Followers

Google+ Followers

Monday, June 27, 2011

Dia pergi...

Kejamkah saya kalau saya masih mampu ketawa dan tersenyum di waktu orang lain sedang berduka? Saya cuba untuk bersimpati. Saya cuba untuk mempunyai perasaan kasihan. Tapi bila saya kenangkan perbuatan dia, hati saya jadi tawar. Jadi kering. Saya tak boleh berpura-pura bersedih. Berpura-pura menanggis sebab rasa itu tidak ada dalam jiwa. Walau sekelumit! Bila berita pemergian dia dikhabarkan kepada saya, saya cuma berkata 'oh, ye ke?' Saya masih boleh pergi berjalan-jalan di pasar malam. Sewaktu mak 'paksa' saya ikut ke rumahnya, saya begitu keberatan. Lebih-lebih lagi keesokkan harinya saya sudah berjanji mahu ke SACC untuk acara buku. Tapi demi mak, saya paksa juga diri bangun dan masuk ke dalam kereta. Saya bertanya pada mak, kenapa nak pergi sedangkan dah macam-macam dia lakukann. Jawab mak, air dicincang tak akan putus. Jadi saya kunci mulut dan tidur sepanjang perjalanan.
Saat jenzahnya dimasukkan ke dalam liang lahad, saya hanya mampu memandang sepi wajah anak-anak dan isterinya yang menanggis. Kata mak, kalau benci sekalipun jangan ditunjukkan sangat pada orang. Tapi saya bukan manusia hipokrit. Perlu ke saya berpura-pura demi menjaga air muka keluarganya? Apa yang pernah dia lakukan kepada orang yang saya sayangi masih lagi berbekas di hati. Tak mungkin saya dapat lupakan kerana dia buat air mata orang-orang kesayangan saya tumpah kerana keegoaan dia. Jadi, maafkan saya jika dalam masa dua hari lepas saya tidak seperti orang lain. Saya tak menanggis sebab air mata saya tidak mahu tumpah untuk dia.  Itu saja. Titik. 

Thursday, June 23, 2011

Bercuti!

Beberapa minggu kebelakangan ni mood saya agak down. Semuanya gara-gara hal di tempat kerja. Kawan-kawan nasihatkan, bercutilah. Rehatkan badan dan minda. Dan sebagai seorang kawan yang baik (chewahhh), saya mengikut nasihat mereka. Makanya, saya akan pergi bercuti pada awal Julai ini! Kurang 8 hari dari tarikh ini, saya akan terbang tinggalkan masalah-masalah saya di sini untuk seketika. Untuk tempoh 5 hari, saya dapat melepaskan diri dari dinding empat segi di pejabat. Harap-harap tempat itu dapat kembalikan semula semangat saya yang dah jatuh ni. Mudah-mudahan...

Sebelum tu, pada 26.6.2011 ni saya akan berada di booth One Nusantara sempenan Pesta Buku Selangor yang akan di adakan di SACC, Shah Alam. Jadi pada sesiapa yang berada di sekitar kawasan tu, jomlah kita jumpa. :)

Destinasi percutian saya!

Monday, June 6, 2011

Kerja gila @ Gila kerja?




Lama tak update blog ni. Sampai kena perli dengan juliaesqa pun saya tak juga update2. Bukan tak nak. Bukan juga malas. Alasan ni mungkin kedengaran klise tapi itu adalah hakikatnya. 2 bulan kebelakangan ini dan hinggalah ke akhir tahun ini, saya sangat dan akan sibuk. Bulan lepas sahaja, lebih dari 3 kali saya terpaksa tidur di pejabat. In coming months, I'll be facing the same routine. For how long? Entahlah. Saya tak kuasa nak fikir sebab kalau difikirkan saya akan jadi letih. Tahap kesihatan saya pun sedikit menurun sejak kebelakangan ini. Awal-awal saya dah beritahu ketua saya, andai kata badan saya bertambah teruk, saya akan kembali mengikut waktu kerja yang dimeterai dalam appointment letter saya, 8.30 - 5.00 pm. No more overtime, no more staying overnight. Walaupun saya ni muda lagi tapi badan saya ni tak sihat macam orang muda lain. Silap sikit, senang sangat jatuh sakit. Ini memang dah keturunan sebelah mak. Walaupun kami berkeupayaan buat kerja-kerja berat, tapi bila badan dah mula bagi signal suruh berhenti, kami kena berhenti. Tak boleh nak paksa diri. Kalau degil juga, tanggunglah akibatnya. Kalau anda semua nak tahu, wanita-wanita di dalam keluarga kami (sebelah mak saya ye) umur mereka tak panjang mana. Puratanya sekitar 55-60 tahun sahaja. Itu hasil kajian kami selepas kami tengok salahsilah keluarga semalam. Mak saya sempat lagi perli saya "Kalau nak masuk carta, kerjalah lagi sampai 5-6 pagi selalu!" Aduhai, mak! Bukan kehendak diri ini. Kalau ikutkan akal yang normal ni, siapalah yang sanggup 'berumah tangga' di pejabat? Siapalah yang sanggup tidur kat atas kerusi 'patah pinggang'  tu? 
Ok. Need to get back to work. Sebelum tu maafkan saya kalau saya tak cepat balas email, saya tak berapa 'mesra' chatting di YM, saya menjadi silent reader di FB dan saya tidak update blog enovel. Bukan saya tak nak, tapi fikiran saya sedang serabut dengan macam-macam hal. Minta maaf sangat-sangat. Doakan saya agar badan saya ni dapat bertahan untuk hadapi kerja saya yang sedang menggila ni,ya.