Followers

Google+ Followers

Wednesday, November 27, 2013

Bab 2 - Dear Cinta


Dear Cinta, How to deal with break-ups?
Tasneem baca senarai yang ada di tangan. Inilah salah satu kebaikkan teknologi. Cari maklumat yang boleh membantu dia untuk ‘bangun’ semula selepas jatuh ditinggalkan Zack. (oh kejamnya bunyi!)
“I should do this, right?” Wajah rakan-rakannya dipandang.
“Do what?”
“No. 13…” Tasneem hulurkan kertas yang di tangan ke arah Ayu dan Dayah.
Kertas bertukar tangan. Dahi Ayu dan Dayah dah berkerut-kerut membaca apa yang terpampang di atas kertas.
How to deal with break-ups?
1.      Realize that you have to reach a point of wanting to get over your ex
2.      Cut off all communication with your ex.
3.      Do not hook up at all with your ex. 
4.      When the going gets tough, recall why the two of you broke up
5.      Realize that just because this relationship is over, it doesn't mean that you'll never find love again
6.      Take care of yourself
7.      Don't try to get through this alone. 
8.      Be open and honest about how you're feeling
9.      Let yourself cry if you want to
10.  Avoid equipping yourself to wallow
11.  Do anything you can to make yourself feel desirable and confident again.
12.  Endure the pain and loneliness bravely
13.  Use your breakup as an opportunity to become the person you have always wanted to be
“Wow!” Dayah bersuara kagum.
“Yeah, wow!” Diikuti Ayu. Wajah Tasneem dipandang sekilas sebelum perhatian kembali ke arah senarai di tangan.
“Kau dah buat semua ni?” Ayu bertanya dengan nada agak tidak berapa percaya.
Tasneem mengangguk. Sudah minggu dia melalui hidup sebagai si gadis single and available. Dua minggu dia ambil cuti dari kerja di pejabat. Dua minggu dia gunakan untuk pull herself together, bak kata orang barat. Dan hampir semua yang tertera di dalam kertas itu sudah dilakukan kecuali yang satu itu.
“Seriously?”
“Err...almost everything. Tak lah semua.” Tasneem sengih tayang gigi. Setakat yang mudah-mudah itu bolehlah. Yang berat-berat macam nombor Sembilan, sepuluh dan sebelas itu taklah dia buat lagi. Ada masa dia menangis juga terkenangkan Zack. Come on lah, dia perempuan kut. Hati lembut walaupun cuba berlagak macam kuat sangat.
“Hmmm...” Ayu dah Dayah mengeluh serentak sebelum menyambung semula apa yang sedang mereka lakukan sebelum Tasneem bersuara tadi. Seorang sedang membaca dan seoarang lagi sedang main game candy crush.
“Babes! No. 7...” Tasneem dah rasa nak sentap. Tak membantu langsung kawan-kawna dia ni. Macam ni ke kawan baik?
“Oh...baru nak tengok nombor 7 ke? Ingatkan memang nak lone ranger je.” Perli Dayah.
Auchh...Tasneem gigit bibir. Sakitnya. Terasa sampai ulu hati bila kena perli macam itu.
“Lepas kena tinggal dek douchebag tu ada ke kau cari kami? Sekarang baru teringat ada kawan?”
Double auchh! Bila dua orang ini jadi tag team, memang pedih hati dibuatnya.
“Sorrylah...Bukan aku tak nak kongsi. Tapi...”
Tasneem tarik nafas dalam. Tapi dia malas nak dengar Ayu dah Dayah buat ayat we’ve-told-you-so sebab memang dari dulu lagi mereka tak sukakan Zack. Kata Ayu, Zack tak ikhlas dalam hubungan mereka (yang mana sekarang baru dia nak percaya.) Dayah pula cakap benda yang sama cuma dalam ayat sedikit berbeza. Ayat yang kalau didengar golongan ibu-ibu, memang dah lama kena cili mulutnya. Sah-sah tak masuk dalam senarai calon menantu pilihan.
“Korang rasa apa yang patut aku buat?”
Dayah pandang Ayu. Ayu pandang Dayah. Macam tengah bercakap melalui telepati pula Tasneem tengok bila kedua-duanya hanya diam dan berinteraksi dengan mimik muka. Selepas beberapa ketika, kedua-duanya kembali memandang Tasneem.
“Kau kena apa yang kau patut buat awal-awal lagi.”
“Apa dia?” Soal Tasneem pelik.
“Number 13…” Ayu dan Dayah bersuara serentak.
“How?”
Ayu dan Dayah dah senyum semacam. Erk! I don’t like that smile! Dan bila Ayu dan Dayah dah mula bergerak menghampiri dia, Tasneem dah rasa macam nak buat larian 100 meter!

Ariff belek borang keahlian di tangan. Hampir dua bulan Good Life Fitness beroperasi, sambutan dari orang ramai memang memberangsangkan. Mereka yang mendaftar untuk menjadi ahli makin bertambah dari sehari ke sehari. Mungkin dah ramai yang hendak menyahut seruan kerajaan agar menjalani kehidupan yang lebih sihat.
            “This is good, right?” Ariff bertanya pada si gadis yang duduk di kerusi kaunter reception.
         “This is great! Wawa tak sangka, baru dua bulan buka macam ni sekali sambutan orang ramai,” jawab si gadis bernama Wawa itu.
“Orang dah mula sedar about living healthy agaknya.”
Wawa ketawa. “Yeah, right.”
Ariff dah angkat kening. “Kenapa cakap macam tu?”
Wawa mendengus perlahan. “Come on lah, Abang Ariff. Tengoklah siapa yang paling ramai mendaftar. Ladies…ladies...ladies… and more ladies. Lelaki boleh kira dengan jari tau.” Wawa selak beberapa helai borang keahlian di tangan Ariff.
“Diaorang ni semua berminat sebab staff-staff dekat sini semua hot and spicy. Termasuklah owner dia.” Sambung Wawa.
“Well, you got that right.” Ariff senyum bangga.
“Eh, tolong sikit eh. Jangan nak perasan. Wawa cakap pasal Abang Benny. Bukan Abang Ariff.”
Ariff letak tangan di dada. “Ouch…sakitnya. Sampai hati Wawa cakap abang tak hot.”
“Euww…you’re my brother. Pelik sangat ok nak cakap abang sendiri hot!”
 “So, maknanya abang ni hot lah?” Ariff angkat-angkat kening, mengusik si adik.
“Oh Tuhan! Penyakit perasan abang ni memang dah parahlah!”
Ariff dah ketawa besar. “Ini bukan perasanlah adik. Ini menyedari kelebihan diri sendiri namanya. Kalau kita sendiri tak sedar kelebihan diri sendiri, macam mana nak build our self-esteem, huh?”
“Ughh…yalah. Yalah. Abang ajelah betul. Loyar buruk betul!”
“I am a lawyer. Belum buruk lagi je.”
Wawa mencemik tapi tak lama. Tiba-tiba bibir tersenyum sinis.
“Lawyer huh? Let see how you talk yourself out of that…” Wawa dah gelak jahat.
“Huh?” Kata-kata Wawa buat Ariff rasa semacam. Rasa macam ada benda yang menakutkan nak jadi saja.
“Hai, Ariff.”     
Teguran dari seorang gadis buat Ariff keras sekejap. Shoot! Mata dijulingkan ke atas bila telinga cam benar  siapa si penegur. Wawa dah kulum senyum bila tengok muka Ariff dah bertukar warna. Ariff jengil mata, Wawa jelir lidah. Ariff bagi isyarat muka ‘help me’, si pembantu angkat bahu sambil mulut terkumat-kamit menyebut ‘V.I.P’ dan ‘padan muka’.
Ariff mengeluh  perlahan. Ya, V.I.P. Kalau tak sebab itu, memang dah lama dia cabut lari.
“Ariff darling...”
Tiba-tiba Ariff terasa belakang badannya disentuh. Damn! Ini yang aku tak suka ni. Cepat-cepat dia pusing ke belakang, mengadap si penegur. Badan dijarakkan sedikit, takut jari-jemari runcing itu buat ‘tour’ lagi atas badan dia.
“Oh hai, Zehra.” Ariff tampal senyuman plastik di bibir.
“Hai, handsome. Mana you pergi ni? Lama I tak nampak you. I miss you...” Zehra dah buat suara ala-ala kucing siam nak bermanja.
“I sibuklah, Zehra. You faham sajalah. Tempat baru, banyak urusan nak kena buat.” Ariff beri alasan paling senang. Bukanlah menipu pun. Memang dia sibuk tapi tak adalah sibuk sangat. Pura-pura sibuk je.
Di belakang, Wawa dah pecah ketawa. Ariff senyum tapi dalam kepala dah mula rencana macam-macam benda yang hendak dibuat pada si adik. Mujurlah adik sendiri. Kalau tidak memang dah lama kena buang kerja.
“Itulah you, I offer nak bantu you, you tak nak. Jual mahal sangat.”
Ariff ketawa kecil. “Bukan tak nak, tapi manalah I mampu nak gaji orang macam you.” Ariff cuba berbasa-basi. Hakikatnya, kalau mampu pun memang tak ada makna dia akan ambil Zehra berkerja dengan dia. Nanti elok-elok hidup dia aman damai boleh jadi tunggang langgang dibuatnya. Tak pasal-pasal jadi kes keluar dari mulut harimau, masuk mulut buaya. Bukan dia tak faham niat Zehra. Tak ada makna Zehra ikhlas nak bantu dia. Niatnya tak lain tak bukan…
“Ala...bukannya I nak minta gaji mahal pun. Asalkan dapat dekat dengan you...” Bingo! Kan dia dah kata. Zehra ada niat lain.
Zehra dah pandang dia dengan senyuman menggoda. Tangan pun dah mula merayap-rayap dekat lengan Ariff. Mujur jugalah dia ada pakai sweatshirt. Kalau tidak mahu merah-merah agaknya lengan kena bisa kuku panjang Zehra. What is with woman and long nails? Nak kata seksi, tak juga. Dia yang melihat jadi seksa dibuatnya.
“So, you free tak sekarang? I need a trainer…” Zehra dah pandang Ariff penuh mengharap. Tapi macam biasalah. Harapannya akan tinggal harapan sahaja.
“Sorry, Zehra. I’m quite busy.” Busy nak menjauhkan diri dari kau, sambung Ariff dalam hati.
Lagipun you dah ada your own trainer, kan? Let me call Korie for you, ok?”
“But…” Tak sempat Zehra nak merengek, Ariff dah menjerit panggil Korie.
“Yo, bos?”
“Zehra is here…” Ariff tolak perlahan tubuh Zehra ke arah Korie.
“I got to go. Enjoy your exercise…” Tak tunggu lama, Ariff terus bergerak laju meninggalkan Zehra dan Korie. Langkah diatur pantas ke bahagian hadapan gym.
“Whoa… laju macam kena kejar harimau ni apasal?”
Langkah terhenti bila ditegur rakan kongsi merangkap kawan baiknya, Benny.
“Harimau tu tak adalah sangat, tapi…” Ariff hala ibu jari ke belakangnya. Benny dah ketawa besar bila melihat wajah mencuka Zehra di sebelah Korie.
“Tak putus asa betul dia tu. Tak dapat lantik kau jadi peguam dia, sampai ke sini dia kejar kau harapkan kau jadi personal trainer dia. She’s really into you, bro.”
No, thank you. Bagi free pun aku tak nak.”
“Aik? Setahu aku bad boy ni sapu je semua.”
Ariff senyum senget. “Ini bad boy ada tastelah...”
“And that would be?”
“Like…” Ariff terdiam. Kata-katanya mati saat terpandang kelibat seorang gadis yang baru masuk ke dalam. Si gadis nampak takut-takut. Di tangan ada sekeping kertas yang kalau tak silap perkiraan Ariff, merupakan flyers gymnya. Mata si gadis yang nampak sedikit sembab dilihat melilau pandang ke sekeliling gym. Pandangan mereka bertaut.
“… her.” Ucap Ariff perlahan tapi masih mampu di dengar Benny.
“Her?” Benny pandang ‘her’ yang dimaksudkan Ariff.
“Yes, her…” Si dia yang menangis di hadapan gymnya tempoh hari. Bibir Ariff kembali tersenyum apabila si gadis cepat-cepat alihkan mata saat pandangan mereka bertaut. Si gadis cepat-cepat bergerak ke bahagian hujung gym yang menempatkan beberapa buah exercise bike.
Arif buka sweatshirt  sambil mata masih lagi tak beralih dari memandang si gadis yang nampak terpinga-pinga di hujung bilik. Dari hujung rambut hingga hujung kaki diperhatikan. Muka polos tanpa solekan. Cantik!  Natural beauty. Tapi sayang…
“Kau nak buat apa  Ariff?” Soalan Benny merencatkan mental analysis yang sedang dibuat Ariff.
Ariff senyum seribu makna.  Nak buat apa? Macam-macam!
Benny di sebelah dah menggeleng. Faham sangat makna senyuman Ariff
“Jangan bro, spesis good girl tu!”

Good girl?  Senyuman Ariff makin melebar. My kind of girl!