air, elektrik, telefon, astro hatta kemudahan internet pun dah ada! Nak shopping? Pergi je Bandar Melaka, semuanya ada. Nak bersantai? Lagi banyak pilihan kat sini berbanding KL tu. Jadi kenapa mereka suka duduk KL dari kg? Hanya mereka yang tahu jawapannya...hihihi... Kalau ikut perancangan, 3 Syawal kami akan ke Perak pula. Menziarah saudara kat sebelah sana pula. Kami plan nak duduk sana dalam 2 hari je. Mungkin hari Sabtu tu kami akan balik KL semula. Hari Ahad rehat di rumah dan Hari Isnin aku akan start kerja. Alahai..itu yang buat den lomah tu. Dah cuti panjang ni, memang malas lah sangat-sangatnya nak pergi kerja. Mesti aku akan mengerah seluruh tenaga aku untuk bangun dari katil tu. Hihihi...

Okaylah, sebenarnya tujuan aku buat posting hari ni nak ucapkan selamat hari raya, ntah macamana dah terlebih cerita pula. :P . Buat semua teman teman, SALAM ADIILFITRI saya ucapkan. Minta maaf jika selama perkenalan kita ni, saya ada lakukan apa-apa perkara yang menyinggung perasaan, mengundang marah dan mengecilkan hati kalian. Buat Lynn, Liza, Fika, Nana & Nurul, terima kasih sebab kirim kad raya tu ye. Maaf, aku tak sempat nak balas. Mungkin korang akan terima kad balasan aku tu lepas raya. Jangan marah ek? Buat Along Awin, pesan kat mak nanti raya ke-3 Along and family akan ke Perak. Masak best2. hihihih.. To Brandon, yes, you are invited to my house. I tak buat open house because my house is always open to guest. hihihi.. Baut teman baru, Anita Aruszi, Selamat Hari Raya ye cikgu. Minta maaf jika selama kita kenal ni, saya ada lakukan apa-apa kesilapan. Buat Jue, Selamat Hari Raya & Maaf Zahir dan Batin.

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua... Enjoy your eid!!

p/s: Pada mereka yang akan memandu balik ke kampung tu, ingat BERHATI-HATI di jalan raya. Drive carefully and think of your love ones. Biar lambat asal selamat. ^_^Peace^_^

Tuesday, September 16, 2008

Holiday in Bandung

Hehehe...Ini khas untuk Lynn,Brandon, Liza & Along Awin yang sibuk angat nak tengok gambar aku masa holiday di Bandung bulan lepas. Sorrylah geng, aku belum cuci lagi gambar-gambar ni. Malas la nak pergi kedai gambar tu. Gambar tak banyak mana sebab tujuan UTAMA ke sana adalah SHOPPING. Kami hanya sempat posing kat Tangkuban Prahu je la sebab itu je satu-satunya tempat 'pelancongan' yang kami lawati. Selebihnya, kat factory outlets, menghabiskan duit.hehehe..So, for the time being, you all tengoklah gambar kat sini. Enjoy...



Di Ladang Strawberry on the way ke Tangkuban Prahu


Di Kawah Domas, Tangkuban Prahu. The crater is 180 degree!


The Oldest tree in Tangkuban Prahu Mt.- according to the guide la..


Gambar ni kami ambil masa dalam perjalanan turun dari gunung tangkuban prahu. Kena kelentong dengan bapak guide tu. Katanya tak jauh, dalam 10-15 minit je. Rupa-rupanya 1 jam! Balik hotel, orang hotel cakap dari puncak gunung tu ke bawah lebih kurang 4.5km!!! Gambar ni diambil masa mula-mula nak turun. Gambar dah turun ke kaki gunung? Tak yah lah tengok. Dah tak serupa orang. hihihi..pengalaman yang manis dan pahit yang tak akan dapat kami lupakan sampai bila-bila...


hehehe..posing kat Hussein Sastranegara Airport

Thursday, September 11, 2008

holidays in korea

It's been almost a year since my holiday in Korea. I was there last winter and it was a wonderfull memory ever. I'm thinking about going there again, insya-allah somewhere next year. I'm planning on going there with some new friends and right now I'm waiting for Jimmy to email me the latest quotation from his company. Jimmy-shi, palli!! Here's some of my picture there....





















Wednesday, September 10, 2008

Bunga Syurga ~~ Anita Aruszi



Yeay..khabar gembira buat aku yang memang dah lama menanti buku ini diterbitkan dalam bentuk hardcopy. Aku memang dah selalu mengikuti e-novel nya di blog anita aruszi. Ceritanya menarik dan simple dan aku sememangnya suka sesuatu yang menarik dan simple. Tak pening kepala nak fikir. hehehe. Sebenarnya ada 'tragedi'di sebalik penerbitan novel ni. Dulu Anita hantar manuskrip novel ini di sebuah syarikat penerbitan yang tak lah berapa terkenal. Sayang, dia 'dikenakan' dan 'diuji' dengan pelbagai masalah di syarikat itu sehingga Anita buat keputusan untuk menarik balik manuskripnya dari publishing house tu. Oleh kerana kami, pengikut setia karya Anita beriya sangat nak dapatkan buku ni dalam bentuk hardcopy, Anita telah 'menebalkan' muka meminta KAKI NOVEL menerbitkan novel ini. Alhamdulillah, pihak KAKI NOVEL setuju untuk menerbitkannya dan pada bulan Oktober nanti, Bunga Syurga akan berada di apsaran. Yeehaaa!!! Aku sangat suka cover biru novel ni. Nampak sesuai sekali dengan ceritanya. Dan trademark KAKI NOVEL, rama-rama tu nampak masuk dengan cover buku berwarna biru ni. Hehehe..menghitung hari..detik demi detik..

Monday, September 8, 2008

My View: Novel Bohemian by Imaen



Aduh...ini lah satu-satunya buku dari Imaen selepas Labyrinth yang membuat aku insaf! Yes, insaf! Tak pernag mana-mana novel berjaya membuat aku insaf. Insaf di sini bukanlah bermaksud aku ni dulu jahat sangat. Tapi sebagai manusia, aku bukan sempurna. Bab-bab agama ni aku rasa tersangatlah jahilnya lagi. Walaupun aku tahu bezakan yang mana jahat, yang mana baik. Yang mana dosa, yang mana pahala tapi makin banyak yang aku tahu, aku rasa makin banyak yang aku tak tahu.
Bohemian, ceritanya tentang pemuzik jalanan ataupun lebih dikenali sebagai busker. Alah, yang selalu korang nampak di Central Market tu. Aku ingat lagi, dulu masa part 3 di UiTM aku kena berulang dari Shah Alam ke rumah aku di Selayang. Tempat turun, bas stand Klang. Nak naik bas ke Selayang, kena lalu CM. Hah, kat sinilah aku selalu tengok show free dari mamat2 yang pada pandangan aku amatlah teruk. Iyelah, korang bayangkan, pakaian lusuh, rambut panjang lepas tu dok melalak kat tempat awam. Kena yang suaranya sedap, sejuk telinga mendengar, kena yang suara macam katak nak panggil hujan tu, aduh..panas telinga dan hati dibuatnya. Tapi lepas baca Bohemian, minda aku yang sebenarnya tertutup ni terbuka sikit. Imaen telah mengambarkan Fadhlan, watak utama novel ini sebagai seorang busker yang 'berisi'. Busker lulusan engineering tetapi lebih menggemari seni nyanyian. Seorang busker yang punya wawasan. Seorang busker yang punya pengetahuan agama yang agak mendalam. Jadi aku dapat simpulkan, busker2 yang sering aku temui lewat perjalanan aku dulu mungkin tergolong dalam kelopok si Fadhlan ni.
Bohemian juga telah memberi aku sedikit ilmu tentang agama. Nasihat-nasihat yang Fadhlan beri pada Dira sedikit sebanyak terkesan dalam hidup aku. Yang paling akuk suka ialah bab menutup aurat tu. Sekarang ni, bila ade teman2 aku yang tak pakai tudung tu buat komen 'Ala, orang yang pakai tudung tu pun bukannya semua baik pun' aku dah punya jawapan yang konkrit untuk mereka. Hehehe..
Satu lagi bab yangn menarik minat aku ialah perihal cetak rompak. Walaupun hanya sedikit yang dibicarakan tetapi yang sedikit itulah sebenarnya membuatkan aku berhenti menjadi perompak. Mulai saat aku tutp buku Bohemian tu, aku dah tekadkan hati untuk menghentikan aktivi 'download' lagu yang selalu aku buat tu. Hehehe..harta intelek orang tu. Bersusah payah diaorang bekerja nak hasilkan satu lagi, senang-senang je aku download. Aku pun tak nak di Mahkamah Mashyar nanti kena soal pula dek pemiliknya. Cukuplah dengan kes-kes yang lain. Aku tak nak tambah kes lagi. Nauzubillah!!!
Selalunya, bila baca novel aku boleh jatuh 'cinta' dengan karakter die. Tapi untuk Bohemian tak tergamak pula rasanya. Hehehe..bukan apa, nama karakter dia Fadhlan tu serupalah pula dengan nama adik aku. Jadi kalau akau kata aku jatuh cinta dengan Fadhlan terbayang pula muka adik aku tu. Ishh..tak sesuai...
Apapun, 5 bintang untuk Imaen kerana berjaya menghasilkan novel yang bermutu ni. Terasa nak jumpa je penulis ni. Rasanya masa pesta buku tahun depan dia ade ke di Booth Jemari Seni???