Followers

Google+ Followers

Monday, September 24, 2012

Success or Failure


[Aunty S] Anak Datin X kat hujung jalan tu dah beli kereta baru. Besar! Berjaya dah budak tu. Akaknya pun nak kahwin dah tak lama lagi. Dengan doktor.

Aina pandang pada aku dengan muka toya.

[Aina] ... How do we define success? Setiap kali anak kawan-kawan dia beli kereta besar, beli rumah, pakai cantik-cantik, kerja jawatan tinggi, mummy selalu kata mereka dah berjaya. 

[Aku] Entahlah Kak Aina. When I find the answer, I'll let you know.

Itu perbualan seminggu yang lalu dan hingga ke hari ini aku masih mencari jawapan yang solid. How do we define success? Adakah melalui :-

  • kereta besar yang dipandu?  (walaupun hakikatnya separuh daripada down payment adalah dari belas ihsan mama dan papa)
  • gaji ribu-ribu yang diterima setiap bulan? (walaupun separuh daripadanya dihabiskan untuk bayar hutang yang macam-macam)
  • kemampuan membeli rumah berharga setengah juta? (yang akhirnya selepas setahun diduduki dilelong oleh pihak bank kerana tak larat dah nak bayar installment)
  • almari baju yang penuh dengan designer cloths, branded handbags? (yang kalaupun kita beli di butik akan tetap dianggap barang tiruan)
  • kemampuan membeli gadgets setiap kali Apple, Samsung keluarkan model terbaru? (tapi taliannya masih menggunakan kaedah pra-bayar)
  • kemampuan pergi holiday tiap-tiap tahun 

atau nak yang lebih hebat (which I personally found very ridiculous), seseorang yang mampu duduk melepak dengan penuh gaya selepas office hour di coffee house atau mana-mana top spot dan masing-masing gah update & check-in di facebook dan twitter and the person sitting next to us  will look at him or her and exclaimed 'now, that is the epitome of success!' (heh?)


Adakah itu definasi manusia berjaya? Kalaulah itu penanda aras yang menetukan kita telah berjaya, maka dukacita aku maklumkan, aku belum berjaya lagi. Sebab aku tak ada kereta besar. Cuma ada sebuah MyVi yang dikongsi bersama keluarga. Gaji aku walaupun bila ditulis dalam perkataan ada perkataan ribu, tapi alhamdulillah aku tak berhutang sana sini. Cuma bayar 'hutang' pada mak dan ayah yang menanggung sepenuhnya kos belajar di universiti dulu. Rumah, jangan katakan setengah juta, yang kos rendah pun tak terbeli lagi. Branded handbag cuma ada sebiji. Itu pun bos yang hadiahkan. Gadjets? Aku cuma ada sebuah ipod dan laptop yang aku beli selepas jenuh menyimpan duit. Handphone? Maaflah. Aku tak pakai tab, ipad atau apa-apa telefon yang di bawah kategori smartphone. Aku hanya ada sebuah nokia C3. Cukuplah boleh answer the call and type the text message. Pergi holiday tiap-tiap tahun tu, ya, aku buat. Tapi tunggu airline keluarkan tiket murah. Duduk hotel budget sahaja pun. Dan semua ini aku lakukan menggunakan duit gaji sendiri!

So, am I successful? Susah nak jawab. Sebab pada pandangan mata masyarakat (not all, mind you) kau harus ada segala yang listed di atas, barulah kau dianggap berjaya. 

Aku bercakap melalui pengalaman bercampur dengan manusia yang masih memandang harta dan benda. Kalau ada yang terasa hati tu, maaf. Aku tak minta kalian makan cili pun.  Dan kita mengaku kita dah MERDEKA.