Followers

Google+ Followers

Wednesday, August 22, 2012

My View : Projek Memikat Suami by Hanina Abdullah


Judul: Projek Memikat Suami
Penulis: Hanina Abdullah
Penerbit: Penulisan2U

Sinopsis: 
NAWWAL HUSNA, baru sehari pulang ke tanah air selepas tamat pengajian, dia dikejutkan dengan berita peminangannya. Demi ummi dan babah, Husna bersetuju dengan permintaan itu meskipun dia tahu sangat sukar untuk bersama dengan lelaki yang memang tak sukakan dia.
“Jangan menyesal, little girl. Awak ingat taktik awak tu bagus sangat? Awak nak sangat kahwin dengan saya? Okey, saya akan bagi tahu mama yang saya setuju. Cik Nawwal Husna, awak akan jadi isteri saya. Awak ingat awak dah menang? I promise you, for every day of our married life, you will regret what you have done today.” – Zahrain Alimin
Hidup berumah tangga dilayari berbekalkan nasihat dan petua dari kakak-kakaknya,yang lebih dikenali sebagai Master-ji dan Side-kick.

“Buat apa kalau Puan Sri berkenan, tapi tuan punya badan tidak!” – Nawwal Husna
“Una tak pernah terfikir ke, kalau Puan Sri boleh berkenan kat Una, kenapa Una tak buat anaknya pun berkenan kat Una?” - Najla
Berjayakah Nawwal Husna memikat suaminya si mamat ketul ais beku, Zahrain Alimin? Bolehkah ketul ais beku ini dicairkan?

“Sayang... Abang tak tahu bila abang jatuh cinta dengan sayang, sebab abang sibuk sangat hendak membenci sayang. Benci, benci, benci, tup-tup, in love. Bila jatuhnya pun abang tak tahu,” - Zahrain Alimin

Apabila mereka sudah menemui cinta itu, wujud pula penghalang dek rasa cemburu dan fitnah. Berjayakah mereka mempertahankan rasa cinta yang baru hendak bercambah? Ikuti cabaran dan usaha Nawwal Husna untuk membina rumah tangga bahagia!


My View:

Baru habis baca novel ni. 3.5* diberikan. Tema masih arranged marriage but the writer manage to 'lari' from the typical kahwin-aturan-keluarga trait. Kisahnya ringkas sahaja. Nawwal Husna dijodohan dengan Zahrain and instead of buat hal sendiri dan menangis meratap nasib diri, she try to win her husband heart. And Zahrain is your typical Malay novel hero. Ego tak bertempat tapi bila sekali 'nampak' isteri, dalam hati dah mula ada taman. But it will take a while lah baru dia nak sedar yang dia dah jatuh cinta dengan Nawwal. Biasalah tu kan... ( Note: Dalam novel ni, orang panggil Nawwal, Una. Tapi aku suka nama Nawwal jadi I'm going to use this name for this review). 

Siapa yang sukakan bacaan ringan, novel ni sesuai untuk anda. Lepas baca novel ni, ada 2 perkara yang aku nak buat. Makan dan travel! Seriously, I'm craving for Shepard's Pie right now. Masa baca babak tu, perasan yang sama muncul masa aku tgk Gordon Ramsay buat Shepard Pie dulu. Sedap dan teringin sangat nak pergi cari. Dan aku juga teringin nak travel balik. Rindu sangat nak tgk tempat orang...

Novel ni bagi aku adalah kisah tentang kasih sayang keluarga dan sahabat. Nawwal ni species anak yang baik. Ikut sahaja apa yang ummi dan abah dia dah aturkan. Which is good because parent do know what's best for their children (I'm referring to this novel, ya.) Kiranya ummi dan abah Nawwal ni tak adalah sampai nak belasah anak paksa kawin dengan orang yang mereka tak kenal (aku ada pernah jumpa novel/e-novel yg species ini!) And Zahrain kawin pun tanpa perlu diugut, 'you want the family harta, you must marry this girl!'. Thank you for this refreshing attribute, miss writer. 

Dan aku juga sukakan sahabat-sahabat Nawwal yang sangat baik dan memahami. Kawan-kawan macam ini sangat rare tapi percayalah, mereka memang wujud (i miss my bestie!)

Di dalam novel ini juga anda akan bertemu dengan species sister in law yang annoying! Gila punya annoying sampai rasa kalau Zahra ni ada depan mata hendak saja aku hempuk. Tapi hakikat sebenarnya, aku memang ada jumpa SIL species ini tapi nak hempuk tu tak terbuat pulak. Rasa nak menangis adalah! erk...

Overall, I like this novel. Cuma aku tak berapa berkenan sangat penggunaan POV yang bercampur2 di dalam satu babak tu. Kadang2 confuse aku siapa yang terngah bercakap. And the writer tend to use monologue for each character that appear in a scene. It's a bit distracting. But still, it was an enjoyable read. Thumbs up to writer.
Satu lagi yang aku cukup berkenan. Penggunaan bahasa Inggeris yang sangat accurate! Inilah satu-satunya novel Melayu yang penulisnya jaga betul penggunaan grammar and diction in the English phrases. Tak delah rasa macam nak tarik rambut and exclaim 'Oh My English!' 

As usual, if you are into this kind of genre, then go and buy this novel. If not, then don't waste your time and money lepas tu pergi mana-mana grup and mulakan session mengutuk (i said mengutuk, bukan komen or kritik). It is not a good attitude and not good for the industry. *peace*