Followers

Google+ Followers

Wednesday, December 30, 2009

Top 10 Novel 2009 - Selamat Tahun Baru 2010

Jangan ingat lagu saja ada top 10, buku pun ada tau! Hehehe...Ini cuma novel-novel yang paling best yang saya baca sepanjang tahun 2009. Walaupun banyak yang saya baca tapi hanya novel-novel ini yang meninggalkan kesan pada diri saya. Buat semua pembaca-pembaca novel, Selamat Tahun Baru 2010 saya ucapkan kepada semua. Semoga tahun 2010 ini akan menjadi tahun yang lebih baik dari yang sebelum ini. 


Bad Moon Rising - Sherrilyn Kenyon
(Kisah mengenai kumpulan werewolf. Novel ini adalah sebahagian daripada novel siri Dark Hunter beliau (Dark Hunter merupakan novel bersiri tentang sekumpulan lelaki yang dihidupkan kembali untuk membunuh kumpulan vampire!)



 
Street Vendetta - Mazni Aznita a.k.a Anita Aruszi 

Kisah komedi romantik yang mencuit hati. Boleh senyum sorang-sorang kalau membaca novel ini. Hehehehe



 
Viva Sakura - Zuliana Abuas  
Kalau terasa nak ke Korea, silalah baca novel ini. Hehehe...



 
Yang Sebenarnya - Aisya Sofea 
Karya terbaru daripada penulis kegemaran saya. Kisahnya kali ini agak santai tapi masih mampu buat saya terbuai. Aduhai...kalaulah saya juga boleh menulis karya romantik...





 
Evermore (The Immortal Series) - Alyson Noel

Kalau ada novel tu ada watak undead dan yang pelik-pelik saya memang suka. Dan Evermore ini merupakan salah satu daripada novel yang mempunyai elemen-elemen yang saya suka...



 
Born of Night (The League Series #1) - Sherrilyn Kenyon 
Buku pertama dari Siri League. Kisah kumpulan yang digelar League Assassin. Kisah ini adalah genre Sci-Fi. Sangat menarik. 




 

Born of Fire (The League Series #2) - Sherrilyn Kenyon
Buku kedua dari Siri League. Heronya merupakan teman baik hero dari siri pertama.



 

 Born of Ice (The League Series #3) - Sherrilyn Kenyon 
Buku ketiga dari Siri League. Kali ini di fast forward kan ke beberapa tahun akan datang (dari tarikh buku pertama dan buku kedua). Buku yang nombor tiga ini menceritakan tentang anak kepada pasangan dari buku no.2. Saya gemarkan novel-novel dari The League Series ini penulis menggunakan latarbelakang sci-fiction. Seronok membaca bagaimana watak-wataknya bergerak dari satu planet ke planet yang lain.




 

9 Nyawa - Ramlee Awang Murshid
Karya terbaru dari RAM. Karya yang ini saya senang nak cerna berbanding karyanya yang lain.



 

Lakaran Rindu - Ezi Afiza

Sebuah kisah romantik. Walaupun agak pendek tapi saya puas hati :-)

Saturday, December 26, 2009

Ignorance?



Ignorance is bliss...
unfortunately I found out the true meaning of the word the hard way..



Wednesday, December 23, 2009

Hari yang indah



Saja nak berkongsi kegembiraan pada hari ini. Kenapa? Sebab hari ini Allah  S.W.t permudahkan semua urusan kerja saya. Syukur, alhamdulillah.  Hari ini tiada sebarang urusan yang A.S.A.P. Tiada kontraktor yang buat perangai. Bos-bos pun tak banyak karenah. Klien pun bercakap dengan nada yang lembut. Waktu berurusan dengan pihak berkuasa tempatan, pegawai yang selalunya bersikap 'kurang mesra pelanggan' melayan saya dengan baik hari ini. Hari ini pegawai tersebut tidak kedekut senyuman. Barulah nampak ketampanan wajahnya. Dan tadi dapat email dari klien yang selama ini selalu buat kami semua di pejabat sakit kepala. Bahasanya sangat sopan. Tiada lagi permintaan yang bukan-bukan malah dia masih bertimbang rasa dalam soal mengemukakan laporan audit yang akan datang ni. Pendek kata hari ini saya berjaya bekerja dalam keadaan yang tidak tertekan! Macam ada pelangi yang sedang menghiasi ruang pejabat hari ini. So NO ranting from my cube today!...hehehe

Tuesday, December 22, 2009

Cubicle Rant : Episode A.S.A.P


1st Boss: I want this A.S.A.P!
Colleague: This need to be submit A.S.A.P!
Client: Can you sent the report A.S.A.P?
Another Client:  Need the hard-copy  A.S.A.P!
2nd Boss: This invoice need to be settled A.S.A.P!
Another Colleague: Help me. Give me the info A.S.A.P!
Contractor: Can you sent me the data A.S.A.P?

My aunt: Return my call A.S.A.P!
My friend: Call me back A.S.A.P!
A.S.A.P! A.S.A.P!A.S.A.P!
Me: Dah nak naik berASAP!

Thursday, December 17, 2009

Hijrah




Sejak dua minggu ni jadual aktiviti malam saya berubah sedikit. Kalau sebelum ni lepas pukul 10 adalah masa saya terperap di dalam bilik dan menyiapkan manuskrip, sekarang waktu tu terpaksa saya injakkan ke pukul 12 malam. Sekarang, setiap malam jam 10-11.30, saya mengikuti kelas mengaji Al-Quran. Atas permintaan ayah, seorang ustaz akan datang ke rumah kami setiap malam untuk mendengarkan kami membaca Al-Quran. Walaupun kami semua memang sudah tahu membaca Al-Quran tetapi ayah merasakan ada lagi yang kurang tentang cara pembacaan kami. Mudah-mudahan dengan kelas ini cara bacaan dan sebutan kami akan lebih tepat lagi.
Dua minggu sudah ketika pertama kali ustaz jalankan sesi audition (nak mengaji pun kena ada audition tau!) ada kata-kata yang ustaz lontarkan yang buat saya terkedu seketika. Saat itu saya rasa betapa hinanya diri kita ini sebenarnya. Kata ustaz “Kita bila belajar mengaji ni jangan kita harapkan hari ni belajar, esok terus pandai. Kadang-kadang bertahun belajar pun belum tentu kita akan pandai. Jangan tanya kenapa Tuhan berikan laluan susah untuk aku. Kenapa Tuhan tak nak bantu aku? Kalau ada antara kamu yang berfikir macam itu fikir pula tentang ini. Berapa lama pula kamu dah lupakan Al-Quran tu? Setahun, dua tahun, tiga tahun? Tapi Allah masih bersabar dengan kealpaan kamu dan masih lagi berikan kamu ruang untuk menumpang di bumi-Nya.”
Demi Tuhan saat tu saya terasa teramat malu dan rendah diri. Saya melihat maksud yang tersurat dalam ayat-ayat itu. Kata-kata ustaz tu saya telan walaupun pahit.
Ya, kita manusia sering sahaja bersungut dan bertanya kenapa dan mengapa jika ada sesuatu yang buruk berlaku. Jika keinginan kita tidak tercapai kita mudah sangat menyoal KENAPA? Ayat-ayat "apalah nasib aku ni, apalah dosa aku, kenapalah aku saja yang kena terima semua ni" adalah di antara ayat-ayat yang selalu kita dengar jika hidup tak seperti yang kita harapkan. Dan cuba pula kita lihat kalau kita diberikan kesenangan? Bila semua kerja kita dipermudahkan? Berapa ramai antara kita akan teringatkan-Nya? Berapa ramai yang menyebut Alhamdulillah?
Saya akui kadang kala saya juga selalu tak ingat dan alpa. Bukan sengaja lupa tetapi saya cuai dalam menjalankan tanggungjawab saya sebagai umat.  Tetapi kita harus belajar dari kesilapan. Jika terkhilaf, cepat-cepatlah beringat. Ruang untuk berubah masih terbuka selagi nyawa di kandung badan dan matahari belum terbit dari barat.
Sempena Awal Muharram ini marilah kita sama-sama berhijrah untuk menjadi yang lebih baik dari sekarang. Entri ini saya tulis demi mengingatkan diri saya sendiri. Kiranya ada sesiapa yang terasa, saya mohon maaf. Salam Maal Hijrah untuk semua teman-teman dan pengunjung blog ini.


Wednesday, December 16, 2009

Bengkel Penulisan Novel




Show, don’t tell. Nak tahu apa maknanya tu? Itu adalah satu teknik yang saya  pelajari sewaktu bengkel penulisan novel anjuran AVA pada 12.12.2009 kelmarin. Sebulan dua ni memang saya asyik bebengkel. Lepas cerpen, saya ikuti bengkel anjuran Alaf21. Yang terbaru bengkel penulisan novel anjuran AVA. Alhamdulillah, semangat saya masih kuat lagi walaupun novel Nadi di bedah sedalam-dalamnya. Tajuk Nadi yang saya pilih itu pun sebenarnya tidak kuat. Bibir tersenyum tapi dalam hati menanggis waktu tu. Aduhai…melihat ‘baby’ saya di bedah sebegitu rupa memang memedihkan. Tapi saya akui yang novel itu memang masih lemah. Itu baru Prolog dan Bab 1. Kalau diberi mereka baca kesemuanya mahu saya menanggis hari tu. Heheheh…
Jumlah kehadiran bengkel kali ini tak seramai bengkel cerpen dahulu. Walaupun tak ramai, suasana bengkel sangat meriah. Memang menyeronokkan bengkel ini. Kebanyakan yang hadir saya dah kenal kecuali Kak Lili, Nadir (karya KIUB nya sangat menarik), Farah No.2 (hehehe…sebab nama kami sama jadi kena letak nombor di belakang nama), dan peserta termuda sekali, Faiz. Hari itu kami juga bertuah sebab dapat berkenalan dengan penulis Saga Horizon, Fadli Al-Akiti. Saya dan Jue dah kecut perut bila nampak kehadiran beliau. Kenapa? Sebabnya beliau merupakan seorang editor di DBP.  Mujur beliau seorang yang ‘sempoi’. Kurang sikit rasa gementar tu. Sesi bengkel bermula dengan penerangan tentang teknik menulis bab pertama dari Pn. Nisah. Saya ingatkan selama ini menulis ni boleh pakai hentam sahaja. Rupanya ada teknik yang perlu digunakan. Patutlah saya sendiri pening kepala baca Bab 1 novel Nadi. Hahaha… Sesi seterusnya adalah sesi membedah novel. Sesi yang paling saya dan Jue geruni. Jika di bengkel cerpen, sesi pembedahan saya di waktu-waktu akhir. Kali ini saya ‘terpilih’ menjadi orang pertama. Aduh! Tersekat-sekat suara menerangkan mana datangya idea untuk novel ini. Sebab terlalu gemuruh, saya terlupa baris lirik yang menjadi inspirasi saya menulis cerita ini sedangkan saya cukup hafal liriknya! Sesi bedah Nadi berlangsung hampir satu jam. Alhamdulillah, ramai tukang bedah yang memberi saya komen yang saya kira begitu membina. Terima kasih buat semua…
Syukur kerana digerakkan hati saya untuk ikuti bengkel ini. Baru saya sedar yang saya masih perlu perbaiki lagi teknik menulis saya. Kata Kak Maria (salah seorang peserta bengkel yang saya kira sudah layak menjadi mentor) "Cerita ini akan menjadi cerita yang hebat sebab gaya penulisannya sudah matang cuma dari segi teknikal sahaja yang perlu ditajamkan." Jadi sekarang saya sedang giat memperbaiki novel Nadi. Memandangkan novel ini dah saya tulis banyak, jadi kerja membetulkannya juga agak banyak. Jangan tak tahu, ada beberapa bahagian dalam novel ni yang saya potong dan buang. Selepas di potong saya dapati cerita ni masih boleh ‘berdiri’ lagi. Maknanya bahagian yang di potong tu tidak memainkan peranan langsung dalam novel itu sekadar nak menambahkan jumlah muka surat sahaja. Hahahah…Banyak lagi yang bakal di potong ni. Saya mohon pada Yang Esa agar dikuatkan lagi semangat yang ada ini. Kalau semangat tak kuat…entahlah.


Monday, December 14, 2009

Bengkel Penulisan Puisi - 7.2.2009

Salam,

Atas permintaan ramai AVA akan menganjurkan bengkel penulisan puisi. Perserta hanya dihadkan 15 orang sahaja. Jika perserta yang mendaftar kurang dari 10 orang, bengkel tidak akan dijalankan. Sila hantar nama, nama pena, no selfon dan sebuah sajak (yang diletakkan tajuk dan nama perserta) untuk dibengkelkan ke ejenmanuskrip@yahoo.com. Nama perserta dan sajak akan disiarkan di blog kelak.

Pembimbing : (Belum ditetapkan - kemungkinan Prof. Rahman Shaari / klik juga di sini) [Tertakluk pada perubahan]

Tarikh : 7 Febuari (Ahad)
Tempat : Pusat Belia Antarabangsa, Cheras (ICY)
Masa : 9 pagi - 4 petang
Yuran bengkel : RM 100.00

p/s : Sebelum pertanyaan Setiakasih, sudah ada beberapa pertanyaan dari rakan-rakan AVA di FB.
KHAR
013-6963826 (9 pagi - 5 petang sahaja)
AGENSI VILLA AKSARA (AVA)
http://ejenmanuskrip.blogspot.com/

Monday, December 7, 2009

My View : Novel The Immortal Series by Alyson Noel


Ok, sekarang ada satu lagi siri baru yang berjaya membuatkan aku 'demam' selepas Saga Twilight. Secara kebetulan aku ke Popular semalam dan ternampak sebuah buku cover berwarna hitam. Yang menarik perhatian adalah bunga Tulips di atas cover tu. Aku pun ambil dan baca sinopsis dan terus teruja nak beli. Dan buku tu tak mengecewakan langsung. Kumpulan sasaran penulis ini adalah young adults, which I'm not. Heheheh... Tapi kalau dah namanya pembaca tegar, buku budak kecil pun aku boleh baca.
Bagi yang meminati saga Twilight, anda semua cubalah baca Siri The Immortals  karya Alyson Noel ni. Sedikit berbeza dengan Twilight melainkan bahagian Immortals itu. Setakat ini dah ada 3 novel untuk siri The Immortals ini. Novel pertama ialah Evermore. 
Secara ringkasnya Evermore menceritalkan tentang hidup seorang gadis bernama Ever yang yatim piatu. Asalnya dia seorang remaja yang normal dan popular di sekolah sehinggalah dia terlibat dalam sebuah kemalangan yang mengorbankan ibu, bapa dan adik Ever. Dan kesan dari kemalangan itu Ever memperolehi kuasa psikik yang membolehkan dia melihat aura manusia, mendengar fikiran mereka dan boleh melihat kehidupan manusia itu melalui sentuhan. Ini membuatkan Ever digelar sebagai freak di sekolah. Sehinggalah dia bertemu denga pelajar baru di sekolahnya, Damen Auguste. Bila baca bab ni ala-ala macam Edward dengan Bella lah. Ever tak boleh nampak aura Damen atau baca fikiran dia. Bila dia dekat dengan Damen, dia rasa tenang. Kenapakah? Hheheheh...Damen adalah seorang Immortals dan dia dan Ever sebenarnya pernah berkongsi sejarah. Kalau nak tahu apa, bacalah siri ini.
Siri kedua lepas Evermore adalah Blue Moon. Dan akan diikuti dengan Shadowland  (tahun depan baru release). Kalau korang boleh jatuh cinta dengan Edward Cullen, pasti korang boleh jatuh cinta dengan Damen Auguste. Untuk info yang lebih sila ke http://www.immortalsseries.com/
Synopsis Evermore
Since a horrible accident claimed the lives of her family, sixteen-year-old Ever can see auras, hear people’s thoughts, and know a person’s life story by touch. Going out of her way to shield herself from human contact to suppress her abilities has branded her as a freak at her new high school—but everything changes when she meets Damen Auguste...
Ever sees Damen and feels an instant recognition. He is gorgeous, exotic and wealthy, and he holds many secrets. Damen is able to make things appear and disappear, he always seems to know what she’s thinking—and he’s the only one who can silence the noise and the random energy in her head. She doesn’t know who he really is—or what he is. Damen equal parts light and darkness, and he belongs to an enchanted new world where no one ever dies.


Thursday, December 3, 2009

Cubicle Rant : Episode Annoyed



Location: Boss's Room
Boss: Settle this contractor's claim. We need to submit it a.s.a.p!
Me: Ok. 


Location: My cubicle
I switched on the computer and look for the folder.
Me: Damn! This sheet is protected!
And so I picked up the phone and call Ms. X. Unfortunately, she's 'otherwise occupied'. So I leave a message. After several hours, she returned my call.

Me: Can you email me the unprotected BQ for the XXX projects? I need to make some amendment on that thing.
Ms. X: Sorry dear, I'm not the office right now. Can I email it to you tomorrow?
Me: I really need to settle the claim today! Why don't you just give the password so I can 'unprotected' the sheets myself...
Ms. X: Sorry dear, I dah lupa lahhh.....
Me: ???

Wednesday, December 2, 2009

Cubicle Rant : Episode Regret




Regret is an intelligent and emotional dislike for personal past acts and behaviors. Regret is often felt when someone feels sadness, shame, embarrassment, depression or guilt after committing an action or actions that the person later wishes that he or she had not done. From Wikipedia, the free encyclopedia

And I am beginning to have this feeling right now!


Tuesday, December 1, 2009

Twilight Saga - New Moon


~Watched it. Enjoyed it. Loved it.~
Next installment; Eclipse...


Cubicle Rant : Episode Questions



I was sitting in my cube
As I stumble upon an interesting yet disturbing article
and I start to wonder;
Why do people makes commitment,
when they already know they're not going to stick to it?
Why do people makes promises,
When they know the can't fulfill it?
And why do they even bother to meddle in the first place?
When the truth is they don't even care?